Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dojaja
Nov uporabnik

Napisal/-a dojaja To avg 26, 2003 2:28 pm

ja tuki na listu mi tko čudn piše - v glavnem če bi mel skoz v prostem teku bi naredu tehničnega , k je pa mal več obratov pa ne!!-tko tuki piše citiram "ni OK"

Uporabniški avatar
dojaja
Nov uporabnik

Napisal/-a dojaja To avg 26, 2003 2:36 pm

na listu zlo čudn piše-- point je ta , da če bi skoz mel v "prostem teku " bom naredu tehničnega, če pa bo obratov "malo več" pa NE, "ni OK"!!- odvisno od zakona,...

katalizator je u pi***, ampak plinov je v mejah normale

ker mam pa avto let. 1992 k še niso bli obvezni katal. so letniki do 1994 ko je kat. obvezen dokaj ugodni!!

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman To avg 26, 2003 2:40 pm

lisko1 je napisal/-a:Emmm bi napisal kdo postopek kako se merijo izpušni plini? al pa če so mogoče kermu že merli sej ne da se bojim za mašino sam zanima me kaj se bo dogajalo z mojo ropotuljo ko že tko ruži da se oni po moje ne bo upal niti gasa pipnit ne pa da bi ga še teral :lol:

Evo še enkrat (mislim da tretjič...)
Na hitro in zelo preprosto povedano:
Pri bencinarjih se meri CO v prostem teku in pri malo manj kot 3000 vrtljajih (po 30 sekund), pri dizlih pa dimnost pri dvigu vrtljajev od prostega teka do max (do koca pritisnjena stopalka za plin).

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman To avg 26, 2003 2:45 pm

dojaja je napisal/-a:na listu zlo čudn piše-- point je ta , da če bi skoz mel v "prostem teku " bom naredu tehničnega, če pa bo obratov "malo več" pa NE, "ni OK"!!- odvisno od zakona,...

katalizator je u pi***, ampak plinov je v mejah normale

ker mam pa avto let. 1992 k še niso bli obvezni katal. so letniki do 1994 ko je kat. obvezen dokaj ugodni!!

Dej napiš gor rezultate - ni mus, da je katalizator kriv. Primer pri mojem avtu:
Prosti tek:
meja 0,3% CO
Izmerjeno: 2,89% CO, lambda 0,929

Povišan prosti tek (2500 -2800 obr.)
meja 0,3% CO, lambda 0,97 - 1,03
Izmerjeno: 6,64% CO!!!!, lambda 0,817

:twisted:

Lambda sonda je bla crknjena, po moje zadnjih 5 let, ker je avto od nekdaj preveč pil (pod 9 skor nikoli -> Twingo), pa se nisem sekiral ker dela zlo zlo mal kilometrov. Cena popravila z novo "originalno" lambdo vred: cca 25 jurjev.

Uporabniški avatar
ZvoneCh
Nov uporabnik

Kraj: Winterthur /CH

Napisal/-a ZvoneCh To avg 26, 2003 6:07 pm

Motor lahko zariba samo pri Dizeljih če ni dovolj segret.
Po CH zakonu preden greš delat meritev moraš z vozilom najprej na testno vožnjo in ga segret pomeni ne okoli delavnice ampak najmanj 15 km, ponavadi ker nekateri precej kadijo gremo na AC se pelješ ca 30 km. in ga nazaj na isti relaciji spucaš tako da ga v tretji stisneš ene parkrat do konca.
Sama meritev pol ni več noben problem ga priklopiš na tester in začneš pomeni moraš gas potisnit 6x do konca dokler se puščica ki kaže gor ne obrne navzdol zatem pride listek.
Te meritve se tukaj delajo na servisih v sklopu servisa.
Predpisano je da Bencinarji z Kat. ter Dizeli delajo meritve vsakih 24 mesecev tisti brez Katalizatorja pa vsakih 12 Mesecev.
Pri VW se zna tudi zgodit če je v Računalniku za motor zapisana napaka ki je obstajala in je več ni pomeni sicer vse ok de meritve neštimajo dokler napake dokončno ven ne zbrišeš.
Pri benzinarjih prvo narediš v leerlaufu drugo pa pri 2500/min +/-100
Na tak način se dela meritev v CH
---------------------------------------------------------------------
Moj kruh
http://www.ueberland.amag.ch

Uporabniški avatar
dojaja
Nov uporabnik

Napisal/-a dojaja To avg 26, 2003 6:43 pm

evo ti moje rezultate

povišano število obratov:

merjeno
obr 2500 3500 3190
CO 0,3 0,61 NI OK
Lam 0,98 1,02 1,146 NI OK

prosti tek:
št obr: 735
CO: 0,09 (lahko je do 0,5) - to je pa v redu

Uporabniški avatar
misty
Novinec

Kraj: dobrepolje

Napisal/-a misty To avg 26, 2003 8:57 pm

[YuGo] je napisal/-a:peesda mate brezvezne komentarje...yugeci in stoenke, pa dajte no

nekateri sploh ne poznate zedeve in kr nekaj brezveze pišete, sploh pa vam podatek iz Nemčije nič ne pove...

BTW: dizel se bo moral kar nekajkrat vrteti pod polnimi obrati..

lp in hvala za bedne komentarje

jah kaj naj rečem... sm se prepoznau pod bednimi komentarji :oops:

@moje mnenje glede teme: Stvar je taka, da tist delavec tam ne bo nič kriv, tud če se kaj takega naredi -> ribne avto. Je pa res da bo najbolj na udaru. Na parlament se ne bo šel noben pizdit zarad tega (tožba proti državi maybe :twisted: ). Da bi pa delavca tepu zarad tega... :roll:

P.S.: ne delam na tehničnih pregledih 8)

Uporabniški avatar
dojaja
Nov uporabnik

Napisal/-a dojaja To avg 26, 2003 9:05 pm

O delavcih
Dons so bli ZLO prjazni - še pline sm zaston zmeru, luč so mi zaston zamenal...

Tko da nebi zdej kdo čez delavce!

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To avg 26, 2003 9:20 pm

Mike_E_ je napisal/-a:
lisko1 je napisal/-a:Emmm bi napisal kdo postopek kako se merijo izpušni plini? al pa če so mogoče kermu že merli sej ne da se bojim za mašino sam zanima me kaj se bo dogajalo z mojo ropotuljo ko že tko ruži da se oni po moje ne bo upal niti gasa pipnit ne pa da bi ga še teral :lol:

Sam sondo ti vtaknejo v izpuh in mal gas prtiskajo, na aparatu se pa pojavjo številke :P (k so ble pr men nazadnje previsoke, pa so me spustil, k pač to še ni blo po zakonu, pol sm šu pa na amzs in so mi naštelal vplnjač, pol je blo pa kr precej pod mejo za moj avto)

Očitno bom mogu usakič pred tehničnim it tja da mi naštelajo frgazer :roll:

Meni so meril izpusne!!!!
Lani decembra!!!
KI ste culi da ti gas dodajajo! napacne informacije!!!
DAjo ti eno cev v auspuh pol pa par sekund tisto not ma ven uzame in rece da je ok :lol:
aja ce mas pa prevec izpusnih plinov se da to nastavit z nastavitvojo uplinjaca!!!

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To avg 26, 2003 9:34 pm

jakaracman je napisal/-a:Ne vrteti pod polnimi obrati temveč zavrteti do polnih obratov (rdečega polja)

:shock: :shock: :shock: . Madonca potem bom pa imel kar nekaj dela da bom pripravil avtomobilcek na ta test. Kot recimo, ko pelje mama sina k zobarju. :mrgreen: Sicer pa se bomo s tem obremenjevali drugo leto.
SlikaSlika

[YuGo]
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a [YuGo] To avg 26, 2003 10:07 pm

monster, to so ti merili tak za hec...seveda dodajajo gas, pri bencinarju med 2500 in 4000U/min, tak piše v avtomagazinu...pri dizlu do polnih obratov:)

bomo vidli kak se bo zadeva obnesla decembra

baje da je v Sloveniji premalo kapacitet za pregled vseh vozil, če upoštevajo točne normative kolko bi se naj merlo to vse skupaj

lp

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To avg 26, 2003 10:45 pm

[YuGo] je napisal/-a:baje da je v Sloveniji premalo kapacitet za pregled vseh vozil,

He he SlikaSlikaSlika

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Sr avg 27, 2003 7:49 am

dojaja je napisal/-a:evo ti moje rezultate

povišano število obratov:

merjeno
obr 2500 3500 3190
CO 0,3 0,61 NI OK
Lam 0,98 1,02 1,146 NI OK

prosti tek:
št obr: 735
CO: 0,09 (lahko je do 0,5) - to je pa v redu

Ne verjamem da je to kat. ker je z lambdo nekaj narobe (po domače: prerevna zmes). A maš športen filter gor. Ker avto pa sploh je?

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr avg 27, 2003 8:11 am

Zanimivo da tudi pri nas v KK ne stiskajo gasa in ni da meri mašina samo CO, ker mi je tip reku da mi katalizator ne dela, ki pa nima veze z CO. Edina naprava ki ma veze z monoksidom je lambda sonda, ki uravnava zmes zrak-gorivo.

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Sr avg 27, 2003 9:52 am

Če je avto mlajši od 1.1.1986 (in Monstrov po moje je) oz če nima uravnavanega kat z lambdo, potem se CO meri samo v prostem teku ...

Uporabniški avatar
dojaja
Nov uporabnik

Napisal/-a dojaja Sr avg 27, 2003 7:15 pm

Ma kakšen športen filter tut brez njega leti k...
Drugač je pa avto SUBARU imprezza pardon justy 1.2 let.1992

ja to jest nebi vedu , sam sm gledu kolk pride vse novo pa me je kr mal pr srcu stisnl...
(140 jurjev)

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr avg 27, 2003 9:41 pm

jakaracman je napisal/-a:Če je avto mlajši od 1.1.1986 (in Monstrov po moje je) oz če nima uravnavanega kat z lambdo, potem se CO meri samo v prostem teku ...

Jap moj je l.90!
Treba bo duplica dat ustelat :lol:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov