Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To mar 04, 2008 9:44 am

Poglejte: obstaja % ljudi, ki imajo denarja, da sami ne vedo koliko kupujejo vse živo in mrtvo(mrtvo zato, ker poznam tipa, ki hoče pokopališče od komunale (občine) kupit....)

Med drugo "sorto" ljudi štejem tudi sebe, ki imajo po domače povedeno "vse pošlitano" kar se tiče bivanja:predvsem stalna zaposlitev obeh, gotova hiša, 1x na leto par dni smučarije, 14 dni morja, ostalo pa v "trebuh" ter predvsem za osnovnošolca (okol kterega se večinoma tudi ves svet vrti) in ob vsem tem lahko v 3-4 letih našparaš 10.000 ali še malo več evrčkov in poraja se vprašanje: ali naj stojijo na banki (delnic krke nekaj itak je)drugih stvari (skladov ipd.)) se danes ne splača.....zato je moje stališče že dve desetletiji(tudi ko sem hišo delal, sem kupil nov avto) da vsake 3-5 let mora biti doma nov avto(ker raje imam avto, kot pa denar na kupu)ampak kupljen za toliko denarja, kot ga je - nobeno zadolževanje, kreditiranje ali celo odrekanje česa, ne pride v poštev, če je_je če pa ni_ni, oz. v okvirju zmogljivosti....in tista: koliko zgubiš na novem avtu, mene nič "ne sexa" pač zgubiš, kot rečem: v parih leti naprej bo zopet nekaj denarja in če ne bo druge "prioritete" bo tako zgodba tekla naprej......

P.S najvažnejše je pa zdravje in dokler ne zbolimo tega ne vemo(zopet govorim iz izkušenj, ker kot sem v eni temi že omenil, sem nekoč rešilca vozil, ter se srečeval s "svakojakimi".....- večina bogimi....od bolezni, da ne bo pomote)

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To mar 04, 2008 5:57 pm

sašo5 je napisal/-a:Poglejte: obstaja % ljudi, ki imajo denarja, da sami ne vedo koliko kupujejo vse živo in mrtvo(mrtvo zato, ker poznam tipa, ki hoče pokopališče od komunale (občine) kupit....)

Med drugo "sorto" ljudi štejem tudi sebe, ki imajo po domače povedeno "vse pošlitano" kar se tiče bivanja:predvsem stalna zaposlitev obeh, gotova hiša, 1x na leto par dni smučarije, 14 dni morja, ostalo pa v "trebuh" ter predvsem za osnovnošolca (okol kterega se večinoma tudi ves svet vrti) in ob vsem tem lahko v 3-4 letih našparaš 10.000 ali še malo več evrčkov in poraja se vprašanje: ali naj stojijo na banki (delnic krke nekaj itak je)drugih stvari (skladov ipd.)) se danes ne splača.....zato je moje stališče že dve desetletiji(tudi ko sem hišo delal, sem kupil nov avto) da vsake 3-5 let mora biti doma nov avto(ker raje imam avto, kot pa denar na kupu)ampak kupljen za toliko denarja, kot ga je - nobeno zadolževanje, kreditiranje ali celo odrekanje česa, ne pride v poštev, če je_je če pa ni_ni, oz. v okvirju zmogljivosti....in tista: koliko zgubiš na novem avtu, mene nič "ne sexa" pač zgubiš, kot rečem: v parih leti naprej bo zopet nekaj denarja in če ne bo druge "prioritete" bo tako zgodba tekla naprej......

P.S najvažnejše je pa zdravje in dokler ne zbolimo tega ne vemo(zopet govorim iz izkušenj, ker kot sem v eni temi že omenil, sem nekoč rešilca vozil, ter se srečeval s "svakojakimi".....- večina bogimi....od bolezni, da ne bo pomote)

Tudi pri nesreči (bog ne daj) boš obvaroval sopotnike, z reno5 bolj slabo
Slika Slika

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To mar 04, 2008 6:12 pm

Ejjj če ne bi dala z ženo v 4in pol letih za najemnino 5 mio SIT / 20.864,63€ bi bilo vse drgače tudi glede pleha hehe :? :roll: Sedaj po teli izkušni vem , da mi pleh nič več ne pomeni beri Brand znamke tam za 15000€ bi kar veliko izbiral hehe :D

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To mar 04, 2008 7:16 pm

Če kupiš nov avto in ga vzdržuješ kot je treba bo komot zdržal 10+ let. Drugo je da/če se ga prej naveličaš do te mere, da ti gre že na živce.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To mar 04, 2008 9:32 pm

Čudi me to, da so Yugoti in Golfi približno isti letniki tam do l.92. Golfov je vsaj še po Gorenjskem, kar velik, Dolenjska, Koroška.....Yugo pa je že prava redkost, da ga kje vidiš. Sej ga mam tud sam doma, samo počiva v nedeljujočem stanju.
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To mar 04, 2008 10:05 pm

Avti pač...sam se ne sekiram ne glede na to kok km ima prevoženih in ne glede na to kak zgleda......pomebna mi je samo drobovina.

Petka je že tko prenovljena cela tko da o kilometrini govort je brez veze... jeep ima 330.000km pa dela kot urca..... stric je imel vitaro ki je imela 534.000 prevoženih....je še šla ampak da si prišel iz avta nisi rabu odprt vrat ker si lahk kr mimo njih stopu... Foter audija z 200.000 prevoženimi pa se še danes vozi in zgleda kot nov... tast audija 80 z 400.000 prevoženimi s samo rednimi servisi........Dokler znam in dokler bom lahk popravu si drugega avta ne bom kupil. Kot je že nekdo reku.... koliko je je. So še druge stvari kot novi avto....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN To mar 04, 2008 10:55 pm

Ima mogoce kdo podatek, koliko let ima avto zivljensko dobo s strani proizvajalca.
Ne me za cojones prijet, samo sem enkrat "slisal" da naj bi imel nek obicen P206 priblizno 6-7let. Ima kdo podatek da lahko zanikam te govorice. Se pravi tocen podatek z virom, ne pa da nekdo napise izjavo, da mu po 10letih dela b.p., kar je drugace cisto logicno.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To mar 04, 2008 10:59 pm

Pri avto je veretno težko definirat življensko dobo.... ker je preveč fatkorjev in delov, ki se kvarijo, da bi lahko reku tok in tok km ali pa tok let.....za olje se ve da eno leto nato je potrebn menjat ne glede na km....za jermene se ve da na 5 let ne glede na km....
En bo skuru kuplongo v 100.000 km. drugi se bo še pri 200.000 vozo s prvo.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Sr mar 05, 2008 10:01 am

fare je napisal/-a:U že prav lepo debatiramo!
Torej večina nas meni da se avto splača (nam delavcem) voziti čim dlje in imeti čim manjše stroške ...
Kja pa vi :?:

Zelo odvisno od posameznika in njeovega pogleda na avto, finance oz vsega kar se tiče teme.

Kar se tiče avtomobila - sodobni avtobili brez posebnih težav prevozijo bistveno več kot si predstavljamo. Če računamo z recimo 20.000 km letno pomeni to 200.000 km v 10 letih, vemo pa da 200.000 ne predstavlja težav praktično nobenemu sodobnemu EU avtomobilov - edini problem vidim v izrednih stroških (več serijskih napak - ponavljanje, kopičenje ...)

Kar se tiče financ - z nekaj poslovne žilice se da avto po recimo letu dni prodat za nabavno vrednost ali celo zaslužit. Kar se mi zdi vredno vsaj razmisleka - pri recimo 20.000 km letno imaš kvečjemu en servis stroškov, mogoče par gum (če voznik rad "radira" + seveda gorivo
Primer : pred kratkim recimo - avto (ne bi o znamki in modelu) vrednost-nov cca 35.000 EUR, kupljen-nabavna cca 22.000 EUR, eurotax vrdnost cca 28.000 EUR. Po mojih izkušnjah ga po letu dni ne bo težko za 22.000 EUR prodat.

V primeru, da imam urejeno-dogovorjeno povrnitev potnih stroškov bi vsak leto nabavil nov avto, maximalno bi ga obdržal do izteka garancijskega roka.

LP

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr mar 05, 2008 10:44 am

No... jest oz. midva z mojo boljšo polovico sva lani kupila novi avto, pa ne zato, ker je bil prejšen že za na odpad... daleč od tega. Kupila sva pa novega zato, ker bi rada imela z njim vsaj 10 let mir, ker bi rada v tem času rešila stanovanjsko problematiko. Če bo vseh 10 let vozil tako kot treba, ob seveda rednih servisih bom več kot zadovoljen. Letno narediva okoli 15-20 kkm, kar pomeni da bo čez 10 let imel med 150 in 200 kkm. Torej avto bo pri hiši toliko časa, doker se ne dobo pričeli vrstiti izredni servisi in bo to močno obremenjevalo proračun. Nama je pač večja prioriteta stanovanje / hiša kot nov avtomobil. Če samo pomislim koliko je izgubil na vrednosti v enem letu, me zaboli glava. Da pa bi avto menjal zato, ker bi se ga naveličal.... se še ni in se ne bo zgodilo. Čeprav neizmerno uživam v sami vožnji mi je avto še vseeno samo prevozno sredstvo... to ne pomeni da delam z njim kot svinja z mehom, ampak na njem in v njem ne izživljam svojih fantazij.... jih raje na moji ženski :P
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr mar 05, 2008 11:21 am

Za kofe sm ti dovžn. :tomidelej:
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr mar 05, 2008 4:42 pm

Kritik je napisal/-a:No... jest oz. midva z mojo boljšo polovico sva lani kupila novi avto, pa ne zato, ker je bil prejšen že za na odpad... daleč od tega. Kupila sva pa novega zato, ker bi rada imela z njim vsaj 10 let mir, ker bi rada v tem času rešila stanovanjsko problematiko. Če bo vseh 10 let vozil tako kot treba, ob seveda rednih servisih bom več kot zadovoljen. Letno narediva okoli 15-20 kkm, kar pomeni da bo čez 10 let imel med 150 in 200 kkm. Torej avto bo pri hiši toliko časa, doker se ne dobo pričeli vrstiti izredni servisi in bo to močno obremenjevalo proračun. Nama je pač večja prioriteta stanovanje / hiša kot nov avtomobil. Če samo pomislim koliko je izgubil na vrednosti v enem letu, me zaboli glava. Da pa bi avto menjal zato, ker bi se ga naveličal.... se še ni in se ne bo zgodilo. Čeprav neizmerno uživam v sami vožnji mi je avto še vseeno samo prevozno sredstvo... to ne pomeni da delam z njim kot svinja z mehom, ampak na njem in v njem ne izživljam svojih fantazij.... jih raje na moji ženski :P

Odvisno od razmišljanja.... Če bi imel določen znesek denarja za novi avto ( recimo 20.000eur) bi kupil avto do max. 2.000eur....3-4 tisoč vložo v njega in ga komplet obnovil ostalo pa porabo za stanovanje hišo ali kaj podobnega. Pa ne mi o servisih in kak ni ziher..... petka je vredna 500 evrov.....kupu sem jo za 1000 evrov..... nardil komplet generalno in obnovo..... je zneslo okoli 500 evrov ....nardil z njo že 170.000 tisoč in v teh km je samo 1x vtrgalo mikro jermen (takrat tudi moja krivda zakaj sem pred kratkim menjal glavo..... ker je avto brez hlajenja šel še 35km.......motor je že prijemal skor tak se je pregrel..... ampak spet za komplet sem dal 100 evrov.... in se upam it stavit da bo spet šla 100.000km brez izrednih servisov.....z avtom vred sem dal okol 2000 evrov..... 18.000 evrov pa zapravil za kaj drugega..... je pa res da je še vedno stara petka..... ampak če men to ne moti zakaj bi druge. Je pa res da morš bit znajdljiv in mal znat kaj nardit..... drgač pač delaš za druge :D
Slika

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dejvi Sr mar 05, 2008 7:37 pm

Moja filozofija: kupim nov avto, po možnosti 20 - 30.000 €, si ga vrihtam po svojih željah in zmogljivostih ter z njim uživam čim dlje, ker vem da ja nov in ker ga pazim, nima kaj biti (no, vedno lahko pride do nepričakovanih okvar!). Potem ga imam 10 in več let. Ne kupujem avte vsakih 3 - 4 leta, pa po možnosti razreda, katerih je največ na naših cestah, saj bi s tem na dolgi rok zgubil več, kot pa če kupim malo boljši avto in ga imam dlje...pa še lepše, bolj udobno in varno se vozim jaz in moja družina...

rini
Novinec

Napisal/-a rini Sr mar 05, 2008 9:47 pm

Moja filozofija: Ob normalni uporabi je življenska doba avta 6 let. In nič več. Po 6 letih pridejo na vrsto izredni servisi, ki z sorazmerno majhnimi stroški avto ohranjajo pri življenju, ampak avto ostane zmahan (podvozje, sklopi, inštalacija, motor, pleh). Obstajajo 15 in več let stari avtomobili, kot obstajajo 90 in več let stari ljudje, samo to ni več življenje pač pa siromašenje denarnice (v primeru avta) in pokojninske blagajne (v primeru človeka).

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr mar 05, 2008 10:35 pm

rini je napisal/-a: Obstajajo 15 in več let stari avtomobili samo to ni več življenje pač pa siromašenje denarnice .

Iz prve roke......se ne strinjam in se ne morem strinjat.
Slika

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Sr mar 05, 2008 10:39 pm

rini
menim, da te je lahko sram v rit in fris, da takole primerjaš človeška življenja z avtom in seveda tvoj komentar na koncu. Po tvoje naj vsak upokojenc konča takoj, ko nastopi pokojnino in upaj le, da jo boš ti dočakal in, da bo nekdo za tabo imel isto mnenje o tebi, da obremenjuješ pokojninsko blagajno. Z moje strani SRAM TE BODI!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov