cr33p je napisal/-a:Če ga misliš vozit samo med 1500 in 2500 obrati, se ti bo turbina zafilala s sajami in posledično se bo VNT mehanizem zastekal.
Poleg tega pa za pogonske sklope in turbino ni najbolje, ce pedal za gas pohodis do poda pri 1500obr. Zavedaj se, da pedal za gas ni ON/OFF stikalo, pa bo vse OK.
Ostalo o ogrevanju in ohlajanju masine so pa ze povedali.
Mnja največ je tako ali tako avtoceste, tam okoli 110 na uro pri 2200 obratih... ker se punca vozi v maribor še en mesec na predavanja (sej vete kak je to: človek si kupi "sanjski" avto, fura se pa nakonc baba :P :P). No če je dober mašino mal zluftat, bom pač proti koncu tanka šel na avtocesto, pa gam tam ene 150 prtisnu po enem cajtu furanja, da mal zlufta ventile in turbino. Hvala za opozorilo.
Zdej kar se pospeševanja in ON/OFF stikala tiče (umrl od smeha) js pospešujem 90% časa bolj ali manj u easy (ne tako, da se vlečem iz križišča kot čreva), ampak umirjeno, da je vožnja prijetna tudi za ostale. Do daske gasa v tem avtu še niti pritisnil nisem, tak da ne vem, kako to sploh zgleda (bo treba sprobat) - sam ravno sem iz tistih uvodnih kilometrov, ko je blo treba bit prekleto nežen. Pač držal sem se kot pijanec plota navodil iz avtosalona za prvih 2000km, da bo motor čim dlje živel.
Zdej pa mogoče še ena stvar glede prestavlanja - kdor še ima Leona, oziroma WV 1.9 TDI motor s 105 KM in 5 prestavami, bo znal povedat. Namreč vsi pravite, da ne greste pri prestavlanju čez 2000 obratov, dokler je avto mrzel. Zdej pa zanimivost: js moram svojega prestavit pri nekje 2200 obratih, da po koncu prestavljanja kazalec za obrate (v višji prestavi) pade na 1500 obratov, ker se sicer cel avto rahlo trese in ima zamolkel zvok in nikamor ne gre - čim pa si nad to vrednostjo, pa stvarca je zvok "traktorski". Sem takoj na servisu prašal kaj je to + domače, pa vsi pravijo, da so tako nastavljena prestavna razmerja in da pač mora biti motor nad 1500, da lepo teče (to da če motor dušiš mi je jasno, da mu škodi, zato šaltam kot opisano). Medtem kot zanimivost, pa ima mama 3 mesce novega Tourana 1.9 TDI s 6 prestavam in tudi 105 KM. Ta stvar pa (kolikor je pač pri tej teži motor že zmožen) pogne relativno zvezvno v vseh obratih - torej al ti po prestavlanju pade obratomer na 1200 obratov, al pa na 1800, neke jake razlike ni in tudi ni slišat, da bi kaj se motor matral. Mogoče zaradi teže avta in malo boljše izolacije ni tega občutka, da se motor matra, ali je razlog v 6 prestavah in drugačnem prestavnem razmerju?...