Debate, ki niso vezane na ostala področja...

primto
Nov uporabnik

Avtomobilisti in kolesarji

Napisal/-a primto Če avg 02, 2007 8:40 am

Mene pa zanima, kdaj se bo nehala nervoza voznikov avtomobilov, ki ti trobijo če se pelješ s kolesom in morajo zaradi ozkih cest mogoče 5 sekund počakati da te varno prehitijo. Sploh so problematični popoldanski vozniki, ki po šihtu zavijejo še na tri pive in se potem vsedejo v avto in vozijo še hujše kot že po defaultu. O tem je govoril že Uroš Murn na TV in ki se je že vozil precej v tujini, da smo pač še balkan po kulturi.

Druga veja pa so ostareli penzionerji - včasih jih ni toliko vozilo avte, zdaj pa jih je zmeraj več, ki te ne vidijo - gleda desno, zavija levo in spelje, nima pojma da voziš okoli 30km/h in ne 10, To so itak vozniki katerih potovalna hitrost je 60 km/h ne glede na razmere in jih poznate, ko jih ob nedeljah prehitevate.

Glede na povečan promet in praktično nič kolesarskih stez, se človek danes prav bojimo voziti po cestah, z gorskim kolesom se lahko izogneš po kakšnih stranskih, lažje manevriraš po pločniku ko ti zapirajo pot in izsiljujejo, s specialko pa je že težje.

Pa če se že gremo neko ekologijo bo verjetno spet vse v smeri obdavčitve tam, kjer se da kasirat, nič pa se ne naredi, da bi bila ena kolesarska vpadnica v mesto LJ, kot je to v razvitih in kulturnih državah severno od nas. Da ne govorimo o javnem potniškem prometu, ki ima iste linije kot pred 20 leti, katastrofa!!!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če avg 02, 2007 9:07 am

Za resen pristop k tej tematiki, bi se mogli kolesarji organizirati in nastopiti kot celota. Glas posameznikov se na žalost ne sliši prav daleč in nima efekta. Take debate so na tem forumu že bile, zaključki pa so bili bolj klavrni. Kdor ceste uporablja izključno za vožnjo z avtomobilom položaja kolesarjev na cesti ne pozna in smatra kolesarje za tiste, ki samo ovirajo promet. So seveda tudi izjeme.
Slika

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če avg 02, 2007 9:24 am

Jap res je... kolesarje se obravnava na cesti kot ovire... čeprav krivično. Tudi sam se vozim, vsaj poleti v lepem vremenu, s kolesom na delo in povem iz lastnih izkušenj da zna bit ta pot naravnost adrenalinska... Cesta od polja proti fužinam, vzporedna z zaloško je pravo tveganje... tam je precej raven odsek in vsak i**** pelje okoli 70, in res ni prijeten občutek, ko mimo tebe v razdalji slabega pol metra švigne avto z tako hitrostjo.... še veči talenti so pa tisti, ki malo odvijejo volan ko so že mimo tebe... WTF?
Popolnoma druga zadeva so kolesarske steze... ne vem zakaj je treba delati tako visoke robove, ob zaključku oz. začetku steze... a je sploh kakšna korist od tega, da te vsakič rukne ko zapelješ na oz. z steze?

Sej če bi se ukinilo plačevanje prevoza, bi marsikdo namesto v avto sedel na kolo vsaj v lepem vremenu.... ogromno število ljudi se zjutraj sami (beri samo en človek v avtu) peljejo na delo, s tem pa povzročajo gužvo in zmedo na cestah... posledično je nefunkcionalen tudi LPP.... pol ure in več za borih 5-7 prevoženih kilometrov... hvala lepa.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če avg 02, 2007 9:30 am

kdaj se bo nehala nervoza voznikov avtomobilov, ki ti trobijo če se pelješ s kolesom in morajo zaradi ozkih cest mogoče 5 sekund počakati da te varno prehitijo
A) ko boste nehali težiti na cesti
B) ko bodo zgrajene kolesarske steze - KI JIH POTEM TUDI UPORABLJAJTE, ne pa da kolesar serje po cesti, ima pa lepo kolesarsko stezo.

i se je že vozil precej v tujini, da smo pač še balkan po kulturi.
Ravno biciklisti ste najhujši balkanci.
Če sem pešec, me najbolj grobo (in to na peš conah!) ogrožajo kolesarji, ki so v povprečju neprimerno agresivnejši od najobjestnejših voznikov. Da bi mi kolesar ustavil, ko prečkam zebro - se mi še ni zgodilo, čeprav bi absolutno moral! Me je kot pešca že izsilil, ko sem imel zeleno luč, on pa je šel v rdečo in sem moral odskočiti!
Tako da mi ne govorit o "ubogih kolesarjih", ker bolj arogantnega, nesramnega, egoističnega, primitivnega in splošno prifuknjenega folka na cestah ne srečaš. Ker so na biciklu in v praksi praktično imuni na prometne kazni, si privoščijo ama vse. Če bi se avtomobilisti tako obnašali, bi bilo vsako leto 5000-10000 mrtvih.

Pa še nisem sploh imenil izsiljevanja prednosti, vožnje skozi rdečo luč in v enosmerne ceste, nepravilno prehitevanje po desni, kršenje vseh možnih pravil v križiščih...

In ja, v tujini s strani kolesarjev nikjer česa takega ne doživiš...

Zato dajem kontra pobudo:
- kdor se vozi s kolesom, mora izdelati izpit, da bo vsaj poznal osnovne prometne predpise;
- kolesa naj bodo registrirana - za kolesarje bo ugodno zaradi kraj, sicer pa bo lažje nadzorovati kršenje predpisov;
- kolo brez predpisane opreme (zlasti luči ponoči) nima kaj iskati v prometu, zato bi se jih moralo strogo izločati in predpisati dovolj visoke kazni (tudi zaplemba kolesa)
- policija naj malo bolj dosledno kaznuje kolesarje, če delajo prekršek Samo enega policaja naj pošljejo čez dan krožit v center LJ med NUKom in Prešernosvim trgom, bi lahko fino kasiral...

Torej, kdo se še strinja z mojimi predlogi glede kolesarjev (izpit, registracija, nadzor..)?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če avg 02, 2007 9:41 am

sonic je napisal/-a:Zato dajem kontra pobudo:
- kdor se vozi s kolesom, mora izdelati izpit, da bo vsaj poznal osnovne prometne predpise;
- kolesa naj bodo registrirana - za kolesarje bo ugodno zaradi kraj, sicer pa bo lažje nadzorovati kršenje predpisov;
- kolo brez predpisane opreme (zlasti luči ponoči) nima kaj iskati v prometu, zato bi se jih moralo strogo izločati in predpisati dovolj visoke kazni (tudi zaplemba kolesa)
- policija naj malo bolj dosledno kaznuje kolesarje, če delajo prekršek Samo enega policaja naj pošljejo čez dan krožit v center LJ med NUKom in Prešernosvim trgom, bi lahko fino kasiral...

Torej, kdo se še strinja z mojimi predlogi glede kolesarjev (izpit, registracija, nadzor..)?

Tole se takoj podpišem navkljub temu, da sem občasno tudi na kolesu. Ker če hočemo zagotoviti red ga morajo upoštevati vsi - pa ne glede ali so to pešci, rolkarji, kolesarji, mopedisti, motoristi, avtomobilisti, kamionarji al pa avtobusarji in seveda vsi ostali ki tudi uporabljajo skupne ceste. Kar ljudje počnejo doma na privatnem zemljišču me pa itak ne briga in ne sme brigati pa tud če se zaletavajo v staro mamo in vozijo čez svoje otroke.

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Če avg 02, 2007 9:46 am

Kot sm ze u drugih temah omenil, da vozniki avtomobilov vsekakor niso angelcki..usaj vecina, naj pa gre pop tv oz. preverjeno enkrat po cesti pa naj snema kaj kolesarji, pa ne sam kolesarji, tud pesci in vsi drugi kaj pocnejo po cestah in plocnikih
There is no time...

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če avg 02, 2007 10:01 am

Kolesarji so izvor vsega slabega in neumnega na cesti! Na splošno so to najbolj neumne živali!

Zakaj?
-vozijo se po najbolj prometnih cestah in še dodatno ovirajo promet s svojo modo rekracije. Naj mi nekdo pove zakaj je že zdravo pri 35 stopinjah v senci ob UV indeksu 9 ob 14ih popoldan voziti na relaciji Celje-Rogaška Slatina ko imaš kamione v in avtomobile obe smeri, ki bruhajo tone CO, CO2, dušikove okside....

-vozijo se kot da so f*king Lanci Armstrongi po sredi ceste

-vozijo se po cesti takrat ko imajo jasno označene kolesarske

-če se že vozijo po kolesarski se vozijo v NAPAČNI SMERI po kolesarski. Jaz za druge ne vem ampak če je narisana puščica v neko smer se ne peljem kontra!

-najhujši so kvazi klubski kolesarji, okoli 10 komadov vsi v enakih majičkah in svojih gay čeladah zasedejo cel pas DO ČRTE po možnosti grejo na najbolj obljuden in obremenjen del ceste kjer "trenirajo" pri 30km/h. Ter naredijo 1km dolgo kolono za sabo. Da bi se kdo umaknil pa nočejo slišat: Ker bi se jim forma podrla!

Razumem da nekaterim kolo pomeni neko rekreacijo in "zdravje" ampak dajte to počet tako da ne ogrožate lastnega zdravja in zadravja drugih ljudi v prometu. Dajte bit malo bolj inovativni pri iskanju tur in ne it po cesti ki jo prevozite z avtomobilom vsak dan 2X. Ko sem še sam kolesaril mi je bil največji užitek najdit kako mirno cesto malo stran od civilizacije. Na srečo poznam ljudi, ki se držijo teh pravil in delajo po 300km na teden tako da mi ne govorit da se ne da.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Re: Avtomobilisti in kolesarji

Napisal/-a RENO911 Če avg 02, 2007 10:11 am

primto je napisal/-a:Mene pa zanima, kdaj se bo nehala nervoza voznikov avtomobilov, ki ti trobijo če se pelješ s kolesom in morajo zaradi ozkih cest mogoče 5 sekund počakati da te varno prehitijo. Sploh so problematični popoldanski vozniki, ki po šihtu zavijejo še na tri pive in se potem vsedejo v avto in vozijo še hujše kot že po defaultu. O tem je govoril že Uroš Murn na TV in ki se je že vozil precej v tujini, da smo pač še balkan po kulturi.

Druga veja pa so ostareli penzionerji - včasih jih ni toliko vozilo avte, zdaj pa jih je zmeraj več, ki te ne vidijo - gleda desno, zavija levo in spelje, nima pojma da voziš okoli 30km/h in ne 10, To so itak vozniki katerih potovalna hitrost je 60 km/h ne glede na razmere in jih poznate, ko jih ob nedeljah prehitevate.

Glede na povečan promet in praktično nič kolesarskih stez, se človek danes prav bojimo voziti po cestah, z gorskim kolesom se lahko izogneš po kakšnih stranskih, lažje manevriraš po pločniku ko ti zapirajo pot in izsiljujejo, s specialko pa je že težje.

Pa če se že gremo neko ekologijo bo verjetno spet vse v smeri obdavčitve tam, kjer se da kasirat, nič pa se ne naredi, da bi bila ena kolesarska vpadnica v mesto LJ, kot je to v razvitih in kulturnih državah severno od nas. Da ne govorimo o javnem potniškem prometu, ki ima iste linije kot pred 20 leti, katastrofa!!!

Zato ker se vozite po tistih cestah kjer kolesarji nimajo kaj iskati, ker so prepočasni glede na promet in se morajo za vami vozniki en za drugim izogibati naletu. Na cestah izven naselja nima kolo kaj početi. Če nimaš za avto, idi na bus. Vozi pa se tam, kjer ne oviraš prometa in ne povzročaš nevarnosti. Ne kličeš nesreče samo nad sebe, tudi nad tistega nesrečneža, ki te bo butnil. Sploh so problematični kakšni šleparji, tovornjakarji in ostali bolj okorni na cestah. S kolesom se vozi tam, kjer so urejene kolesarske steze.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če avg 02, 2007 10:23 am

Tud sam sem avtomobilist in kolesar, na leto z avtom nardim okol 15 kkm, s kolesom pa okol 3 kkm. S kolesom (gorskim in cestnim) se vozm izključno izven mesta kjer ni kolesarskih stez. Na kolo se usedem pr 35°C ali pa pr 5°C, vozm se po širokih cestah, ozkih vaških cestah z razrukanim asfaltom (v avtu se tega ne občuti), včasih se zapeljem do sredine ceste da me zarad slabega asfalta čez balanco ne vrže, vozm se pa tud po makadamskih in gorskih cestah kjer ni veliko prometa (se najde včasih kakšen popotnik k te s polnim gasom prehiti da se za njim kadi). V svoji dolgoletni kolesarski karieri sem mel že nekaj bližnjih (1x zelo bližnje srečanje z avtom), srečanj z vsemi vrstami motornih vozil (avto, kombi, tovornjak...). Ko se usedem na kolo se oblečem v svoj šminkerski profi dres (da me vozniki bolj resno jemljejo) in si dam obvezno na glavo šminkersko čelado (glava je samo ena). In potem na vožnji bolj kot nase pazm na voznike vseh motornih vozil (tako tistih za mano kot tistih ki grejo nasproti mene) ker kamikaze niso samo v zraku, vedno več jih je tudi na cestah. Danes grem tudi na kolo, upam tudi da pridem s celo glavo in celim kolesom nazaj domov.

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Če avg 02, 2007 10:38 am

- nekateri smo delali kolesarski izpit v OŠ.
-kolesarji so enakovredni v prometu (na določene ceste pač ne smejo)
-a mi kdo pokaže kakšno kolesarsko stezo v okolici Grosuplja ( lohk vzameš kr turo do LJ ) pa je ne boš našu
-sem pa za to da se prekrškarje kaznuje predvsem (luči) ( a je tok teško kupit dve lučki, ki stanejo manj kot 20€) ( isto velja za tekače, ki prov radi tekajo po temi brez označbe)

Sploh pa ne vem kaj se tok neki bunite. Raj pejte v kolo pa v en hrib brcat, da bote mal svojo odvečno energijo spustil pa nestrpnost pa jezo tud.

Brez pomote nisem nek profi kolesar. Grem kadar mam pač čas in voljo. ( zadnje čase bolj mal)

matia
Novinec

Napisal/-a matia Če avg 02, 2007 10:45 am

......kolesa naj bodo registrirana - za kolesarje bo ugodno zaradi kraj, sicer pa bo lažje nadzorovati kršenje predpisov; .......

Še več keša naši zajedalski državi. Hvala lepa (da ne govorim o tem, da bi registracija nekajkrat presegla vrednost marsikaterega kolesa). najboljša rešitev so kolesarske steze, katere bi potem MORALI uporabljati.

Lp matia

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Če avg 02, 2007 10:50 am

Registracija in zavarovanje bi bila zelo ugodna rešitev (tudi za kolesarje). Kolikokrat se zgodi da kateri kolesar oplazi kak odbijač in se potem na vse pretege matra, da ne bi rabil plačati tistih 200€ popravila. Če bi imel zavarovanje za škodo, ki jo povzroči, bi bilo veliko lažje reševati takšne probleme.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Če avg 02, 2007 11:01 am

sonic je napisal/-a:
kdaj se bo nehala nervoza voznikov avtomobilov, ki ti trobijo če se pelješ s kolesom in morajo zaradi ozkih cest mogoče 5 sekund počakati da te varno prehitijo
A) ko boste nehali težiti na cesti
B) ko bodo zgrajene kolesarske steze - KI JIH POTEM TUDI UPORABLJAJTE, ne pa da kolesar serje po cesti, ima pa lepo kolesarsko stezo.

Ravno biciklisti ste najhujši balkanci.

Templar je napisal/-a:Kolesarji so izvor vsega slabega in neumnega na cesti! Na splošno so to najbolj neumne živali!

... in potem se kdo še čudi stanju na slovenskih cestah!!

Tako kot imajo kolesarji svoje kolesarske poti imajo avtobilisti svoje avto-ceste, kjer imajo mir pred kolesarji in drugimi "ovirami". Na ostalih cestah pa imamo tako kolesarji kot avtomobilisti povsem enake pravice. Upam, da bo v naslednji noveli ZCP tudi pri nas dovoljeno, da se skupina kolesarjev vozi vštric (v dveh kolonah), kar bo povečalo varnost kolesarjev.

Pa ne mi o odnosu kolesarjev do pešcev, ker obratno ni prav nič bolje - zelo redko koga vidiš, ki pogleda levo ali desno, ko prečka kolesarsko stezo, pa tudi hodi se po njej povsem brez skrbi.

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Če avg 02, 2007 11:41 am

Kolesarji so res enakovredni udelezenci v prometu, toda njihova enakovrednost je med voznjo izven kolesarskih stez omejena na meter desnega roba cestisca.
Ker sem omenil kolesarsko stezo. Kolesarji imajo med Bledom in Lescami novo stezo z mostom preko Save. Na njej najveckrat srecas tekace, kaksno staro mamo s cekarjem na kolesu in druzine z manjsimi otroki.
Vecina dvokolesnih navdusencev to motnjo v svoji smeri proti Bledu/Lescam mirno ignorira in se konec tedna v najvecji guzvi pujsa po Betinu navzgor s 7 km/h, po sredini voznega pasu, seveda.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Če avg 02, 2007 11:55 am

in se konec tedna v najvecji guzvi pujsa po Betinu navzgor s 7 km/h, po sredini voznega pasu, seveda.

Ja je že taka "gužva" in tok počasna kolona, da to lahko dela a ne? Ne verjamem pa, da kolesar vozi po sredini ceste, za njim pa kolona trobljajočih avtov, on jih pa ignorira...

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Če avg 02, 2007 12:01 pm

matia je napisal/-a:......kolesa naj bodo registrirana - za kolesarje bo ugodno zaradi kraj, sicer pa bo lažje nadzorovati kršenje predpisov; .......

Še več keša naši zajedalski državi. Hvala lepa (da ne govorim o tem, da bi registracija nekajkrat presegla vrednost marsikaterega kolesa). najboljša rešitev so kolesarske steze, katere bi potem MORALI uporabljati.

Lp matia

ja steza poleg pasu za avtomobile, kot je v normalnih državah ne pa tiste skakalnice posute s steklom in peskom, ki so rdeče obarvane, sej to naj bi bilo namenjeno primitvnim živalim, ki za razliko od drugih naredijo nekaj zase in za vse okoli nas ane :roll: aja templar upam, da take živali kot si ti čimmanjkrat srečam. Ti pa želim, da ti en tak nestrpnež kot si sam zbije nekoga od bližnjih, mogoče boš pol mal ohladu svojo bučo :!:

Uporabniški avatar
2Fast&2Furious
Mojster foruma

Kraj: Lj

Napisal/-a 2Fast&2Furious Če avg 02, 2007 12:04 pm

Pavel_P je napisal/-a:
in se konec tedna v najvecji guzvi pujsa po Betinu navzgor s 7 km/h, po sredini voznega pasu, seveda.

Ja je že taka "gužva" in tok počasna kolona, da to lahko dela a ne? Ne verjamem pa, da kolesar vozi po sredini ceste, za njim pa kolona trobljajočih avtov, on jih pa ignorira...

tudi na to lahko naletiš

nemaram kolesarjev, ki kolesarijo vzoporedno, počasi in se med tem lepo pogovarjajo ... in to po prometnih cestah. Ok vozi ob robu vozišča, en za drugim...ne pa da jih je po celem pasu zato da se lahko pogovarjajo.

lp

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P Če avg 02, 2007 12:12 pm

2Fast&2Furious je napisal/-a:
Pavel_P je napisal/-a:

tudi na to lahko naletiš

Potem je pač gluh. Do tako in drugače prizadetih bi pa lahko mel ti mal več strpnosti veš?

Uporabniški avatar
darkplay
Nov uporabnik

Kraj: MB

Napisal/-a darkplay Če avg 02, 2007 12:14 pm

Pavel_P je napisal/-a:

am jaz sem mel več primerkov, sam s tem da je bla gruča kolesarjev, vozla se je kot da bi bla cesta njihova, oziroma kot da bi bili en tank. :evil: ker so bili tako "široki" jih niti prehitet nisi mogel, ko so le po 15 min pogruntali da pa mnde ne gre tako, da bom mnde enga mel počasi na havbi ko mi bo dopizdilo, pa so se organizirali da so sprostili majhen konec cestišča.
Jaz ne vem kje so škifi ko jih rabiš :)

je pa tud tak, da vsi nismo enaki, ne kot kolesarji, ne kot vozniki avtomobilov, tovornjakov. so eni biseri vsepovsod in ostali ki smo "normalni"

je pa na žalost par "kekcev" kateri mislijo da so carji če ma kolo in se vozi po cestišču kot neka stara bakica, ki nima ravnotežja.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P Če avg 02, 2007 12:24 pm

Gre se za postavitev ob bočnem vetru..
Slika
Morjo pol postrani vozit da si delajo zaveterje. Nam je lahko govort k nam nič ne piha :( Če ne pa sam prva, 8k rpm pa mimo...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov