Danes v dnevniku(ne vem če ne delam prepovedano reklamo) piše, da se da z načinom vožnje privarčevati na gorivu. To mi je seveda čist jasno, da je poraba odvisna od pritiskanje na plin, ter kako sunkovito ali tekoče se vozi.
Zanima me pa sledeče: Citiram:
.... Prvo pravilo bo za marsikaterega voznika obrjeno na glavo, a je v resnici eno najpomembnejših pravil mojstrov varčevanja z gorivom: pri avtih na bencinski pogon je treba voziti s polnim plinom. pri popolnoma odprti loputi za plin so namreč takoimenovane loputne izgube najmanjše, izkoristek motorja največji, potrebna količina goriva pa je porabljena najbolj učinkovito. Seveda prvo pravilo dopolnjuje drugo: ne spuščajte noge s stopalke za plin, temveč prestavljajte v višjo prestavo. S tem ohranjate vztrajnost premikanja vozila, s čimer se sevada tudi zmanjšuje poraba goriva, saj vozilo tako dejansko premika samo sebe.
Vprašanje: pri katerih obratih je najbolj smotrno prestavljat?? itn itn glede varčne vožnje.
Vem, da je odvisno od stila.. Npr oče se vozi veliko hitreje kot jaz, pa porabi 1l manj goriva.
povejte kej