Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Avto-Fokusov članek glede laži o porabi goriva

Napisal/-a IcEm4n Pe jun 27, 2008 7:46 pm

No, dons kupu zadnjo številko Avto-Fokusa, ga preletim in se ustavim pri zgoraj omenjenem članku, kako v tovarnah zavajajo s podatki o porabi goriva pri avtomobilih. V sodelovanju z italijansko revijo Quattroruote so testirali 24 avtomobilov: 6 bencinarjev in 18 dizlov. Hja, zanimivo, da poraba odstopa od 17% (Toyota RAV4) pa vse do 45% (BMW 118d).

Sej mi je razumljivo, da je ponavadi težko doseči povprečno porabo tako, kot jo navaja tovarna (ponavadi le relacije), ampak pri nekaterih avtih se mi pa zdi pretiravanje - dobesedno!

Kot primer Corsa z 1.3 CDTI motorjem (ja, enaka kot moja). Tovarniška 4,6L, izmerjena pri AF kar 6,3L, kar je 37% več. Isti % je pri twingu 1.5 dCi, ki ima tovarniško porabo 4.3L, izmerjeno pa 5,9L.

Omenil sem ju, ker imam z njima največ izkušenj in mi res ni jasno, kaj so počeli na testu. Sam imam s CDTI-jem porabo okrog 4,9L (v večini bolj umirjena vožnja, a občasno tud "gas pa čez vas"), brat pri svojem 1.5 dCi-ju približno enako kot pri meni (ima pa mal težjo nogo kot jaz). Človek, ki je do izmerjene porabe prišel, je za moje pojme BOLAN oz. je mogu delat z avtom kot svinja z mehom!

Nisem vedel, da ima BMW 118d tovarniško porabo 4,5L (na testu 6,6L).

Aja pa še to: tema ni tista "klasična" glede porabe bencin : dizel (pač pod*ebavanje kaj je boljše), ampak odstopanje porabe vsakega avta posebej (v %).
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe jun 27, 2008 7:49 pm

verjetno je, da testirajo določen tip motorja recimo po sistemu kot je dynometer kjer ga pač pustijo "teči" nekaj časa in potem na podlagi teh podatkov računajo...
no nevem to je le moje predvidevanje

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Kraj: Trebnje

Napisal/-a frgo Pe jun 27, 2008 8:08 pm

Ti si pri tvojem testiranju dosegel precej nenavadne številke, sploh tista, da twingo dci pije 5.9. Nekaj je narobe s tvojim načinom vožnje, ker toliko pije clio bencinar, ki je težji pa še par km več ima.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe jun 27, 2008 8:12 pm

5,9L so izmerili teli majstri pri Avto-Fokusu in Quattroroute, ne jst (!!!).
Slika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe jun 27, 2008 8:13 pm

iceman, z vsakim avtom lahk dosezes extreme pri porabi v obe smeri, odvisno je od voznje...tudi tvoja corsa lahko zre cez 7, clio, kot ga ima tvoj brat je imel po Bc na relaciji Pula Ljubljana porabo 8.8 litra...samo to ni normalna voznja ampak divjanje..upam,d a zdaj ves kje je fora.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Pe jun 27, 2008 8:14 pm

frgo je napisal/-a:Ti si pri tvojem testiranju dosegel precej nenavadne številke, sploh tista, da twingo dci pije 5.9. Nekaj je narobe s tvojim načinom vožnje, ker toliko pije clio bencinar, ki je težji pa še par km več ima.

Mislim, da je rekel da jim je 5.9L/100km ratalo naredit na testu ne pa njegovem bratu. Kakor sem razumel post si njegov brat lasti Twingota, ki pije L manj 8)

Drugače pa itak v avtotestih delajo kot svinje z mehom z avti. Še en ni pršu niti blizu deklarirani porabi, pa čeprav jo končni uporabniki torej mi znamo doseči. Js s Cliotom 1.5DCI z lahkoto dosegam porabo med 4.1 in 4.4L/100km :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe jun 27, 2008 8:18 pm

adis je napisal/-a:verjetno je, da testirajo določen tip motorja recimo po sistemu kot je dynometer kjer ga pač pustijo "teči" nekaj časa in potem na podlagi teh podatkov računajo...
no nevem to je le moje predvidevanje

Potem bi pisalo "povprečna poraba na dynotu", ne pa "povprečna poraba na testu", kot piše.

To, da AF ni ravno kredibilna revija, je znano in ta prispevek je še en dokaz za to. Namenjen ni objektivnemu vpogledu na problem odstopanja oz razlik v porabi goriva, pač pa senzacionalističnemu nakladanju v prid dviga naklade - v stilu: "Poglejte, kako vas goljufajo in lažejo!" Kar je sedaj itak zelo moderno in oni tega nepotrebnega vlaka ne znajo "izpustiti" - to seveda storijo na svoj način.

Vedno je bila mešana normna poraba bližje resnični porabi povprečnega voznika (za tiste s težjo nogo pa mestna n. p.) kot pa razne testne porabe.

Taki članki prinašajo edino boljši vpogled, kako delajo z avti, zakaj ni dobro kupovat razne "testne" avte - kljub malo km in koliko so profesionalni kot novinarji oz uredniki.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Pe jun 27, 2008 8:20 pm

ma poraba je odvisna od voznje....

ce bos ti vozil po ravni cesti (brez vzpona) kakih 80-90km/h bo poraba minimalno....se manjsa bo, ce se bos spuscal....

Ce pa bos ti avto vozil nekam v klanec, kjer je precej ovinkov in imas precej zaviranja in pospesevanja bo poraba zelo velika, glede na prejsnjo voznjo.

Pol imas se obtezitev avta......Pa se ce ga precej vozis na kratke razdalje (ko je avto hladen pije vec, kot ko je vroc...predvsem dizel).

Tako da je dejansko vse odvisno kako tovarne ki te teste delajo kje in kako vozijo avto, s tem da njim se gre da je ta podatek cim manjsi zaradi kupcev, ker ce bodo dali da ima avto porabo 10l/100km....bi vi kupli avto? ce pise 8 je ze lepse za videt a ne?

LP
Slika

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Pe jun 27, 2008 8:23 pm

esem je napisal/-a:
Taki članki prinašajo edino boljši vpogled, kako delajo z avti, zakaj ni dobro kupovat razne "testne" avte - kljub malo km in koliko so profesionalni kot novinarji oz uredniki.

Se ne bi mogel bolj strinjati! :D

Jih razumem če testiraš novega Punta Abartha ali kaj podobnega nevem M3, da ga bodo gonili... Nikoli pa se mi ni zdelo, da spada v kontekst avta kot je Twingo dci ali pa Corsa CDI ali pa celo 118d, da ga testirajo na način da divjajo z njim in pišejo potem da gre solidno ampak da to ni to! :roll: Je treba vedet namembnost samega agregata in avta, ne pa da vsakega po istem kopitu gonijo okol... Dobro da niso pri kaki Dacii Logan MCV, napisal da ni lih športnik :roll:

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe jun 27, 2008 8:38 pm

speedfreak, vem da je možno, da lahko moj tud 7 litrov žre. Ampak ni tle point v tem, kakšni so ekstremi, ampak povprečna poraba človeka, ki se vozi normalno (pač po omejitvah in po pameti). In s tako normalno vožnjo ne moreš met tako visoke porabe.

Psepi, brat ima Cliota 1.5 dCi (82KM) in ne Twingota (vem, sm mal površno napisal).
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Pe jun 27, 2008 8:48 pm

V kolikor je meni znano, se tovarniska poraba meri pri simulirani voznji mesto, relacija, avtocesta z dvema osebama in 50kg prtljage. Brez kakrsnegakoli divjanja, saj normalen clovek ne bo imel tak avto samo za divjanje in dirkanje. Ampak za voznjo, ki je vcasih malo bolj dinamicna, vcasih bolj lena. Povprecje pa je tu nekje.

Se za vsak avto sem lahko dosegel tovarnisko povprecno ali celo manj in seveda tudi veliko vec ;)
Slika

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo Pe jun 27, 2008 10:04 pm

Vem da je off ampak bom kar tukaj vprašal ker se navezuje na porabo:
Zadnjič sem v hrvaški reviji EVO gledal povprečno porabo pri njihovih testnih avtomobilih in mi je padlo v oči to, da ima lancer evo 9 ki ga imajo na testu povprečno porabo 17,2l medtem ko ima lamborghini murcielago lp640 18,4l. Kaj je možno da je razlika tako majhna?

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe jun 27, 2008 10:23 pm

5,9 da bi pil twingo 1.5 dci zakaj pol men pije megane manj ko 5??
jaki mojstri... :twisted:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe jun 27, 2008 10:43 pm

Resne revije, kot je quattroruote, merijo porabo goriva tako, da namestijo neko reč na... nevemkam:) pa tista reč belezi kolko goriva preteče skozi. Pol še preko satelita belezijo razne podatke o avtu(recimo hitrost) in dobijo ven natancne podatke o porabi.

V reviji(italjanska auto) pise deklarirana poraba za 118d(2.0 122 km) 5.5 l/100, tak d anevem kje so dobili oni 4.5.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jun 27, 2008 11:36 pm

Vse je relativno...sploh pa poraba, ki je odvisna od veliko dejavnikov potem pa je tu še množica okoljevarstvenikov, ki te kamenja na licu mesta, če si namesto Priusa kupiš BMW M3. Hmmm pa je res tako kot trdijo nekateri dogmatiki.

Pri Top Gearu pravijo da ne. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=PP6fe6i1vaY

Uporabniški avatar
shelton
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a shelton Pe jun 27, 2008 11:57 pm

Blinder je napisal/-a:Resne revije, kot je quattroruote, merijo porabo goriva tako, da namestijo neko reč na... nevemkam:) pa tista reč belezi kolko goriva preteče skozi.

Ta njihova "reč" je senzor pretoka goriva :roll:

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster So jun 28, 2008 12:31 am

kaki pogoji so pa uporabili pri izvajanju testa?namreč ti so najbol pomembni...sj veste: širina gum, hitrost vetra, temperatura, vrsta gum itd...vsak avto pa pije.to je dejstvo.koliko pije, je pa stvar vsakega posameznika.

drugače sem pa ( v tem primeru-top gear):
bmw ima že na splošno boljše motorje-z veliko boljšo zasnovo motorja, ki k temu da boljši izkoristek goriva.mi je nekako logično da naredi veliko več km (ampak to je tak avto, ki hoče da ga pritisneš).
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So jun 28, 2008 8:40 am

jst pri avtomobilih gledam le poabo v mestih- pol pa dodam 1l, pa dobim kakšno porabo bi mel pri meni v povprečju
to delam že od nekdaj, pa še danes velja
dejstvo pa je, da se pri avtomobilih z manjšo deklerirano porabo lažje zlažejo za 30%

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So jun 28, 2008 8:43 am

Najlažje ugotoviš porabo, če poznaš koga, ki že ima isti tip avta... :) (Dandanes to s pomočjo raznih forumov ni težko.)

Uporabniški avatar
CWIZO
Novinec

Napisal/-a CWIZO So jun 28, 2008 9:40 am

Al pa greš na poraba.com oz. kako tujo podobno stran in lahko vidiš realno porabo.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov