Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
pirecrompir
Nov uporabnik

Navodila za prodajo avtomobila - nujno!

Napisal/-a pirecrompir To avg 14, 2007 9:07 pm

Zdravo!

V naslednjih dneh bom prodal avto (prvič) in prosim za nekaj informacij. Prebral sem si lepljivke na to temo, vendar mi še vedno ni vse jasno, pa še teme so že relativno stare.

Torej, gre za Renault Clio letnik 2005. Prodajal sem ga preko avto.net in našel se je kupec. Sedaj me zanima, kaj je trenutno najboljši postopek privatne prodaje in kako natančno le-ta poteka. Če priporočate prodajo in ureditev papirjev preko avto hiše, kot sem prebral v lepljivkih, mi prosim svetujte, kje v Mariboru (ali bližnji okolici) lahko to storim najbolje/najceneje/najhitreje. Prosim, bodite čim bolj natančni glede celotnega postopka - kdaj kupec izroči denar, kdo plača katere stroške (prepis, notar), kako je z zavarovanjem vozila, ker nimam na tem področju nobenih izkušenj. Ali kupec obdrži sedanje tablice (jaz jih ne potrebujem)? Avto je registriran še do januarja 2008, ko bo dopolnil 3 leta.

Vljudno prosim za čimprejšnje in čim bolj natančne odgovore in se že vnaprej zahvaljujem!

Grega

Uporabniški avatar
Stasky
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Stasky To avg 14, 2007 9:57 pm

Najlepše je avto prodat preko avtohiše, kar je tudi najbolj sigurno... stroške plača prodajalec (notar in prepis)... glede tablic je kolkr vem tako, da tablice ostanejo na avtu tudi med prodajo in se ne vračajo kot je bilo to nekoč... registracija lahko ostane, tam kjer sklepaš zavarovanje se zmeniš, da ti razliko do januarja (torej 5 mesecev) vrnejo denar, lahko pa kupcu pustiš tudi zavarovanje (s tem, da če imaš že kej bonifikacije ti to odsvetujem...no odsvetujem ti v vsakem primeru)...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To avg 14, 2007 10:19 pm

Stasky je napisal/-a:Najlepše je avto prodat preko avtohiše, kar je tudi najbolj sigurno... stroške plača prodajalec (notar in prepis)... glede tablic je kolkr vem tako, da tablice ostanejo na avtu tudi med prodajo in se ne vračajo kot je bilo to nekoč... registracija lahko ostane, tam kjer sklepaš zavarovanje se zmeniš, da ti razliko do januarja (torej 5 mesecev) vrnejo denar, lahko pa kupcu pustiš tudi zavarovanje (s tem, da če imaš že kej bonifikacije ti to odsvetujem...no odsvetujem ti v vsakem primeru)...

samo mal te bi popravu, da ne boš notarja plačeval, greš na občino in tam oviriš podpis plačaš dober 1 evro (255 sit).
to je to
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To avg 14, 2007 10:22 pm

nisem bral vsega.. greta na partizanski pri železniški tam ko je ludix.. stane prepis nevem par E 2-4e pol pa še na občino overit za 0,5e pa zavarovanje skineš pa je to to.

Uporabniški avatar
pirecrompir
Nov uporabnik

Napisal/-a pirecrompir To avg 14, 2007 11:55 pm

Hvala za odgovore!

A se pri prodaji avtomobila ne plača nek davek? In če se, kje - pri prepisu ali kasneje na upravni enoti? Kdo ga plača? Če prav razumem, plača vse stroške pri prodaji prodajalec?

LP,
Grega

Uporabniški avatar
blindek
Stalni uporabnik

Kraj: Pomurje

Napisal/-a blindek Sr avg 15, 2007 12:02 am

vse stroške prodaje(prepis itd.) plača prodajalec
Slika

Uporabniški avatar
pirecrompir
Nov uporabnik

Napisal/-a pirecrompir Sr avg 15, 2007 6:39 am

Kako je torej z davkom? Se pri prodaji plača kakšen davek ali ne? In če se, je to odstotek prodajne vrednosti avta ali neka fiksna vsota; kdaj/kje se plača? Kako je na splošno z vsemi stroški pri prodaji; so vezani na prodajno vrednost avta ali so pavšalni? Te torej kot prodajalca pride veliko dražje prodaja avta za visoko ceno?

Hvala,
Grega

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Sr avg 15, 2007 8:08 am

KO se dela pogodbo ti avtohiša zračuna (davek, recimo, če je avto vreden 400 evrov se plača 6 evrov za pogodbo, tud davek je tle not.......če je avto vreden veliko več je tud več davka, točnega cenika ne poznam.

Ni se ti treba nič nbar glede avta, včasih je blo to full bolj zakomliciran in si mogu letat tja in sem, narediš pogodbo, overiš na občini, daš kupcu, gresta na lpp recimo in zahtevaš od novga lastnika kopijo zav.police. To je vsa čarovnija.

Če te še kaj zanim pa vprašaj

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov