Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Ne jul 23, 2006 9:29 pm

mene je verjetno obrnil zato kerko me je zanesl, sm napisu da sm držu nogo na bremzi a sm le rahlo bremzu da bi upočasniu, so zadana kolesa zablokirrala ker mam bremzanje na usa štir kolesa, in to je pol isti efekt kokr če bi ročno potegnu in to je blo to zakva me je obrnil, če bi spustu bremze bi lepo zdrsu skos ovink ker sm biu na levem vozm pasu tko me je pa obrnil za ene 100 stopin ine sm bočno drseu res sm meu srečo da ni člo kej več
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jul 24, 2006 6:10 am

Fantje če gonte po makadamu se naučte vozit z gasom ne z bremzami. Na makadamu se ne bremza, ker ti takoj avto obrne, sploh, če je avto kratek.

Pred ovinkom daš eno prestavo nižje, mašiona sama zabremza in avto ima zmanjšano hitrost, pa to čist nadzorovano in v sredi ovinka pohodiš gas, da te odnese skozi ovinek.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
rockson
Nov uporabnik

Napisal/-a rockson Po jul 24, 2006 7:41 am

Jst sm na začetku svoje vozniške kariere tud imel eno podobno izkušnjo.

Januarja, zvečer. Cesta je bila v tistem butastem stanju spolzkosti zarad soli in vlage v zraku. Jst b****r z letnimi širokimi savinimi gumami.

Priletim pred ovink s preveliko hitrostjo in pohodim bremzo. Seveda je avto zdrsnil proti robu, nakar sem spustil bremzo. Prve gume so zagrabile, zato mi je pa zaden konc odneslo. Pol sem tam nekej čaral z volanom in bremzo, tako da sem ga enih 30m lovil po cesti. Ker sem držal bremzo, me je na koncu obrnil počez in sem tako drsel nekaj metrov po cesti, nato sem podrl 2 ali tri bele stebričke z voznikovo stranjo. Ob cesti je bila ena njiva ravno za eno ali dve stopnici nižje od ceste. Ko je prvo levo kolo prišlo do njive, se je zarilo v mehko zemljo in mene je samo katapultiralo na bok.

Rezultat - usut komplet levi bok, vse šipe spraskane, dve ALU feltni spraskani. Men ni blo pa k sreči nč. Še mobitel ki je letel po kabini me je uspel zgrešit :roll:
Edino kar je blo, ko sem hotu zlest ven iz avta, sem se b**** čist dvignil in sem se seveda s piskrom prbil v sopotnikova vrata :P

No, to je bil moj edini tak izlet s ceste. Od takrat naprej sem bolj pazljiv, pa tudi izpilil sem svoje znanje, da zna podzavest prav reagirat. Noga hitro iz zavore, pohodit sklopko in lovit z volanom. To pač velja za FWD. Me je že kar nekajkrat rešilo kake lepe nesreče. Z gasom v takih primerih pa zelo redko operiram - na snegu še najraje.

Aja, BTW - ta avto je bil megane. Avto, ki ima tako živčen zaden konc, da mu škatla persena ne pomaga. Pa še kombinacija neizkušenosti pa je blo. Sem imel čez nekaj let spet megana in sem bil nekajkrat v podobnih situacijah - vse rešil brez težav, ker sem vedel kako bo avto reagial in kaj lahko jst naredim.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jul 24, 2006 7:44 am

rockson je napisal/-a:...Od takrat naprej sem bolj pazljiv, pa tudi izpilil sem svoje znanje, da zna podzavest prav reagirat. Noga hitro iz zavore, pohodit sklopko in lovit z volanom. To pač velja za FWD. Me je že kar nekajkrat rešilo kake lepe nesreče. Z gasom v takih primerih pa zelo redko operiram - na snegu še najraje.

Sneg in pesek se dost podobno obnašata pod gumami.
Old subarus never die, they just get faster!

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` Po jul 24, 2006 3:11 pm

nebivedu je napisal/-a:Fantje če gonte po makadamu se naučte vozit z gasom ne z bremzami. Na makadamu se ne bremza, ker ti takoj avto obrne, sploh, če je avto kratek.

Pred ovinkom daš eno prestavo nižje, mašiona sama zabremza in avto ima zmanjšano hitrost, pa to čist nadzorovano in v sredi ovinka pohodiš gas, da te odnese skozi ovinek.

Tocno tako!
Lp, Gašper

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Napisal/-a lexuss Po jul 24, 2006 3:31 pm

najbol zihr je počasna vožnja in nimaš nobenih skrbi
golf 3 vr6

DragonXP
Nov uporabnik

Kraj: Goriška Brda

Napisal/-a DragonXP To jul 25, 2006 7:57 am

prepocasna voznja pa spet ni vredu... ce ti prileti kaki norc nasproti in da nimas neke idealne hitrosti avto se ne bo tako hitro umaknu... in bo sledil bum... ce pa imas neko hitrost se bos mogoce resil...
The Dark Emperor

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To jul 25, 2006 1:56 pm

Walker_P je napisal/-a:Pjebi nč ne bote rešl z dodajanjem gasa, vsaj ne če ni avto 4×4, dostkrat sm sprobval kaj je najbolš narest v tem primeru pr avtu na sprednji pogon, in vam morm povedat da nč ne pomaga, lahka daš gas pa volan motaš kontra, še vedn te bo nesl, lahka gas spustiš pa volan spet motaš, avto spet nese isto, edin kar enmal pomaga da ročno stisneš pa volan kontra kot prej ko ti je zadek odnesl, sam ne skos ročne držat, ravn tolk da ti zadek kontra zasuče, in vmes enmal gasa pa skos enakomern držiš. Ne bom pametoval, js pr seb vem kaj bom nardil če bom v tej situaciji, sam brez sreče pr tem ne bo šlo.

prav veliko pa nisi sprobaval kaj? Če zadek že drsi, boš s potegom ročne stvar le poslabšal, ma kaki ti bo zadek kontra zasukalo :?
Že tehnika ki jo uporabljajo dirkači na drsečih površinah ti pove da s te moke ne bo kruha. Oni namreč avto namenoma zanihajo na nasprotno stran ovinka, potem POPUSTIJO zavore in takrat avto zaniha na drugo stran. Ko zadek že enkrat drsi, ročna ne pomaga ampak kvečjemu škodi.
Pritisk na zavoro pa ponavadi ravno tako, saj še bolj razbremeniš zadnja kolesa(ravno zaradi tega ponavadi zdrsnejo na takšni podlagi)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To jul 25, 2006 3:49 pm

rockson je napisal/-a:Noga hitro iz zavore, pohodit sklopko in lovit z volanom. To pač velja za FWD.

Ta metoda je pri avtomobilih s prednjim pogonom in neizkušenih voznikih tudi po teorijah iz šol varne vožnje najboljša. Da bo običajen voznik avto zvlekel iz ovinka ob nepričakovani situaciji z dodajanjem gasa in motanjem volana ni za pričakovati. To je izvedljivo le, če si to prej treniral, da podzavestno pravilno odreagiraš in če tako situacijo pričakuješ.
Zadnjič spremenil Mate, dne Po avg 07, 2006 6:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Napisal/-a lexuss To jul 25, 2006 8:03 pm

Mate je napisal/-a:
rockson je napisal/-a:Noga hitro iz zavore, pohodit sklopko in lovit z volanom. To pač velja za FWD. /quote]

Ta metoda je pri avtomobilih s prednjim pogonom in neizkušenih voznikih tudi po teorijah iz šol varne vožnje najboljša. Da bo običajen voznik avto zvlekel iz ovinka ob nepričakovani situaciji z dodajanjem gasa in motanjem volana ni za pričakovati. To je izvedljivo le, če si to prej treniral, da podzavestno pravilno odreagiraš in če tako situacijo pričakuješ.

točno tako, se strinam
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P To jul 25, 2006 8:56 pm

Slide je napisal/-a:
Walker_P je napisal/-a:Pjebi nč ne bote rešl z dodajanjem gasa, vsaj ne če ni avto 4×4, dostkrat sm sprobval kaj je najbolš narest v tem primeru pr avtu na sprednji pogon, in vam morm povedat da nč ne pomaga, lahka daš gas pa volan motaš kontra, še vedn te bo nesl, lahka gas spustiš pa volan spet motaš, avto spet nese isto, edin kar enmal pomaga da ročno stisneš pa volan kontra kot prej ko ti je zadek odnesl, sam ne skos ročne držat, ravn tolk da ti zadek kontra zasuče, in vmes enmal gasa pa skos enakomern držiš. Ne bom pametoval, js pr seb vem kaj bom nardil če bom v tej situaciji, sam brez sreče pr tem ne bo šlo.

prav veliko pa nisi sprobaval kaj? Če zadek že drsi, boš s potegom ročne stvar le poslabšal, ma kaki ti bo zadek kontra zasukalo :?
Že tehnika ki jo uporabljajo dirkači na drsečih površinah ti pove da s te moke ne bo kruha. Oni namreč avto namenoma zanihajo na nasprotno stran ovinka, potem POPUSTIJO zavore in takrat avto zaniha na drugo stran. Ko zadek že enkrat drsi, ročna ne pomaga ampak kvečjemu škodi.
Pritisk na zavoro pa ponavadi ravno tako, saj še bolj razbremeniš zadnja kolesa(ravno zaradi tega ponavadi zdrsnejo na takšni podlagi)

Sj se strinjam s tabo, ampak sm zravn napisal tudi, da volan namotaš v kontra smer kot prej, itaq je pa tle težko razložit, dost lačje je pokazat kot pa napisat. Če že potem ne smeš met ročne zategnjene ves čas, ampak samo za sekundo pa se da marsikaj rešit ali pa še stvar bol zajebat. V glavnem, vsak naj vozi svojim izkušnjam primerno, pa bo najboljše za vse.

KeXeK
Novinec

Kraj: Pragersko + Slov. Bisterca

Napisal/-a KeXeK Sr jul 26, 2006 5:39 am

Mad je napisal/-a:.... uspel sem se pri 60km/h na mokri spolski cesti obrniti okrog osi in zatolči tablico v zemljo paralelno z kamionom - brez škode...

tega pa nena razumem :lol:
NeVi@ + ToMaZ

Uporabniški avatar
Black Jack
Uporabnik

Kraj: Mozirje/Velenje

Napisal/-a Black Jack Sr avg 02, 2006 2:09 pm

Mad je napisal/-a:.... uspel sem se pri 60km/h na mokri spolski cesti obrniti okrog osi in zatolči tablico v zemljo paralelno z kamionom - brez škode...

kaj lahko tole narišeš ker te nobedn ne razume kaj želiš povedati...
From Polo 9N 2003 1.2 12V 47kW/64KM Comfortline ->->-> to Polo 9N2 2005 1.9TDI 74kW(85kW)/101KM(116KM) Comfortline

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` Sr avg 02, 2006 2:41 pm

Pri 60 km/h se je zasukal za 360 stopinj in prednji del avtomobila "parkiral" v zemljo. Poleg njega pa je bil parkiran kamion. Nekako tako ga razumem :D
Lp, Gašper
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov