Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Alexx
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

(ne)Prižgane luči so lahko zelo nevarne

Napisal/-a Alexx To feb 21, 2006 8:25 pm

Saj vem, sliši se malo čudno, a preberite to:
Kot vsak dan se tudi danes vračam iz službe tam, okoli pol štirih in se vozim uno 60 za raznimi polži, a to temo sem enkrat že odprl...Potem pa mi pritegne pogled ena Lantra in za njo ena Civic, ki se mi pripeljeta nasproti. V Lantri en tipičen polž, v Hondi pa ena punca, ki pa bi rada mimo. V vzratnem ogledalu vidim, da ima punca fraj in, ko bomo mi peljali mimo, bo lahko prehitevala. A glej ga zlomka. Iz ovinka nekaj avtov, a so bili še dovolj daleč, da bi prišla varno mimo. Ko že hočem umakniti pogled pa naenkrat vidim enga modela z rdečim Golfom II brez prižganih luči. In punca ga enostavno ni videla ter potegnila ven tik pred njega. Kot bi delala samomor. Hvala nevemkomu, da je tip zapeljal levo na travnik, ona pa hitro nazaj za Lantro, ker bi drugače bilo hudo. Punca ga enostavno ni videla. In verjamem, da ga ni. Kajti zdaj smo vsi pozorni le na naproti prihajajoče luči. Včasi smo bili pozorni na avte, danes pa le na luči. Punca seveda ni pričakovala, da se bo našel nekdo brez prižganih luči tako, da bi skoraj končala svoje mlado življenje na tak žalosten način. Voziti s prižganimi lučmi tako torej nima le pozitivnih strani. Tale je hudo negativna. Ja, zdaj se bo našel nekdo, ki bo dejal, da če imamo vsi prižgane luči se to ne bi zgodilo. Res je, ampak najdejo se tipi, ki pozabijo prižgati luči...In vedno se bodo našli.
Vruuuuum

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan To feb 21, 2006 8:33 pm

spremen topic, NEprižgane luči...
drgač pa mam izkušnje s kamikazam brez luči ponoči
mi ni jasn kko ne pogruntajo, da majo števce čist u temi pa da vn ne vid
podpis

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a To feb 21, 2006 8:34 pm

prižgane luči so me že večkrat rešile ;)
nekje le morajo biti statistični podatki o nesrečah pred in po uvedbi obvezno odprtih luči :roll:

drugače pa kolesarji,pešci nimajo luči tko ne se zanesti samo na prižgane luči :!:

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo To feb 21, 2006 8:42 pm

Ja tut sam sem mel že en "podoben" problem. Dejansko se avta z ugasnjenimi lučmi tud po dnevi ne vidi tako dobro. In enkrat bi skor zapeljal pred enega, če ga neb čist po nesreč zagledal (pa sem volan že v levo obrnil). Tko da, ja zoprno je če ne pržigajo luči. Preveč smo se navadl. Ni več treba bit tako natančen verjetno, avto se precej bolje vidi z lučkami.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Prižgane luči so lahko zelo nevarne

Napisal/-a W|zz To feb 21, 2006 8:46 pm

Alexx je napisal/-a: Voziti s prižganimi lučmi tako torej nima le pozitivnih strani. Tale je hudo negativna. Ja, zdaj se bo našel nekdo, ki bo dejal, da če imamo vsi prižgane luči se to ne bi zgodilo.

Ok tole je totalno v nasprotju z zgodbo, ki si jo napisal. Kaj je negativnega pri unih, k so vozil s prižganimi lučmi? A ni bla poanta te tvoje zgodbe, da si hotel opozoriti ravno to, da ce bi imeli vsi prizgane luci, da se to nebi zgodilo? Prav tako tudi naslov....

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To feb 21, 2006 8:51 pm

Prižgane luči pripomorejo k varnosti v prometu, kar je dejstvo. Če pa se voznik zanaša samo na prižgane luči pri ocenjevanju situacij v prometu je to njegov / njen problem oz. lapsus.

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo To feb 21, 2006 8:55 pm

Mislim da je hotu povedati, da sedaj če ne vidiš nasproti vozečih luči sploh ne opaziš avta ki gre nasproti, smo se navadili na luči.

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P To feb 21, 2006 8:55 pm

Zgleda da hoče opozorit da se preveč zanašamo na prižgane luči, kar je tudi res. Zmer se bo kdo najdu k pozabi!!

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber To feb 21, 2006 9:23 pm

Ja, res je, lahko rečemo, da se včasih preveč zanašamo na luči in pozabljamo na tiste, ki jih pozabljajo prižgat. Ravno zarad tega je treba zelo pazit. Še bolj nevarno pa je v kakšni megli, ki ni nujno da je gosta, že redka megla in siv avto je lahko skoraj neviden.

Drugače pa, vidim, da nekateri ne razumete poante te teme ali pa nočete razumeti.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To feb 21, 2006 10:49 pm

Še večja kur.ba je ponoči, če komu crkne leva luč(pri črti)...pa kaki ovinek posekaš(sej vem da se ne sme, pa vseeno) in prov luštno useka :?
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr To feb 21, 2006 11:20 pm

... pa vozniki raznih dostavnikov (saj vem, težki časi, ni denarja... :roll: ), večini vam zadnje parkirne ne delajo, prednje parkirne tak-tak, kratke na faza 2 Ducato/ Jumper/ Boxer, pa menjate ko obe crkneta...malo se zamislite! osebno sem na ozki cesti v temi skoraj odnesel stranico, ker je omenjenemu gorela samo prednja D pozicija :x
... kdor ne dirka, naj se vozi...

Uporabniški avatar
Alexx
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a Alexx Pe feb 24, 2006 10:06 pm

No, nekateri niste čisto zaštekali bistva. No, mogoče pa sem tudi sam kaj dvoumno napisal. Gre za to, da smo ljudje postali manj pozorni zdaj, ko moramo imeti prižgane luči ves dan. Včasih si moral polagati veliko več pozornosti na promet, preden si pričel prehitevat. Zdaj smo se "polenili" in podzavestno spremljaš samo nasproti vozeče luči. Vedno pa se bo našel nekdo, ki jih bo pozabil prižgat in..
Vruuuuum

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager Pe feb 24, 2006 10:26 pm

jest mam spomin za luči (podobna fora kot jo ma jugo - enkrat pržgeš in ne drmaš več tistga šalterja) tako sem se tudi jaz malo polenil glede tega in ne dajem več toliko pozornosti na to.
Drugače pa je tole z lučmi kar nerodna zadeva. Dogaja se, da folk recimo tanka na bencinski, ko se zopet vsede v avto pozabi prižgat luči ker je itak vse naokol osvetljeno od luči. Potem pa s polnim gasom zapelje v krožnega... Nej pride kdo pogledat na MOL-ovo črpalko v logatec, pa bo videl o čem govorim.
L.P.
Drager
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

Uporabniški avatar
tuscani
Novinec

Kraj: Pivka

Napisal/-a tuscani Pe feb 24, 2006 10:59 pm

Tisti ki pozabljajo prižigat luči naj si dajo vgradit avtomat za samodejno vžiganje in ugašanje luči z zagonom in izklopom avta pa ne bo več problemov.
Sam sem dal to montirat pri avtoelektriku in mi je računal vse skupi 11k blo je pa skor 4 leta nazaj,na tisti škatlici ki luči ugaša in užiga pa piše lučko.
Sicer sem to montiral prdvsem zato ker sem poleti pozabljal ugašat luči in mi je praznilo baterijo ampak je koristno tudi za to.

Zraven pa mi je še tako zvezal da se mi avtomatsko vklopijo vsi štirje žmigavci ko menjam v rikverc in izklopijo ko menjam v prvo.
Super zadeva za vožnjo podnevi,fora je sam v tem da moraš za dolge luči ponoči še ročno obrnit stikalo da delajo ker drugače lahko sam poblendaš in pol je treba tudi ročno luči ugasnit.
Customize your Korean http://www.TuscaniCustoms.com http://WWW.NEWTIBURON.COM

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 So feb 25, 2006 7:57 am

To sem jaz ugotovil na Hrvaškem ko sem se okol vozu kjer ni blo treba met luči. (zdaj se mi zdi da so že obvezne) Kar nekajkrat sem že mislu prehitevat in v zanjem trenutku zagledal nasprotivozeč avto brez luči. Čaprav ni blo po zakonu je blo večina tujcev in tut domačini so mel po večini nažgane luči. Pol je bil pa vmes kdo ki jih ni mel.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 So feb 25, 2006 8:46 am

No pa še nekaj mojih opazk o lučeh. Vsekakor so učinkovite za boljšo vidljivost. Ne bi izgubljal časa z opisi kamikaz, ki vozijo brez - tudi v mraku in skozi tunele...
Rad bi nekj rekel vsem modelom, ki vozijo s prižgano zadnjo meglenko neglede na to če je megla ali ne, uporabljajo dolge luči, meglenke in še kaj ob srečanju z drugim vozilom-zadeva se lahko konča zelo nesrečno za oba..
Zelo me moti tudi aroganca tistih, ki nimajo uravnovešenih luči - posledično slabše osvetlijo vozišče in zaslepljujejo nasproti vozeča vozila...
Torej malo več posluha za urejenost luči in odnosa do ostalih v prometu nam ne bi nič škodilo-zato ne bomo nič manjši frajerji! :-P

CM
Novinec

Napisal/-a CM So feb 25, 2006 2:50 pm

Da se podnevi pozab prižgat luči še razumem. Da vozniki pozabjo pa ponoč prižgat luči je pa čist brez opravičila :roll: Nekajkrat se mi je že naredil ko sem šla v službo(med 19 in 21 uro), da je nasproti pripeljal avto(po možnosti še temne barve)ki seveda ni imel prižganih luči. Poleg tega je samo en dojel zakaj blendam, ostali so pa vozili naprej tako kot prej. Prej ali slej bo kdo tak avto spregledal :? Potem pa kako dokazati da ga je spregledal ker ni imel prižganih luči

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren So feb 25, 2006 4:18 pm

Meni je bil osebo ful zanimiv podatek da ko človek vozi nasproti avtu z prižganimi lučmi nagonsko zapelje 10 cm (ne vem točnega podatka) na levo.

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš So feb 25, 2006 6:44 pm

Jaz pa mislim, da bi lahko tista deklina malo več pozornosti dala na cesto. Če zadovoljivo spremljaš promet, ne boš spregledal avta, četudi je brez luči.
V nekaterih državah so luči podnevi prpovedane in verjetmite, obstaja dober razlog za to. Vse ima svoje dobre in slabe plati. Najpametneje in najbolj pravilno pa je biti z mislimi na cesti takrat ko si v vlogi voznika.

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN Ne feb 26, 2006 8:21 pm

lublancan je napisal/-a:mi ni jasn kko ne pogruntajo, da majo števce čist u temi pa da vn ne vid

mas take paciente, k ne vejo kaj so pozicijske lucke in ne vedo da se pregorele lahko tudi zamenja- in pri pozicijah kukr vem mas pri vecini avtov armaturko osvetljeno, pa ce komu ze crkne kksna luc, mien osebno ful pomaga, ce mu vsaj pozicija dela, ker vcasih,vecinoma polet nkol ne ves al je motor al avto...
pr prehitevanju pa jst zmer 2x poblendam preden zacnem prehitevat, pa bl redko prehitevam po 2avta naenkrat, ce pa ze, pa mal "slalom vozm", mogoce se neumn slis, sam clovk pred tabo te pol vid tud v notranjem ogledalu ne sam v zunanjem, pa magari pol seenkrat poblendam..
Pa ful mi gre na zivce ce folk nima nastelane visine svetlobnega snopa, k sm ful alergicen ce ma en nabite dolge, pol pa se jst nabijem dolge, na koncu pa se izkaze, da ma nasproti vozeci kratke luci przgane.. in potem jst k****n izpadem.

Sj drugace pa kolkr vem ma vecina novih avtov ze avtomatsko przgane luci ko das kontakt,ne? moj je mu to za doplacilo(mam dnevno-nocne), kjer majo dnevne luci manjso svetilnost, kar se mi zdi ful dobra zadeva-ce ze morjo bit przgane-naj manj svetjo.

Pudgar Uroš: ne da te drazm, sam rad bi slisov nekaj "dobrih" razlogov, zakaj so v nekaterih drzavah prepovedane podnev przgane luci? hvala.
lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov