Debate, ki niso vezane na ostala področja...

dunker
Stalni uporabnik

Napisal/-a dunker Po apr 02, 2007 9:47 pm

Neyo-Neyo je napisal/-a:jaz poznam enga kako bi reku profesionalca :lol: k je iz 5 dav u 2 :lol: in seveda avto totalno uniču.... jermen je preskoču pokrivil je kar nekaj ventilov... za menjalnik pa ne vem al je tud mogu pol menjat al ne u glavnm naredu je biznis :D

Tud moja mat je iz pete prestavila v drugo nekaj tednov po tem, ko je po 20 letih spet začela voziti ... :D Na srečo je bilo to pri cirka 85 km/h, avto pa ima v drugi prestavi blokado na 86 km/h = 6400 obratov.

:lol:

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Po apr 02, 2007 10:20 pm

ne bo se dalo.
že na mestu probaj iz pete direktno u R.
razen če bi se dalo preko lera...
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
DoubleG
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a DoubleG To apr 03, 2007 9:39 pm

imam podobno vprašanje:
recimo da se pelješ v klanec gor. zabremzaš in se ustaviš. spustiš bremzo in ti avto leze v rikverc. spustiš sklopko in normalno spelješ (v prvi). ok, zdej pa tricky part. recimo da se pelješ po klancu navzdol (naprej v prvi prestavi.) in se ustaviš. spustiš bremzo in se avto začne počas naprej premikat. če daš v rikverc in poskušaš speljati začne škrtat dokler se ne ustaviš.

zakaj?

zobniki se v obeh primerih vrtijo kontra smeri vožnje. zakaj v rikvercu zaškrta v prvi pa ne?

upam da ste me razumel :D

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black To apr 03, 2007 9:47 pm

Pri rikvercu je še en zobnik,ki se direktno vklopi med obe gredi da spremeni smer vrtenja ene gredi da se lahko sploh voziš v rikverc.Pri prestavljanju nazaj mora avto vedno stati na mestu
1. prestava je pa sinhronizirana in brez dodatnega zobnika tako da lahko prstaviš v 1. pri vožnji naprej ali nazaj.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr apr 04, 2007 7:07 pm

DoubleG je napisal/-a:imam podobno vprašanje:
recimo da se pelješ v klanec gor. zabremzaš in se ustaviš. spustiš bremzo in ti avto leze v rikverc. spustiš sklopko in normalno spelješ (v prvi). ok, zdej pa tricky part. recimo da se pelješ po klancu navzdol (naprej v prvi prestavi.) in se ustaviš. spustiš bremzo in se avto začne počas naprej premikat. če daš v rikverc in poskušaš speljati začne škrtat dokler se ne ustaviš.

zakaj?

zobniki se v obeh primerih vrtijo kontra smeri vožnje. zakaj v rikvercu zaškrta v prvi pa ne?

Dejanji v modrem in zelenem tekstu zamenjaj med sabo, pa nebo škrtalo ;)
In še to: zobniki ne škrtajo, razen tisti za vzvratno prestavo. V resnici škrtajo sinhroni in prestavne puše. Namreč na gnani osi je več zobnikov, vendar je lahko največ en spojen z osjo, preostali pa se vrtijo v prazno. To je narejeno tako, da je os in luknja zobnika gladka, vendar pa so na osi trdo nameščene prestavne puše, ki se lahko preko sinhronskega obroča spojijo z zobnikom.
Za razumevanje sem pripel slike:
Priponke
menjalnik3.jpg
menjalnik2.jpg
menjalnik1.jpg
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Lonca84
Nov uporabnik

Napisal/-a Lonca84 Če apr 05, 2007 9:12 am

sj to se ti ne more zgodit no....brezveze živčen bit!!!
Najlepše šele pride. :)

Engineprofi
Nov uporabnik

Napisal/-a Engineprofi Če apr 05, 2007 2:44 pm

Vsi avti, ki imajo rikverc pod peto prestavo, imajo varovalo, da moraš ročico pritisnit malo dol, tako da ni panike.

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a rok46 Če apr 05, 2007 2:51 pm

ni res
Slika

Uporabniški avatar
{B}3[A]S[T]!_X™
Nov uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a {B}3[A]S[T]!_X™ Če apr 05, 2007 3:11 pm

Engineprofi je napisal/-a:Vsi avti, ki imajo rikverc pod peto prestavo, imajo varovalo, da moraš ročico pritisnit malo dol, tako da ni panike.

nevem če bo to držalo, nekateri avti imajo R za vzdignt(ponavadi obroček) in samo tako lahko prestaviš v R.
lp
Slika

Engineprofi
Nov uporabnik

Napisal/-a Engineprofi Če apr 05, 2007 3:19 pm

Takšen obroček imajo tisti, ki imajo rikverc levo od prve ali tisti, ki imajo 6 prestav.

Uporabniški avatar
{B}3[A]S[T]!_X™
Nov uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a {B}3[A]S[T]!_X™ Če apr 05, 2007 3:26 pm

Engineprofi je napisal/-a:Takšen obroček imajo tisti, ki imajo rikverc levo od prve ali tisti, ki imajo 6 prestav.

moj ima 5 prestav in spodaj R ter obroček :roll:
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če apr 05, 2007 4:08 pm

Moj pa nima obročka 8) In vem da P406 tudi ne. Varovalo je vezano na gib ročke. Tako ne gre direktno iz pete v vzvratno, ampak je treba najprej dat v prosti tek (levo proti sredini, kjer je pač najbolj osnovna lega) in šele nato gre v vzvratno.
Tako imajo VSI, ki nimajo gumba ali obročka, ali potiska v tla...
Če pa ne, pa to pomeni da se je to varovalo izrabilo in ne deluje kot bi moralo.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če apr 05, 2007 4:27 pm

kot so že vsi ostali rekl, ne gre. Najlažje pa je iz 5 v 4 prestavt tko kot so tud že rekl: najprej dol, da v ler skoč, pa še enkrat dol (isto iz 2. v 3.). Drgač sm pa tud sam mel prvih 14 dni mejhn strah, da neb zašaltu, sam sj se pol navadš.

Pr mojmu avtu še pr 10km/h (al pa clo mn) ne morm iz 2. v 1. šaltat, kaj šele v rikvrc
Slika

heeroy
Nov uporabnik

Napisal/-a heeroy Če apr 05, 2007 6:06 pm

No jest mam tud eno storijo. K sem bil se majhen,se dobro spomnm k je teta nardila izpit In pol smo se pelal.Bla je pa stoenka da ne pozabm povedat,in to specijalka 1300 z dvema frgazerjema,strup za tiste case.Teta voz,stric zraven. Spele ona,masina tul,s prvo je vlekla tja v 4000 obratov,stricu se je ze trgal. Zamenja v drugo,zgodba se ponovi,tokrat tja do 4500. In pol pizdarija,namest v tretjo,gruh nazaj v prvo,strica je vrglo v prvo sipo,naju z bratrancem v sedeze. Od takrat dalje kolikor se spomnim,teta ni vec vozila nikoli :D

heeroy
Nov uporabnik

Napisal/-a heeroy Če apr 05, 2007 6:12 pm

Aja,pa se to,sem pozabu povedat. Stoenka je zdrzala ta preiskus Menjalnik je se naprej pretikal,mislm da tud sinhronu ni blo nc.Stric je zgubu par las,drugac je blo pa vse cool Spomnm se pa da je vornk zaskrtal pa zeloooooooo zatulil v motorju. Zastava je rulala :) Kj tazga si nebi upal nardit pr svojmu avtu zdj :) Probajte vi,pol pa povejte kako je vas avto prestal ta test. Torej iz priblizno 65 km/h iz druge presaltajte v prvo ;)

Uporabniški avatar
svizc
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a svizc Če apr 05, 2007 6:22 pm

Dons sm probal v praksi tist k mi je en svetoval, da iz 5 prestave sam nazaj pomaknem da saltnga avtomatsk skoc med 3 in 4 prestavo, in pol sam v 4 das in basta. Stvar deluje(preizkuseno), ter hvala za nesvet!

Uporabniški avatar
fičfirič
Novinec

Napisal/-a fičfirič Če apr 05, 2007 6:53 pm

sebaveh je napisal/-a:
DoubleG je napisal/-a:imam podobno vprašanje:

zakaj?

Dejanji v modrem in zelenem tekstu zamenjaj med sabo, pa nebo škrtalo ;)
In še to: zobniki ne škrtajo, razen tisti za vzvratno prestavo. V resnici škrtajo sinhroni in prestavne puše. Namreč na gnani osi je več zobnikov, vendar je lahko največ en spojen z osjo, preostali pa se vrtijo v prazno. To je narejeno tako, da je os in luknja zobnika gladka, vendar pa so na osi trdo nameščene prestavne puše, ki se lahko preko sinhronskega obroča spojijo z zobnikom.
Za razumevanje sem pripel slike:

Stari ti maš tud tole knjigo? Tale je res najboljša kar se je da dobit glede avtomehanike! Pa sem jih že dosti prebral.....Razen teh novejših tehnologij ni notri.... :x

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith So apr 07, 2007 12:00 am

Kritik je napisal/-a:Ne skrbi, ne moreš iz 5 pr. dati v rikverc, če se voziš naprej..... ne gre, menjalnik samo škrta..... Razen če nisi res strokovnjak in še naprej tiščiš v rikverc in uničiš sinhron, zobnike..... Skratka strah je odveč... Nasploh pa ti lahko kakšen strojnik razloži kako se vrtijo zobniki v prestavah pri vožnji naprej in zobnik za vožnjo rikverc....

kontra se vrtijo.. logika.

drgac pa rikverc ma tak posebn zvok zato ker so za rikverc prestavo zobniki ravni, za prestave naprej pa so pod kotom da se lepo in tiho stekajo.

to knjigo mam pa tut js :)

ta knjiga poseka totalno, najbolj logicno razlozena knjiga od vseh mehanicnih kar sem jih dal cez roke

Uporabniški avatar
fičfirič
Novinec

Napisal/-a fičfirič So apr 07, 2007 9:30 am

no ko smo že pri teh zobnikih....mi zna kdo povedat zakaj imajo dirkalniki menjalnike z ravnimi zobmi? Dobro za osebne avtomobile vem, da imajo zato da sta vsaj dva zoba skozi v oprijemu ker se malo pokrivajo ter tako zagotavljajo tih ter miren tek.
Pri dirkalnikih pa nevidim drugega razloga kot samo to da se s tem izognejo bočnim silam na zobnike, (pa ajde malce lažja izdelava le teh)

LCA
Nov uporabnik

Napisal/-a LCA So apr 07, 2007 10:35 am

če imaš rikverc pod peto in hočeš dt iz pete v rikverc ne bo šlo ker je varovalo......se ročica kr ustavi na sredini. Če pa si mojster in odločen da bi vseeno dal v rikverc, pol daš v ler spustiš sklopko in probaš dt v rikverc in bo ratal :)

Probi pri ugasnenem avtu dt iz pete direkt v rikverc...ne bo slo, to je blokada.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 44 gostov