Debate, ki niso vezane na ostala področja...

ernest1a
Nov uporabnik

Varnost vozil Passat vs Golf vs Megane

Napisal/-a ernest1a Sr feb 03, 2016 12:26 pm

Zanima me vaše mnenje glede varnosti vozil Passat, Golf in Megane. Letnik 2008 ali 2009.

tnx!

ernest1a
Nov uporabnik

Re: Varnost vozil Passat vs Golf vs Megane

Napisal/-a ernest1a Sr feb 03, 2016 1:16 pm

Vprašanje če je euroncap res pravi pokazatelj varnosti, ker ne pove kaj se zgodi če se vozilo zaleti v drugo vozilo, kaj se zgodi če se zaleti pri 100km/h in ne "le" 70km/h. Po drugi strani pa se na tem testu naribrajo točke na stvareh, ki niso tako življenjskega pomena. Za BMW serije 5 ali X5 pokaže da je manj varen kot Megane, vendar močno dvomim da je Megane res bolj varen kot BMW 5 ali X5.

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 Sr feb 03, 2016 1:38 pm

Kako že rečejo?Najbolj varen v svojem razredu.Megane in X5 nista v istem razredu :lol:

ernest1a
Nov uporabnik

Napisal/-a ernest1a Sr feb 03, 2016 1:49 pm

A potem isto število točk velja različno za avto različnega razreda? Kako potem primerjaš Passat karavana z navadnim Meganom?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 03, 2016 3:27 pm

Ne velja različno. Edina razlika bi bila, če bi se npr Megane zaletel v Passata in to samo zaradi teže oz večje vztrajnosti (ni dosti večja - pri vztrajnosti oz kinetični energiji je hitrost na kvadrat, masa pa ne), zaradi katere bi se Megane malenkost prej ustavil in bi torej imel večje pojemke ter nekaj več poškodb. V kamion ali trdo oviro pa razlik praktično ni.

ernest1a
Nov uporabnik

Napisal/-a ernest1a Sr feb 03, 2016 3:52 pm

Ja zakaj ima potem Megane več točk kot BMW, ali zakaj ima Clio toliko točk kot BMW a je Megane res bolj varen in Clio enako varen kot BMW X5? :)

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr feb 03, 2016 4:00 pm

Ja, ampak primerjaš bmwja 2003 z meganom 2008. V teh letih je pa varnost precej napredavala. (Pa varnejši je v primerih kot je testirano, če pa se skupaj zaletita clio in x5 oba z enako hitrostjo bi pa bil sigurno v 2x težjem bmwju bolj varen). Če pa primerjaš recimo bmw 5 letnik 2010 proti novem meganu 2015 je pa 5 let starejši bmw precej varnejši avto...
Zadnjič spremenil nejc1, dne Sr feb 03, 2016 4:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr feb 03, 2016 4:04 pm

Očitno si že odločen, tako da ti bom "potrdil": BMW 5 ali X5 je bolj varen od vseh ostalih, tako da kar v nakup. Razen če ni :lol:

Nekako je logično da različna velikost avta različno vpliva na samo varnost, ravnotako vpliva tudi letnik, novejši je, bolj je varen. Vsaj načeloma :D

Predstavljaj si Fiat 500 ter Audi Q7. Oba imata (lahko, nisem preverjal) dovolj zvezdic, a ko se zaletita čelno, bo skozi Fiata pogledala Audijeva bočna zaščita in ga bo prebodlo kot vroč nož maslo. Če se bosta pa zaletela dva Fiata ali dva Q7, potem si pa dokaj varen. Imaš pa potem različne situacije, katere ti testi ne upoštevajo. Testi se delajo pri točno 50 km/h, sem pa enkrat gledal ko so delali realne teste pri 56km/h oz. celo 60 km/h. Vsi varni avti so pogrnli na celi črti in je redkokateri zdržal da se kletka ni zvila. Kar je pa nad 90 km/h moraš imeti že srečo da stopiš ven iz avta in ne da te vlečejo v bolnico.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr feb 03, 2016 4:14 pm

Tle maš test med q7 in fiat 500
https://www.youtube.com/watch?v=58zqJCtUjSI

ernest1a
Nov uporabnik

Napisal/-a ernest1a Sr feb 03, 2016 4:56 pm

Gledal sem podobne letnike. Hočem samo povedati da zvezdice ne povedo kaj dosti in zato sem vprašal passat vs golf vs Megane.

Odličen primer je Fiat 500 vs Audi q7, oba podobnih letnikov. q7 ima Adult occupant oceno 30 in 4 zvezdice, Fiat 500 35 in 5 zvezdic. Poglej še tist video https://www.youtube.com/watch?v=58zqJCtUjSI in mi povej če je fiat 500 res bolj varen. Je mogoče ob točno določenem scenariju, ki ga zajema euroncap. V realnosti pa močno dvomim.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr feb 03, 2016 5:17 pm

V takem primeru ti že vsaka logika pove, kateri avto bo varnejši... V kolikor bi se pa npr. oba avtomobila zaletela v zid z enako hitrostjo, pa ne bi bilo velikih razlik v varnosti obeh avtomobilov...

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Sr feb 03, 2016 6:20 pm

Bil ze na kar nekaj prometnih po sluzbeni dolznost in moje mnenje je tako... dokler se pogovarjamo o nekih koliko toliko novih avtih je gledano v istem velikostnem razredu razlik malo, ce upostevamo da imajo primerljivo varnostno opremo,torej npr.st.zracnih vrec. Torej ce trcita npr. Golf in astra se bo razlika kako bo oseba jo odnesla,pokazala predvsem zaradi razlike v hitrosti,kotu trka, in ,pomembno, ali voznik lezi ali sedi za volanom,ali bo nepripet potnik ali prtljaga priletela vanj, ali so v rabljenem vozilu sploh airbagi notri, ali je bil avto ze kdaj zaleten. To je pomembneje kot debata kateri je varnejsi,predvsem pa na nasteto lahko vplivamo.

Drugo,tezji avto bo "pojedel"lazjega. Ne zdaj extremi, da bo 100kg tezji in 30 let starejsi avto varnejsi od novega in malenkost lazjega,ampak trcenje npr.nissan navare ki je bila katastrofalno ocenjena z twingom ki ima ce se ne motim 4zvezdice.... jst bi stavil na navaro kljub zvezdicam... ce trcita medsebojno. Ce trci twingo v isto oviro kot navara se gleda zvezdice, pa se to ne nujno da v vseh trkih, varnost oz.euro ncap je tudi marketing pri prodaji... :huh:

Je pa vprasanje kar bi se zgodilo z npr.novim cliom ce bi celno trcil v 20let starega audija a4. Govorim kot primer da se ne bo kdo spotaknil ob doticna vozila,isto velja za skoraj vse avte istega obdobja in velikosti...
Jst osebno stavim na novejsi in varnejsi avto ki je manjsi....

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Sr feb 03, 2016 7:25 pm

Dodal bi še to, da so med novimi in starimi avti vedno manjše razlike (govorim o avtih zasnovanih po letu 2000), ker smo se približali meji - zadeve so dobro razvite in ni več veliko možnosti za izboljšave. V 90-ih so bile razlike večje, ker je razvoj šel skokovito naprej (zmečkljive cone, ojačitve, zategovalnik pasov, omejevalniki zatezne sile, AirBagi...) in je vsaka naslednja generacija nekega modela imela kak kos varnostne opreme več.
Danes (že nekaj let), pa imajo praktično vsi že (skoraj) vse elemente pasivne varnosti.

Tako da, kar se pasivne varnosti tiče, pomoje neke revolucije ni za pričakovati, ker tehnika je na vrhuncu - omejena je s tem, kar je zmožno prenesti človeško telo, ki je tukaj najšibkejši člen!!

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Sr feb 03, 2016 7:47 pm

Ja,se je pa sele v zadnjih letih koncno izboljsala varnost kombijev, se nedolgo nazaj je bil maximum 2 airbaga, pol se je okol 2010 zacel z esp-jem, zdj ma pa npr.sprinter pa se marsikater lahko 6zracnih vrec ki je vsaj za moje pojme ena bolj koristnih stvareh, sploh pri suv in dostavnikih...

Sicer pa,ni vec nevarnih avtov, tud ceste so nasplosno tok ok da se da varno vozit z dovoljeno hitrostjo v normalnih razmerah. Tk da ce bi vsj skupej za 10posto zmansal hitrost,skenslal alko za volanom in agresijo,se kolkrtolk zbrani vozil, se mi zdi d nam tele zvezdice nebi vec ble tako svete...

Do takrt pa , najbol varen avto kar se ga da privoscit, najboljse gume kar se da privoscit in vozit se z vsaj tako rezervo kot da je oboje povprecno. Tko da, avtorju teme;nekih blaznih razlik med nastetimi ni...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Sr feb 03, 2016 10:40 pm

nejc1986 je napisal/-a:... Jst osebno stavim na novejsi in varnejsi avto ki je manjsi....

Jaz bi pa stavil na novejši in večji avto, kakšno limuzino ali karavana, terenci so itak zgodba zase.

nejc1986 je napisal/-a:... Sicer pa,ni vec nevarnih avtov, tud ceste so nasplosno tok ok da se da varno vozit z dovoljeno hitrostjo v normalnih razmerah. Tk da ce bi vsj skupej za 10posto zmansal hitrost,skenslal alko za volanom in agresijo,se kolkrtolk zbrani vozil, se mi zdi d nam tele zvezdice nebi vec ble tako svete...

Do takrt pa , najbol varen avto kar se ga da privoscit, najboljse gume kar se da privoscit in vozit se z vsaj tako rezervo kot da je oboje povprecno. Tko da, avtorju teme;nekih blaznih razlik med nastetimi ni...

Hja, v teoriji je tako, v praksi so pa ljudje na cesti ki sploh ne vejo kaj tam delajo, ne znajo gledat okoli sebe, predvidevat ter taki ki so z mislimi čisto drugje in ne morejo zadosti zgodaj reagirat. Se ne hvalim ampak ker predvidevam, sem rešil še marsikatero nesrečo, sploh v krožnih kjer ljudje ne vejo da je na tleh črta in da sta dva pasa, grejo kar po kavbojsko čez oba in se niti ne prepričajo če imajo koga ob strani. Tako da, če kdo hoče met popravljen bok se naj vozi več po krožnih, ga bo garantirano v enem ali največ dveh dneh nekdo snel.

Dobre gume so tudi pogoj za varno vožnjo tako kot dobro servisiran avto, a glede na to da so S3 še vedno najbolj prodajane zimske in da se prodajajo tudi letne z imeni kot so Sunny, se ve koliko ljudje dajejo pomena na dobro gumo.

nejc1986
Novinec

Napisal/-a nejc1986 Če feb 04, 2016 7:12 am

Mal sm se narobe izrazu. Raj manjsi nov avto kot ladja stara 25let. Itk d nov velik avto zmaga,sploh z visjim polozajem sedenja...

Gume... res je,jst osebno bi prepovedu kitajske gume in predvsem bi mogla bit omejitev glede starosti,recimo 5let,starejse gume nimajo na avtu kej delat,plus to da je min.profil 1,6mm poleti smesno nizek,tud 3mm na snegu je bolj bogo. Tko se pa najdejo majstri,in takih ni mal,k kupjo dobre gume,delajo mal km, in cez deset let majo se zmeri npr.michelinke,gy ipd z velik profila,staro k zemlja,oni pa se zmeri v glavi da majo gume priznanega proizvajalca. Raj mam 2 leti stare s3 kukr katerekoli druge stare 6let...

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če feb 04, 2016 7:23 am

Ravno ta sobotna masovna nesreča mi je dala misliti glede te varnosti vozil.
Če se voziš veliko po slovenskih avtocestah, ni dovolj varnega vozila. Zakaj?

1. Na prehitevalnem pasu je velika možnost, da te kdo od zadaj z veliko hitrostjo in žal tudi kak zablojenec s kontra smeri.
2. Na voznem pasu je nekoliko varneje (ker so hitrosti manjše), ampak kaj, ko je toliko tranzita in te nabije kamionar (in to pod drug kamion).
3. Na odstavnem: bognedaj, da moraš tam kaj počet
4. Varnostno razdaljo lahko držiš (pa se ti vsi drugi vrivajo predte) ampak še vedno fasaš, ker se te tisti zadaj ne drži.
5. Lahko imaš prostoročni telefon ali pa celo ugasnjen, pa te nabije en drug, nemara kamionar, ki napol dremaje med vožnjo gleda TV:

Na regionalkah so hitrosti nižje in v primeru nesreče je boljši procent preživetja. Tam bi zmagal večji in novejši avto.
Na avtocesti pa ni rešitve. Razen če uporabljaš kamion kot osebno vozilo.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Če feb 04, 2016 8:37 am

nejc1986 je napisal/-a:Mal sm se narobe izrazu. Raj manjsi nov avto kot ladja stara 25let. Itk d nov velik avto zmaga,sploh z visjim polozajem sedenja...

Gume... res je,jst osebno bi prepovedu kitajske gume in predvsem bi mogla bit omejitev glede starosti,recimo 5let,starejse gume nimajo na avtu kej delat,plus to da je min.profil 1,6mm poleti smesno nizek,tud 3mm na snegu je bolj bogo. Tko se pa najdejo majstri,in takih ni mal,k kupjo dobre gume,delajo mal km, in cez deset let majo se zmeri npr.michelinke,gy ipd z velik profila,staro k zemlja,oni pa se zmeri v glavi da majo gume priznanega proizvajalca. Raj mam 2 leti stare s3 kukr katerekoli druge stare 6let...

Glede varnosti, meni je Megane I že odnesel kožo in sem po trku z cca 70km/h, ko me je zaneslo v obcestno klančino sem iz avta izstopil popolnoma nepoškodovan brez vsake praske. Zato zaupam Renaultu, ki že pregovorno dosega dobre rezultate glede varnosti in je zame v tem pogledu vedno na prvem mestu. Med Passatom in recimo Meganom Grandtour nebo nobene velike razlike, saj tudi ni velike razlike v sami masi vozil - zna bit Megane bolj varen po mojem mnenju.

Glede gum pa toliko. Nekatere kitajske gume so povsem vredu, naprimer Nexen (vem, da so Korejske vendar ljudje mečejo vse v isti koš), jih ima že veliko prijateljev in slišim veliko pohval. Glede starosti gum se pa strinjam. Sam imam letne Continentalke, imajo še dovolj profila vendar so letnik 2011 in jih nameravam zamenjati letos kljub temu, da mi je vulkanizer rekel, da so še dobre za eno leto.
Velikost profila je pa spet odvisno od voznika. V suhih razmerah sam profil ne igra tako velike vloge, je pa res, da se more voznik gum z manj profila zavedati, da v dežju hitro pride do smučanja na vodi.
3mm za v sneg je pa popolnoma dovolj, seveda če so verige v prtljažniku ;)

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Če feb 04, 2016 9:25 am

Nexen so baje še kar vredu ampak jih jaz nebi dal na avto, starost pa tudi veliko vpliva na gumo ampak se tega večina ne zaveda. Imam zimske Continental na avtu že peto sezono pa niso več to to ker sem že moral montirat verige, tako da je za njih zadnje leto.
Mene ne skrbi da bi se jaz fajn razletel, sem se že in me je že izučilo, bolj me skrbi kako me bo kdo drug nabil. Ker če gledaš tako kot @5cenic, potem je zame najbolj varen avto P 206. Sem z enim pristal na strehi, z drugim pa priletel v kombi pod pravim kotom z cca. 60 km/h, iz obeh nesreč sem stopil ven iz avta. OK, iz prve sem se splazil :lol:

Firediver je napisal/-a:... Razen če uporabljaš kamion kot osebno vozilo.

Sem tudi že o tem razmišljal :D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 29 gostov