BBoss je napisal/-a: Sprejemnik/oddajnike v avtomobilih bomo morali lastniki vozil kupiti sami in cene takih zadev ne bodo nižje od 20.000 sit.
Zraven bodo računali vsak kilometer AC in samo v mojem primeru se bo letna AC cestnina za osebni avto povečala (po današnjih cenah) iz cca 200.000 sit/letno na 300.000 sit/letno. Za ta denar se mi bo splačalo (se mi že zdaj), da se bom izogibal AC oz. se bom pač cijazil po ostalih cestah. In kje je potem tu smisel izgradnje AC in "navidezna" borba za zmanševanje nesreč (na AC se jih statistično na število prevoženih kilometrov zgodi najmanj) - tudi mrtvi in poškodovani so zgleda pač samo številke v službi kapitala.
In zakaj se zadeve ne rešujejo na nivoju same uporabe avtomobila?
Moja rešitev: obvezna uporaba vinjete za vse udeležence brez izjem (10.000 sit za osebni avto) ostalo pa se plačuje recimo z dodatkom na ceno litra goriva (recimo max 10 sit). Pri mojih 50.000 prevoženih na leto je to še 32.500 sit. Kmalu bodo po vsej SLO avtoceste tako, da je smiselno, da vsi prispevamo zanje in da jih vsi seveda tudi s pridom uporabljamo (zato so baje grajene) in tisti, ki naredimo splošno več kilometrov bomo zanje pač plačevali več. Tista minimalna cena vinjete pa bi "mehko prisilila" vsakega voznika, da se mu splača uporabljati AC in razbremenjevati ostale ceste.
Rešitev za tujce je popolnoma enostavna saj bi jim pri prehodu v SLO preverjali veljavnost vinjete in če je ne bi imel bi imel pač tam kiosk in bi si jo moral kupiti (za celo leto). Zakaj mora slovenija odirati samo svoje državljane, dajmo še malo tranzit ocolat al pa ga na vlake spravt.
Postavlja se pa še eno vprašanje kam gredo tisti silni denarji od trošarin na goriva? namesto v prometno infrastrukturo se z njim krpajo proračunske luknje..
Škatlica naj bi bila po direktivi EU zastonj (proizvodna cena bo okoli 20 evrov).
Vinejte so nefer (do nekoga, ki se 2x na leto peje dfo morja, sicer pa sploh ne uporablja AC, predstavljaj si, da recomo živiš v Idriji in se 95% časa tam okoli voziš ...)
Sistemi naj bi bili do 2012 medsebojno kompatibilni, enostavno boš v SLO plačal za prevoženo AC v recimo Franciji (tako kot laufa roaming pri mobilnikih) ...
Poleg tega lahko s tem sistemom recimo zaračunavaš vožnjo po centru mesta, parkirnine na parkiriščih itd ...
Skratka: sistem je čsito OK, le pred zlorabami ga je treba zaščititi ...