Debate, ki niso vezane na ostala področja...

mare23
Stalni uporabnik

Kraj: Koper, Izola

RADAR Detektorji

Napisal/-a mare23 Ne dec 26, 2004 10:14 pm

Lahko da je bilo to že objavljeno,.....vendarle.....tale E-Mail sem dobil od sodelavca.....

Radar detektorji

Zanima me kaj je z uporabo radar detektorjev v avtomobilu ali so dovoljeni, ker v ZVCP člen 24 citiram"(3) Udeleženci cestnega prometa ne smejo uporabljati in tudi ne imeti pri sebi ali v vozilu ali na njem naprav, s katerimi bi lahko otežili, motili ali preprečili delovanje merilnih ali drugih naprav ali tehničnih sredstev, ki jih uporabljajo pooblaščeni organi pri nadzoru cestnega prometa" nič ne piše o detektorjih, ker jih ta naprava ne moti! Zanima me če lahko takšno napravo uporabljam bolj zaradi moje varnosti, ker se dogaja marsikaj glede merjenja hitrosti pred tablo ali pa celo, da ti pokažejo hitrost drugega voznika, kar se tudi dogaja čeprav pravite, da so policisti korektni in spoštujejo zakone!
Hvala za odgovor in lep pozdrav! Franc

Odgovor

Mislim, da je zakon glede te opreme popolnoma jasen. Nikakor pa ne morem razumeti vaše obrazložitve, ki ni, milo rečeno, korektna. Predlagam vam, da se seznanite z odgovori na vprašanja glede delovanja radarjev, omejitev hitrosti in tehnične opreme za nadzor prometa, kjer sem že večkrat pojasnil delo policistov pri ugotavljanju kršitev cestno prometnih predpisov. Ponovno pojasnjujem, da se slovenski policisti zavedamo (podobne ugotovitve imajo tudi policisti drugih držav), da samo s kaznovanjem ne bomo umirili hitrost. Osnovni namen našega dela je zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti (tudi z opozarjanem in našo vidnostjo). Prav tako sem že vekrat pojasnil, da ima vsak občan-udeleženec v cestnem prometu, možnost, da se ne strinja z ugotovivami policista in na sprejeti plačilni nalog lahko poda ugovor, pri sodniku za prekrške pa nato dokaže, da je policist ukrepal nepravilno. Ob tem pa se seveda morate zavedati, da ni mogoče poravnati polovične kazni za storjen prekršek. Torej, v kolikor sem storil prekršek, ga priznam in plačam predpisano kazen, v kolikor pa prekrška nisem storil, to tudi v postopku dokažem. To je predvsem moj nasvet. Srečno in varno vožnjo.

LP, Mare23

Uporabniški avatar
GapsoN
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GapsoN Ne dec 26, 2004 11:50 pm

Z detektorjem ne motiš in ne otežuješ dela, je pa res, da lahko revčki manj zaslužijo.
Načeloma se te detektorje montira na sprednje steklo, tako, da so hitro opazni.

Drugače je pa tak odgovor diplomatski, ko ne vedo, kaj naj rečejo...
GapsoN ™
Nobody else

Živim da vozim
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe dec 31, 2004 8:06 pm

detektorji niso prepovedani, ker ce bi bli bi to mogl izrecno pisat v zakonu.

pa sploh je to svinjarija. js radardetektor potrebujem zato, ker je radarsko sevanje skodljivo cloveku, zato rabim detektor ki mi pove kdaj sem takemu sevanju izpostavljen.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe dec 31, 2004 9:16 pm

Voith je napisal/-a:detektorji niso prepovedani, ker ce bi bli bi to mogl izrecno pisat v zakonu.

pa sploh je to svinjarija. js radardetektor potrebujem zato, ker je radarsko sevanje skodljivo cloveku, zato rabim detektor ki mi pove kdaj sem takemu sevanju izpostavljen.

he he, tole je pa direkt za v kšno pritožbo na policijo :lol: :lol: :lol:

no torej motilci so prepovedani ker motijo radarje - dddddd
detektorja naj ne bi motil radarjeu (jih je treba pol izklopt k začnejo piskat) in so iz tega stalšča dovoljeni, vendar lahko policija kljub temu napiše kazen za nehomologirano napravo na/v vozilu
podpis

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Pe dec 31, 2004 9:25 pm

Naprava ni neločljivo povezana s samim vozilom, tako da lahko obtožbe glede homologacije hitro ovržeš. Po tej logiki bi te lahko kaznoval tudi za GSM aparat, ki ga polniš prek adapterja za pepelnik.

Uporabniški avatar
GapsoN
Novinec

Napisal/-a GapsoN So jan 01, 2005 2:45 pm

Ne jim dajat prehudih idej...
So pa v tujini tudi detektorji prepovedani... In sploh ni treba, da je priklopljen.
GapsoN ™
Nobody else

Živim da vozim
Slika

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT So jan 01, 2005 5:22 pm

GapsoN je napisal/-a:Ne jim dajat prehudih idej...
So pa v tujini tudi detektorji prepovedani... In sploh ni treba, da je priklopljen.

To je res, vendar bi ob poizkusu uvedbe podobnga predpisa pri nas lahko sprožil vprašanje na kak način prepoved pripomore k prometni varnosti. Težava z Evropo v celoti je v tem, da se trend vedno bolj nagiba proti strogi regulaciji prometa, namesto da bi se izboljšavala spretnost in osveščenost udeležencev v prometu. Vožnja nad omejitvijo ni nevarna kot taka, je pa nevarna zaradi ostalih udeležencev v prometu, ki s svojim ravnanjem še dosti bolj ogrožajo varnost ostalih, kot nekdo, ki vozi prek omejitve.

Primer: voziš 200 km/h po prehitevalnem pasu, ko ti naenkrat na levo zapelje vozilo, brez uporabe smernika, ne da bi se voznik prepričal o varnosti menjave pasu. Ker ne moreš pravočasno ustaviti, se zaletiš. Vzrok nesreče? Neprilagojena hitrost vožnje. Tega, da bi se kot vzrok nesreče navedla nepravilna menjava voznega pasu, pač ne gre pričakovati, sploh pa ne pri državi, ki prometno varnost izrablja kot izgovor za polnjenje proračuna (če me spomin ne vara so leta 2003 iz kazni iztržili skoraj 10 milijard SIT - se opravičujem če je podatek netočen) in pri velikem številu udeležencev v prometu, ki avtomobila ne smatrajo kot smrtno nevarne tone in pol jekla, kar roko na srce je, pač pa kot gospodinjski pripomoček.
Vožnja avtomobila se smatra za pravico, ko bi morala biti privilegij. V avtošoli se uči konstantna uporaba vzvratnih ogledal in smernikov (in to PREDEN se menja vozni pas), pa se tega ne drži niti polovica voznikov, medtem ko jih tudi vedno več podnevi vozi z ugasnjenimi lučmi. Seveda to nikakor ne prispeva k nesrečam, ampak so za to 100% krivi brezvestni divjaki, ki v svojih dragih (bogokletstvo) Audijih in Mercedesih vozijo preko 160 km/h.
Osebno mislim, da nekdo, ki med vožnjo ne zmore posvetiti 100% pozornosti prometu okoli sebe in PRAVILNO uporabljati signalizacije, nima kaj početi na vozniškem sedežu. Ko sem nazadnje preverjal, vožnja avtomobila ni bila uvrščena med osnovne človekove pravice, danes pa se očitno smatra za tako. Zato vedno ostrejše omejitve, kljub neverjetno izboljšanim zmogljivostim zavor in podvozja v zadnjih 30 letih. Ne zaradi nekega porasta hudih prekrškov, pač pa zaradi prilagajanja vozniškemu povprečju, ki z leti leze vedno niže.
Kar pa se tiče zgoraj navedenega primera, sam sicer vozim tudi z večjimi hitrostmi, a hvalabogu nikdar ne naletim na tak scenarij, ker v prisotnosti drugih avtomobilov hitrost primerno zmanjšam in to z dobrim razlogom. Zgoraj navedeni primer se je pripetil meni, a pod drugačnimi okoliščinami. Hitrost je bila ubogih 120 km/h, vozil sem mimo kolone vozil, ko je naenkrat, brez opozorila, 15 metrov pred mano, na levi vozni pas zapeljala gospodična s hitrostjo, ki ni mogla presegati 80 km/h. Ne da bi pogledala v ogledalo ali nakazala smer. Na moje trobljenje se je odzvala z žuganjem, češ, divjak.
Pa se je podoben scenarij odvil že večkrat, a sem prepričan da smo uporabniki tega foruma dovolj seznanjeni s stvarmi, ki se odvijajo na naših cestah. Opomba: zgoraj govorim o avtocesti.
Se opravičujem, če sem izbral napačen kraj za pisanje tega posta, ampak vsak dan na cestah vidim preveč neumnosti, da bi lahko mirno prenašal natolcevanja zagovornikov "varne" vožnje. Sploh tistih, ki potem na poti domov iz pisarne ne prižgejo luči, ne uporabljajo smernikov, ne upoštevajo sistema zadrge in še bi lahko našteval.

Lp

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 So jan 01, 2005 6:11 pm

Sploh tistih, ki potem na poti domov iz pisarne ne prižgejo luči, ne uporabljajo smernikov, ne upoštevajo sistema zadrge in še bi lahko našteval.

Tole so komu zdijo res bol nedolžne stvari pa tut slučajno niso. Pomoje je zarad teh stvari realno gledano več karambolov kot zarad same hitrosti.

na hrvaškem se že velikokrat preklel ko kdo ni mel luči. Ravnina in pregledna cesta podnevi pa bi vseno skor avto na 100 metrih spregledal in šel prehitevat. Kot voznik motorja sem že velikokrat bežal pred kakšnim avtom ki je brez smernika zavijal levo. ITD...
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT So jan 01, 2005 6:13 pm

andrej777 je napisal/-a:
Sploh tistih, ki potem na poti domov iz pisarne ne prižgejo luči, ne uporabljajo smernikov, ne upoštevajo sistema zadrge in še bi lahko našteval.

Tole so komu zdijo res bol nedolžne stvari pa tut slučajno niso. Pomoje je zarad teh stvari realno gledano več karambolov kot zarad same hitrosti.

na hrvaškem se že velikokrat preklel ko kdo ni mel luči. Ravnina in pregledna cesta podnevi pa bi vseno skor avto na 100 metrih spregledal in šel prehitevat. Kot voznik motorja sem že velikokrat bežal pred kakšnim avtom ki je brez smernika zavijal levo. ITD...

Se strinjam. Dober primer tega je ravnina pri Jeprci na stari cesti LJ-KR. Če avto ni ravno neke živopisane barve, se ga na sončen dan komajda opazi.

Uporabniški avatar
marsal_tito
Novinec

Napisal/-a marsal_tito Ne jan 02, 2005 1:33 pm

Voith je napisal/-a:ker je radarsko sevanje skodljivo cloveku, zato rabim detektor ki mi pove kdaj sem takemu sevanju izpostavljen.

Mislim da GSM katerega uporabljaš bolj škoduje telesu kot pa radar.

Uporabniški avatar
MacAudio
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a MacAudio Ne jan 02, 2005 1:37 pm

Kje v SLO bi pa lahka detektor kupu? :lol:
TSI+DSG = T.N.T.!! ;-))

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne jan 02, 2005 1:47 pm

Detektor nabavis pa ga zmontiras nekje v rezo v odbijacu.
CE gledamo enkrat vdaris v naselju 20km/h si pa na istem ko da detektor ubavis...
SAmo uprasanje je ker je zanesljiv za uporabo, kateri ma manjmanj motenj in keri je cenovno ugoden.
Ko bom vedo te odgovore ga ubavim
lp

Uporabniški avatar
GapsoN
Novinec

Napisal/-a GapsoN Ne jan 02, 2005 2:28 pm

Jst mam enga, ki piska na vsako bedarijo... od utripajočih prometnih znakov, senzorja za vzratno vožnjo, na tržaški pri Ministrstvu, pa še kje... Tko da sem ponoru in ga mam v vrečki nekje v kleti... Če ga kdo rabi ;)
GapsoN ™
Nobody else

Živim da vozim
Slika

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Ne jan 02, 2005 2:29 pm

monster_d je napisal/-a:Detektor nabavis pa ga zmontiras nekje v rezo v odbijacu.
CE gledamo enkrat vdaris v naselju 20km/h si pa na istem ko da detektor ubavis...
SAmo uprasanje je ker je zanesljiv za uporabo, kateri ma manjmanj motenj in keri je cenovno ugoden.
Ko bom vedo te odgovore ga ubavim
lp

Narobe. Detektor imaš normalno v kabini. Verjetno si mislil na motilec laserja, ki pa je od včeraj naprej nelegalen. Je pa tako, da so v mestu vedno večja grožnja skriti stacionarni radarji, kot pa policijske patrulje s svojimi Riegli.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne jan 02, 2005 3:13 pm

pureTNT na zgorni post sam :bow js bi sam se dodau, da signalizacija je v guzvi definitivno nujna ! je pa polek signalizacije se neki, in sicer predvidljivo obnasanje.

vsak bi se mogu v prometu tko vest da drugi lahko brez problema predvidevajo vse mozne premike, ne pa tko k eni k reagirajo ko shizofreniki. se dobr da nismo makaronarji, ker tm je pa sele kriza po cesti.

@marsal tito:

ne gre se za to. tud soncni uv zarki so skodljivi, in zato ker se pac temu ne morem izognt, se morm tud strinjat s tem da jedrske elektrarne lahko kontaminirajo okolje z radioaktivnimi odpadki al kva?

poanta je v tem da radarski valovi povzrocajo razna obolenja. to je dejstvo. torej ce se hocem radarskemu sevanju izognt, rabim detektor. isto bi v primeru cernobil rabu geigerjev stevec. noben ti tega ne more prepovedat ker se gre za lastno zascito pred skodljivim uplivom.

gsm je pa tko ko soncni uv, pac neki kar si se zavestno odlocu da ti lahko skodi, oz se ne bos scitil.

lahk si pa nardis kapo iz alu folije pa se popolnoma zascitis se gsm valov :P :D

Uporabniški avatar
AR_146
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a AR_146 Ne jan 02, 2005 3:18 pm

samo k detektor zazna mislim da je že prepozno takrat si bil že ustreljen z radarjem
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne jan 02, 2005 3:31 pm

AR_146 je napisal/-a:samo k detektor zazna mislim da je že prepozno takrat si bil že ustreljen z radarjem

mislm da te more neki cajta spremlat radar, ker pol na podlagi tega racuna tvojo hitrost.

torej rabi vec samplov v dolocenem casu, in pol od stevila odbojnih signalov na enoto cajta se doloci hitrost. (nej me kdo poprav ce se motm)

js se bom lotu enkrat delat stealth karoserijo :D :twisted:

Uporabniški avatar
Asterix
Uporabnik

Napisal/-a Asterix Ne jan 02, 2005 3:37 pm

detektor bi bilo potrebno predelat, in sicer
1. da bi nazaj poslal informacijo 50 km/h ali
2. da ne bi nič nazaj poslal, ker potem cop vidi in mu napiše...
torej bi te mogo opozorit in žarke nekam dat...no, ne nazaj poslat...
Kadim Lord, vozim Ford, v Avstriji mešam mord.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov