Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Blindy
Nov uporabnik

Števci

Napisal/-a Blindy Pe feb 16, 2007 2:12 pm

Malce sem gledal po forumu, in nisem zasledil take teme. Zanima me, koliko so ti števci natančni? Popravte me, če mislim narobe. Po moje so ti števci pri nizkih hitrostih (1. prestava) zelo nenatančni, potem pa vse bolj.....kaj pa je pri višjih hitrostih?

npr.: frend ima avto (letnik 95, 56kw/80km, 1400ccm...) z manjšimi predelavami (športni izpuh, šp. filter...) - nič posebnega, pa gre kar nekje 220km/h. gre oz. števec tako kaže:) za moje pojem popolnoma nerealna stvar. comments?

Pa še nekaj me zanima - kaj odloča na kočno hitrost in na pospešek avta? tu mislim predvsem vloga prostornine motorja, konjska moč, navor in kilovati?

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Pe feb 16, 2007 2:57 pm

Natančnost števca.....
eden izmed pogojev je velikost pnevmatike, po pa še je kup dejavnikov. Na amzs strani mislim da je tole lepo opisano, vpliv velikosti pnevmatike na hitrost vozila.
Normalno odstopanje je +- do 1-5% od dejanske hitrosti vozila, pri višjih hitrosti to pomeni večje odstopanje od dejanske hitrosti .
Možno je da je tvoj kolega pridobil nekaj malega pri končni hitrosti avtomobila 10 km/h.
220 km/h - a to sta šla po avtobanu po klancu navzdol pa gas do konca?

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Re: Števci

Napisal/-a Slide Pe feb 16, 2007 3:21 pm

Blindy je napisal/-a:Malce sem gledal po forumu, in nisem zasledil take teme. Zanima me, koliko so ti števci natančni? Popravte me, če mislim narobe. Po moje so ti števci pri nizkih hitrostih (1. prestava) zelo nenatančni, potem pa vse bolj.....kaj pa je pri višjih hitrostih?

npr.: frend ima avto (letnik 95, 56kw/80km, 1400ccm...) z manjšimi predelavami (športni izpuh, šp. filter...) - nič posebnega, pa gre kar nekje 220km/h. gre oz. števec tako kaže:) za moje pojem popolnoma nerealna stvar. comments?

Pa še nekaj me zanima - kaj odloča na kočno hitrost in na pospešek avta? tu mislim predvsem vloga prostornine motorja, konjska moč, navor in kilovati?

Je tvoj kolega morda zamenjal kolesa avtomobila s kolesi od rolke...(če je namestil kolesa z bistveno manjšim obsegom, potem števec kaže občutno preveč)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Pe feb 16, 2007 4:00 pm

števec pri meni po tablah "vaša hitrost" odstopa nekako tako:

števec 50km/h tabla 46
60 54
110 104

dalje pa še nisem nekak meril

avto je pa hyundai getz 1,3 12V
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe feb 16, 2007 4:07 pm

Števci so namensko narejeni tako, da vedno kažejo 3 - 10 (tipično 5) km/h več kot je dejanska hitrost avta. Kao neki mali varnostni ukrep. Razen pri avtobusih in tovornjakih, kjer je tahograf, tam pa kaže točno.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Blindy
Nov uporabnik

Napisal/-a Blindy Pe feb 16, 2007 5:35 pm

napi je napisal/-a:220 km/h - a to sta šla po avtobanu po klancu navzdol pa gas do konca?

blo je ravno, no mogoče tist minimaln klanc, to zj čist ne vem. ampak če primerjam s svojmu avtam, k je prbližn enak močn, ma pa večjo prostornino motorja, se pr mojmu vesele neha tm okol 140,145 km/h. pa jasno jes to hitrost nabiram tok cajta, daj avtoceste že skor konc.

gume ma pa mislm de r12.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe feb 16, 2007 5:56 pm

Golf IV 1.9TDI pri nekaj čez 215 km/h na števcu gre 211 km/h po GPSu.
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith So feb 17, 2007 1:29 am

sebaveh je napisal/-a:Števci so namensko narejeni tako, da vedno kažejo 3 - 10 (tipično 5) km/h več kot je dejanska hitrost avta. Kao neki mali varnostni ukrep. Razen pri avtobusih in tovornjakih, kjer je tahograf, tam pa kaže točno.

tocno tko, sam pol mas pa se pr enih avtomobilih sindrom, da stevc do ene 150 kokrtok tocno kaze pol naprej zacne pa drasticno lagat, tut za 30kmh.

in to se kokr vem glih pr renojih rado dogaja.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov