Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
mbseat
Novinec

Kraj: Gonjače/Goriška brda

mb seat

Napisal/-a mbseat Sr jun 20, 2007 10:07 am

Pozdravljeni !
Zanima me če je tu kak lastnik Seat altee ali Seat Toleda(novejši model).
Zanimam se za nakup enega od teh dveh modekov pa me zanima kaj več o teh dveh modelih.Predvsem me muči eno vprašanje glede motorja sma imam sedeaj Cordobo z 1,9 TDI motorjem s 100 KM zanima me kako se tak motor obnese v Altei oz. Toledu.
Za informacije se vam že v naprej zahvaljujem. :D

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr jun 20, 2007 3:41 pm

hladni je napisal/-a:Torej jaz mam sicer leona, ampak sta z alteo zelo podobna, malo je altea daljša. Glede motorja bi jaz rekel da je zadeva dovolj, razen če nisi neki dirkač. V skrajnem primeru ga čipaš in to je to. 2.0.tdi redko kdo kupi, ker je dosti dražji in neke blazne koristi od tega ni. Toledo je pa mal večji in res ne vem kako bi se ta motor obnesel v njem. Ampak pozanimaj se če res rabiš toledota, maš še alteo Xl.Toledo se zelo slabo prodaja, ker je milo rečeno grd in neuporaben. Torej v motor ne dvomi, pelji se in boš videl. Ampak to je spet tako ne, večinoma imajo testni avti tam okoli 3000 do 5000 tisoč km in zmogljivosti niso realne, zato zadeva lahko zavede. Probaj dobit kakega nad 15tisoč če le gre.
LP

@hladni: ni res glede dolzine :P ... Seat Altea je od Seat Leona krajša - Leon meri v dolžino 4315mm, altea pa 4280mm - tako, da ima Leon daljšega :P :P. Šele veliki grdi raček Toledo ima 4458mm in je tako daljši od Leona. Moraš malo gledat podatke :P. Sedaj pa k odgovoru seatmb... ;)

Najprej glede motorja 1.9 TDI 105 KM: kot sem že na tem forumu ene 10x napisal, je ta motor več kot dovolj za umirjenega voznika: se pravi relativno malo porabi (5.7l / 100 km ob novem motorju / 100km, mestna vožnja okoli 6.7l / 100km - obakrat klima). Klima se motorju ne pozna, pospeški so toliko, da čutiš, da avto vleče, tudi malo bolj naložen se spodobno pelje. Avtocesta je max brez matranja motorja 160, sicer pa gre tudi 180 če ga teraš do konca,... a poraba je potem tudi že v nebesih :). Konkretnemu motorju zamerim skrajno butasta prestavna razmerja: do 1500 obratov je motor mrtev, ropota in moraš prestavljati malo nad 2000 obrati, kar je za dizla hecno (Tourana z istim motorjem, le eno prestavo viška šaltam brez težav na 1800 pa lepo vleče) in relativno glasnost nad 130 zaradi manjka 6 prestave. Končna ocena: za umirjenega voznika odlična izbira po sistemu price / performance ane. Bi te pa opozoril, da ker sedaj voziš cordobo s 100 konjskim motorjem, ki je prava mala raketa, bo ta motor v Leonu/Aleti kar bolj len. V primeru nakupa Toleda, tavelike Altee XL, bo to ob teži dodatnih slabih 200 kg prišlo še malo bolj do odraza, vendar sem vozil tudi taveliko Alteo XL, se povsem spodobno pelje... ... vendar v kolikor ti denar ni ovira bi za Toleda in Alteo XL bolj priporočal motor 2.0 s 140 KM, ki ima 6 to prestavo in deluje prekleto suvereno vse do nekje 180 na uro - 200 nekje je pa itak končna. Ta motor sem vozil v športni verziji tamale Alete in tudi prekleto varčen: avtocesta pri 110 5.5l / 100km, relacija pri 90 na uro 4.9l/100km, mestna vožnja okoli 6.8l / 100km. Ta aletea je bila napram mojemu Leonu mnogo bolj živa, pospeški občutni in suvereni. Če mi denar nebi bil ovira, absolutno ta motor - posebej pa v kot sem omenil v Toledu in veliki Aleti XL.

Sedaj pa če mene vprašaš kaj kupit: če si samski / mala družina / imaš samo ženo pa ne prevelikih prtlajžnih potreb, potem kupi Leona s 341l prtljažnikom. Prostora v avtu je veliko, prostora zadaj enako (kot v Altei), zaradi zaobljenega zadka pa je prtlažnik za 60l manjši od sestrice male Alteje. Pri tamali Altei dobiš 60l ptrljažnika več res, vendar pa je avto prvič dražji, drugič težji, tretjič teža malo več popije - v avto pa še vedno nič ne spraviš, zaradi butaste "luknje". Ne otroškega vozička, ne česa podobnega - ker je prtljažnik premajhen (za na morje pa za razliko v denarju kupiš trugo in cote fukneš v trugo pa greš z Leonom na morje - preverjeno gre brez težav). Zdej pa če so tvoje prtlajžne potrebe večje, potem je pa tukaj izbira le še Toledo, Altea XL. Sedaj Toledo ima v osnovi 500l prtlažnik - 100l več od Alteje in Leona seveda dražji, vendar je res tudi Leona in Alteje večji - zato je cena "upravičena". Na drugi strani imaš pa seveda sedaj še Seat Alteo XL. Seat Altea XL ima 537l prtlažnik, vendar ima vgrajen tudi "pomik" zadnje klopi - kar pomeni, da če imaš male froce zadaj, al pa samo s ženo šverčas robo iz avstrije :D boš imel čez 630l prtljažnika brez, da bi podrl kakšen sedež - kar sam štejem, če potrebujem velik avto, Alei XL v velik plus, kolikor vem takšne klopi Toledo nima. Prav tako ti je "hladni" povedal, da je Toledo grd - ok vsake oči imajo svojega malarja, pa vendar: Toledoti se prodajajo katastrofalno, medtem ko se Seat Altea XL prijema in jo boš lažje prodal kasneje, kot pa Toleda. Prav tako Toleda v enoprostorski varianti naj nebi bilo več, ampak pride limozina nazaj, kar spet postavlja smiselnost nakupa tega Toleda. Je pa res ane: če ti je všeč - zakaj pa ne, ampak obvezno potem v črni ali temni barvi - tista mu skupaj s litimi felgami paše ;).

Za konec še zakaj poudarjam težo avtomobilov in motor: Leon 1385 kg, Aleta 1480 kg (evo 100kg), Toledo 1504kg, Altea XL 1444 kg. Leon je nižji od vseh treh večjih predstavnikov, kar ga pri 105 KM motorju rešuje in se spodobno pelje. V dosti težjem Toledu pa se že začetna razlika v teži pozna (vsaj moj občutek) + upoštevati moraš, da če nameravaš furat velikokrat stvari v avtu (v 630l prtlažnik gre mnogo več, kot v 340 ane) zna biti morda za tvoje zahteve motor v Toledu ali taveliki Altei tudi zaradi nekoliko večjega upora podhranjen + upoštevaj še prižgano klimo. Zaradi tega, če razmišljaš o nakupu tavelikih dveh predstavnikov, predlagam na preizkusi tako 2.0 140 KM motor, kot 1.9 TDI 105 KM motor in probaj v avto kaj konkretnega naložit, da vidiš, ali je to zate spremenljivo ali ne.

Za konec še osebna izkušnja s 1.9 TDI motorjem s 105 KM in težkim avtom: mama ima VW Tourana s taistim motorjem ima ima 1532 kg ter 6 prestav. Pospeški so nampram mojem Leonu opazno slabši, vendar se še vedno da, da enoprostorca spodobno peljat - vendar: ko se spravi mama na morje in nafila avto do vrha + vzame sestro in dve njene kolegice zraven, je avto "porazen", res mašini se pozna, da je kakšen konjček premalo. Dobro - Touran je velik in "draga štiroglata" škatla, vendar pa je v njem ta motor prekleto varčen: 5.5 relacija, 7.3 mesto, 6.2 kombinirano - v kolikor se sprijazniš s 120 na avtocesti. Če ga teraš, gre poraba proti 9l / 100km, kar je katastrofa. Podobne rezultate sem dosegal ko sem se pri kolegici (lastnici avtosalona) fural s taveliko Alteo in Toledom. Prav tako, če te še o kakem Seatu kaj zanima, samo piši :P

P.S: v kolikor v MB ne boš zadovoljen, za kateregakoli Seata, samo pošlji PM, za kakšno pošteno ceno.
Zadnjič spremenil Kael, dne Sr jun 20, 2007 4:10 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
ervin30
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a ervin30 Sr jun 20, 2007 3:50 pm

http://www.avtomobilizem.com/forum/viewforum.php?f=18 to je tema in to ne spada pod splošne debate kot jaz vem
Dobra ko bbska.
stara,okrogla, malo bolj siroka ..v svojih najbolsih letih pregresno draga .. zaj parkrat rukjena pa ze dostopna...

Uporabniški avatar
mbseat
Novinec

Kraj: Gonjače/Goriška brda

Napisal/-a mbseat Če jun 21, 2007 1:02 am

Hvala za vse podane podatke o Seatih.
Po vseh teh podatkih se bom verjetno odločil za Alteo XL.Še zmeraj pa me muči tudi en Toledo star 2 leti pa z malo km.
Še enkrat hvala. ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov