Sem malo studiral NE 555 in bo se mal prevec komplexno zame...
Sicer sem pa nekaj racunal in glede na dejstvo, da mora polnilec dozirati GSMu toliko energije, kolikor jo le ta pokuri+ energija, ki se izgubi med polnjenjem (segrevanje baterije,elektronika GSMa)...je torej bolj varcno, ce je GSM priklopljen stalno na polnilec, brez lastne baterije.
V tem primeru tudi stikalo ni potrebno, saj bi le to pokurilo se nekaj dodatne energije zase....
IZRACUNI:
1.GSM z 600mAh baterijo in napetostjo le te 3,6V zdrzi 3 dni.
To pomeni da je njegova urna poraba 0,6A/72h = 0,00833333 Ah
W = U * I * t = 3,6V*0,00833333A * 1h = 0,03Wh
GSMova poraba je torej 0,03W v eni uri. (predvidevamo, da so pogoji stalno enaki, ceprav je poraba takrat, ko isce omrezje bistveno vecja. Nekateri telefoni imajo v nastavitvah opcijo, kako pogosto naj isce omrezje!)
Torej imamo porabo 0,03Wh in akumulator 45Ah, 12V. (katrca) To znese 540Wh
To pomeni, da bi sam GSM v idealnih pogojih lahko deloval 540Wh/0,03Wh = 18000h oz. 18000h/24h = 750 dni.
Tu je potrebno pristeti se druge porabnike energije kot so ura, alarm, razsmernik za 230V vezan na karoserijo avtomobila, flamethrower ipd...
in ta cas se precej zmanjsa kljub temu pa verjetno ne pride pod 15 dni (na pamet gledano)
To je teorija, v praksi pa bi bilo najbolje zmeriti porabo na samem akumulatorju, ko avto miruje in dalo bi se bolj tocno izracunat, kako dolgo bi akumulator 'zdrzal'.... seveda ce je z njim vse v redu...
...lahko pa da se tudi motim....?
P.S.
V konradu sem zasledil Nadzornik akumulatorja MW 728, ki pri padcu napetosti na 11,2 izklopi porabnik, vendar ni podanih podatkov, koliksna je njegova poraba. (cena 5k sit).
LINK:
http://www1.business.conrad.de/scripts/wgate/zcop_b2b/~flN0YXRlPTE2NTU1NTkyOTg=?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&shop=B2B&product_show_id=851744&p_init_ipc=X&p_page_to_display=fromoutside
Imajo tudi stikalno uro (vir: katalog 2002), ki ima lastno napajanje, cena pa je 10k, ni pa podatkov ce lahko nastavljas za vec dni...)
hm..
d