Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

98 oktanski bencin - problem

Napisal/-a Omelo Sr mar 10, 2004 11:17 pm

Bom čist na kratko obrazložu. Kkšne 3 mesce tankam 98 oktanski bencin. Naredil sem okol 8000 km. Potem sem imel servis, pa mi serviser ko pridem avto iskat reče, da sm mel keramiko na svečkah čist razpokano. Kaj sm počel... če sm dajal kakšne aditive not, al kva jst vem kaj. Pa rečm da ne, pa me praša če slučajno tankam 98, in ko sm potrdu je reku, naj ne več, kr bom mogu v kkšnem letu spet menjat svečke. Baje da se svečke al kva jst vem kaj, preveč segreva in so zarad tega problemi?

Kukr se je men zdelo je avto naredil nekej malga več km, pa mogoče je mal lepš laufou mrzu? Kr nekej.

Uporabniški avatar
Desmodromika
Novinec

Kraj: Tam, kjer sem rad

Napisal/-a Desmodromika Sr mar 10, 2004 11:19 pm

Ma ja najbrž si na kakšni vaški pumpi tankal.
Če gre vse proti tebi, nehaj prehitevat. In se postavi na pravi pas...

Uporabniški avatar
Happy_Tom
Nov uporabnik

Kraj: SG

Napisal/-a Happy_Tom Sr mar 10, 2004 11:27 pm

Ne verjamem - 98 bencin bi moral imeti lepše izgorevanje.
Razen če nimaš ti pravega tipa svečk not?
OPEL uber alles

Slika

Uporabniški avatar
sport
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sport Sr mar 10, 2004 11:31 pm

Če je avto narjen za 98okt. bencin loh tud 95okt. tankaš nikakot pa ne obratno.

To sm slišu od mojga mehanika tko da če sm mim ustrelu naj me kdo poprav.
Vozi hitro in reskiraj

mondy
Novinec

Napisal/-a mondy Sr mar 10, 2004 11:32 pm

Happy_Tom je napisal/-a:Ne verjamem - 98 bencin bi moral imeti lepše izgorevanje.

Ja lepše in tudi bolj vroče. :wink:

Uporabniški avatar
Jonas
Novinec

Napisal/-a Jonas Sr mar 10, 2004 11:34 pm

Kje pa najveckrat tankas? Men je seviser reku da ma "baje" Petrol najbolj nekakovosten in umazan bencin (ce je temu mogoce verjet), baje se najbolj splaca tankat na Agipu al pa vsaj na istrabenzu.
No kot so ze ustali rekl, tud jz nekak dvomim da bi ob uporabi ustreznih sveck, 98okt bencin tko nanje vplival..
Slika

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Sr mar 10, 2004 11:35 pm

Svečke so ble Championove, modela žal ne vem... sm tako mi je reku. Tankam pa, hja, povsod dost. Omv, petrol, kr je... Običajno ga natankam ko mam nekje pol tanka. Tako da mešam in od Petrola in od OMVja.

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Napisal/-a Nu-NRG Sr mar 10, 2004 11:36 pm

Kot je rekel mondy .. zadeva lepse izgoreva in tudi visje temeprature.
98 oktansko gorivo se naceloma uporablja na zelo navitih motorjih (Mustangi, honde etc.) zato da motor lepse dela in manjsa shansa poskodb. Morm pa rec tudi jaz sem ze parkrat tanku pa nobenih posledic razn tisje in bolj gladke voznje.
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny Sr mar 10, 2004 11:39 pm

ma ne more bit bencin. mi smo tankal včasih v fiata putno tastarga in kolega v uno 98 pa ni blo nc narobe. ne vem no , cudno se mi zdi.. tudi od mehankarjev (zelo dobrih i might say) sem že slišu da ni problema 98.. tko da.. lepo bi blo pa kakšen epilog že enkrat iz tega nardit. no jst sm ga že v bistvu. no problem :P

Uporabniški avatar
daewoo_rugby
Uporabnik

Napisal/-a daewoo_rugby Sr mar 10, 2004 11:47 pm

ja komot tankaš 89, če ti piše 95, ker je to kvalitetnejše, in bojda nič ni narobe, sam ne smeš pa glih mešat pol pol, tko da ne verjamem, da je to zarad benza

lpb :D

Uporabniški avatar
Desmodromika
Novinec

Kraj: Tam, kjer sem rad

Napisal/-a Desmodromika Sr mar 10, 2004 11:51 pm

Sam, če je tanku 89 je ppotem ziher zarad bencina.
Če gre vse proti tebi, nehaj prehitevat. In se postavi na pravi pas...

Uporabniški avatar
daewoo_rugby
Uporabnik

Napisal/-a daewoo_rugby Sr mar 10, 2004 11:54 pm

sorry 98 :D

lpb

Uporabniški avatar
Viper123
Uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a Viper123 Če mar 11, 2004 12:04 am

626 sport je napisal/-a:Če je avto narjen za 98okt. bencin loh tud 95okt. tankaš nikakot pa ne obratno.

En nasvet: Menjaj mehanika!! :mrgreen:
----------------------
Sam ne verjamem, da bi se ti to dogajalo zaradi 98 oktanskega bencina!
Možno, da imaš res napačne svečke, kot je že nekdo napisal oz. preslabo kvaliteto!

98 oktanski bencin je vsekakor bolj zdrav za motor kot pa 95! Sploh pa na naših pumpah 95 oktanov prej ustreza 92, kot pa 95!

LP
Slika

Uporabniški avatar
swiftrider
Novinec

Kraj: črnuče

Napisal/-a swiftrider Če mar 11, 2004 12:31 am

Naš rambo v težavah :wink:
Viper123 je napisal/-a:
626 sport je napisal/-a:Če je avto narjen za 98okt. bencin loh tud 95okt. tankaš nikakot pa ne obratno.

En nasvet: Menjaj mehanika!! :mrgreen:
----------------------
Sam ne verjamem, da bi se ti to dogajalo zaradi 98 oktanskega bencina!
Možno, da imaš res napačne svečke, kot je že nekdo napisal oz. preslabo kvaliteto!

98 oktanski bencin je vsekakor bolj zdrav za motor kot pa 95! Sploh pa na naših pumpah 95 oktanov prej ustreza 92, kot pa 95!

LP

Se podpišem pod to. Če tankaš 98 v avto narjen za 95 je ql, glih obratno ni kr lahk začne klenkat, kar pa ni najbolš za mašino.
Pr men je razlika sam tm nekje od 5500 al pa 6000 naprej (pa pač do tistih 7000 kokr se zvrti). Bol mirno teče, pa k je hladn tud. Drgač pa tankam kokr kej, sam ponavad poln tank, skor cel tank. Na moči ni neke bistvene razlike.
Pa baje da tistih 92 vela za petrol. Jst nardim največ km z OMV, men se zdi clo bolš k Agip, sam pač to je ful subjektivno.
Drgač sm jst tud že slišu da ti lahk sfuka katalizator, ventile, lalala, lahk ti požge tretjo zavorno luč... Pa ne vem kok je to kej res, kr 98 je sam bolj odporen na samovžig, ostalo nej nebi blo tok razlike. Večja moč je sam posledica tega da se užge ob pravem času in ne prehitr. Ne razumem zakaj bi ble večje temperature, ne rečem da ni možno, sam če mi lahk kdo to razloži k me zanima.
Da to ni problem mi je reku tud mehanik, k je drgač en najbolj doslednih in natančnih mehanikov kar jih je šarl po mojem turkiznem lubiju...
A ma kdo kej izkušenj z aditivi, ala octane booster, injector cleaner, fuel treatment od QMI...
Probi druge svečke če je možno. Al ga pa manj tišči, če se da ne hladnega, možno da to delaš, sam dvomim no...

Lp
Švoh, ampak lahek 8)
!New! White blinkers-Chicks go crazy! :mrgreen:

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc Če mar 11, 2004 1:09 am

razlika med 95 pa 98 je kompresisko razmerje pa malenkost zakasnjen uzig
ce mas avto za 95 pa tankas 98 pa nimas nock senzorja ki ti bi nanovo nastavu uzig lahko nastanejo problemi
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če mar 11, 2004 1:09 am

HUH, da bi visji oktani povzrocali skodo?
Huh nebi reko, razn da bi slo za kaki benz z hudimi aditivi nad 100oktanov recimo!
Slabse je za motor ce daj manjse oktansko stevilo kot je predpisano... recimo da bi vlil 91 not... bi motor zacel klenkat!
za tote 3oktane se to po moji logiki zihr ni moglo zgodit!
Pa ce tak ze gledamo petrolov benz naj bi bolj voden bil, se pravi ce tankas 98 sam recimo 95 oktanov!
pomoje so ble svecke slabe izdelave ali pa nepravilne!
LP

Uporabniški avatar
swiftrider
Novinec

Kraj: črnuče

Napisal/-a swiftrider Če mar 11, 2004 3:44 am

Mihc je napisal/-a:razlika med 95 pa 98 je kompresisko razmerje pa malenkost zakasnjen uzig
ce mas avto za 95 pa tankas 98 pa nimas nock senzorja ki ti bi nanovo nastavu uzig lahko nastanejo problemi

Kompresijsko razmerje? O, to pa ziher, kaj dobiš drgačen gib bata, al nižjo glavo?
Temu jst nebi reku zakasnjen, ampak bolj pravilen vžig.
Švoh, ampak lahek 8)
!New! White blinkers-Chicks go crazy! :mrgreen:

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Če mar 11, 2004 8:01 am

Moj prjatu že skor eno leto tanka v 19-ko 98 oktanski bencin. Avto velik lepš in bol tekoče laufa in tut mal naj pije.

Pomoje 98 oktanski bencin nebi smel škodit. Mal vode pa tega pa pridemo glih na 95 oktanov kar je prou za avto.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Kraj: BiRiKiNi

Napisal/-a mazda-mx3 Če mar 11, 2004 8:34 am

98 oktanski bencin bi moral imeti visjo kalorično vrednost pri izgorevanju...vsaj moja logika tako pravi. Ce ima visjo kaloricno vrednost potem pri gorenju sprostca vec energije (sej jo, aneda?) kar privede lahko samo do visjih temperatur in bolj popolnega izgorevanja. Tak bi bil moj zakljucek glede temperature 98 okt. benza.

Kaj pa bi moral jaz rec, ko imam motor namenjen 91 okt. benzu!?! Ce tankam 95 okt. no je se ql, 98 pa mu nekako ne pase se mi zdi...

swiftrider: ti rabis octane booster, jaz pa octane remover :D:D

injector cleaner naj bi nekako deloval, masina malenkost boljse laufa ene 2k km, QMI aditiv za k olju pa se mi zdi da ima malo boljsi ucinek..vsaj tako je bilo zaznati na moji bivsi micri pri 230k km :D
Defendemos la alegria :::::::::: Svoboda Tuningu!:)
Slovenski Mazda forum

Uporabniški avatar
brezveze
Nov uporabnik

Napisal/-a brezveze Če mar 11, 2004 9:26 am

Sem po mnogih forumih povpraseval ce s tem da tankam 98 ali vec oktanski
benzin skodujem motorju. Povsod so mi ga le toplo priporocali . Skodim lahko motorju ravno ce tankam 95 ali manj oktanski benzin. Tudi v navodilih za uporabo avtomobila mi pise da naj tankam neosvincen benz z najmanj 95 RON.
Mogoce ste ze vidli pa vseeno:
http://www.petrol.si/Tabla.nsf/0/750D9B4F1783D654C1256CCB00352ADE?OpenDocument

Glede sveck pa cist mozno da nimas ta prave. Se mi je ze dvakrat zgodilo da so mi na uradnem servisu dali napacne enkart celo dve po dve razlicni. :/:o:/

Lp.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov