Torej?

BritishSpirit je napisal/-a:V vse motorje se lahko tanka več-oktanski bencin - oktani povejo samo razmerje mešanice goriva in zraka pri največji eksplozivnosti, torej več oktanov, večja kompresija, večja moč --> večja obraba motorja. Saj je tudi pri NOS (nitro) večja moč - samo avto bistveno bolj trpi in manj zdrži
HORSE je napisal/-a:98 se po mojem mnanju splača pri "večjih" mašinah. S tem mislim na 2.0 in več... Več oktanov ti ne bi smelo uničiti motorja. Mogoče, da se pozna pri temperaturi, samo se ti tako ali tako vklopi ventilator...
Glede porabe? Hmmm... Ne bi rekel, da se kaj dosti bolj splača (za manjše mašine). "Račun" je preprost:
- 95 OKTANSKI BENCIN
Npr, da imaš tank 45L, kar znese po ceni 180.8 SIT/L cca: 8136 SIT S tem denarjem narediš pribljižno 560km. Iz tega sledi, da pride 1km = 14,5 SIT
- 98 OKTANSKI BENCIN
Spet je tank 45L, kar znese po ceni 189,? SIT/L: 8505 SIT S tem denarjem narediš pribljižno 560km + 30km. Iz tega sledi, da pride 1km = 14,4 SIT
KOMENTAR:
Pri 98 sem upošteval 189.0 SIT/L, ker točne cene ne vem... Računal pa sem porabo cca. 8L/100km. Podatki so pa od mojega Fiat Tipo-ta 1.4 i.e.
primozb je napisal/-a:Druga zgodba je pri turbo motorjih, ki imajo predpisan 91 al 95 oktanski bencin, saj ob močnejšemu bencinu z več oktani prihaja od bolj vročih ispušnih plinov, ki se skozi turbino in v interkulerju ne shladijo dovolj, tako da je izkoristek manjši.
Sej je napisal/-a:primozb je napisal/-a:Druga zgodba je pri turbo motorjih, ki imajo predpisan 91 al 95 oktanski bencin, saj ob močnejšemu bencinu z več oktani prihaja od bolj vročih ispušnih plinov, ki se skozi turbino in v interkulerju ne shladijo dovolj, tako da je izkoristek manjši.
Kaj je to slabse ali boljse.
Pa sem vzel kar Passat navodila za uporabo, ker vas spet nekaj skrbi. Tocte bencin pa TIIIIISSTEEEEEEpa ne komplicirat.
Citiram:
Vozila s katalizatorjem: 74,92 110kW ( 1,8 litrski ) in 110 kW ( 2,3 litrski ) motorji Super neosvincen bencin z oktanskim stevilom 95 ali normalni bencin z oktanskim številom vsaj 91. Pri uporabi neosvincenega normalnega bencina z oktanskim stevilom vsaj 91 lahko pride do zmanjsanja zmogljivosti.
142kW motor Super neosvincen bencin z oktanskim stevilom 98. Uporaba super neosvincenega bencina z oktanskim stevilom vsaj 95 je mozna brez zadrskov. Zaradi samodejnega prilagajanja casa vziga kakovosti goriva ( uravnavanje ) lahko ob neugodnih pogojih delovanja pride do neznatnega zmanjsanja zmogljivosti motorja. To je mogoce delno nadomestiti z uporabo super neosvincenega bencina z 98 oktani.
Ce morate uporabiti goriva z nizjim oktanskim stevilom od predpisanega, vozite z zmernimi vrtljaji in motorja ne obremenjujte. Visoke obremenitve motorja s polnim plinom ali visokimi vrtljaji lahko poskoduje motor. Cim prej dolijte gorivo s primernim oktanskim stevilom.
Brez zadrskov in omejitev lahko uporabljate gorivo z visjim oktanskim stevilom od predpisanega. Pri tem se moc motorja ne poveca, niti se ne zmanjsa poraba.
V vozilih s katalizatorjem lahko uporabljate samo neosvinceno gorivo.
En sam rezervoar z osvincenim gorivom zmanjsa ucinek katalizatorja.
Tudi v vozilih brez katalizatorja uporabljajte zaradi manj skodljivega vpliva na okolje neosvinceno gorivo. konec citata.
Jaz bom se zmeraj tankal 98. Bi pa se potrdil kometar od Serrator-ja da ce tankamo 98 itak ne mormo falit ker bencin ni 98 oktanski, baje.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov