Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Chen Lee
Novinec

Kraj: Cerknica

Dejavniki vožnje

Napisal/-a Chen Lee To mar 29, 2005 10:45 am

Živ

V šoli delam seminarsko za psiho za dejavnike vožnje in me zanima, kako na vas vplivajo različni psihični dejavniki kot so stres, zaspanost, utrujenost, itd.. in pa kakšnje fizične motnje, kot so zastoj na cesti, če kdo vozi prepočasi pred vami, dež, itd...
Vsak odgovor je dobrodošel, saj bom mel pol boljšo seminarsko narejeno.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

LP Jure

P.S. lahk pa tut date kakšen link, kjer so bili že kakšni poskusi in podobno.

:)
Stop dresing me as a mailman and make me dance for you while you smoking crack and have sex with some guy i don't know on my dads bed.

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi To mar 29, 2005 11:30 am

stres, zaspanost, utrujenost - tole je pri meni veliko bolj nevarno kot hitrost!! zaradi utrujenosti sm enkrat že šel mal na travo pogledat, ker nism bil dovolj pazljiv.

Dost me razpizdi tud ker k****n na cesti, sploh zdj od kar je nov zakon. Ene 50% voznikov je samo za poklat, brez milosti. Plzda 63 na 90 omejitev, bemomatr, skooz do lublane...
Slika

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Dejavniki vožnje

Napisal/-a Tomaz40 To mar 29, 2005 11:33 am

No zase lahko rečem, da velikih težav nimam glede zaspanosti, tko da ko vstanem sem čez 5 minut že zbrihtan, utrujenost pa vpliva le na hitrost vožnje. Pač se mi ne ljubi preganjat če sem sesut. Stres pa mislim da sploh ne vpliva pri meni. Sam pri sebi opažam, da med delanjem neumnosti na cesti in mojim psihičnim stanjem ni povezave. Pač nardiš kako neumnost in koga izsiliš ampak ni povezano s stresom, utrujenostjo ipd.

Drugače sem v zastoju popolnoma miren in lepo enostavno počakam da se stanje normalizira in nadaljujem pot.
Dež me popolnoma nič ne moti, prav tako ne sneg, megla,...

Opažam pa, da včasih postanem pretirano agresiven, če se kdo kje drena in preriva. Takrat pa pogosto preveč tvegam, samo zato da bom naredil prerivajočemu se težave. Npr: Če se hoče kdo prerivat in menjat pasove v križišču samo zato, ker je kolona za zavijanje na levo.

Pa na živce mi gre če se kdo pelje močno pod omejitvo( npr: 30-40 po naselju). Ampak se nekako držim pravila da se po naselju ne prehiteva.

Veliko sreče pri seminarski upam da sem kaj pomagal.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

s_mande
Stalni uporabnik

Kraj: Koroska

Napisal/-a s_mande To mar 29, 2005 11:38 am

Glej sem se odlocil da bi ti nekako pomagal,upam da ti bo kaj koristilo,ker vem kako je bilo meni ko sem izdeloval sem.nalogo:

Tukaj imas nekaj o samem STRESU:

http://www.lek.si/slo/skrb-za-zdravje/stres/

ZASPANOST, VOŽNJA IN AVTOMOBILSKE NESREČE:

http://www.mf.uni-lj.si/jama/jama98-6/h ... anost.html

Tukaj imas kar nekaj koristnih zadev!

Kakšne so možnosti, da zaspimo za volanom?

http://novice.svarog.org/?Novica=398

Samo mal uporabi www.google.com
Imas veliko koristnih zadev tam.Lep dan zelim se naprej. ;)

Uporabniški avatar
petra
Nov uporabnik

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a petra To mar 29, 2005 2:35 pm

če je vse OK, potem vozim vedno precej čez omejitve (zame normalno, je**t ga),
kadar sem pozitivno razburjeno, sem modri dirkač,
kadar sem v stresu ne znam dat mal plina,
kadar sem slabe volje ali name vplivajo kakšna negativna čustva, vozim zelo hitro.

torej... klinc, pa dejavniki vožnje, vedno vozim zelo hitro in da me ne vidiš vozit hitro, takrat je pa kaj hudo narobe z menoj
Zadnjič spremenil petra, dne Sr mar 30, 2005 10:54 am, skupaj popravljeno 1 krat.
zvok (vsaj) šestvaljnika je orgazmičen

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Napisal/-a Fullback To mar 29, 2005 2:42 pm

sam na sebi opažam, da je utrujenost in dolga nočna vožnja zame prava nočna mora...in to se mi zdi večji problem kot hitra vožnja pri zbrani in spočiti osebi...

LP

p.s petra maš všečen avatar.... :P
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Kraj: Spredi levo (LJ)

Napisal/-a YOC To mar 29, 2005 2:46 pm

Ja, ko sem sam vozim hitreje in morda včasih manj udobno kot takrat, ko imam poleg še kakega sovoznika. Ne maram, da mi kateri od sovoznikov sugerira način vožnje.

Se zelo hitro razpizdim in začnem trobit, če me kdo na cesti resno ogroža ali pa če gnoji. Ponavadi se spraviš v največjo nevarnost takrat, ko hočeš prehitet kakega gnojca. Takrat sem v trenutku prehitevanja razpizden in agresiven a ne v smislu da bi npr ogrožal druge soudeležence.

V principu sem pa miren voznik in menim da mi tudi prometnega bontona ne manjka.

NAJBOLJ ME PA RAZPIZDI TO, KO DAM NEKOMU PREDNOST IN SE MI LE TA NE ZAHVALI Z ENIM UBOGIM GIBOM ROKE - HVALA. Takrat sem pa zamerljiv in mu j***m vse po spisku.

Aja, mogoče mi gre na k*rac še k kkšn pešec 15 minut prečka k*rčevo cesto in se mu nikamor ne mudi. UFFFUFUFUFUFFFFFFF!!!!

Ponoči in ob mokrem sem previden a ne presran.

Uglavnem apel vsem:

Držte se nekega prometnega bontona - dajte pešcem prednost, zahvalite se tistemu, ki da Vam prednost in vedno diskretno potrobite mini kiklcam. Mogoče se vam nasmehne sreča! :lol:

lp

YOC

8)
Bolje 10 konjev premalo pod haubo, kot en osel preveč za volanom!!!
WWWWRRRRRRRRUUUUUUUMMMMMMMMM..........

Uporabniški avatar
HORSE
Poznavalec foruma

Kraj: Promised Land

Napisal/-a HORSE To mar 29, 2005 2:47 pm

Mogoče ni ravno v kontekstu, samo mogoče ti bo kaj v pomoč...

S sosedom sem imel eno debato, potem pa me je tok zavesti pripeljal do nekakšne hipoteze.

Kot otrok sem veliko preigral računalniške igrice, kjer je bil point špila načelo "prehiti ga"... Sedaj vedno bolj opažam, da so te igre na meni pustile kar precej posledic. Pa ne, da bi jaz sedaj mislil, da ima moj avto opcijo "Start new game", ampak da v podzavesti vozilo pred menoj pomeni negativno dražljaj, prehitevanje le-tega pa za telo/glavo pomeni pozitivni gražljaj. Nisem hiter voznik, samo hitro pa me spravi iz tira, če moram voziti za nekom dlje kot 2km, pa čeprav nimam nikakršne potrebe po hitrjši vožnji.
Slika

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To mar 29, 2005 3:03 pm

Utrujenost je zame veliko manjši problem, kot zaspanost, ker se lahko prisilim da sem pozoren. Pač zavedat se morš tud tega, da si utrujen in hitrost prilagodiš temu. Za volan pa z zaspanostjo raje ne grem. Takrat je itak vedno še utrujenost zraven in to je velik problem. Enkrat sem bil precej zaspan in sem po 100KM vožnje postal še utrujen, pa sem naredil podobno kot Pugi - mal sem stran pogledu in sem hkrati s tem zlezel malo čez črto na nasprotni pas. Prvič in zadnjič!
Stres... Če me kdo ful razpizdi (res izjemoma) se obesim na troblo. Če sem jezen vozim z isto hitrostjo, samo pospešujem ful hitreje :D
Zastoj... Hja, kaj pa moreš.
Če kdo pred mano vozi prepočasi/telefonira/vozi z zelo spremenljivo hitrostjo/vijuga levo in desno/... ga takoj prehitim in se ne oziram več nanj. Če pa to ni mogoče (zelo gost promet/namerno te ne spusti naprej) pa povečam varnostno razdaljo in si mislim svoje.

Uporabniški avatar
HyundaiGTI
Novinec

Kraj: Še sam ne vem dobr

Napisal/-a HyundaiGTI To mar 29, 2005 3:09 pm

Sam bl živčen rataš med vožnjo

po drugi strani pa se med vožnjo pomiriš
Ej štef pazi s kom dirkaš !!!

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Napisal/-a Zzooommm To mar 29, 2005 3:13 pm

YOC je napisal/-a:Aja, mogoče mi gre na k*rac še k kkšn pešec 15 minut prečka k*rčevo cesto in se mu nikamor ne mudi. UFFFUFUFUFUFFFFFFF!!!!

Takoj ti povem rešitev za ta problem - na sprednji odbijač si našvasi dolge rjave žeblje, se ti bodo pešči kr sami umikal :yum Sam homologirat je to problem, kokr sm slišu :lol:

voltage
Stalni uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a voltage To mar 29, 2005 3:18 pm

definitivno me najbol za**bava zaspanost, k sm bl tak len člouk... drgač pa tut žiuci an.... mene ni težk iz tira spraut, vožnja me sicr pomirja sam koj k se usedem u avto bi pa hotu da gre avto lahk 200 skoz unga k me ob žiuce sprav...

Uporabniški avatar
MedoEdo
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MedoEdo To mar 29, 2005 3:24 pm

Zaspanost (zato ne rad vozim zjutraj :) ) pa ful tut ko se pi*dim na druge voznike ko peljejo ko po jajcah. To me totalka spravi s tira.

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Napisal/-a Zzooommm To mar 29, 2005 3:27 pm

HORSE je napisal/-a:Mogoče ni ravno v kontekstu, samo mogoče ti bo kaj v pomoč...

S sosedom sem imel eno debato, potem pa me je tok zavesti pripeljal do nekakšne hipoteze.

Kot otrok sem veliko preigral računalniške igrice, kjer je bil point špila načelo "prehiti ga"... Sedaj vedno bolj opažam, da so te igre na meni pustile kar precej posledic. Pa ne, da bi jaz sedaj mislil, da ima moj avto opcijo "Start new game", ampak da v podzavesti vozilo pred menoj pomeni negativno dražljaj, prehitevanje le-tega pa za telo/glavo pomeni pozitivni gražljaj. Nisem hiter voznik, samo hitro pa me spravi iz tira, če moram voziti za nekom dlje kot 2km, pa čeprav nimam nikakršne potrebe po hitrjši vožnji.

Hm, kaj pa jaz ko sem kot mulc špilal Carmageddon, kjer je načelo ZGAZI GA namesto prehiti ga :lol: (tisti, ki ne poznate te igre - cilj je zgaziti čimveč pešcev in uničiti avtomobile nasprotnikov). No, ne bom reku, da igre nič ne vplivajo, ampak jaz še nikol nisem dobil impulza, da bi na pločnik zapelov pa gasa do podna :lol:

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe To mar 29, 2005 5:25 pm

Hm Stres pr voznji: Hitr popizdim v guzvi zarad drugi debilov na cest
Pol zaspanost: I take it easy just chillin on the highway :)
Pol utrujenost: neda se mi saltat v nizje prstave in furam skos v 4 cez mest :D
Angry: Pissed of driving in me bk za use :D takrt pilko nepozna meja znaki za omejitv postanejo znaki koliko nad omejitvo moram da ga picim minimum :D :D
Pol pa ostane kva se? Aja ko sm horny pa operm avto spustim sipe muza do konca in cez mest lovit pleharce :D :D :D sam ni effekta k furam zeljez :D :D :D :D

LP PiLLLe :mrgreen:

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim To mar 29, 2005 6:28 pm

jure,
zgornji odgovori ti ravno ne nudijo neke strokovne opore - z izjemo posta s_mande-ja, ki ti je nasul nekaj uporabnih linkov - ti pa priporočam, da nekaj odgovorov citiraš v seminarski, kot primer razmišljanja voznikov iz katerih lahko potegneš določene zaključke.
Mislim, da bodo prof. za psihologijo zelo zanimivi, sploh recimo zelo dihotomni odgovori, a la tisti yoc-a, ki se nekako ne more odločiti:

...Se zelo hitro razpizdim in začnem trobit, če me kdo na cesti resno ogroža ali pa če gnoji.... Takrat sem v trenutku prehitevanja razpizden in agresiven......V principu sem pa miren voznik in menim da mi tudi prometnega bontona ne manjka.

...Takrat sem pa zamerljiv in mu j***m vse po spisku.

Aja, mogoče mi gre na k*rac še k kkšn pešec 15 minut prečka k*rčevo cesto in se mu nikamor ne mudi. UFFFUFUFUFUFFFFFFF!!!!

Držte se nekega prometnega bontona - dajte pešcem prednost, zahvalite se tistemu, ki da Vam prednost in vedno diskretno potrobite mini kiklcam. Mogoče se vam nasmehne sreča!

No, pa izjava HORSA-a je vredna vključitve v seminarsko, je namreč zelo zanimiva tako s psihološkega kor sociološkega stališča, ideja vredna raziskave - bravo!

poglej pa še te članke (polič marko o psihologiji vožnje, dolgčas in vožnja... v reviji avtomagazin):
http://cobiss2.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DIRE&dfr=1&id=1919197445104023

Uporabniški avatar
HyundaiGTI
Novinec

Kraj: Še sam ne vem dobr

Napisal/-a HyundaiGTI To mar 29, 2005 7:11 pm

:lol: :lol: :lol:
Ej štef pazi s kom dirkaš !!!

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To mar 29, 2005 7:13 pm

Ummm...
Na mojo vožnjo vplivajo:
Stres (če si kaj razburjen, žalosten, zamišljen).
(pre)Glasna glasba. Priznam vpliva, da pritisnem na gas.
debili na cesti pa sploh najbolj (prepočasna vožnja, izsiljevanje, teženje...). Čeprav se zavedm, da se kdaj kaj zmotiš ampak, da greš zavedno prehitevat v nepreglednem ovinku. Takrat me pa napsihira, da bi tipa ujel in ustrelil. Bolje, kot da on enega ubije. Zadnjič en ni vedel al bi speljal iz stranske na glavno (kjer sem prihajal jaz) in sem pritisnil na gas, da bo šel. Potem se odloči, da bo speljal, pritisnem še bolj, da ga prehitim, nakar sem šel veliko prehitro, da bi se ustavil, ker je nasproti prehiteval avto. Hvalabogu sem šel dovolj hitro, da sem brez problema prehitel ampak srce mi je pa padlo v hlače in sem dobil fajn izkušnjo. Ampak obenem sem bil razpizden na unega, ki se je obotavljal in sem zaradi njega pritisnil gas.

Ja pa res bo nekaj na tem, da igre pustijo vtis "prehiti ga". Tut, če grem potem 5km/h hitreje od tistega sem srečen. Ne zato, ker sem mu pokazal, da imam večjo lulo od njega ampak nekako mi ne sede, da se nekomu vozim za ritjo. Se mu lohk zaletim. Ne vem no to bi mogel ti raziskati. :P
Hja drugače pa, če sem razpizden tiščim, če sem zabediran (žalosten, zmatran...) vozim "na izi".
Utrujenost (ko se vračam iz nočne) vozim normalno, kot takrat, ko vozim mamo :vrum ).
Če vozim pa ful pijan (beri: 2x v dveh letih) sem pa čit nepriseben. Sploh ne vem kaj je omejitev. Res, takrat se mi j**e za avto. Zato zelo nerad pijem.
Zastoji: Jebemti zastoji!! Ponavadi ko se ti najbolj mudi. Ampak velikokrat (ko je tekoča kolona) se ne sekiram.
V dežju vozim zelo previdno, ker takrat nočem tvegat. Ampak ko je bil pa sneg in prazna cesta sem pa sprobaval kako prime ročna. :twisted:

Uf, a bo dost, da boš kaj izluščil?
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
kochar
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kochar To mar 29, 2005 8:25 pm

-Utrujenost ipd: vozim lepo u izi&se ne sekiram preveč za razne počasnele/kamikaze na cesti
-stres, razkačenost..: nekoliko bolj agresivna vožnja, ampak v mejah normale; raznim počasnelam pač pohupam
-noč, primerna glasba: nekoliko bolj športna vožnja, ampak ne več kot 20 čez omejitev ;)
I'll be back.

Uporabniški avatar
Fullback
Poznavalec foruma

Kraj: Največkrat...Na trdih tleh...ali mehkem blatu...

Re: Dejavniki vožnje

Napisal/-a Fullback To mar 29, 2005 8:28 pm

Chen Lee je napisal/-a:
Vsak odgovor je dobrodošel, saj bom mel pol boljšo seminarsko narejeno.

:)

mislim da se je vsak potrudil po svoji volji in moči...
tko da vseen tole ni ....

pilgrim je napisal/-a:jure,
zgornji odgovori ti ravno ne nudijo neke strokovne opore

...čist res

lp
/¨¨¨¨¨¨¨¨\___
-- O ----------O--
Prodam
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov