Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
tdk
Novinec

Elektronski vinjetni sistem

Napisal/-a tdk Če nov 26, 2009 5:20 pm

Kot sem nekaj bral po netu naj bi SLO najpozneje leta 2014 ukinila sedanje vinjete in prešla na elektronski vinjetni sistem z karticami;kjer bi naj voznike obračunavali oz. kasirali po dejansko prevoženih km....torej banalno:bodo plačjive tudi ostale ceste razen avtocest?Če prevoziš letno npr. le 100km po avtocesti te tudi plačaš?Skratka zadeva meni ni najbolj jasna kako in kaj...

lp tdk

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Re: Elektronski vinjetni sistem

Napisal/-a Templar Če nov 26, 2009 5:59 pm

tdk je napisal/-a:Skratka zadeva meni ni najbolj jasna kako in kaj...

Ne skrbi, tudi njim še ni...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Re: Elektronski vinjetni sistem

Napisal/-a montezemolo Če nov 26, 2009 6:11 pm

tdk je napisal/-a:Kot sem nekaj bral po netu naj bi SLO najpozneje leta 2014 ukinila sedanje vinjete in prešla na elektronski vinjetni sistem z karticami;kjer bi naj voznike obračunavali oz. kasirali po dejansko prevoženih km....torej banalno:bodo plačjive tudi ostale ceste razen avtocest?Če prevoziš letno npr. le 100km po avtocesti te tudi plačaš?Skratka zadeva meni ni najbolj jasna kako in kaj...

lp tdk

ja ne vem kaj ti ni jasno? če prevoziš 100 km na leto po avtocesti boš pač plačal toliko... ta sistem je pač najbolj pravičen, ne pa te vinjete, ki pavšalno obremenjujejo vsakega enako. prej sem dal na leto 10€ za cestnino, zdaj moram dati 95€. en, ki se vozi iz mb vsak dan v lj na delo (samo primer) pa je prej dal več kot 1000€ zdaj pa daje isto kot jaz, 95€.

kje je tu pravica???!! :ue

čimprej uvesti tole elektronsko cestninenje, saj ga poznajo že drugod po evropi (vsaj tovornjakarji).

Uporabniški avatar
tdk
Novinec

Napisal/-a tdk Če nov 26, 2009 6:28 pm

Hm,ni mi jasno ker nikjer ni tocno opisano kako in kaj bo...zame osebno bo tudi boljse ce se bo plačevalo od prevozenega km na avtocesti ki jo uporabljam zelo redko.In tisto kar najdes napisanega si lahko vsak razlaga malo po svoje;pa tudi cen za prevozen km avtoceste ali kako ze bo nisem nikjer zasledil...skratka meni je jasno samo to,da bodo vinjete nasledile kartice;sicer pa bo vse pokazal čas.

lp tdk

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če nov 26, 2009 6:31 pm

Tovornjakarjem ceno × 3, letne vinjete po 55 € in tedenske po 5€.
Najbolj fer.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če nov 26, 2009 6:36 pm

nevermind je napisal/-a:Tovornjakarjem ceno × 3, letne vinjete po 55 € in tedenske po 5€.
Najbolj fer.

ti si naša bodoča inteligenca. Že sedaj krpamo dakoplačevalci izgubo Darsa, s tvojimi tarifami pa.... pa ko tako veselo pljuvaš tovornajke, kdo bi ti potem pripeljal živež v trgovino, pa kurilno olje domov pa še kaj drugega, če bi pokopal tovornjakarje? :roll:
Vsak samo na svojo rit gleda.
Freude am Fahren

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Če nov 26, 2009 6:40 pm

Dejstvo je da smo tranzitna država, temu primerne bi morale bit cestnine za tovornjake, če komu ne paše, še boljše, naj gre okoli.
Elektronsko cestninjenje pa se ne sme prijet, v Nemčiji ni šlo skozi, prevelik poseg v zasebnost.
RiDe hArD

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če nov 26, 2009 6:47 pm

Mislim da, kolikor se je denarja požrlo in koliko se ga še obrača v izgradnji cest, bi moral Zidar pripspevati in ostala mafija k temu, da bi se ljudstvo 5 let zastonj vozilo po teh avtocestah. Da niti ne govorim kako poteka izgradnja le teh. Čim ceneje, čim slabše, da je čez nekaj let potrebna obnova in spet smo na začetku: vrtenje denarcu. Sicer pa za to kakovost, ki jo gledamo, bi bilo 10€ letno čist zadost.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če nov 26, 2009 6:48 pm

V Švici lahko kupiš samo letno vinjeto in ta mislim da stane 35€ - to je najbolj fer cena.
Pri nas, ki smo manjša država z manjšim standardom s piškavih 2 miliona folka pa nas ''derejo'' za letno vinjeto po 95€, ki grem morda enkrat na mesec po AC. Pa saj plačam/o cestnino in naj še to plačam?
Za Dars mene boli khuratz, naj magari propade. Vse lopovi in mafija.
Kamionov je pa preveč... pa naj gredo na vlak ali kot si omenil živež, kurilno olje - to naj dostavljajo z vlaki in potem naj s kombiji in manjšimi kaimončki razložijo okoli.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če nov 26, 2009 6:52 pm

Promet je večja tema kot samo tovornjakarji. Posledično so tovornjakarji tudi krivi za obrabo cest, povečevanja le teh , pa to le pospeši. Ampak glavni krivec tega pa so gradbena podjetja. Ko sem opravljal prakso, pri neki X firmi, sem imel v rokah predračune, ki sem jih moral urejati, poleg tega pa cene podraževat za določen %. Kaki denarci se to obračajo, niti predstavlat si nemoreš....

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Če nov 26, 2009 6:54 pm

Gosic je napisal/-a:Mislim da, kolikor se je denarja požrlo in koliko se ga še obrača v izgradnji cest, bi moral Zidar pripspevati in ostala mafija k temu, da bi se ljudstvo 5 let zastonj vozilo po teh avtocestah. Da niti ne govorim kako poteka izgradnja le teh. Čim ceneje, čim slabše, da je čez nekaj let potrebna obnova in spet smo na začetku: vrtenje denarcu. Sicer pa za to kakovost, ki jo gledamo, bi bilo 10€ letno čist zadost.

Da ne govorimo o tem kako je popravljeno...recimo diletacija pri Trojanah, iz 2. tunela ven, smer Lj, na isti točki smer Mb je situacija enaka.
RiDe hArD

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če nov 26, 2009 7:00 pm

Najprej je treba ločit med tranzitom in slovenskimi tovornjakarji. Dejstvo je, da je največji problem pri nas tranzit, preprosto ga je preveč za naše uboge ceste, na drugi strani pa slo.železnice delajo izgubo (pustimo politične spletke)
Ampak na drugi strani so pa slovenski prevozniki, ki prevažajo hrano, kurilno olje, stavbno pohištvo, storitve.....samo po sloveniji, in takšnih prevozov je veliko. In tvoja matematika 3x povišanja cestnine bi pomenila pogubo na splošno, v trenutno krizni situaciji pa zagotovo. Sem vozil včasih in še vedno poznam ljudi v prevozništvu, in mi lahko verjameš, da večini ni lahko, ko država nabije trošarine na polno (s tem obremeni domače prevoznike, ki so prisiljeni tankat drago doma, ker v tujino ne morejo, tujci pa itak tankajo drugje, se pravi imamo izgubo s tranzitom) potem pa še cestnine, "šefi" pa se trudijo z izgovorom krize znižat plačilo prevozov na minimum.

namen tega posta ni "jokanje" ampak če bi ljudje malo širše gledali, bi bilo lepše.

Itak se pa strinjamo vsi da trenutni sitem cestninjenja ni pravičen, daleč od tega, nekdo ki se vozi dnevno 200 km po AC se samo smeji (sploh kombiji) drugi ki uporabljamo AC 1xtedensko smo prisiljeni kupit letno, izkoristimo je pa ne. O zidar company je pa itak jasno kako gre v tej ljudi deželici :roll:

lp
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Če nov 26, 2009 7:13 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:Dejstvo je da smo tranzitna država, temu primerne bi morale bit cestnine za tovornjake, če komu ne paše, še boljše, naj gre okoli.
Elektronsko cestninjenje pa se ne sme prijet, v Nemčiji ni šlo skozi, prevelik poseg v zasebnost.

Se strinjam

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Če nov 26, 2009 7:23 pm

GiGi1985 je napisal/-a:.

Itak se pa strinjamo vsi da trenutni sitem cestninjenja ni pravičen, daleč od tega, nekdo ki se vozi dnevno 200 km po AC se samo smeji (sploh kombiji) drugi ki uporabljamo AC 1xtedensko smo prisiljeni kupit letno, izkoristimo je pa ne. O zidar company je pa itak jasno kako gre v tej ljudi deželici :roll:

lp

Osebno se mi zaenkrat res samo smeji. :lol: :lol: :lol: Vem pa da ni pošteno za druge, ki se po avtocestah bolj malo vozite. Nikoli ne bo za vse pravično.

lp

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če nov 26, 2009 7:55 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:
Gosic je napisal/-a:Mislim da, kolikor se je denarja požrlo in koliko se ga še obrača v izgradnji cest, bi moral Zidar pripspevati in ostala mafija k temu, da bi se ljudstvo 5 let zastonj vozilo po teh avtocestah. Da niti ne govorim kako poteka izgradnja le teh. Čim ceneje, čim slabše, da je čez nekaj let potrebna obnova in spet smo na začetku: vrtenje denarcu. Sicer pa za to kakovost, ki jo gledamo, bi bilo 10€ letno čist zadost.

Da ne govorimo o tem kako je popravljeno...recimo diletacija pri Trojanah, iz 2. tunela ven, smer Lj, na isti točki smer Mb je situacija enaka.

Predor trojane pa je en zelo velik biznis, kater je bil tako, kako bi rekel: dobesedno so izigrali celo ljudstvo. Neka x oseba, je že mela kupljeno parcelo, da bo avtocesta potekala po ravnini in ne tako kot je sedaj. In seveda, tako je bilo določeno zaradi denarja. Ker je projekt velik, ker je teh stvari vedno manj, je narejen tudi slabše. Seveda niso pri tem biznisu sodelovali samo Slovenci, ampak tudi ostali iz Europe. Bilo je potrebno pripeljati razne stroje iz drugih držav, tako da... Kdor je bil zdravn, je mastno pokasiral, razen delavcev, kar pa je tudi v naši Sloveniji tudi kristalno jasno kot sovzica.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če nov 26, 2009 8:29 pm

Za tujce vinjete, za tovornjake elektronsko cestninjenje, za nas navadne uporabnike pa ukinit cestni sklad pri registraciji, vsi po vrsti plačat 95€, pa se lahko voziš vsepovsod ne da bi te kdo nadziral kje in koliko se voziš. Rajši plačam kot pa da sem pod nadzorom.
Hvala lastniku, ker skrbi za mojo kondicijo!
VW

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Če nov 26, 2009 8:32 pm

seeman66 je napisal/-a:Za tujce vinjete, za tovornjake elektronsko cestninjenje, za nas navadne uporabnike pa ukinit cestni sklad pri registraciji, vsi po vrsti plačat 95€, pa se lahko voziš vsepovsod ne da bi te kdo nadziral kje in koliko se voziš. Rajši plačam kot pa da sem pod nadzorom.

tocno tak,... ne pa zdaj, placas 100€ za nase boge ceste + vinjeta 100€ :evil:
Slika

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Če nov 26, 2009 9:15 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Najprej je treba ločit med tranzitom in slovenskimi tovornjakarji. Dejstvo je, da je največji problem pri nas tranzit, preprosto ga je preveč za naše uboge ceste, na drugi strani pa slo.železnice delajo izgubo (pustimo politične spletke)

torej je resitev na dlani...tranzitni tezki promet na meji dat na transportne vlake...
nihce vec ne bo jamral na cesti, pa se trajna resitev za propadajoce SŽ
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Če nov 26, 2009 9:58 pm

King1 je napisal/-a:
GiGi1985 je napisal/-a:.

lp

Osebno se mi zaenkrat res samo smeji. :lol: :lol: :lol: Vem pa da ni pošteno za druge, ki se po avtocestah bolj malo vozite. Nikoli ne bo za vse pravično.

lp

ne, motiš se. prej smo imeli kar pravičen sistem. kolikor si se peljal po avtocesti toliko si plačal... ne vem zakaj smo morali to spremeniti. gneča se ni prav nič zmanjšala...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če nov 26, 2009 10:06 pm

Vozite avte pa jamrate čez 95 €, to sta 2 tanka prekleto.

Elektronske vinjete so, kot je že bilo oemnejeno preveik poseg v zasebnost. Če pa nam bodo to vrinili pa naj naredijo zadevo vsaj fer:

- letna elektronska vinjeta, za stalne uporabnike
- navadna elektronska vinejta za ostale

Rekli so da bo svtar pdoobna ABC karticam. Torej se ti bo na zaslonu pokazalo stanje denarja na kartici. Torej če bi tja zapeljal nekdo z letno, bi se pač izpisalo LETNA VINJETA/KARTICA, če pa kdo z anvadno pa pač stanje denarja na kartici.

Ker pa je DARS poplnoma nesposobno podjetje, kot tudi naša država bojo pa cene sigurno navite do maksimuma. Državljani pač plačujemo nesposobneže, ki smo jih seveda sami izvolili. Nesposobni za delo v dobrobit državljanov so itak vsi, črni, rdeči, levi, desni, smredeči, rozani, zeleni, in se samo kregajo ves čas kakšne barve so, narod pa vred z njimi. Ovce smo, ste, so in bomo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov