Debate, ki niso vezane na ostala področja...

kixs
Stalni uporabnik

Ceste in cestna dela...

Napisal/-a kixs Pe okt 28, 2005 12:41 pm

Do nedvanega se niti nisem toliko sekiral glede kvalitete nasih cest in popravil na njih. Razlog, da me danes to moti, je predvsem menjava avta, ki je sedaj bolj trd in tudi malo spuscen...

Zakaj so nase ceste take kot so ni tezko razumet. Vlaga se vecino denarja v avtoceste, za navadne pa seveda zmanjka denarja.

Tezko razumem pa cestarje, ko se koncno odlocijo nekaj popravit, da je kvaliteta tega dela na nemogoci nizki ravni?! Kjer asfalt obnovijo, se poznajo robovi rezanja. Razni pokrovi od kanalizacije so ali prevec visoko ali prenizko postavljeni... nikoli pravilno!?

Se pravi, ze ko nekaj obnavljajo naredijo katastrofalno zanic, skoraj bolje, da ne bi sli popravljat!

Logike ne vidim... a ne obstaja noben nadzornik, ki bi izvajal kvaliteto opravljenih popravil?? Na cestna podjetja in njihovo kontrolo se ne spoznam, vem pa, da je v vsakem podjetju neka interna kontrola o opravljenem delu in analiza tega dela. Ali jim je res vseeno kako nekaj naredijo?

Potem gre tuki tudi za hitrost opravljanja teh del. Ne poznam vzroka... ampak mi ni jasno, da gredo nekaj popravljat, potem pa to delajo mesec ali dva.

Ali gre tu za pomanjkanje denarja ali nesposobnost planiranja ali kak tretji neznani razlog!?

Kot primer: zadnjic se odlocijo spremenit navadno krizisce v krozno. In to so delali najmanj 2 meseca! Vmes je bila cesta vecino casa makadamska... potem nekaj casa samo osnovni asfalt in po 2 tednih koncno finalni sloj... seveda za ureditev bankin so potrebovali se 2 tedna!? Verjamem, da bi lahko naredili vse od zacetka do konca v vsaj 10ih dneh, max 2 tednih!

Da ne omenjam AC odseka Grosuplje-Ivancna Gorica, ki ga vsake toliko casa zaprejo za ves promet. Mislim, da je bil zaprt ene 3x v zadnjih 3eh letih!? In kaj za vraga morajo toliko popravljat! Naj ze enkrat zberejo denar in kvalitetno naredijo, ne pa da flikajo in zivcirajo voznike vsaj 1x na leto!

Kot primer: je bilo prikazano na Discovery Channel kako to delajo v Kanadi. Na eni glavnih avtocest so imeli vzdrzevalna dela. Za opravitev dela imajo natanko 8ur. Od 22h do 6h zjutraj. Obnovitveni pas zaprejo, odstranijo zgornji asfalt+beton in nato z hitro susecim nazaj zafilajo in uredijo. In taka dela opravljajo skozi celo leto, ker je tam AC zelo veliko! Vozniki ob normalnih urah teh vzdrzevalcev prakticno ne vidijo!

Seveda tega niti ne pricakujem pri nas, ker bi bilo prevec utopicno! Ampak, da mencajo po mesece na posameznih delih je pa tudi prevec!

Upam, da sem vse narobe napisal in da izvajajo dela maksimalno hitro in kvalitetno, namesto da se pritozujem na forumu, pa naj si kupim terenca in se sploh ne sekiram na razne razpoke, vdrtine, luknje, izbokline na cestah (ki si tega imena niti ne zasluzijo!)

Prakticno je ni ceste po kateri bi bil uzitek vozit, vedno moras pazit in se umikat oviram na cesti!

Se motim? :?
Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe okt 28, 2005 12:49 pm

Glede tega smo pač še zmeri na Balkanu.

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Pe okt 28, 2005 12:53 pm

Se popolnoma strinjam. Jst sem že skoraj popolnoma odločen, da avto postavim nazaj na original vzmetenje. Ker v okolici grosuplja so ceste popolnoma zanič. Da o avtocesti Lj-grosuplje sploh nebi. Za prvim tunelom je asvalt tok nalomlen, da avto kr skače. V tunelu je bla lukna 14 dni globoka par centi. Pred izvozom grosuplje je spet vse nalomleno in zrukano. O odvajanju vode med dežjem na tem delu pa rajši ne bom zgublal besed.

Uporabniški avatar
Mr007
Novinec

Napisal/-a Mr007 Pe okt 28, 2005 12:56 pm

jest tud to zdej vidm k sm dau avto na tla... to je cesta cist u kurcu povsod so same luknje... :D

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe okt 28, 2005 12:59 pm

Jah, mal naprej od zooloskeha vrta v ljubljani so tud na nov naredil cesto, pa ma clovek obcutek, k da bi se vozu med obema tracnicama...No, ce ne druzga je dober za rocne misice...kaj naj recem druzga kot Slika

Uporabniški avatar
Perica
Stalni uporabnik

Napisal/-a Perica Pe okt 28, 2005 1:16 pm

men gre tud to najbolj na zivce, da so ceste v poraznem stanju!!! kjerkoli pa se odlocijo kaj popravit, pa na koncu izpade se slabse kot prej!!! no ja, cez avtoceste se ne pritozujem, ampak lokalne ceste so pa podn od podna!!! pri nas skozi vas je bila cesta obnovljena 5 let nazaj, pa moram ze sedaj voziti slalom med jaski, ki so tudi po nekaj centimetrov visje kot cesta! kaj sele bo cez par let!?!?!?!

najbolj pa me motijo "skakalnice" med novim in starim asvaltom, ki nastanejo takrat ko obnovijo le dolocen odsek ceste ali pa na zacetku in koncu kaksnega mostu!!! jest ne vem ... a je res tok tezko zglihat???

se en primer: a ste ze opazili zelo zelo veliko grbino na desnem pasu na cesti v Kranju (na tistem velikem kriziscu ki vodi potem do mostu in do tistega velikega nakupovalnega centra - Mercator, Obi,...) Tam je ovinek v levo in ta grbina, oziroma lukna se opazi sele takrat ko zapeljes vanjo!!! me je enkrat tam tko v zrak dvignilo da bi se skor usr...v!!!

na zivce mi gre pa tudi to, da za nesrece vedno krivijo neprilagojeno hitrost razmeram na cesti!!! ce bi na teh lokalnih cestah skoz prilagajov hitrost glede na kvaliteto ceste, bi blo boljse da bi sov pes!!!

to je moje mnenje

LP, Peter

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Pe okt 28, 2005 2:20 pm

@Perica: Če bi se malo več vozil po avtocestah, bi videl, da so tudi u ku**u. Popolnoma. Od Nove Gorice do Ljubljane so takšne kolesnice, da ni za povedat.. Se pa srtinjam s tabo glede navadnih cest. So pa iz pod kritike.
Mislim da bi bil čas, da se začnemo pri gradnji cest malo ozirati k našim sosedom. In ne južnim.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Pe okt 28, 2005 2:38 pm

verjetno so plačani na uro? kar pomeni, da se jim nikamor ne mudi ;) kvaliteta dela, slaba zakaj? ja le kdo bo popravljal če ne oni k majo mašine pa znanje ;) pa smo spet na istem :P
Slika

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Pe okt 28, 2005 2:39 pm

to bi morali skapirat politiki, ki pa ne vzdržujejo svojih avtov, v katerih se prevažajo, pa itaq majo ultra harcore mehke prasice, da se ja udobno peljejo... ne vidijo pa nas, ki si moramo na dve leti kupovat nove, ali popravljat stare, kar pa ni poceni, ker jih povijemo na luknjah, katerim se ne uspemo izmaknit.

jaz bom letos dal 50k sit za popravilo vseh štirih felten... rahlo čudno, da ni samo ena, kajne? pa nisem z njimi mel nobene prometne, letel iz ceste ali podobno... samo zaradi naših peljubih slovensko-vzdrževanih cest, ki imajo take lepe in globoke luknje.

LP
Slika

Uporabniški avatar
tejo
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a tejo Pe okt 28, 2005 3:07 pm

primorska avtocesta je najbol zanimiva, tam tisti klanec pri razdrtem.. ravnino pred klancem (iz smeri LJ) so popravl, pa ni blo z njo nč narobe, k se pelješ na klanec pa iz klanca dol maš pa občutek da si na makadamu k tolk avto premeteva gor pa dol, pa volan morš držat kot da si v formuli (nimam servo pa se čuti vse)

Uporabniški avatar
Furious_G
Novinec

Kraj: Železniki

Napisal/-a Furious_G Pe okt 28, 2005 3:24 pm

@Perica: tista grbina je tam že od kar sem bil prvič v kranju (kar neki časa nazaj ;) ) vem k sm enkrat šu še s familijo, sedu sem zadi - itak neprvezan, tk da sm letu v strop k pr norcih. ;)

Je pa dost kriza ja s telim cestam. najbolj mi gre na ku*ac njihovo ''flikanje'' lukenj. cestar vrže lopato asfalta v luknjo, 2x potolče po njej in to je to... asfalt zdrži v luknji max. 14 dni! nevem zakaj se ne lotijo tud teh manjših popravil lotit malo bolj resno?!

Uporabniški avatar
Niva13
Uporabnik

Kraj: planet Vulcan

Napisal/-a Niva13 So okt 29, 2005 10:41 am

Jaz sem se tudi razburjala, kaksne ceste imamo v Sloveniji, dokler se nisem peljala po Bolgariji. Tam imas pa na obvoznici take luknje, da ti ziher kolo odlomijo, ce se pravocasno ne izognes.

S tem sicer ne mislim, da je pri nas vse kul.
Glede na to pa, koliko prometa gre po nasih cestah, predvsem pa tezkih vozil, je se dobro.

Mi imamo vsaj dokaj siroko avtocesto, za razliko od Italijanov, k te stisne pri srcu, ko se peljes mimo sleparja, ker je cesta tolk ozka.
Res pa je, da kaksne lokalne ceste pri nas, sploh tiste, kjer se pelje 1 avto na teden, so zanemarjene.
Da ne omenimo cestnih signalizacij, prometnih znakov ipd, predvsem postavitev le teh.
@w~ b#0n~

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So okt 29, 2005 10:59 am

Sh3bO je napisal/-a:@Perica: Če bi se malo več vozil po avtocestah, bi videl, da so tudi u ku**u. Popolnoma. Od Nove Gorice do Ljubljane so takšne kolesnice, da ni za povedat.. Se pa srtinjam s tabo glede navadnih cest. So pa iz pod kritike.
Mislim da bi bil čas, da se začnemo pri gradnji cest malo ozirati k našim sosedom. In ne južnim.

A to zato ker imajo Avstrijci tako fajn avtoceste in ker v turskem tunelu rataš klavstrofobičen, tut če prej še nikol nisi bil ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
tuscani
Novinec

Kraj: Pivka

Napisal/-a tuscani So okt 29, 2005 11:23 am

Vzdrževanje je res na nizki ravni,najprej flikajo luknje dokler ni cel pas poln lukenj in šele potem se lotijo popravlat cel pas tako da ima človek res občutek kot da se vozi po makadamu.
Popravljajo en odsek ceste in se že veseliš novega asvalta ko pa se greš pelat pa ugotoviš da je še enih 200m slabe ceste ostalo nepopravljene pred delom ki je obnovljen in enih 100m za njim.
Mislim če že neki delajo naj naredijo prav in vse ne pa en košček tle en tam.
Drugi primer,cesto prekopljejo ker popravljajo vodovod ali kanlizacijo pol pa slabo seteptajo nasuti materijal in čez nekaj časa se vse usede in je cesta kot morje,vse valovito in te maje kot v čolnu.
Na hitri cesti pri kopru v smeri proti izoli je ena dolga grbina in če nisi pripravljen na skok te zelo neprijetno preseneti,mislim če tega ne morejo popravit :?

Oni postavijo tablo neravno vozišče,poškodbe na vozišču,omejitev hitrosti in je delo opravljeno :?:
Tretji primer ,asfalt ki ga uporabljajo je premehek in prefin in se ob visokih temperaturah segreje in zmehča in je v ovinkih,na rondojih ter pred in za cestninskimi postajami prav zrinjen na zunanji rob ovinka ko en drek,na ravnini pa so kolesnice in valovita površina ki nastane zaradi zaviranja pred cestninsko postajo.
Res da so za marsikaj odgovorni tovornjaki ampak vseeno asfalt ni kvaliteten.Vglavnem so v gradbenih podjetjih zaposeni naši južni bratje s tem mislim navadne fizične delavce (da ne bo kdo zameru) ki pač obave svoj jebeni posao što brže samo da dobiju pare i boli ih falus za sve,nadzor je pa iz strani šefov janezov slab.
Rezultat je pa to kar ste prebrali v vseh prejšnjih postih.Saj vem da tudi dnarja ni nikoli zadosti sam če se potrudiš se da tudi z manjšimi sredstvi neki kolkr tolko dobro narest.Dela se po balkansko namesto da bi se po nemško,oni nimajo zastonj neomejene hitrosti na avtocesti ker je vzdrževanje in kvaliteta cest na visoki ravni.
Pri nas bo to verjetno ostala utopija še kar neki cajta :evil:

V mojem domačem kraju je prišlo že tako daleč da sta dva sokrajna sama kupla neki vreč asfalta in sama zaflikala največje luknje.Spomladi se pričakuje da bodo prišli komunalci in vsaj malo poflikali cesto pa ni blo nikjer nobenga,zakaj tako ne vem :?: :!: Pa ne samo da je slaba cesta tudi zaraščena je pa je nima kdo očistit,kjer se pogosteje vozim sem šel sam posekat grmovje zaradi katerega je bil ovinek manj pregleden, ker ga drugi ne bi nobeden.Ko sem delal so hodili ljudje mimo in me hvalili kako sem priden in podobno pa ni blo nobenga junaka da bi mi šel pomagat,sej cesta je javna in se ne vozim tam samo jaz. :evil: :shock: :roll:

Toliko o slovenskem vzrževanju cest :idea:
Customize your Korean http://www.TuscaniCustoms.com http://WWW.NEWTIBURON.COM

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY So okt 29, 2005 12:35 pm

glede rastja... se dobi eno sredstvo proti rasti, nekaj že razmišljamo, da bi ga na našem parkirišču nabavli... enako pa učinkuje bencin... poliješ pred kakim deževnim dnevom... 50 let nič ne raste garant.
Slika

Uporabniški avatar
Mr007
Novinec

Napisal/-a Mr007 So okt 29, 2005 3:57 pm

RegY je napisal/-a:glede rastja... se dobi eno sredstvo proti rasti, nekaj že razmišljamo, da bi ga na našem parkirišču nabavli... enako pa učinkuje bencin... poliješ pred kakim deževnim dnevom... 50 let nič ne raste garant.

a pol pa s sibico lepo... :D

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So okt 29, 2005 4:13 pm

jah pri nam so ti kekci ki vzdržujejo ceste res slabi oz. si ne zaslužijo pohvale - ubistvu niso oni za vse krivi za to ampak tudi država. Pač ena cesta je npr. zaprta dva tedna in kar nardijo je to,da je samo sem ter tja poflikana - res podn. Naj se malce zgledujejo po italijanih - ker pri njih je tko,da zjutri je cesta še zaprta,zvečer je pa velik odsek ceste že odprt na kateri je položen nov asfalt.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 So okt 29, 2005 4:57 pm

Na regionalne ceste so naši politiki in vsi čist pozabil. Samo AC križ bi radi mel narjen. Ko vidš pa regionalne ceste med velikimi kraji ki bi se spodoblo da so urejene je pa grazo. KK-LJ za savo so nekateri odseki katastrofalni. Od Lj proti kranju in naprej bledu je tut na nekaterih odcekih porazna cesta. Če pride turist bi se z veseljem peljal po navadni cesti od lj do bleda , si še kaj ogledal, pršparal cestnino... pri taki cesti sigurno ne.

In tut avtoceste tanove niso za pohvalit. Niso slabe samo ko sem bil prejšn teden na hrvaškem je njihova AC občutno boljša. Nobenih skakalnic čez podvoze, nobenih punkelnov..itd. Tudi odsek KK-dobruška vas ko je sama ravnina ni tak kot bi moral bit. Še zmeraj se pojavljajo cele kotline na AC ki jih pri 150 kmh že pošteno čutiš.

Res da ponekod v italiji šparajo z širino samo maš pa regionalke široke da grejo brez problema 4 avti vštric, pa kar je cest nanovo so kvalitetno narjene.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
GapsoN
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GapsoN So okt 29, 2005 8:55 pm

Ene par tednov nazaj so popravljali J. obvoznico. v smeri proti Postojni. Moram reči, da sem bil presenečen, kako so uspeli AC zapreti tako, da sta bila vedno prevozna 2 pasova, omejitev je bila znosna, promet tekoč. Če bi tako popravljali vse AC bi bil to velik korak naprej. Tako pa poslušam vsako jutro o 5km zastoju pri Všnji gori že ena 2 mesca...
GapsoN ™
Nobody else

Živim da vozim
Slika

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So okt 29, 2005 10:06 pm

Gor nad Škofljico (Smrjene) tut še tri tedne pacajo eno avtobusno postajališče, ki je obstajalo že prej, zdej so sam mal razširli, robnike naštimal, ... in nazadnje ko sem se peljal mimo še ni bilo asvalta. V vsem tem času pa omejitev 40 no dvajset metrov prej je pa 60, pa niker nobenga, ki bi kaj delal. Če bi hotel vozit po omejitvah bi naradu karambol, vem pa da so polcaji že colal na ta račun - idiotizem na višku. Ko bi normalno delal bi za to rabl tri dni ne pa tri tedne. Banda.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov