Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Če jan 24, 2008 5:32 pm

nisem bral cele teme, ampak te moznosti je ni....sem gledal mit busters, tam so to sprobali...ampak s staticno elektriko, kjer pride iska med teboj in avtom to ni mogoce ;)

LP
Slika

Uporabniški avatar
guardy
Nov uporabnik

Napisal/-a guardy Če jan 24, 2008 5:55 pm

Dariooo je napisal/-a:nisem bral cele teme, ampak te moznosti je ni....sem gledal mit busters, tam so to sprobali...ampak s staticno elektriko, kjer pride iska med teboj in avtom to ni mogoce ;)

LP

Očitno je, če se mi je zgodilo. Druga opcija je edino še sonce, ker je bil prvi sončen dan v Lj :lol:

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Če jan 24, 2008 6:00 pm

Dariooo je napisal/-a:nisem bral cele teme, ampak te moznosti je ni....sem gledal mit busters, tam so to sprobali...ampak s staticno elektriko, kjer pride iska med teboj in avtom to ni mogoce ;)

LP

včasih je dobr celo temo prebrat,lahko kaj koristnega zveš ;)
Zadnjič spremenil el_diablo, dne Če jan 24, 2008 6:30 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Če jan 24, 2008 6:26 pm

guardy je napisal/-a:

LP

Očitno je, če se mi je zgodilo. Druga opcija je edino še sonce, ker je bil prvi sončen dan v Lj :lol:

Odvisno tudi, kateri avto imaš. V Ameriki so imeli par let nazaj vpoklic za nekih Chevroletih, ko se je vžigalo zaradi motorčka, ki je odklepal pokrov rezervoarja.

Uporabniški avatar
guardy
Nov uporabnik

Napisal/-a guardy Če jan 24, 2008 7:46 pm

f.taunus je napisal/-a:Odvisno tudi, kateri avto imaš. V Ameriki so imeli par let nazaj vpoklic za nekih Chevroletih, ko se je vžigalo zaradi motorčka, ki je odklepal pokrov rezervoarja.

Hehe, gre se za Kio Sephio, ki motorčka tam pač nima :)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe jan 25, 2008 1:07 am

statika se rada dela ce mas sinteticna oblacila.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Pe jan 25, 2008 1:08 am

Voith je napisal/-a:statika se rada dela ce mas sinteticna oblacila.

ja ampak ni teorije, da zaradi tega se vzge...vsaj mit bustersom ni zneslo vzgat s staticno elektriko.. ;)
LP
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Pe jan 25, 2008 1:13 am

Verjetno je dosti odvisno od različnih spremenljivk, na katere je težko vplivati (vlaga, razmerje hlapov in kisika itd.) .
Če njim ni ratalo, še ne pomeni, da ni možno.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Pe jan 25, 2008 1:46 am

Dariooo je napisal/-a:sem gledal mit busters, tam so to sprobali...

Si videl tisti del ko so poskušali prižgati ogenj "na roke", brez vžigalic? No, ni jim uspelo dokler ni prišel nek ekspert in on sam naredil. Saj je zanimiva oddaja, ampak perfektna pa ni. :)

In ob pravilni koncentraciji hlapov je mogoče s statično elektriko vžgati le-te.

Je pa zanimivo, glede odgovornosti. Mislim, kaj češ, če bi šlo kaj v lufti, še vedno si ti "vžgal" zadevo. To da si jo nevedno... ne vem če je izgovor.
Slika

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Po jan 28, 2008 11:18 am

LP

Si slabo gledal. Dokazala sta, da mobilni telefon ne povzroci vziga hlapov. Do vziga pa je prislo pri uporabi sinteticnih oblacil in sicer takole:
das rocko v cev in zacnes tankat. Pustis da tece in se tecas vsedes v avto. Ko se natanka, gres ven iz avta (med tem se ne dotaknes karoserije avtomobila), primes za rocko in opa... preskoci iskra. Statika pa nastane med trenjem sinteticnih oblacil in prevlek na sedezih.

Pri mit basterjih je v tem primeru prislo do vziga! Je bilo pa odvisno od kolicine hlapov v zraku... torej verjetno na to vplivajo tud vremenski pogoji.

Da ne bo pomote... tole je bilo testirano na Discoveryu, nisem se sam tega zmislu. :)

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po jan 28, 2008 3:50 pm

hmm...z statično elektriko morš bit pravi talent da ti rata.sm pa opazu, da naše bencinske črpalke imajo ročaje iz plastike. pa še statiko se redkokdaj vžge, četudi se preskoči iskra.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Po jan 28, 2008 6:53 pm

Nisem toliko v elektriki, a je možno da so vozila s plastičnim rezervoarjem bolj podvržena kot tisti z kovinskim :?:
lp

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po jan 28, 2008 10:45 pm

myster je napisal/-a:hmm...z statično elektriko morš bit pravi talent da ti rata.sm pa opazu, da naše bencinske črpalke imajo ročaje iz plastike. pa še statiko se redkokdaj vžge, četudi se preskoči iskra.

vsaka iskra potencialno lahko zakuri ogenj. ce se bo to zgodil al ne je odvisn od mesanice hlapov.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po jan 28, 2008 11:32 pm

seeman66 je napisal/-a:Nisem toliko v elektriki, a je možno da so vozila s plastičnim rezervoarjem bolj podvržena kot tisti z kovinskim :?:
lp

Ne, z gotovostjo lahko trdim, da ni razlike. Najprej zaradi tega, ker se dotakneš karoserije okoli odprtine in se tam razelektriš. In tam je največ hlapov, ki grejo ven iz rezervoarja, saj jih izpodriva sveže točeni bencin, ki se mu dviga nivo. Ko se tam razelektriš, preskoči iskra direkt skozi hlape iz odprtine. Drugič pa zato, ker je cev od odprtine do rezervoarja pri vseh plastična. Pa tudi drugače nima elektrika znotraj rezervoarje kje preskočiti.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Sr jan 30, 2008 8:55 pm

nekaj let nazaj smo imeli primer prašne explozije!

zgodilo se je pa ravno na tisti linji ko ni nobeden pričakoval explozije!
ker uporabljamo etanol95,99%na ostalih linijah smo bili bolj previdni ,na tej ko pa tega ne uporabljamo pa ne!
uglavnm:sejala se je zmes(suha brez etanola ali kakšnih hlapnih zadev)ko se je naredila statična el. med sejanjem!
oba sodelavca sta imela srečo da sta odnesla cela glave!
goreli so delci zmesi po celi liniji in kamor so padali so goreli!
stroj(200kg vrgel iz podesta 10m) in težke posode(180kg,15mj) je razmatal kot za šalo!sodelavec je bil za vogalom(na srečo) 2m stran!drugi je pa glih hotel stopiti notri čez par sekund!drugač bi dobil vse v glavo!
prava koncentracija prahu ter iskrica -pa že letiš(zanimivo to ,ta izdelek se že dela 15 let pa nič,dokler na enkrat.......)

sedaj se(na šihtu)zelo spoštlivo jemljemo ta pojav!
ter previdnosti,ukrepi.....kot so antistatična tla,vsak element je dodatno uzemljen,
pravilni priklopi(krokodilčki)........

to niso heci!

Uporabniški avatar
m_vidi
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a m_vidi To feb 12, 2008 9:06 pm

hehe..sem že hotel napisati kolikokrat si sel pa tankrat pa koliko folka si ze videl pa se jim je vzgalo... heh..kdo bi si mislil :)
je pa se par dobrim filmov na youtube na to temo hehee :)

Tajfun77
Nov uporabnik

Kraj: Mežica

Napisal/-a Tajfun77 Sr feb 13, 2008 9:58 am

guardy je napisal/-a:Za avto sem se prijel pri izstopu, saj sem zapru za seboj vrata avta. In ne, nisem se drgnu po puloverju, saj sem imel na sebi bundo.

bunda, pulover, ... nima veze. če je material sintetičen bo imel statiko.

kar se pa razelektritve tiče .. če si stopil na suha tla in imel še pri tem mogoče čevlje s suhim gumi podplatom, pol se glih nisi razelektril, a ne ?

sam delam v podjetju kjer imam znotraj ure opravka z napetostjo in včasih je dovolj, da si oplahnem čevlje (gumi podplat) z vodo in sperem morebitno kislino, da me potem ne "trese"

pri tebi bi bil pa lahko hud problem, če bi se v najslabšem primeru vžgala cela ben. črpalka. kot je že nekdo rekel : mnenje kakega pravnega strokovnjaka.
Če to bereš, pol res nimaš kaj za delat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov