amun je napisal/-a:Še moja ugotovitev glede porabe goriva...
Z zimskimi gumami sem imel porabo cca 6.9l (Opel Astra letnik 2002).
Kakšen mesec nazaj pa sem gume zamenjal in opazil porabo 6.4l.
Potem sem se spomnil, da sem imel te iste letne gume gor že prejšnje poletje, ko sem imel porabo prav tako okoli 6.9.
Torej kako je lahko prišlo do take razlike, lansko leto poraba 6.9, letos pa 6.4 gume pa enake. (relacije vožnje se niso spremenile, prav tako ne način vožnje)
No, po enem mesecu, sem se odločil, da grem napumpati gume, ker nisem ravno zaupal vulkanizerju, ki jih je menjal. Opazil sem, da mi jih je napumpal preveč. Prednje bi morale bit 2.2, bile pa so 2.4.. Zadnje so bile 2.2 morale bi bit pa 1.9.
Kot zaključek...očitno tudi napumpanost gum pomaga pri porabi.
Sedaj pa še vprašanje. Bral sem o t.i. overinflatingu in underinflatingu, se pravi preveč napumpane oz. premalo napumpane gume. Gume naj bi bile napumpane tako kot piše, sicer je obraba gum večja. Moje gume so sicer že stare, cca 5 let (z njimi je bilo narejenih cca 15.000 km) in mi jih ni škoda, naj se obrabijo, samo, da bo poraba manjša. No, sedaj pa končno vprašanje...poleg obrabe gum, se je potrebno še česa zavedati, glede na to, da imam prenapumpane gume?
Hvala in lp,
Simon
ja, da bos, ko bo dezevalo, ti pa bos zaradi slabsega oprijema svojih preveč napumpanih gum v drevesu ali jarku, povedal, če si z manjšo porabo našparal dost za kleparja. Itak pa 5 let stare gume niso za na avto več