Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Horn3t
Nov uporabnik

Katera je prava mednarodna oznaka za Slovenijo?

Napisal/-a Horn3t Pe jul 11, 2003 1:23 am

OK, pred 1 tednom sem šel v Avstrijo. Na avtocesti me ustavi policist, ki kontrolira dokumente, opremo,... Ko hodi okrog mojega avta, me ''prijazno'' opozori, da nimam prave oznake države in da jo bom moral namestiti, drugače bom moral plačati kazen, če me prihodnjič ustavijo. ''Kaj za vraga?'' pomislim, ''saj imam oznako SLO, pa še pravih dimenzij je!'' Nakar mi pove, da SLO ni mednarodna oznaka za Slovenijo!!! Ko pridem domov, mi na AMZS-jevi domači strani pravi, da je SLO medanrodna oznaka za Slovenijo.
Kje je ''hakelc?'' Po ISO standardu imamo za našo državo na področju prometa, trasnporta, elektronike, itd. oznako SVN, medtem ko je v komunikacijah uporabljena oznaka SI (si).
Res je, da sem videl na nekaterih avtih oznako SI, pojma pa nimam ali je to res prava oznaka, in če je, kje jo kupiti? Na črpalkah (tako Petrol, kot OMV) imajo samo nalepke SLO, prav tako v vseh trgovinah z avtodeli v katerih sem bil. Kaj je sedaj s tem? :o
enkrat drugič...

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Pe jul 11, 2003 2:34 am

zaenkrat še uporabljamo SLO

ko bo pa po zakonu SI, pa si bomo kupili vsi SI

povedal bi mu, da še teh nalepk v SLO ni v prodaji, ko pa bodo z zakonom uveljavljene, pa jih bomo morali imeti vsi
Slika

Uporabniški avatar
JOYride
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Katera je prava mednarodna oznaka za Slovenijo?

Napisal/-a JOYride Pe jul 11, 2003 6:26 am

Horn3t je napisal/-a:Po ISO standardu imamo za našo državo na področju prometa, trasnporta, elektronike, itd. oznako SVN, medtem ko je v komunikacijah uporabljena oznaka SI

Tocno tko.
SI pa SVN k jih majo eni na avtih niso taprave. SLO je pa taprava mednarodna oznaka za avtomobile.
Jst nasreco se nism mel problemov ker ni mam nalepke... Mi kvar izgled avta :D

Uporabniški avatar
vuk
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a vuk Pe jul 11, 2003 8:12 am

Jodlari butasti ;očitno hočejo na vsak način 25 EUR skasirat, kar je kazen če nimaš SLO nalepke.
lp vuk

Uporabniški avatar
Maverick
Novinec

Kraj:

Napisal/-a Maverick Pe jul 11, 2003 8:51 am

Mi mamo pa ono magnetno pa jo dam gor sam k gremo u tujino tak da ne kvari izgleda avta :-P

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Pe jul 11, 2003 8:52 am

točno...pa tut draga ni
V8 POWER

Uporabniški avatar
keylone
Novinec

Kraj: primorska

Napisal/-a keylone Pe jul 11, 2003 9:37 am

jaz nimam nobene ne sl niti slo sm pozabu da moras imet..
0-100km/h-2dni vw 1200

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Pe jul 11, 2003 5:36 pm

Maverick je napisal/-a:Mi mamo pa ono magnetno pa jo dam gor sam k gremo u tujino tak da ne kvari izgleda avta :-P

enako tukaj
Slika

Uporabniški avatar
MGsax
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a MGsax Pe jul 11, 2003 5:46 pm

kje se pa dobi magnetna?
SlikaSlika
če te zanima powerlifting ali strongman tekme klikni -
Stran za najmočnejše

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Pe jul 11, 2003 6:00 pm

MGsax je napisal/-a:kje se pa dobi magnetna?

na petrolu vem da jo imajo...

Sem pa danes nekaj ugotovil :Hrvaška ima mednarodno oznako CRO... Le na avtih ima HR.Čudno ne?
SlikaSlika

Qwerty
Uporabnik

Napisal/-a Qwerty Pe jul 11, 2003 8:09 pm

vuk je napisal/-a:Jodlari butasti ;očitno hočejo na vsak način 25 EUR skasirat, kar je kazen če nimaš SLO nalepke.
lp vuk

osebna izkusnja: octno so isti hrvati. sem pri njih rabla kupit nalepko slo...

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

Napisal/-a kdk Pe jul 11, 2003 9:59 pm

Glede pravilne oznake
http://www.amzs.info/novica.asp?id_pdr= ... &id_nov=26
Magnetne pa imajo marsikje ( Spar , AMZS ...)

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Napisal/-a RegY Pe jul 11, 2003 11:09 pm

v interšparu vem, da jih majo, sem namreč sam tam nabavil
Slika

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d So jul 12, 2003 12:22 am

Nimam nalepke in je tui nem mel sam avto zgrsajo!
RAzn ce bom cez mejo sel, pol jo pac bom odznotraj kar z lepilnim trakom nalepo, pol pa takoj dol utrgo :)

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Kraj: BiRiKiNi

Napisal/-a mazda-mx3 So jul 12, 2003 11:52 am

Ma jaz mislim, da imajo vsi skupaj malo nerazčiščene pojme. Menda v UR. Listu piše, da je ta prava mednarodna oznaka za vozila SI. SLO smo dobili po tistem, ko se je Sierra Leone pritožila, ker smo uporabljali oznako SL med vojno in po njej, ki je že takrat bilarezervirana za njih.

Drugače pa je Mednarodna splošna oznaka Slovenije SVN, recimo Slovaška ima SVK.

Ma ne me jemat za besedo, ki ne vem, če se prav spomnem:)
Defendemos la alegria :::::::::: Svoboda Tuningu!:)
Slovenski Mazda forum

Horn3t
Nov uporabnik

Napisal/-a Horn3t So jul 12, 2003 5:08 pm

mazda-mx3 je napisal/-a:Ma jaz mislim, da imajo vsi skupaj malo nerazčiščene pojme. Menda v UR. Listu piše, da je ta prava mednarodna oznaka za vozila SI. SLO smo dobili po tistem, ko se je Sierra Leone pritožila, ker smo uporabljali oznako SL med vojno in po njej, ki je že takrat bilarezervirana za njih.

Drugače pa je Mednarodna splošna oznaka Slovenije SVN, recimo Slovaška ima SVK.

Ma ne me jemat za besedo, ki ne vem, če se prav spomnem:)

Saj to je tisto. Potem pa naj človek (se pravi raja) ve kaj je prav, če še naše butasto politično vodstvo ne ve kaj in kako. Pa ni problem samo pri avtih, tudi na mednarodnih odločbah, dokumentih (potni list, osebna, vozniško dovoljenje,...) povsod je kaj drugega. Naj se že odločijo, za vraga.... :twisted:
enkrat drugič...

Njoko
Novinec

Napisal/-a Njoko So jul 12, 2003 8:49 pm

Jaz se sploh ne bi sekiral. Jaz bi avtrijskemu smrkcu rekel, da je oznaka SLO v skladu z mednarodnimi konvencijami. Pokazes mu lahko slovensko voznisko dovoljenje, kjer je oznaka SLO. Ce ti tezi, pa mu omenis, da tudi Avstrijci nimajo pravilnih oznacb. Po ISO standardu je namrec Avstrija dobila oznako AT in ne A.

L.p.

Njoko

Uporabniški avatar
kdk
Uporabnik

Napisal/-a kdk Ne jul 13, 2003 9:51 am

Po ISO3166-1 imamo 2črkovno oznako SI , 3 črkovno SVN in številčno 705 , ampak ISO standard ni edini veljavni standard.
še nekaj ostalih oznak
Nemčija - DE , DEU
Avstrija - AT , AUT
Italija - IT , ITA
......
kompletna tabela je na strani
http://www.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1
Na strani FIA http://www.fia.com/tourisme/info-pratic/carsign.htm pa najdete tabelo CAR DISTINGUISHING SIGNS WORLDWIDE .
Posebej v Evropi pa oznaka za vozila sovpada z poštnim standardom označevanja držav (CEPT codes).
Pa še kopija objave na strani http://evropa.gov.si/evropomocnik/question/245-50/
Vprašanje
Ali je že bil sprejet zakon o oznaki SI oz. SVN namesto SLO (za oznake na avtomobilu)?
Odgovor
Slovenija ne razmišlja o tem, da bi avtomobilske oznake SLO zamenjala z oznako SVN ali SI. Obstajajo celo predlogi, da bi ta oznaka tudi v prihodnje ostala nespremenjena. Po standardu ISO 3166 namreč usklajevanje te oznake na avtomobilih ni potrebno. V svetu je približno 60 držav, ki teh oznak nima usklajenih, med njimi pa je tudi precej držav EU (Nemčija, Francija, Italija, Avstrija, Švedska...).

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve (vnešeno:29.12.1999; zadnja sprememba: 22. 5. 2002)

Ali bo dovolj za dodatno zmešnjavo :twisted:

Horn3t
Nov uporabnik

Napisal/-a Horn3t Ne jul 13, 2003 12:58 pm

Beee, beee, beee :wink: Sem že povezan v prisilni jopič.... zmeda je namreč popolna. Če bi prej videl tisto o Avstriji, bi uniformiranec že videl. Za moje vozniško dovoljenje je pa rekel, da tudi ne more biti veljavno in da naj Balkanci že nekrat uredijo stvari kot se zagre. Jaz sem mu pa mrtvohladno pokazal še mednarodno dovoljenje, da je lahko v nemščini prebral vse podatke, pa tudi tam piše oznako SLO. Na to pa ni imel več pripomb... :o
enkrat drugič...

Uporabniški avatar
.::GTR::.
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a .::GTR::. Ne jul 13, 2003 1:31 pm

Horn3t je napisal/-a:Beee, beee, beee :wink: Sem že povezan v prisilni jopič.... zmeda je namreč popolna. Če bi prej videl tisto o Avstriji, bi uniformiranec že videl. Za moje vozniško dovoljenje je pa rekel, da tudi ne more biti veljavno in da naj Balkanci že nekrat uredijo stvari kot se zagre. Jaz sem mu pa mrtvohladno pokazal še mednarodno dovoljenje, da je lahko v nemščini prebral vse podatke, pa tudi tam piše oznako SLO. Na to pa ni imel več pripomb... :o

za kere države rabš mednarodno vozniško pa kolk je (a velja cel let, a več, a manj...)?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov