a4 je napisal/-a:napumpaj gume
~toMmy~ je napisal/-a:A to moraš pogruntat kaj novega al samo analizirat kako se drugi tega lotevajo?
Materiala po moje ne manjka... poglej si razne eko različice avtomobilov(bluemotion, ecoflex,...) in tovornjakov(BlueTec ipd.). Tu lahko pogledaš na kakšen način se lotevajo zadeve(daljša prestavna razmerja, izboljašanje aerodinamike med drugim tudi z nižanjem). Zanimive stvari so tudi start&stop, razni hibridi, AdBlue, zmanjšanje zračnega upora, splošni downsizing motorjev in manjšanje teže avtomobilov. Ne pozabi tudi na "energy saving" gume in vpliv same kvalitete goriva na porabo.
Obstaja pa tudi vprašanje, kako se določene stvari obnesejo na dolgi rok zaradi okvar(start&stop, tudi DPF, če lahko povežeš z zmanjšanjem izpustov) oz. onesaževanja okolja z odpadnimi baterijami.
Verjetno boš dobil precej informacij tudi na kakšnem forumu, ki se s tem ukvarja tudi v zvezi z lastnimi predelavami vozil.
Srečno!
el_diablo je napisal/-a:pozdravljeni! za projektno delo moram naredit seminarsko nalogo,cca. 25 strani, na temo ZMANJŠANJE PORABE GORIVA V CESTNEM PROMETU.
kake ideje,predlogi,linki,itd.?
hvala!
el_diablo je napisal/-a:hvala za ideje,kar nekaj ste mi jih dali. verjamem da bi k zmanjšanju porabe najbolje prispevali tako,da bi pustili avte doma in šli na bus,ampak to zaradi današnjega načina in tempa življenja žal ni mogoče.je pa vsaj nekaj možnosti in tehnologije,s katerimi se da porabo vsaj zmanjšati.
zaenkrat sem našel precej materiala na netu,tako da naloga ne bo tako težka,kot sem najprej mislil.sem pa še vedno odprt za predloge,tako da z idejami na plano,mogoče pa se razvije tudi kakšna zanimiva debata.
el_diablo je napisal/-a: verjamem da bi k zmanjšanju porabe najbolje prispevali tako,da bi pustili avte doma in šli na bus,ampak to zaradi današnjega načina in tempa življenja žal ni mogoče
cruiser1 je napisal/-a:el_diablo je napisal/-a: verjamem da bi k zmanjšanju porabe najbolje prispevali tako,da bi pustili avte doma in šli na bus,ampak to zaradi današnjega načina in tempa življenja žal ni mogoče
Ravno zarad današnjega tempa je to možno in jim tudi marsikje uspeva! V mnogih evropskih mestih jim to kar dobro uspeva. Dobro razviti javni potniški promet je za mesta najbolj učinkovit prevoz (ekonomsko, ekološko in časovno)! V takih mestih živi veliko ljudi, ki nikoli niso in ne bodo imeli svojega avtomobila, marsikdo sploh nima izpita, ker enostavno ni potrebe, marsikdo pa ima avto samo za občasno vožnjo. Smo pa pri nas smo daleč od tega, saj se zatakne že pri tem, da človek brez izpita velja za čudaka, brez avta pa za popolno zgubo. Problemi pa so seveda najbolj v nerazvitem javnem potniškem prometu (pa kje se po mestu vozijo samo še s DIZELSKIMI avtobusi, ki so itak najmanj primerna in učinkovita vozila za po mestu) drugo pa, da imamo, oziroma sploh nimamo mest in je vse preredko poseljeno in razpršeno, da je ja vsa infrastruktura čim dražja, ne samo prometna!
el_diablo je napisal/-a:.......,ampak to zaradi današnjega načina in tempa življenja žal ni mogoče.je pa vsaj nekaj možnosti in tehnologije,s katerimi se da porabo vsaj zmanjšati.
..........
.
Pero je napisal/-a:el_diablo je napisal/-a:.......,ampak to zaradi današnjega načina in tempa življenja žal ni mogoče.je pa vsaj nekaj možnosti in tehnologije,s katerimi se da porabo vsaj zmanjšati.
..........
.
Kakšen tempo življenja je ko si vsak šudent MORA privoščiti avto da mu (avto) stoji en teden. Kako so študirali 20-30 let nazaj?
Prva oblika varčevanja je skupinski prevoz ko je na eno osebo porabljeno manj energije kot pri osebnem prevozu.
Drugo je nepotrebno razmetavanje z prevelikimi vozili. en velik 4x4 SUV, 2 in več tone porabi več kot majhen avto.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov