Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Kako natancne so crpalke na nasih bencinskih servisih?

Napisal/-a meganeman Sr jan 25, 2006 8:29 am

Ali je mozno, da na razlicnih bencinskih servisih dobis razlicno kolicino goriva za enako ceno?

Meni se je zgodilo, da sem naOmv trikrat tankal tocno toliko kot je pokazal racunalnik, sem sel pa na Petrol pa sem moral natankati liter vec:(?

Crpalke delujejo na volumski pretok, gorivo pa se krci in razteza glede na temperaturo, torej se mu spreminja gostota. Ali je torej ta primankljaj litra bil zaradi tega ker je bila v drugem primeru temperatura zraka pod 0°C?

Lp,
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Sr jan 25, 2006 9:06 am

Hmmm...to s temperaturam ne vem, sem pa tudi jaz ze placala litercek ali dva vec na petrolu kot drugje...
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr jan 25, 2006 9:25 am

Ja temperatura vsekakor vpliva na gostoto goriva in posledično je to lahko rezultat litra več ali manj na celi tank
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jan 25, 2006 9:44 am

Če kdaj poslušaš stare ljudi, ki so že pred davnimi časi tankali, ti vsak pove, da moraš tankati zjutraj ali pozno zvečer, ker je takrat najbolj mrzlo in bencin se skrči, pa takrat dobiš največ bencina. Če tankaš poleti ob vročini se bencin razteza in dobiš mnogo manj bencina. Torej zaključek - pozimi tankaš več.

Razlika med pumpami je pa tudi velika - ena stara pumpa ima najmanjšo količino pol litra, kar pomeni, da lahko meri na vsake pol litra, nekatere novejše pumpe pa imajo na deciliter natančnost.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth Sr jan 25, 2006 9:56 am

Prejšnji teden smo naročili kurilca in ko je bla cisterna polna sem ga natočil še v 2 60l soda. Notri naj bi šlo "kao" 113 l, na sodih je blo točno označeno kje je 50l. Kurilc ni prišel niti do te označbe (ki je btw že par let označena in preverjeno pravilna), zato sem se začel z modelom ki je pripeljal olje mal pogovarjat. Rešila nisva nič, zato se se odloču da bom spraznu sod, zmeru količino nafte in ga prelil v drug sod. Rezultat je bil več kot presenetljiv. 48 litrov je blo v sodu. Drugega soda nisem šel merit, ker je enak, tud količina nafte je skoraj enaka. Zdaj naj mi pa en razloži to raztezanje pa krčenje nafte? To je 11% razlika. Tole meni smrdi po nategavščini stoletja, ko veš da te nategujejo pa nič ne moreš.
Dodge Stealth Twinturbo AWD

danny
Novinec

Napisal/-a danny Sr jan 25, 2006 10:00 am

Sem delal na petrolu in tam sem videl koliko odstopanj je lahko.
Pri 50h litrih mislim da je najvec do 0,5dcl razlike. Namreč te pumpe so zelo zelo natančne. Zato je nemogoče, da bi bilo en liter razlike med OMW in Petrolom.

Res je, da je volumen goriva odvisen od temperature. Tudi šoferje sem spraševal, kako je s tem... Pri celi cisterni se pa pozna npr: napolne jo pri 15 stopinjah, izprazne pa pri 30 stopinjah(poleti) tu pa je razlika za par litrov. Ampak to imajo vse preračunano. V današnjih časih je veliko težje zastonj točit gorivo. Včasih ko tovornjaki niso bili opremljeni z računalniki je bilo veliko lažje.

Če pa kdo kaže, da je liter razlike med črpalkami, pa takoj do tržnega inšpektorja!

CAB DRIVER
Novinec

Kraj: CELJE

Napisal/-a CAB DRIVER Sr jan 25, 2006 10:25 am

Tako kot vse merilne naprave naj bi bile tudi črpalke umerjene s strani ministrstva za meroslovje (vem iz izkušenj, ko sem umerjal taximeter), so pa najbrž možna odstopanja. Se pa vsaka meritev zaplombira, tako da fizično te meritve ne moreš spreminjat razen če strgaš dol plombo.

LP Luka

Uporabniški avatar
Niva13
Uporabnik

Kraj: planet Vulcan

Napisal/-a Niva13 Sr jan 25, 2006 10:30 am

Zanimivo pa je to, da s Petrolovim benzom naredim manj kilometrov kot pa z Agipovim ali Omv, poleti ali pozimi :roll:
@w~ b#0n~

Uporabniški avatar
Maco
Novinec

Napisal/-a Maco Sr jan 25, 2006 10:44 am

Niva13 je napisal/-a:Zanimivo pa je to, da s Petrolovim benzom naredim manj kilometrov kot pa z Agipovim ali Omv, poleti ali pozimi :roll:

Da ne bom omenjal AGIP-a na Rudniku, kjer sem tankal 40 litrov 95! Avto šel občutno slabše, tako da sem potem v 4 dneh spraznu kestl in plačal nov tank bencina! Seveda drugje!

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Sr jan 25, 2006 10:50 am

dejte ga srat no...razlika na cel tank (npr 60 litrov) ne more bit niti 1dl. Nevem kje ste zdej pobrali kr litre... :lol:

Naj vsak dela kar hoče ampak da bi zdej gledal da bom tankal samo takrat ko je najbolj mraz :roll: Se je kdo mogoče kdaj vprašal, koliko prihranite na račun tega. Najbrž sae v enem letu ne nabere niti za škatlico čikov :P

Tudi tew vaše ocene Petrolovega bencina so zelo subjektivne... Pač, če bi hoteli naredit dejanski test bi moral zagotovit enake pogoje vožnje in dosti drugih parametrov, tako da so te trteditve tudi precej subjektivno obarvane!

Pa brez zamere!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
jurre
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a jurre Sr jan 25, 2006 10:58 am

Niva13 je napisal/-a:Zanimivo pa je to, da s Petrolovim benzom naredim manj kilometrov kot pa z Agipovim ali Omv, poleti ali pozimi :roll:

ne vem no, jaz sem sel 1x na OMV (drugace grem vedno na Petrol) in sem naredil okoli 110km manj! S petrolovim vedno naredim vsaj 600km, najvec sem 660, ko sem tankal pri OMV pa 550. Pa priblizno ista voznja, v glavnem 60km na dan, pa cist mal po mestu. ;)

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Sr jan 25, 2006 11:02 am

Ja normaln da enkrat nardiš več km ankrat pa manj. Se sploh ne čudim, enkrat voziš lepo tekoče, drugič pa teraš pa to. :P Mal heca more bit

Uporabniški avatar
Niva13
Uporabnik

Napisal/-a Niva13 Sr jan 25, 2006 11:04 am

Moji frendici je zadnjic na C3 se zamasil filter, pol je sla pumpa. Vzrok gorivo. Tanka na Petrolu :?
@w~ b#0n~

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr jan 25, 2006 11:09 am

Niva13 je napisal/-a:Moji frendici je zadnjic na C3 se zamasil filter, pol je sla pumpa. Vzrok gorivo. Tanka na Petrolu :?

so ji vzeli vzorce goriva? Je bil v mejah normale? Drugač pa je pri enih citroenih tko,da imajo predpisano menjavo naftnega filtra na 60.000 kar je absolutno preveč...ni čudn da neki crke!
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P Sr jan 25, 2006 11:10 am

Mehnaik oz serviser mi je svetoval nej v dizlača vsake tolk časa nalijem 3-5l bencina zravn da mal prepuca filtre pa to. Sam kaj k men to ne diši preveč, itaq se pa nem sekiru k se ne gre za moj avto.

Uporabniški avatar
Niva13
Uporabnik

Napisal/-a Niva13 Sr jan 25, 2006 11:12 am

seveda 60k je absolutno prevec za nase kvalitete goriva :P
@w~ b#0n~

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jan 25, 2006 11:13 am

A obstaja kakšna razlika med bencinom oz. nafto od petrola al pa OMV? A nimata oba ponudnika istega dobavitelja oz. vozjo iz iste rafinerije. Če se motm me popravte.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr jan 25, 2006 11:35 am

ban je napisal/-a:A obstaja kakšna razlika med bencinom oz. nafto od petrola al pa OMV? A nimata oba ponudnika istega dobavitelja oz. vozjo iz iste rafinerije. Če se motm me popravte.

Da ne bomo zašli iz zastavljenega vprašanja Kako natancne so crpalke na nasih bencinskih servisih? ,prosim da malce pobrskate po starejših debatah,obe temi sta bili namreč že obdelani :!:
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
CERES
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a CERES Sr jan 25, 2006 11:53 am

Razumljivo je da nas črpalke vedno ob tankanju goriva prinesejo okoli.... :? Ampak mislim da je razlika minimalno....enkrat bi moral narediti test koliko dejansko nas "okoli prenesejo" bencinske črpalke ;) ....

Sprašujem pa se tudi kdo preverja becinske postaje? Kakšna inšpekcija? ;)

LP
remember: it can always get worse!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov