Jaz ti lahko povem par osnovnih podatkov za p106 in Saxo. Sicer vozim 106 1.1 l97.
Kupili smo ga novega in ima danes 185000 km brez kakih vecjih problemov. Ker je avto lahek (800kg) ima dokaj dober pospesek 13s in koncno 165 km/h. Povprecna poraba mojega je 6,3 l/100km. Z 1.0 motorjem bos imel nekje podobno, po podatkih pise 6,2 za kombinirano voznjo, vendar ima slabsi pospesek (15s) in pa nizjo koncno.
Primerjava in znacilnosti Saxo, P106
Od opreme imas pri 106-ki XN, XT, XS, S16 (sportnik) in pa Roland Garros. Saxo pa ima opreme X, SX, in VTS. Tako kot so po vrsti napisane tako so tudi opremljene. 106XN in Saxo X nimata nobene elektrike serijsko, medtem ko imajo ostale razlicice elektricni dvig stekel, centralno zaklepanje (daljinsko), elektricno nastavljiva ogledala, boljse sedezne prevleke (velur),...
Vratne obloge na 106-ki so oblecene v umetno usnje, medtem ko ima saxo saxo bolj plasticne. Po drugi strani pa ima saxo lepso armaturko.
Vzdrzevanje
V vzdrzevanju sta si avtomobila enaka, saj imata vecino delov skupnih. Od motorjev, menjalnikov, podvozja, pa vse do stikal v notranjosti in stropnih luck.
Za oba modela je servisni interval 15.000 km ali na eno leto. Pri tem se menja olje in oljni filter, vsakih 30.000 se dodatno zracni filter. Zavorna tekocina se menja na 60.000km ali dve leti (hladilna na 120.000 ali 2 leti) prav tako svecke vsakih 60.000 km.
Zobati jermen se menja na 90.000 km ali 120.000 oz. 5 let . Jaz ga menjujem na 75.000 . Pri 150.000 sem poleg tega dal menjat tudi napenjalec in vodno crpalko. Ce bos vozil avto servisirat h kakemu privatniku, te servis ne bo dosti stal (15.000 SIT mali servis, vecji okrog 30.000 SIT), povsem druga pesem so pooblasceni serviserji, kjer imajo zelo visoke urne postavke.
Dobi se polno dobrih neoriginalnih nadomestnih delov, tako, da ni treba kupovati drazjih originalnih.
Moras vedet, da so saxo-ji in 106-ke popolnoma pocinkane in tako ne bos nasel rjavih karoserijkih delov, razen, ce je bil slabo popravljen.
Zna se zgodit, da na motorju spusti tesnilo glave, ki pa niti ni visok strosek (okrog 40.000 SIT)
Jaz ti priporocam, da vzames 106-ko ali Saxo-ja z 1.1 (44 kW) motorjem, ker ima vseeno malo boljse zmogljivosti, poraba pa ni dosti visja.
Povezavi na poraba.com
Saxo
P106
pa se na avto.net
Saxo
P106
Ce pa se te kaj dodatno zanima, pa samo vprasaj.