Debate, ki niso vezane na ostala področja...

avtoman
Nov uporabnik

Kraj: Lj okolica

Odiranje lastnikov avtomobilov

Napisal/-a avtoman Ne apr 10, 2016 8:12 am

Ker je konkurenca v avtomobilski industriji huda, se je ta lobij preorientiral na druge načine odiranja avtomobilistov. Prvi so pričeli Korejci s sedemletno garancijo, zakaj, zato ker moraš potem vozit toliko let avto k njim na servis.
Do pred kratkim sem imel Seat Alteo 1,6 diezel, ki bi jo moral peljati na servis pri 90 000km. Te sem do tedaj plačeval okrog 190€, sedaj pa so mi naračunali 270€. Na vprašanje zakaj tolikšna razlika, so mi rekli, da zato ker je treba tokrat menjati filter goriva. Malo sem se pozanimal in dobil ceno nekaj čez 10€, ves material vključno s kvalitetnim oljem Aral pa pod 70€, z vsemi računi seveda. Na pultu servisa je bil cenik dela servisa v treh kategorijah, z najdražjo postavko 40€. Vprašal sem, koliko časa traja delo servisa v mojem primeru, sem dobil odgovor da 2 uri. Kje pa je potem razlika med 150 in 270 €, v originalnih delih so mi odgovorili ! Pri tem se moramo zavedat, da serviser dobi originalne dele veliko ceneje, kot če bi jih šli mi kupit v trgovino !
Pred leti sem imel Fabio 1,9 PD diezel, ki sem ji dal preventivno zamenjati zobati jermen, ker kilometri pri rabljenem avtu nikoli niso sigurni. Mehanik me je vprašal, če vgradi originalne ali ne, dele. Vgradil je dele, katere je že vgrajeval in z avtom sem veselo delal nadaljne kilometre brez problemov.

Od leta 2013 je pri novih avtomobilih obvezna vgradnja nadzor zračnega tlaka v kolesih ali TPMS. Ta je lahko direktni, z radijskimi senzorji v kolesih, ali indirektni z meritvijo in izračunom razlike vrtenja koles. V primeru menjave celotnega kolesa na primer z zimsko gumo, je potrebno vgraditi nove senzorje v vrednosti okrog 50€ vsak in izvršiti uparjanje z računalnikom. Poleg tega je baterija v senzorju nezamenljiva, zdrži pa največ 5 let.....
Od leta 2018, bo obvezna vgradnja v nova vozila, avtomatično javljanje lokacije nezgode preko radia. itd itd. Res je da so nekateri sistemi občutno pripomogli k varnosti, toda ta zadnji je pa zares bedast. Kdo danes nima telefona, tudi z vgrajenim GPS-om, da bi javil lokacijo nesreče.

Vse to je dokaz, da smo lastniki avtomobilov zares postali molzne kravice prodajalcev, serviserjev, DARS-a in še koga, da ne omenjam države, ki ima pristavljen največji pisker.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: Odiranje lastnikov avtomobilov

Napisal/-a nebivedu Ne apr 10, 2016 9:50 am

Razlog, zakaj imam kljub možnosti kupit novo vozilo, še vedno 15 let star avto.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne apr 10, 2016 10:02 am

Če boš kupil filter goriva za 1.6tdi za ceno 10eur jo boš kaj kmalu zapeljal v graben oz porinil v graben

Cena original filtra goriva je cca 45eur

To za mene ni obiranje lastnikov avtomobilev, ker nobeden ni prisiljen v to oz ni prisiljen v nabavo avta, servisiranja, popravila,... To je čisto osebna odločitev
Zadnjič spremenil pskoda, dne Ne apr 10, 2016 10:05 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Ne apr 10, 2016 10:03 am

Saj ti ni treba imeti novega avtomobila, kupiš (ali pa obdržiš) rabljenega, za katerega se dobi ogromno neoriginalnih (in zato bistveno cenejših) rezervnih delov, poštima pa ti ga lahko prijatelj (ali pa sam) pod kozolcem.

Že zlajnana resnica pa je (tu ni nobene nove "preorientacije" kakršnegakoli lobija), da so novi avtomobili tako cenovno dostopni predvsem na račun dražjih rezervnih delov/servisov. Če ti to ni všeč, si ponovno preberi prvo vrstico tega prispevka.

Prej ko se s tem sprijazniš, manj boš v življenju trpel. Simpl!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Ne apr 10, 2016 10:47 am

Vedno imaš možnost sam kupiti dele in avto peljati na nepooblaščen servis.

autofrik
Nov uporabnik

Napisal/-a autofrik Ne apr 10, 2016 10:49 am

Ta forum je najslabši od vseh, ker ko se kej napiše ti nek prepotentnež zaklene temo al pa ko kdo kej pojamra ga popluvate. Sistem vzemi ali pusti je že dolgo mimo oz. podjetje, ki tako razmišlja lahko hitro postane preteklost. :)

Jst sm tut to začel opažat odkar sem dobil tretjega otroka in sm mal začel gledat na finance, de pr vsakem koraku te hočjo okol prnest in to ne za 10 evrov, ampak kr dobr te nategnejo bi človk temu reku. Pr Audiju so tudi podražal servise zato olja ne bom več kupoval na servisih, ker od mojga zaposlenega prjatu ima ta olja čez in to dobijo skor po taki ceni kot je bencin, da o rezervnih delih ne govorimo.
Zadnč sem brau Seljaka in naj bi v moderne dizle začel vgrajevat nove svečke, kjer naj bi ena stala 100€, menjava bo potrebna na 90.000km, da ne govorimo o tem da tovarne zanalašč delajo manj kvalitetno kot včasih, da:
a. se prej pokvari in kupiš drag nov del plus drago delo
b. da čim prej kupiš nov avto

Lastniki matičnih podjetij se pa valjajo v milijardarjah dobička in ne vedo kaj bi sami s sabo, delavci pa s spranimi možgani sodelujejo pri nategovanju malih ljudi. V mojem podjetju tega ni in nikoli ne bo, raje imam enega zaposlenega več kot še kakšno nepremičnino ali drago uro.

jaqckoo
Novinec

Napisal/-a jaqckoo Ne apr 10, 2016 11:22 am

autofrik je napisal/-a:Ta forum je najslabši od vseh, ker ko se kej napiše ti nek prepotentnež zaklene temo al pa ko kdo kej pojamra ga popluvate. Sistem vzemi ali pusti je že dolgo mimo oz. podjetje, ki tako razmišlja lahko hitro postane preteklost. :)

Lastniki matičnih podjetij se pa valjajo v milijardarjah dobička in ne vedo kaj bi sami s sabo, delavci pa s spranimi možgani sodelujejo pri nategovanju malih ljudi. V mojem podjetju tega ni in nikoli ne bo, raje imam enega zaposlenega več kot še kakšno nepremičnino ali drago uro.

:tomidelej:
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne apr 10, 2016 1:08 pm

Ja, prišli smo tako daleč da bomo olje prinesli sabo na pooblaščeni servis iz zahtevali da stojimo zraven ko ga vliva v mašino.

Komu danes lahko še zaupaš ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

avtoman
Nov uporabnik

Kraj: Lj okolica

Napisal/-a avtoman Ne apr 10, 2016 1:26 pm

Pskoda, mojster foruma, poznamo tako strašenje strank, če ne boš kupil originalnega dragega dela, te bo doletela huda nesreča.
Na tem forumu je očitno veliko dežurnih piscev takih opozoril, ki so celo plačani za pripravljenost. Zadnjič ko sem pisal o nepravični cene celoletne vinjete ob nakupu med letom, se je kar vsulo pripomb in primerjav celo s pico, ki jo moraš plačat, čeprav ne poješ cele itd. Pico lahko vzamem s seboj, vinjete pa ne morem koristit za nazaj.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne apr 10, 2016 1:59 pm

Jaz nič ne strašim, ker mi je vseeno kaj dajate notri. Zaradi mene je lahko tudi brez filtra povem ti pa lahko, da ti filtri za 10eur so zanič in bo kmalu razpal in potem bodo nastali veliki problemi oz zelo dragi problemi.

Danes je pač tako, da te bi vsak rad denarno oskubil kolikor se da. Osebno tudi nosim olja na pooblaščenca, ker imajo nore cene.

Po moje je največji problem ko se ljudje zapufajo do amena za nabavo avta potem pa ni denarja za vse ostalo
Lp

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Ne apr 10, 2016 2:56 pm

Nočem bit nasramen, ampak ogromno nizizemcov se vozi z daciam. Poceni novo vozilo in poceni vzdrzevanje.
sam bi mel dasterja, sam mi je malo pod ...... ni neki hi tech elektronke, ....... gume 15 col.

Potem, daš pa še razmerje plača avto si pa na .....

Ni kaj je treba fajn preracunat.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne apr 10, 2016 3:11 pm

Ja skoraj vsak bi se rad vozil z audijem, čeprav ima minimalca. To pač ne gre skupaj.
Lp

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Ne apr 10, 2016 3:15 pm

Sej ni tle mišljen audi.

Tudi za kio sportage recimo je zamenjava olja 300€, kar je pretirano...

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Ne apr 10, 2016 3:25 pm

Vsak neoriginalni filter ne razpade in olje, ki ga kupiš sam, ni nujno podobno temu v fritezi. Višja cena sama ne pomeni nujno večje kakovosti izdelka ali storitve.

Razna jamstva in garancije v zameno za dušo mene ne ganejo.

pskoda, ni pomembno, ali gre za krogce ali kako bolj plebejsko znamko. Za vse velja podobno.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Ne apr 10, 2016 4:04 pm

Res je. Lastništvo avta je tista kategorija, kjer nas največ odirajo.
- izguba vrednosti avta
- plačilo registracije, tehničnega, zavarovanja, cestnine, vinjete, dajatev...
- gorivo
- servisi
- vulkanizerji, kleparji, pralnice
- preprodajalci in celo mojstri za vračanje kilometraže

Čudno je, da se povprečen državljan niti ne zaveda kam mu odteka večji del plače. Nekateri so brezbrižni, drugi šlampasti, tretji pa izgubijo razsodnost, ko imajo na havbi krogce ali celo nekakšne v-je.

Po drugi strani pa se s tem pumpa ekonomija in marsikdo živi od našega lastništva avta: tete in strici na tehničnih, zavarovalni agenti, prodajalci avtov in rezervnih delov, dars-ova oligarhija, cestarji, preprodajalci z garancijo na kilometre, hekerji števcev, kleparji, vulkanizerji in seveda državni proračun, ki ima od tega še največ dobička.

jeronimo
Novinec

Napisal/-a jeronimo Ne apr 10, 2016 4:27 pm

Drugače pa pri novih avtih lahko redno vzdrževanje delajo vsi mehaniki, ki imajo obrt prijavljeno! Vendar samo za Tovarniško garancijo.
Čim je katera koli podaljšana odpade :)
Najbolje je, da pri novem avtu se vpraša kakšna je obveznost do uradnega servisa.
Zanimivo je to, da "bolj" razvitih državah EU redno vzdrževanje avta opravljajo privat mehaniki, uradni pa samo kar se pod garancijo rešuje :)
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Ne apr 10, 2016 7:44 pm

Meni se postavlja vprašanje, pa verjetno še komu, kako bo čez nekje 15,20 let, ko bo večina avtomobilov hibridov ter električnih.... Že sedaj morajo imeti mehaniki za hibride precej šolanja, izpitov ter cerfitikatov narejenih, da jim je dovoljenjo poseganje v vozilo...

Ker z visoko napetostjo se pa res ne bo za igrat, da ne bo komu pod "kozolcem" zmešalo srčnega ritma ipd.

Vedno je bilo in je še sedaj - še bolj očitno.... da se da marsikatero stvar dobiti ceneje pri različnih ponudnikih... kaj šele, če gledamo original ali kopijo, tam so pa sploh razlike.

Vsak se pa odloči po svoje... pa to velja za vse stvari... bodisi za avtomobilizem, nakup bele tehnike, televizorja ipd.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Ne apr 10, 2016 8:05 pm

Peljal boš na servis, kjer bo pa zelooo poceni vzdrževanje.

Avti bojo kot mobiteli na mesec. Nekateri že delajo študije, da boš imel vse vključeno z servisi, kasko, gumami,....... ti boš pa rekel plačeval bom xy na mesec recmo pet let in boš dobil nekaj.

Lasniških avtov bo vedno manj.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne apr 10, 2016 8:34 pm

meganer je napisal/-a:Peljal boš na servis, kjer bo pa zelooo poceni vzdrževanje.

Avti bojo kot mobiteli na mesec. Nekateri že delajo študije, da boš imel vse vključeno z servisi, kasko, gumami,....... ti boš pa rekel plačeval bom xy na mesec recmo pet let in boš dobil nekaj.

Lasniških avtov bo vedno manj.

Temu se reče operativni lizing. V tujini (Z) je tega ogromno.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne apr 10, 2016 10:20 pm

avtoman je napisal/-a:Zadnjič ko sem pisal o nepravični cene celoletne vinjete ob nakupu med letom, se je kar vsulo pripomb in primerjav celo s pico, ki jo moraš plačat, čeprav ne poješ cele itd. Pico lahko vzamem s seboj, vinjete pa ne morem koristit za nazaj.

Ker klatiš neumnosti. Samo taki ste, sodržavljani, točno taki... Jokat po forumih o nepravičnostih; denimo kako imajo lastniki podjetja in pripadajoče X6-ice brezplačen vrtec, ker si nakazujejo minimalca, obenem pa pljuvat čez davčne blagajne, ker tolčejo po malih ljudeh (TF?).

Bottom line je, da če premoreš nekaj kognitivnih kapacitet, boš morda tudi načrtoval menjavo vozila tako, da boš not vkomponiral tudi vinjeto; pa naj bo to menjava vozila v pričetku leta ali toliko dražje rabljeno vozilo.

In identično je pri vzdrževanju avtomobila - ponudba je na trgu taka kot je, nihče te ne sili, da kupiš izdelek ali koristiš storitev. In tudi tu boš že z minimalnimi miselnimi kapacitetami pred nakupom vozila na servisu povprašal koliko stane redni in veliki servis. Mislim... odirajo nas? Ne pa nas ne, če nečesa nočeš, tega ne plačaš.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov