Debate, ki niso vezane na ostala področja...

athlon
Nov uporabnik

ESP - kako veš da ga avto ima

Napisal/-a athlon Sr apr 04, 2007 5:03 pm

Zanima me kako se prepričaš da ima avto ESP (elektronski program stabilnosti), kajti danes trgovci pri rabljenih avtomobilih kar pišejo neke lažne podatke o opremi.
Hvala.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Re: ESP - kako veš da ga avto ima

Napisal/-a Slide Sr apr 04, 2007 5:08 pm

athlon je napisal/-a:Zanima me kako se prepričaš da ima avto ESP (elektronski program stabilnosti), kajti danes trgovci pri rabljenih avtomobilih kar pišejo neke lažne podatke o opremi.
Hvala.

Ima lučko in navadno tudi tipko. Lučka je ali ESP ali ESP OFF ali pa tisti oranžni trikotnik s klicajem ali trikotnik z avtom "ki ga zanaša"... ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr apr 04, 2007 5:42 pm

mau hitrej(ampak ne prehitr)se zapel u en ovink pa do konca na bremzo.ce se bos ustavu brez ksnag zanasanja poj ga mas,drgac ne :D

bsheep
Novinec

Napisal/-a bsheep Sr apr 04, 2007 5:59 pm

Abbe to kar si ti zdej upisu je ABS!!!! hehehee

ESP je pa to ko zaviješ v ovinek in to ful namočno obrnš volan v ovinku še bolš da bi to naredu na mokri cesti , začutiš da ti zadek avta začne obračat pač zgubiš nadzor nad avtom in te obre, to se zgodi če nimaš ESP če ga pa maš te bo pa poravnal in boš uvinek spelu brez problema.Tuki nerabš nobenga bremzanja ker pr bremzanju se uglaša ABS.

Pa ko daš kontakt predn avto užgeš mora zasvett lučka ESP pol pa ugasne!
Ni nujn da maš tut izklop gumb ESP!
Kdaj bo PIMP MY RIDE v sloveniji???

Uporabniški avatar
traktor TDI
Novinec

Napisal/-a traktor TDI Sr apr 04, 2007 6:02 pm

"abbe", če se že spoznaš, mene pa zanima za air-bag.

Uporabniški avatar
orel
Nov uporabnik

Napisal/-a orel Sr apr 04, 2007 6:07 pm

A se da esp dodatno namontirat?

Uporabniški avatar
traktor TDI
Novinec

Napisal/-a traktor TDI Sr apr 04, 2007 6:12 pm

V bauhausu imajo trenutno v akciji ESP. Je v novem katalogu, 150€, ena mala škatla, se pa enostavno montira tam pri motorčku za brisalce. Ima pa funkcijo opozorilnega prižiganja brisalcev ob nestabilni vožnji. Veliko jih to že ima, si mogoče že videl kak zaleten avto, ko so mu delali brisalci. Ali pa kakšen avto v križišču, predvsem zmeden folk. To je to.

Uporabniški avatar
ShowDown
Novinec

Napisal/-a ShowDown Sr apr 04, 2007 6:20 pm

LOL :D
Res je, ob kontaktu prižge lučka in pol ugasne. ESP pa nimajo vsi za izklopit...moj nima na primer.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr apr 04, 2007 6:21 pm

Slide je napisal/-a:[
ali pa tisti oranžni trikotnik s klicajem ali trikotnik z avtom "ki ga zanaša"... ;)

Ni ravno nujno - Vectra C naprimer, ima tak znak, vendar je to simbol za blokado diferenciala, ki se vklopi, ko začne eno pogonsko kolo drseti.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
makz
Novinec

Kraj: Kransterdam

Napisal/-a makz Sr apr 04, 2007 6:29 pm

Slide je napisal/-a:
athlon je napisal/-a:Zanima me kako se prepričaš da ima avto ESP (elektronski program stabilnosti), kajti danes trgovci pri rabljenih avtomobilih kar pišejo neke lažne podatke o opremi.
Hvala.

Ima lučko in navadno tudi tipko. Lučka je ali ESP ali ESP OFF ali pa tisti oranžni trikotnik s klicajem ali trikotnik z avtom "ki ga zanaša"... ;)

pr men je isto trikotnik pa mi pise TSC al TCS...nism preprican
NI vec tdija....

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr Sr apr 04, 2007 6:49 pm

.... tista lučka je lahko prevezana tudi na alternator, pa te bo trgovec obrno, da ga ima... najboljše res probat ali pa na test elektronike...ponavadi se ESP lučka prižge ob delovanju, to pomeni, da če ga v krogu žgeš po velikem parkirišču moraš slej ko prej čutit delovanje in videti prižig lučke...
... kdor ne dirka, naj se vozi...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če apr 05, 2007 11:44 am

Sicer ne vem kolko je ESP odlocen v njegovih posegih, ampak mogoce bi dober test za njegov obstoj -> prva brzina, precej zavit volan, in gas do konca. Ze sam tcs bo poskrbel, da pogonska kolesa ne bodo pretirano drsela.
Ce pa pri tem notranje zadnjo kolo blokira, je to delovanje esp-ja.. Tak da ce ti uspe da blokira zadnje notranje kolo, avto ima esp; ce ti ne uspe da blokira, poskusi znova :)
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mucek Če apr 05, 2007 11:46 am

Opel (Meriva) kot vem NIMA tipke za EPS.

LP,grega

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če apr 05, 2007 11:55 am

Aja pa pri nakupu se prepricajte da ESP ni v okvari... tudi to se lahko zgodi ta bolj nesrecnim.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Sonny
Stalni uporabnik

Napisal/-a Sonny Če apr 05, 2007 11:57 am

mucek je napisal/-a:Opel (Meriva) kot vem NIMA tipke za EPS.

LP,grega

Fiat Stilo tudi ne.

Uporabniški avatar
ShowDown
Novinec

Napisal/-a ShowDown Če apr 05, 2007 1:26 pm

Nova corsa nima tipke, sem preveril. Pa ESP sem tudi že marsikdaj 'sprobal', pa utripa lučka. :)

Cejko
Novinec

Kraj: Radovljica

Napisal/-a Cejko Če apr 05, 2007 1:56 pm

hladni je napisal/-a:ste preverili v navodilih? kr lučke posebne td ni kolk jaz vem. Drgač pa ne morš ugotovit, razen pozimi mogoče...kolk ni fizika močnejša. dajte res navodila mal primerjat. V knjigi so napisani razlogi zakaj se esp izkljaplja, recimo če kje obstaneš, če te vlečejo ven pa take neke fore pišejo.

mam ASR pr audiju A3.ESP pa je nadgradnja tega...se pravi da ESP dela vse kar dela ASR in še nekaj več.tko da če ga mau bl u kšn zlizan ovink prletiš z dost nizko pristavo pa držiš gas se ti bo pržgala lučka za ASR oz. ESP in zbilo ti bo obrate motorja.
lp

Engineprofi
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Engineprofi Če apr 05, 2007 2:41 pm

Drugače se pa testira, če ima avto ESP tako, da probaš avto prekrmilit, a tega neizkušenim in preveč samozavestnim voznikom ne priporočam.

Uporabniški avatar
svizc
Novinec

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a svizc Če apr 05, 2007 6:28 pm

ESP smo mi enkrat z frendam sprobal z Audijem, je pokazu kako stvar v praksi deluje. Nebi vec biu rd tm zravn k se to sprobava, skratka reku je primte se pa glejte. V ovink je prletu z mal vecjo brzino tko da mas ze obcutk da je fertik z tabo in avtom da bos direkt naravnost letu, samo ni, frend je tisal avto do konca, avto pa mu ni pustil z dokonca gasom skos ovinek speljat, ampak je ESP bremzal avto. Dobra pogruntavscina

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če apr 05, 2007 6:49 pm

bsheep je napisal/-a:Abbe to kar si ti zdej upisu je ABS!!!! hehehee

ESP je pa to ko zaviješ v ovinek in to ful namočno obrnš volan v ovinku še bolš da bi to naredu na mokri cesti , začutiš da ti zadek avta začne obračat pač zgubiš nadzor nad avtom in te obre, to se zgodi če nimaš ESP če ga pa maš te bo pa poravnal in boš uvinek spelu brez problema.Tuki nerabš nobenga bremzanja ker pr bremzanju se uglaša ABS.

Pa ko daš kontakt predn avto užgeš mora zasvett lučka ESP pol pa ugasne!
Ni nujn da maš tut izklop gumb ESP!

nebod preprican tko.z abs-jem te lih tko lah obrne u ovinku.probaj pa poj govor.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov