Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ezzy
Stalni uporabnik

Poraba goriva GOLF 4

Napisal/-a ezzy Sr maj 31, 2006 3:10 pm

Živjo!( nov na foromu)

Morem reči da sem presenečen da obstaja takšen forum v slo :D, in je vreden vsake pohvale.

Rabim pa par podatkov glede porabe.

Načrtujem si kupiti golf 4 (moj prvi avto :D), pa me zanima poraba goriva na 100km.

Golf 4 1.9 TDI
Golf 4 1.9 SDI
Golf 4 1.4 16V
Golf 4 1.6
Golf 4 1.8
Golf 4 2.3 V5

Pa zanima me naslednje --> ker avto je bolje kupiti mali letnik dosti km prevoženih, ali starejši ter manj prevoženih??
(vem da je bolj odvisno od avta do avta a vseeno, rabim neko splošno mnenje :P)

Kasneje pride tudi predelava, prvo ozvočenje nato zunanjost ampak kot prvo rabim avto :D

Lp

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a rok46 Sr maj 31, 2006 3:30 pm

sevda je bolše če ma avto manj prevoženga,sam pri starejpih je potrebna pazit da ni mel kakih porodnih napak,za to se pa pozanimej na kakem audi Wv forumu,tam ti bojo znal dost več povedat...kodt prvo SDI je najšvohnejši dizel brez turbine,mislm da ma 64KM,potem TDI maš od 90 pa do 150KM,bencinar 1.4 je prešvoh za moje pojme,tko k SDI,tko da SDI in 1.4 nebi js kupvau 2.3 V5 pa že kr dosti popapca bencina...kupi enega izmed TDI izvedb pa boš pomoje še najbol zadovoljen,pa da dobiš še kakega z dobro opremo pa si zmagou ;)
Slika

beks23
Nov uporabnik

...

Napisal/-a beks23 Sr maj 31, 2006 3:53 pm

...meni kuri TDI 1.9 okrog 5,5!!! Povprecna voznja,malo dolgih in veliko kratkih relacij! Sem zelo zadovoljen tako z avtom kot s porabo!

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Sr maj 31, 2006 4:35 pm

No jaz imam Golfa IV približno tri tedne. Je pa 130 konjski. Pije okol 5,8.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

_Matej_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Matej_ Sr maj 31, 2006 4:44 pm

Golf IV 1.4 16V lastnik približno tri mesece, povprečna poraba 7,53 l (min 7,21 max 8,12). Vožnja je večinoma po avtocesti, mesečno približno 1400km vse skupaj ;)

Izberi motor glede na svoje potrebe, nekateri na forumu te spljuvajo če jim omeniš GTI da nikamor ne gre, drugi so pa zadovoljni tudi z SDI. V načrtu sem imel kupit 1.6 pa nobenega nisem dobil, ampak glede 1.4 16V je tako da je končna hitrost kak mm nad 170 km/h, ampak do 160 km/h potegne vredu in tudi vožnja pri taki hitrosti ni problem. Če pozabiš gledat števec in voziš po občutku, se bo pa kazalec ustavil točno pri 150 km/h (pač moje izkušnje, prejšnji avto z enako km se je ustavil pri 160 km/h - golf je težji). Moraš pa vedet da je pri tem motorju veliko tovarniških napak, za moje pojme je dosti preglasen, sploh ventile se precej sliši (na prejšnjem avtu skor neslišni). Če najdeš takega z 1.6 bo vseeno boljša izbira, ker čez ta motor na internetu ni večjih pritožb, čez 1.4 16V jih je pa ogromno.
Zadnjič spremenil _Matej_, dne Sr maj 31, 2006 5:00 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 31, 2006 4:50 pm

To porabo , ki jo navajate je realna - preračunana ko greste tankat ali je to iz potovalnega računalnika? Ker mi imamo Clio 1.5 dci (82 KM) pa raćunalnik kaže povprečje 4,5 l/100km, ko pa grem tankat pa zračunam glede na prevožene kilometre pa pride resnična poraba 5,1/100km. Tako da ti računalniki kar lažejo pa se mi zdi, da pri vseh avtih in to tako da kažejo manj. Tako da povejte, če je ta poraba, ki jo navajate dejanska ali iz računalnika.

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Sr maj 31, 2006 4:57 pm

mišek je napisal/-a:To porabo , ki jo navajate je realna - preračunana ko greste tankat ali je to iz potovalnega računalnika? Ker mi imamo Clio 1.5 dci (82 KM) pa raćunalnik kaže povprečje 4,5 l/100km, ko pa grem tankat pa zračunam glede na prevožene kilometre pa pride resnična poraba 5,1/100km. Tako da ti računalniki kar lažejo pa se mi zdi, da pri vseh avtih in to tako da kažejo manj. Tako da povejte, če je ta poraba, ki jo navajate dejanska ali iz računalnika.

Realna :P
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Sr maj 31, 2006 5:02 pm

Poraba za Golf IV 1.9 TDI 115KM je pri meni malo pod 6imi litri. Ob hitri vožnji liter več, ob počasni liter manj. Tudi po čipanju se poraba praktično ni spremenila, razen seveda ob rednem priganjanju.
Na Golfu IV 1.6 sem imel pa 8.2, plus minus liter pa pol.
Napisani povprečji (6 oz. 5.9 in 8.2) sta za 40kkm in izračunani glede na natočeno gorivo - čeprav je računalnik presenetljivo točen in ne zgreši več kot deci.

Pri kupovanju bodi pozoren na to, kako je bil avto vožen. Malo kilometrov za star avto je lahko sumljivo, le je pa realno pa verjetno pomeni, da je bil avto vožen na kratke relacije, kar načeloma ni dobro, sploh ne za TDIje. Iz tega razloga je pomoje bolje novejši avto z več prevoženimi kilometri, po možnosti na dobljenimi na avtocestah med 130 in 160km/h.

Če že imaš v izboru vse motorje, ne pozabi na 1.8T v GTIju, obstaja pa tudi 2.0.
Slika

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Poraba goriva GOLF 4

Napisal/-a Mojster Miha Sr maj 31, 2006 5:11 pm

ezzy je napisal/-a:Živjo!( nov na foromu)

Morem reči da sem presenečen da obstaja takšen forum v slo :D, in je vreden vsake pohvale.

Rabim pa par podatkov glede porabe.

Načrtujem si kupiti golf 4 (moj prvi avto :D), pa me zanima poraba goriva na 100km.

Golf 4 1.9 TDI
Golf 4 1.9 SDI
Golf 4 1.4 16V
Golf 4 1.6
Golf 4 1.8
Golf 4 2.3 V5

Pa zanima me naslednje --> ker avto je bolje kupiti mali letnik dosti km prevoženih, ali starejši ter manj prevoženih??
(vem da je bolj odvisno od avta do avta a vseeno, rabim neko splošno mnenje :P)

Kasneje pride tudi predelava, prvo ozvočenje nato zunanjost ampak kot prvo rabim avto :D

Lp

90 TDI letno povprečje okrog 5 l/100 km - v primeru, da je več mestne vožnje, AC, hitra povprečja in podobne "obremenitve" naraste proti 5,5 v primeru relacijskih voženj do nekje 100 km/h pada proti 4,5 l. Pri posameznem tankanju so razlike jasno večje - gre tudi prek 6 l, če gre recimo za dolge AC relacije, povprečje "popravi" umirjena relacijska vožnja, kjer se zadovolji z dobrimi 4 l/100 km.
Katerega kupiti glede km - novega jasno :lol:
No, šalo na stran - najvažnejše je redno vzdrževanje, da ni bilo hujšega karambola, zaželen je jasno tudi skrben odnos lastnika - v tem primeru tudi s 150.000 km in več "podlage" ne bi smelo biti problematičnih glede stroškov za recimo nadalnjih vsaj 100 "tisočakov"
Glede izbire - treba je vedet kaj pričakuješ. 90 TDI je za osnovne potrebe več kot dovolj zmogljiv, med "osnovnimi" se mi zdi najboljša izbira TDI 100
V primeru, da iščeš zmogljivosti izberi 130 TDI ali TDI 150.

LP

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Sr maj 31, 2006 5:18 pm

mišek je napisal/-a:To porabo , ki jo navajate je realna - preračunana ko greste tankat ali je to iz potovalnega računalnika? Ker mi imamo Clio 1.5 dci (82 KM) pa raćunalnik kaže povprečje 4,5 l/100km, ko pa grem tankat pa zračunam glede na prevožene kilometre pa pride resnična poraba 5,1/100km. Tako da ti računalniki kar lažejo pa se mi zdi, da pri vseh avtih in to tako da kažejo manj. Tako da povejte, če je ta poraba, ki jo navajate dejanska ali iz računalnika.

Potovalni računalnik kaže točno oz pomeni realno porabo. Zadnjič izmerjeno pred kratkim ;)

LP

Uporabniški avatar
ezzy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ezzy Sr maj 31, 2006 5:21 pm

Aha.

Mamo doma golfa 4 14.16v (službenega 195943 KM prevoženih :shock: ) poraba okol 8L, pa mislim da se tale motor kr ql obnese.

Seveda ma vsak rad močen in hitri avto, samo če si 18 tak kot jaz , si tega nemorš privoščit :D , sam se tudi nagibam k TDI-ju samo so dražji od SDI pa 1.4 16V za dobrih 400SIT kar pa ni malo :P.
Tak da če bi hotel TDI ja bi še moral te počitnice lepo garati (to bom tako ali tako), samo bi drugače denar vložil v predelavo če bi kupil SDI,1.4,1.6.

Ima kdo SDI-ja?
Pri teh SDI-jih obstaja chip tuning?

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Sr maj 31, 2006 5:31 pm

ezzy je napisal/-a:Aha.

Mamo doma golfa 4 14.16v (službenega 195943 KM prevoženih :shock: ) poraba okol 8L, pa mislim da se tale motor kr ql obnese.

Seveda ma vsak rad močen in hitri avto, samo če si 18 tak kot jaz , si tega nemorš privoščit :D , sam se tudi nagibam k TDI-ju samo so dražji od SDI pa 1.4 16V za dobrih 400SIT kar pa ni malo :P.
Tak da če bi hotel TDI ja bi še moral te počitnice lepo garati (to bom tako ali tako), samo bi drugače denar vložil v predelavo če bi kupil SDI,1.4,1.6.

Ima kdo SDI-ja?
Pri teh SDI-jih obstaja chip tuning?

Jst bi rekel, da kr še malo "stisnit" pa nato vsaj TDI 90 nabavit - po mojih izkušnjah boljši kot SDI, 1,4 oz 1,6. Boš potem užival v izletih oz na potovanjih - prek1000 km brez postanka je za TDI-ja "mala malca". Pri tem pa ne trpi vozna dinamika - ki je vsekakor odločno boljša kot pri prej naštetih "konkurentih".

LP

LiXo
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a LiXo Sr maj 31, 2006 5:55 pm

rok46 je napisal/-a:sevda je bolše če ma avto manj prevoženga,sam pri starejpih je potrebna pazit da ni mel kakih porodnih napak,za to se pa pozanimej na kakem audi Wv forumu,tam ti bojo znal dost več povedat...kodt prvo SDI je najšvohnejši dizel brez turbine,mislm da ma 64KM,potem TDI maš od 90 pa do 150KM,bencinar 1.4 je prešvoh za moje pojme,tko k SDI,tko da SDI in 1.4 nebi js kupvau 2.3 V5 pa že kr dosti popapca bencina...kupi enega izmed TDI izvedb pa boš pomoje še najbol zadovoljen,pa da dobiš še kakega z dobro opremo pa si zmagou ;)

Ne primerji prosim SDI z 1.4 mašino.

A si kdaj vozu SDI Golf4?
Pa ne govor, da je švoh. Pospeški so za mestno vožnjo popolnoma zadovoljivi. Ti pa povem, da je precej velika razlika med 1.4 bencinarjem in SDI motorjem.
Aja, pa nimam tega avta...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 31, 2006 7:03 pm

LiXo je napisal/-a:
rok46 je napisal/-a:sevda je bolše če ma avto manj prevoženga,sam pri starejpih je potrebna pazit da ni mel kakih porodnih napak,za to se pa pozanimej na kakem audi Wv forumu,tam ti bojo znal dost več povedat...kodt prvo SDI je najšvohnejši dizel brez turbine,mislm da ma 64KM,potem TDI maš od 90 pa do 150KM,bencinar 1.4 je prešvoh za moje pojme,tko k SDI,tko da SDI in 1.4 nebi js kupvau 2.3 V5 pa že kr dosti popapca bencina...kupi enega izmed TDI izvedb pa boš pomoje še najbol zadovoljen,pa da dobiš še kakega z dobro opremo pa si zmagou ;)

Pa ne govor, da je švoh. Pospeški so za mestno vožnjo popolnoma zadovoljivi. Ti pa povem, da je precej velika razlika med 1.4 bencinarjem in SDI motorjem.

Ja to je res bencinarja in dizla ne moreš kar tako primerjat med sabo, ker dizel ima bistveno več moči pri nizkih obratih kot bencinar iz tega sledi veliko boljša prožnost, velika sposobnost vleke v hrib itd. Čeprav za SDI nebi reko da je nevemkako prožen, ampak bolj kot bencinar 1.4 pa je sigurno, ampak turbo dizli so pa zakon. Sicer nimamo golfa, ampak Clia 1.5 dci 82 KM, prej smo meli 1.2 bencinarja 60 KM. Sedaj ta dizel je prava raketa v primerjavi s prejšnim. Največja prednost je moč pri nizkih obratih (izrazito od 1800 naprej ko prime turbina), ko se npr. pelješ čez naselje 50km/h v četrti, potem pa je konec naselja pa samo pohodiš gas in vidiš kako vsi bencinarji ostanejo daleč zadaj. Tako da kupi TDI. Poglej kašne teste in rezultate prožnosti pa boš videl da ima enako močen bencinar v četrti več kot 4 sekunde slabši rezultat, pospešek in končna hitrost pa sta v bistvu enaka, seveda pa je še razlika v porabi, kjer je bencinar dosti bolj žejn.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 31, 2006 7:07 pm

LiXo je napisal/-a:

Ja to je res bencinarja in dizla ne moreš kar tako primerjat med sabo, ker dizel ima bistveno več moči pri nizkih obratih kot bencinar iz tega sledi veliko boljša prožnost, velika sposobnost vleke v hrib itd. Čeprav za SDI nebi reko da je nevemkako prožen, ampak bolj kot bencinar 1.4 pa je sigurno, ampak turbo dizli so pa zakon. Sicer nimamo golfa, ampak Clia 1.5 dci 82 KM, prej smo meli 1.2 bencinarja 60 KM. Sedaj ta dizel je prava raketa v primerjavi s prejšnim. Največja prednost je moč pri nizkih obratih (izrazito od 1800 naprej ko prime turbina), ko se npr. pelješ čez naselje 50km/h v četrti, potem pa je konec naselja pa samo pohodiš gas in vidiš kako vsi bencinarji ostanejo daleč zadaj. Tako da kupi TDI. Poglej kašne teste in rezultate prožnosti pa boš videl da ima enako močen bencinar v četrti več kot 4 sekunde slabši rezultat, pospešek in končna hitrost pa sta v bistvu enaka, seveda pa je še razlika v porabi, kjer je bencinar dosti bolj žejn.

Uporabniški avatar
cliopower
Novinec

Napisal/-a cliopower Sr maj 31, 2006 7:08 pm

Ja lixo ima cisto prav sdi dela kot traktor 1.4 se pa nic neslisi tu je razlika :P :P

Uporabniški avatar
rok46
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a rok46 Sr maj 31, 2006 8:09 pm

LiXo je napisal/-a:

kje sm pa primerju te 2 mašine? :roll: reku sem samo da 1.4 in SDI js osebno nebi ker sta prešvohni in to je to...ja sm vozu že SDI ja,ga imajo pr moji teti...in če ti rpavš da tole ni švoh pol pa res ne vem kaj je zate švoh.če si do zdj vozu sam avte k majo 40KM pol je 64KM res ni švoh :roll: skratka SDI ne gre nikamor...

@mišek ... da ne boš kej novga zgruntu...pa si pomislu mogoče zakaj je vaš clio zdajšnji bol prožen kot prejšni? ti js povem odgovor? zato ker ma 20KM več,ne zato ker je dizel...zanimivo a? :shock: :shock:

@ezzy...ne moreš čipat ker SDI nima turbine kokr sm ti že omenil prvič,oz lahko,sam ne bo nobenega izkoristka pravega...
Slika

_Matej_
Nov uporabnik

Napisal/-a _Matej_ Sr maj 31, 2006 8:11 pm

cliopower je napisal/-a:Ja lixo ima cisto prav sdi dela kot traktor 1.4 se pa nic neslisi tu je razlika :P :P

Mal se motiš, tud 1.4 16V se sliši kar dosti, celo toliko da me folk sprašuje če mam dizla...

jony
Novinec

Napisal/-a jony Sr maj 31, 2006 9:29 pm

tud sdi se da navit. pbox pa maš 82 km. sam ni glih smotrno ker te pride nad 100ksit.
lp

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 31, 2006 10:17 pm

rok46 je napisal/-a:@mišek ... da ne boš kej novga zgruntu...pa si pomislu mogoče zakaj je vaš clio zdajšnji bol prožen kot prejšni? ti js povem odgovor? zato ker ma 20KM več,ne zato ker je dizel...zanimivo a? :shock: :shock:

Ne zato ker je dizel ja, ker drugače mi pa povej kateri bencinar z 82 KM ima pri 2000 obr/min navora 185 Nm. Ker pri prožnosti ni važna razlika v največji moči ampak razlika v moči pri okrog 2000 obratih. V tem območju pa je res razlika med tema dvema motorjema še večja kot 20 KM, ampak to zato ker je to turbo dizel, ker kot sem reko navadnega bencinarja ni takega, ki bi imel tako velik navor in isto največjo moč kot ta dizel.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov