Debate, ki niso vezane na ostala področja...

peroman
Novinec

Menjava tesnila glave motorja

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 12:45 pm

Zivjo!

Avto(uno letnik 93) sem mi pregreva in mehanil(uradni fiat servis) mi je reku, da je verjetno treba tesnilo glavemotorja zamenjat kar pri njih pride 40kSIT. Mogoce kdo ve kje bi se to dalo ceneje porihtat?

lp,
Pero

Sportiva
Nov uporabnik

Re: Menjava tesnila glave motorja

Napisal/-a Sportiva Pe avg 22, 2003 12:49 pm

peroman je napisal/-a:Zivjo!

Avto(uno letnik 93) sem mi pregreva in mehanil(uradni fiat servis) mi je reku, da je verjetno treba tesnilo glavemotorja zamenjat kar pri njih pride 40kSIT. Mogoce kdo ve kje bi se to dalo ceneje porihtat?

lp,
Pero

15.000delo + tesnilo + ravnanje glave. ce je prevec vse skup se da mal znizat ;) drugace pa ni 100% da je tesnilo ;) mas v vodi olje ali v olju vodo, avto belo kadi, trokira in kuha?

kaj mas zaeno masino?

lp, Luka

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 12:58 pm

To je blo mnenje dveh mehanikov. En ga je pogledal(ta je zgleda lih iz sole prisu) drugi pa po tem kar sem mu povedal.

Simptomi so pa taki: Avto mi gre vredu ce se peljem po ravni cesti. Takrat je temperatura nekje na sredini stevca. Ce se ustavim v kaki koloni mi zacne temeratura precej rasti. Isto mi temperatura naraste ce se peljem v klanec. Ko avto ustavim mi pogosto zacene metat vodo skozi pokro ekspanziske posode(ki je pri tem avtu skupaj s hladilnikom)

Avto mi je ze prej pil olje. V olju ni videti sledi vode prav tako ni v vodi videti olja. Avto mislim da vlece normalno(vsaj kake opazne razlike ni) in ne kadi. Prav zakuhal ni nikoli(kake pare se nisem videl).

Masina je 1.0ie (fire) letnik 93 prevozenih 117000km.

Kolk priblizno pride se tesnilo in ravnanje glave?

lp,
Pero

Sportiva
Nov uporabnik

Napisal/-a Sportiva Pe avg 22, 2003 1:44 pm

pa ventilator ti vklapla al ne? voda normalno krozi? ti sistem dobro dihta?
mozno je pa tudi da se je termostat zaskoco...samo pol nebi voda krozla..

tesnilo nekje 6k in ravnanje tudi tu neki. ce se ti pa avto se ni nevem kak pregrel pa mogoce glave nebi blo treba dat ravnat ;) ce mas sreco je ql.

lp

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Kraj: BiRiKiNi

Napisal/-a mazda-mx3 Pe avg 22, 2003 1:52 pm

Peroman: moje sozalje, tega se ne bos nikoli vec resil! Ti povem iz lastnih izkusenj. Punca je dala ze 4x nova tesnila not pa glvo brusla pa vse kar zraven pride in se vedno je eno in isto sr**je.
Tesnilo itak, da moras urihtat naju je prislo stat okoli 28k SIT x 4 :(
Pol ni vec vode ven metalo ampak tudi v ekspanzijski je ni in ne vemo kje pusca, ker ni nikjer nic videt.

Ti povem kaj narediva: vsake dva dni dolijeva po 1 l vode.

Ce resis tezavo mi sporoci kako si....pa srecno!!!

Drugace ima nas uno isti motor, isti letnik edino KM ima 20000 manj (torej 97000).

LP
Defendemos la alegria :::::::::: Svoboda Tuningu!:)
Slovenski Mazda forum

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 2:00 pm

Ventilator se vklapja ko avto stoji. Sistem mislim da ne spusca, vsaj videt ni. Ce ne vrze vode cez pokrovcek, je ne zmankuje.

Vcasih ko sem mi segreje in sem v guzvi vklopim gretje v avtu na full, kar precej ohladi masino.(ce cakam kake 2 minute v guzvi z gretjem na full, sem mi ohladi tolk da je masina nekje na delavni temperaturi, ce stojim brez vkljucenega gretja temperatura vstrajno raste medtem ko stojim na mestu).

lp,
Pero

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe avg 22, 2003 2:20 pm

peroman je napisal/-a:...
Simptomi so pa taki: Avto mi gre vredu ce se peljem po ravni cesti. Takrat je temperatura nekje na sredini stevca. Ce se ustavim v kaki koloni mi zacne temeratura precej rasti. Isto mi temperatura naraste ce se peljem v klanec. Ko avto ustavim mi pogosto zacene metat vodo skozi pokro ekspanziske posode(ki je pri tem avtu skupaj s hladilnikom)
....

hmmmm....

ne rečem da morda ni glava/tesnilo, ampak meni ne zgleda tako.

preveri termostat če pravilno deluje

preveri če je hladilni sistem res zatesnjen. Hladilni sistem je ponavadi pod pritiskom da voda kasneje zavre. Če ni lahko hitro zavre kot ti opisuješ. Dovolj je že najmanjša nezatesnjenost da avto začne kuhat. Zamenjaj pokrovček na expanzijski posodi!

Poglej če so kje kakšne sledi vsedlin kjer pušča (na hladilniku, pod vodno pumpo, na ceveh...)

Morda je tudi izrabljena/polomljena vodna pumpa (zamenjaj! )

preveri tudi cevi če niso porozne in pritegni vse objemke.

če nič od tega ne pomaga je morda res tesnilo glave. :(

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 2:36 pm

Pero je napisal/-a:
preveri termostat če pravilno deluje

preveri če je hladilni sistem res zatesnjen. Hladilni sistem je ponavadi pod pritiskom da voda kasneje zavre. Če ni lahko hitro zavre kot ti opisuješ. Dovolj je že najmanjša nezatesnjenost da avto začne kuhat. Zamenjaj pokrovček na expanzijski posodi!

Poglej če so kje kakšne sledi vsedlin kjer pušča (na hladilniku, pod vodno pumpo, na ceveh...)

Morda je tudi izrabljena/polomljena vodna pumpa (zamenjaj! )

preveri tudi cevi če niso porozne in pritegni vse objemke.

če nič od tega ne pomaga je morda res tesnilo glave. :(

Vodno pumpo imam tudi jaz na sumu, da prepocasi poganja vodo po sistemu. Termostat mislim da je vredu, ker obe cevi(v in iz hladilnika) segrejejo.

lp,
Pero

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 2:39 pm

Mogoce je kdo spregledal:
AVTO NE ZAKUHA. Ni pare. Ampak mece vodo ven cez pokrovcek. In to navadno samo ko stojim na mestu, ponavadi potem ko parkiram in ugasnem avto.

lp,
Pero

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst Pe avg 22, 2003 3:08 pm

mazda-mx3 je napisal/-a:Peroman: moje sozalje, tega se ne bos nikoli vec resil! Ti povem iz lastnih izkusenj. Punca je dala ze 4x nova tesnila not pa glvo brusla pa vse kar zraven pride in se vedno je eno in isto sr**je.
Tesnilo itak, da moras urihtat naju je prislo stat okoli 28k SIT x 4 :(
Pol ni vec vode ven metalo ampak tudi v ekspanzijski je ni in ne vemo kje pusca, ker ni nikjer nic videt.

Ti povem kaj narediva: vsake dva dni dolijeva po 1 l vode.

Ce resis tezavo mi sporoci kako si....pa srecno!!!

Drugace ima nas uno isti motor, isti letnik edino KM ima 20000 manj (torej 97000).

LP

Frend je mel podoben problem na mazda kombiju. Izkazalo se je da je bla glava počena. Mogoče je to to.

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 3:29 pm

Upam da ni to to. Ker zna bit popravilo tolk ko, ce bi drugo masino kupil. Nekaj casa se bom se vozil s takim avtom, potem bom pa dal menjat tesnilo, ce ne bo slo drugace.

lp,
Pero

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe avg 22, 2003 3:30 pm

peroman je napisal/-a:Mogoce je kdo spregledal:
AVTO NE ZAKUHA. Ni pare. Ampak mece vodo ven cez pokrovcek. In to navadno samo ko stojim na mestu, ponavadi potem ko parkiram in ugasnem avto.

lp,
Pero

podobno se mi je dogajalo na enem starem Renaultu. Med vožnjo je bilo Ok, ko sem se ustavil je pa zavrelo. Vzrok je bil da je je cev za vodo špricala direktno n ispuh v zelo tankem curku. če je avto delal se je videlo, če ni je pa zavrel, ni bilo pa nobenih sledi vode ker je vse izhlapelo.

Še nekaj: v hladilni sitem lahko vlivaš samo destilirano vodo in ne navadne ker se začne nabirat apnenec na najbolj kritičnih mestih.

Saj ne rečem da ni glava, ampak lahko je pa še par drugih stvari.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe avg 22, 2003 9:29 pm

Klosari frdamani, pesi grdi oderuski!!!!
40k a so normalni????
tesnilo za glavo ce kosta max 3k!!! za delo 10k max
Ostalo pa gre naravnost u zep!!
Sem menjal masino, sklopko menjalnik, glava bila dol uzeta, spolirani kanali, zbrusena oz znizana glava,prevoz masine z prkolico 15km itd!!
Pa je me prislo 20K!!!
Matr sam ne hodit na servis, tam te bojo zivega pojedli!

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a din Pe avg 22, 2003 9:34 pm

Najprej bi probal menjat termostat in dobro prečistit hladilnik, sem imel primer, ko je bil spodnji del hladilnika pri UNOtu totalno zapacan. Gre pa oboje kar hitro narazen, tak da ni večji problem to porihtat, pa termostat je tudi drobiž. Če pa boš že glavo dol jemal, pa OBVEZNO RAVNAT!!! tisto ˝saj ni hudo zvita˝ je totalno mimo :wink:
Slika

Sportiva
Nov uporabnik

Napisal/-a Sportiva Pe avg 22, 2003 9:38 pm

meni je tudi sumljivo. nevem ce je glava ;)

jaz bi za zacetek menjal pokrov posode. ce bi bla kje kaka cev bi se skoraj moglo videt pa tudi vode bi zmanjkovalo.probaj termostat ven vzet pa s brez probaj pelat mogoce je skozi v istem polozaju pa ni dovolj pretoka.hmm pol mi pa ob vsem povedanem ze malo zmanjka.iz hladilnika lahko probas spustit "puding" ki se noter nabira. spodaj nekje na hladilniku je verjetno kje kaki cep pa probaj mogoce pa bo ;)

za tesnenje sistema pa idi k mehaniku ki ima uro. ono ko napumpas pa pocakas da vidis ce pritisk pada ;)

lp

edited: sem senkrtat prebral temo pa vidim da me je vmes ko sem pisal en prehito :) tak da sori da sem iste stvari natvezo :)
Zadnjič spremenil Sportiva, dne Pe avg 22, 2003 9:53 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe avg 22, 2003 9:42 pm

din je napisal/-a:Najprej bi probal menjat termostat in dobro prečistit hladilnik, sem imel primer, ko je bil spodnji del hladilnika pri UNOtu totalno zapacan. Gre pa oboje kar hitro narazen, tak da ni večji problem to porihtat, pa termostat je tudi drobiž. Če pa boš že glavo dol jemal, pa OBVEZNO RAVNAT!!! tisto ˝saj ni hudo zvita˝ je totalno mimo :wink:

se strinjam z brusnejem glave!!
Tistih 4k pa bos ze pozabu!!!
Em petek ven negres pa je stvar resena :)

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Pe avg 22, 2003 10:11 pm

Hvala vsem za pomoc. Tule se je nabralo kar precej odgovorov. Pokrovcek sem ze iskal pri dveh trgovinah pa ga nisem dobil. Grem jutr se v motomat pogledat ce ma.

Mi lahko priporocate koga, ki bi mi zaprimerno ceno to zrihtal. Me sicer mal mika, bi to sam naredu, sam bo verjetno najbolje, da to naredi en ki se na to spozna.

A bi blo mozno da temostat sicer odpre, sam ne dost?

lp,
Pero
Zadnjič spremenil peroman, dne Pe avg 22, 2003 10:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Pe avg 22, 2003 10:13 pm

sam neki...men je to delalo.....nobenga olja v vodi...nobene vode v olju... menjal HLADILNIK...in je zdej ql !...
aja jest sm tremostat vn dal... pa je bil edin ucink da se je kasnej segrel..
zdej ce nisi prvi lastnik...niti neveš a je bil hladilnik flikan,....če je bil...je bil lahko po varjaniti zapiranju tistih cevčic k so pušale..
no uglavnem ko sem zamenjal hladilnik ni več problemov..
pa tut ... ven iz expanzijske ti začne metat.. ko je prevelik pritisk.. to je pa u primeru če zakuha..al pa če je premajhen pretok čez hladilnik...al pa kakšno9 cev...smao so cevi full široke tako da ostane hladilnik...
najprej probej nekje rabljenega odobit..in stestat...to nič nekošta !
V8 POWER

Sportiva
Nov uporabnik

Napisal/-a Sportiva Pe avg 22, 2003 10:18 pm

peroman je napisal/-a:
A bi blo mozno da temostat sicer odpre, sam ne dost?

je mozno samo ko crkne ponavadi crkne cisto ;) hladilnik pa res lahko sam spucas dol vzames pa spiras da gre kakec vun :P

Sportiva
Nov uporabnik

Napisal/-a Sportiva Pe avg 22, 2003 10:21 pm

TechnoBoY je napisal/-a:.....
aja jest sm tremostat vn dal... pa je bil edin ucink da se je kasnej segrel
...

saj to je bistvo ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov