bass je napisal/-a:Lastninska pravica je ultimativna, vendar so res človekove pravice "višje na seznamu".
Naj vam malo podražim možgančke: Kaj bi storili v primeru, da ste varnostniki v galeriji, kjer je razstavljena (z veliko) Mona Lisa in pride nek vandal, ki jo raztrga?
Vaša primarna naloga v službi je zaščita slike, kulturne dediščine, neprecenljive vrednosti. Kaj bi naredili? Od tega je odvisna vaša zaposlitev...doma imate ženo na bolniški in dva majhna otroka...
Težko je govoriti o takih situacijah, vsak osebek odreagira po svoje, zase se bojim, da sem preveč temperamentnega značaja, nasploh pa sem civilizirano in kultivirano bitje, ki se (če je le možno) izogiba konfliktom, predvsem fizičnim, ne zaradi strahu pred nasprotnikom (tehtam nekaj čez 100kg, redki so, ki se zaletavajo vame na ulici, v diskoteki..), temveč zaradi našega pravnega sistema, ki deluje "by the book" ko ni treba in "off the record", ko to ni v interesu legitimnosti, ne glede na legalnost.
Kar se tiče poškodovanja druge osebe - tega je zmožen vsak, moč ni v mišicah, temveč v psihi, če si vročekrvne narave in te nekdo spravi v afekt, ni pomembno, če je sam Bob Sapp, naredil boš vse, da mu iztrgaš še bijoče srce. Zato tudi upam, da nikoli ne vidim koga, ki bi pred mano poškodoval moje bližnje, mojo lastnino...
V orožje ne verjamem, že roke in noge lahko pustijo preveč škode, še posebej finančne.![]()
Kromfelna, "kri na čevljih" osebno me moti, a če je nuja se bom z njo tudi sprijaznil, kakor se bo morala tudi oseba na drugi strani čevlja.
Ne igraj angela (to velja za vse), obstaja situacija v kateri bi tudi ti umazal čevlje, nebi zdaj o tem, a vsi smo ljudje in vsako početje ima svoje meje, če se jih prestopi so posledice. Konec koncev smo še vedno v 99% enaki šimpanzom. S tem, da imajo oni svoje družbene razmere bolj enostavno urejene (zakon močnejšega), kar je po eni strani pravilno. Ljudje s tega vidika kljubujemo naravi, evoluciji, ki izloča šibke in to s tehnologijo, znanostjo in seveda s pravom. Živalski instinkti pa v nas ostajajo, pa če ima vsaka država 100 ustav, žal.
žal je res tako da je najbolj pametno, sicer ne v skladu s povprečno človeško naravo, poklicat policijo upat na najboljše. V najboljšem nasprotnem primeru boš plačeval odškodnino, v slabšem, boš pa res naletel na nepravega "đankija" in ti jih bo nadeval kolikor si dolg in širok, ne glede na afekt in ne glede na siceršnjo vročekrvnost. Če nekdo zna mahat in drugi ne, potem škoda bezat v takšnega ker nimaš šans...vsaj realnih ne no, če se ti glih posreči je drugo...govorim če sam zalotiš vlomilca...
in btw...sem tudi sam malo bolj vročekrven, vendar v takem primeru enostavno ne veš s kom imaš opravka...