Debate, ki niso vezane na ostala področja...

umetnic
Nov uporabnik

Kraj: lj

Casovno stikalo za uporabo v avtomobilu?

Napisal/-a umetnic To avg 12, 2003 11:39 pm

Hey!

Neki se igram z GSM avtoAlarmom, pa me zanima ce se, da kje kupit oziroma naredit enostavno stikalo, ki bi vsake 3-4 dni vklopilo dolocen porabnik in ga cez 1 uro spet izklopilo?

V mojem primeru gre za GSM, katerega polnilec je stalno priklopljen na akumolator, pa se bojim, da bi v primeru, ce bi avto predolgo pocival, polnilec prevec izpraznil baterijo.

LP, d

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Sr avg 13, 2003 12:55 am

Za polnjenje mobitelove baterije ne gre velik štroma. Tko da stikala pomoje nč ne rabš. Pa še, ko se baterija napolni ponavadi GSM sam prekine polnjenje.

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo Pe avg 15, 2003 6:29 pm

je pa še ena zadeva ki bi jo rad vedel tud jaz. Ko vklopiš avtopolnilec se v avtoradiu pojavijo motnje in se v zvočnikih sliši neko prasketanj oziroma pokanje v določenem zaporedju. A se da dobit kako zadevo ki bi to odpravla? Kakšen umesnik???

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell So avg 16, 2003 8:11 am

Veži na kratke luči....in ti bo polnilo samo takrat ko avto dela....in ti nebo spraznilo...drgač se pa z NE555 da narest timer ki bi polnil recimo na 2dni po 1 uro al pa kej tacga..samo zdele nimam noobene aplikacije na compu od tega..drgac je pa v katalogu od proizvajalca notr ( v googlu napis NE 555 in ti bo naslo kej)
V8 POWER

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell So avg 16, 2003 8:12 am

Fiat Tipo: ti pa vzporedno vezi 200uF kondenzator in 0.1uF kondenzator... mora 100% delovat !
V8 POWER

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo So avg 16, 2003 10:15 am

Ker nisn glih štromar ampak še zmeraj kake štromarske zadeve skupaj scimpram npr prostoročno telefoniranje itd... Me zanima kje naj to vežem te kondenzatorje. Ta polnilc za telefon ki ga imam se priklopi normalno na priključek ki je za cigarete.
Pa še nekaj če bi ta polnilec naredu s tistim sistemom da se ti vsake par dni po nekaj časa telefon fila bi ti tole sprožilo alarm v avtu zaradi porabe štroma. Tud jest sn imel svoje cajte probleme s tem alarmom in to eno tolk bedasto zadevo ki sn celo eno debato dal na to temo kaj je narobe z njim. In po dolgem premisleku od kje padec napetosti oziroma nihanja????? Odgovor se je glasil ko sn pršu domov se mi je skor zmeraj ventilator vklopil drugje pač ne ker ni klanca in se motor ni tolk segrel. Ko sem avto zaklenil si alarm zapomni kolk štroma takrat rabi + kar je ventilator tist moment pokuril štroma in po nekem času alarm zazna da je nekaj v nihanju in se sproži. Verjetno bi to delalo tud če bi imel polnilec not montiran ali pač ne???

umetnic
Nov uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a umetnic Ne avg 17, 2003 9:39 pm

Sem malo studiral NE 555 in bo se mal prevec komplexno zame... :?

Sicer sem pa nekaj racunal in glede na dejstvo, da mora polnilec dozirati GSMu toliko energije, kolikor jo le ta pokuri+ energija, ki se izgubi med polnjenjem (segrevanje baterije,elektronika GSMa)...je torej bolj varcno, ce je GSM priklopljen stalno na polnilec, brez lastne baterije.

V tem primeru tudi stikalo ni potrebno, saj bi le to pokurilo se nekaj dodatne energije zase....

IZRACUNI:

1.GSM z 600mAh baterijo in napetostjo le te 3,6V zdrzi 3 dni.
To pomeni da je njegova urna poraba 0,6A/72h = 0,00833333 Ah

W = U * I * t = 3,6V*0,00833333A * 1h = 0,03Wh

GSMova poraba je torej 0,03W v eni uri. (predvidevamo, da so pogoji stalno enaki, ceprav je poraba takrat, ko isce omrezje bistveno vecja. Nekateri telefoni imajo v nastavitvah opcijo, kako pogosto naj isce omrezje!)

Torej imamo porabo 0,03Wh in akumulator 45Ah, 12V. (katrca) To znese 540Wh

To pomeni, da bi sam GSM v idealnih pogojih lahko deloval 540Wh/0,03Wh = 18000h oz. 18000h/24h = 750 dni.

Tu je potrebno pristeti se druge porabnike energije kot so ura, alarm, razsmernik za 230V vezan na karoserijo avtomobila, flamethrower ipd...
in ta cas se precej zmanjsa kljub temu pa verjetno ne pride pod 15 dni (na pamet gledano)

To je teorija, v praksi pa bi bilo najbolje zmeriti porabo na samem akumulatorju, ko avto miruje in dalo bi se bolj tocno izracunat, kako dolgo bi akumulator 'zdrzal'.... seveda ce je z njim vse v redu... :-?

...lahko pa da se tudi motim....?

P.S.

V konradu sem zasledil Nadzornik akumulatorja MW 728, ki pri padcu napetosti na 11,2 izklopi porabnik, vendar ni podanih podatkov, koliksna je njegova poraba. (cena 5k sit).

LINK: http://www1.business.conrad.de/scripts/wgate/zcop_b2b/~flN0YXRlPTE2NTU1NTkyOTg=?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&shop=B2B&product_show_id=851744&p_init_ipc=X&p_page_to_display=fromoutside

Imajo tudi stikalno uro (vir: katalog 2002), ki ima lastno napajanje, cena pa je 10k, ni pa podatkov ce lahko nastavljas za vec dni...)

hm..

d
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov