gago je napisal/-a:Kolk ima pa tak avto kj porabe? Pa kolk je kj stroškov v povprecju?
Lahko ti podam svoje mnenje glede na izkušnje. Vozim Mazdo, Renaulta, VW in Chryslerja. Pri vseh prvih treh opažam, da če voziš lepo, pijejo okoli 6l, če pa ga tišiš do onemoglosti, pa bo poraba okoli 8l. To so seveda okvirne ocene, vse je odvisno od modela in motorja. Torej razpon pri porabi je v intervalu dveh litrov. Pri Američanih, ki imajo ponavadi večjo kubituro in navor, je pesem malo drugačna. Pri Chrysler-ju, ki ima 3.5l motor lahko z lepo vožnjo dosežem porabo okoli 8l. Če pa bi ga tiščal, bi poraba narastla tudi na 16l ali celo več(ne govorim o momenti porabi, temveč povprečju). Torej razpon porabe je ogromen. Američani imajo večinoma veliko navora in radi vozijo v nizkih obratih. Tam ti bo avto pil nekaj podobnega kot kakšen evropejec ali japonec iz 90-ih let z 1.6 motorjem, to je ponavadi okoli 8 litrov - to je spet informativni podatek, da me ne bo kdo napadal, da njemu pije pa 7 litrov. Če pa imaš težko nogo, boš pa tudi tankal pogosteje.
Meni v povprečju pije med 9.5 in 10.5 litri, vozim pa normalno oz. se ne oziram na porabo, temveč vozim razmeram in potrebam primerno. Tišim ga pa tudi ne, ker po tem ni potrbe. Moč včasih uporabim pri prehitevanju, pa še to ponavadi polovica ali 3/4 gasa. Več ni potrebno.
Še en info za konec:
Poleti smo šli na morje z dvema avtoma. Kolega je imel Audi A3, letnik mislim da 03, jaz pa s Chryslerjem, letnik 95. Po AC sma vozila eden za drugim okoli 130 - 140 km/h. Na obali je on imel porabo 7.2, jaz pa 8.1 litra. Njegov motor je 1.6, moj pa 3.5.
Vendar če bi vozila recimo 180 kmh, bi njemu pil verjetno okoli 8, meni pa okoli 15. Vidiš razliko?