Debate, ki niso vezane na ostala področja...

smuky
Novinec

Sekcijsko merjenje hitrosti na naših cestah

Napisal/-a smuky Če feb 10, 2011 7:12 pm

9.2.2011 ob 11:05 Iztok Klemenčič

Sekcijsko merjenje hitrosti na naših cestah

V Sloveniji se pripravlja projekt sekcijskega merjenja hitrosti.Gre za sofisticiran sistem,ki tiste,ki vozijo prehitro na določenem odseku,premeri ter jim v trenutku izračuna tudi kazen.Po Evropi naj bi bili takšni sistemi nadvse učinkoviti, pri nas pa so te vrste računalniške radarje poskušali testirati že leta 2008,vendar je zaradi zakonodaje test propadel.

Prejšni teden so se italijanski mediji na široko razpisali o novih merilcih hitrosti,ki so jih inštalirali po italijanskih avtocestah tudi v neposredni bližini slovensko-italijanske meje.Gre za “Safety tutorje”, kot so jih ljubkovalno poimenovali Italijani,čeprav niso nič ljubki.So pa izredno pametni in sofisticirani.

V bistvu gre za dovršene računalnike,ki spomočjo senzorjev in kamer na določenem odseku,od 6 do 36 kilometrov,merijo povprečno in najvišjo hitrost,ter v trenutku,ko ugotovijo,da je avto vozil nad predpisano hitrostjo,pogledajo v svoj hard disk ter že ugotovijo,kdo je lastnik avtomobila in kje stanuje,tako da mu policisti samo še prilepijo naslov na kuverto s položnico.Delajo pa 24 ur na dan in niso odvisni od vremena kot njihovi laserski prijatelji,v rokah policistov.

Sekcijsko merjenje hitrosti sicer ni nova stvar.Že leta 2008 sta v tandemu Dars in policija,hotela začeti preskušati sekcijsko merjenje hitrosti na relaciji Brezovica - Vrhnika,vendar je projekt propadel zaradi varstva osebnih podatkov.Informacijski pooblaščenci so namreč izdali mnenje,da gre lahko v tem primeru za neke vrste nezakonito zbiranje podatkov,saj se vsi avtomobili,ki pač prečkajo določeno relacijo,znajdejo v sistemu opazovanja.

Vendar analize, ki so jih opravili po Evropi kažejo,da ima takšno sekcijsko merjenje ter posledično takojšnje kaznovanje,neverjetno dobre rezultate glede zmanjševanja prometnih nesreč.

V Italiiji so na primer že izračunali,da se je v enem letu,odkar na voznike pazijo Safety tutorji,zmanjšalo število prometnih nesreč ter smrtnih žrtev za skoraj polovico.Drugače imajo te vrste robote tudi v Angliji,na Norveškem,v Avstriji,enega nabolj dovršenih tovrstnih sistemov pa imajo Nizozemci.

Tovrstni varnostni sistemi za izboljšanje prometne varnosti na avtocestah bodo po vsej verjetnosti dokaj hitro prišli tudi na naše hitre ceste.Kot so nam zaupali na Agenciji Republike Slovenije za varnost v prometu, je že ustanovljena posebna delovna skupina,ki se ukvarja prav s tem.“Kdaj točno, se bo to zgodilo,je težko reči, vsekakor pa potekajo aktivnosti v zvezi s tem,”pravi Vesna Marinko z Agencije za varnost v prometu.

Bodo pa novi "roboti" na slovenskih avtocestah,ko pridejo na plano,verjetno imeli dosti dela.Vsaj glede na to,kar se na avtocestah dogaja.Od prehitevanja tovornjakov,ki kar tekmujejo,kdo bo koga težje in počasneje prehitel,do tistih v navadnih avtih,ki tekmujejo sami seboj in vsemi drugimi,ki se jim slučajno znajdejo na poti.

Na avtocesti med Latisano in Sredipoljem (Redipuglio) so v prvih urah,ko so postavili nove sekcijske merilce hitrosti,zabeležili kar 486 prekoračitev hitrosti,med Vilešom in Palmanovo pa 137.

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Re: Sekcijsko merjenje hitrosti na naših cestah

Napisal/-a mire Če feb 10, 2011 7:47 pm

Ucinkovit je predvsem, pri polnjenju drzavnega proracuna. :D
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če feb 10, 2011 8:18 pm

Se bomo pa z ukradenimi tablcami vozil.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če feb 10, 2011 8:31 pm

Žal, tole s prometno varnostjo nima nobene veze... merjenje na AC-jih, kjer je procent nesreč majhen pa še to največkrat povzročen zaradi nepravilnih manevrov kot pa zaradi hitrosti.

Veliko več za samo varnost bi bilo narejeno, če bi AC-je razširili še za en pas ali pa da bi za tranzit uredili alternetivo v železnici.

Če pa že sekcijsko merjene pa naj bo to merjenje na lokalnih cestah, kjer imamo t.i. črne točke.

Uporabniški avatar
^^[LuKa]^^
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ^^[LuKa]^^ Če feb 10, 2011 8:35 pm

BBoss je napisal/-a:Žal, tole s prometno varnostjo nima nobene veze... merjenje na AC-jih, kjer je procent nesreč majhen pa še to največkrat povzročen zaradi nepravilnih manevrov kot pa zaradi hitrosti.

Veliko več za samo varnost bi bilo narejeno, če bi AC-je razširili še za en pas ali pa da bi za tranzit uredili alternetivo v železnici.

Če pa že sekcijsko merjene pa naj bo to merjenje na lokalnih cestah, kjer imamo t.i. črne točke.

2x :-D za minuto si me prehitel :twisted:
\m/ metal heart is hard to tear apart \m/

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Če feb 10, 2011 8:40 pm

ja v italiji imajo tropasounico na ac in to od venezie naprej,če se ne motim in je omejiteu 150km/h

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če feb 10, 2011 8:47 pm

smuky je napisal/-a:ja v italiji imajo tropasounico na ac in to od venezie naprej,če se ne motim in je omejiteu 150km/h

ravno sem sel preverjat in o teh 150 km/h ne duha ne sluha. kjer sem pogledal pise 130. tko da po moje je kr tolko omejitev.
ce se motim naj me kdo popravi ;)

da se popravim...tole sem ravnokar nasel http://www.ilmercatino.it/auto-news-arc ... .asp?id=92

popravek se 1x oops
tkole pise na wikipediji
In Italia il limite di velocità massimo è fissato a 130 km/h se non diversamente segnalato, come sulle autostrade a tre corsie, con particolari tracciati lineari e con basse statistiche di incidentalità, che possono avere il limite innalzato a 150 km/h (attualmente nessun tratto autostradale ha il limite di 150 km/h)
turbo inside

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Če feb 10, 2011 9:01 pm

jaz sem zdaj vprašal enega kolega iz italije,da če je to res,da imajo oni na autocestah s tremi pasovi omejitev 150km/h in mi je rekel,da ja tako,da to drži.sicer pa to ni nič novega,ker oni imajo to že kar nekaj časa....
je bilo pa tudi nekaj govora,da bi bila omejiteu 150km/h na vseh autocestah sam pol nevem kako se je končalo s tem.
Zadnjič spremenil smuky, dne Če feb 10, 2011 9:13 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če feb 10, 2011 9:12 pm

kot je furby omenil, velja omejitev 150km/h zgolj tam, kjer je izrecno označeno s tablo. Drugače je pa omejitev 130km/h.
ta "safety tutor" pa tudi ti takšen bavbav. Od Vidma pa do Tolmezza delam tedensko relacije, pa ne opazim bisvtene razlike v vožnji ostalih (tudi nekaj bistvenega nisem izgubil z vožnjo po omejitvah). No, mogoče se je promet malo umiril, ampak se še najdejo izjeme, ki imajo rade "ciglo na plinu".

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Pe feb 11, 2011 1:32 am

Ja W3s7_S1D3 in furby imata prau.Res je.

Sem se pozanimal in zaekrat v Italiji na nobeni AC ni omejitve 150km/h.Sam baje,da je ta omejitev 150km/h na testiranju na enem delu AC in sicer v bližini Milana.Zdaj nevem,če je to res.
Drugače pa kot prva AC z omejitvijo 150km/h naj bi bila A4 Brescia-Padova.Bomo vidli,če bo....

To,da bo omejiteu 150km/h na AC s tremi pasovi+z odstaunim pasom že leta in leta govorijo in jaz sem mislil,da je ta zakon praktično že sprejet pa vendar ni tako.
Če jaz prau razumem bolj kot na vlado v tem primeru pade odgovornost na cestno podjetje,če bodo dvignili omejiteu in v Italiji razna cestna podjetja so na podnu.

Da sprejmejo ta člen zakona in dvignejo omejitev hitrosti na 150km/h morajo biti sledeči pogoji:

1.obvezno morajo biti 3 pasovi+odstauni pas
2.AC mora bit pod “Safety tutor"
3.asfalt mora bit dober
4.vremenske razmere morajo bit zmerno dobre in to čez celo leto
5.gostost prometa
6.statistika prometnih nesreč mora bit nizka

Pa še nekaj v primeru,da je omejiteu na AC 150km/h mora bit obvezno označeno.Če pa slučajno ni označeno pol je pa omejiteu 130km/h.
Slika

Sam sem pa mnenja,da pri nas na AC nikoli ne bo omejitve 150km/h in to pa zato,ker nimano AC s tremi pasovi!!
Zadnjič spremenil smuky, dne Pe feb 11, 2011 10:56 am, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Pe feb 11, 2011 8:51 am

Seveda nebo, če pa še tisto kar naredijo na novo, sta 2 pasova, pa še brez odstavnega, da je ceneje, pa lepo omejitev na 100-110 pol se pa naj je*e narod pa se vozi 3 dni :evil:
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe feb 11, 2011 9:11 am

NejcZ je napisal/-a:Seveda nebo, če pa še tisto kar naredijo na novo, sta 2 pasova, pa še brez odstavnega, da je ceneje, pa lepo omejitev na 100-110 pol se pa naj je*e narod pa se vozi 3 dni :evil:

Pa ta dva pasova sta pri nas, ker jih je gradil Zidar&Co. tako draga kot v tujini tripasovnica. Če bi pri nam delal tri pasovnice bi slovenija bankrotirala. :evil:

PRODRIVE
Poznavalec foruma

Napisal/-a PRODRIVE Pe feb 11, 2011 9:13 am

Ne vem ali prav razumem, zaenkrat bo ta zadeva samo na AC,se motim ?
pri nas nikoli nikdar 150km/h,pa tudi če bi bilo,te bi pa delo na cesti oviralo :D
CARPE IMPREZAM

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe feb 11, 2011 10:06 am

Ampak a stacionarni radarji so potem tudi nelegalno zbiranje podatkov?

Ali pa ostali, recimo provida?

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe feb 11, 2011 12:07 pm

Pero je napisal/-a:Ampak a stacionarni radarji so potem tudi nelegalno zbiranje podatkov?

Ali pa ostali, recimo provida?

ne. provida te začne snemat sam, ko vidi da narediš prekršek in čaka naslednjega oz ko si v prekršku. Stacionarni pa slikajo samo tiste avte ki so v prekršku.
Merjenje na odseku pa slika čisto vsako vozilo 2x, pri vstopu v območje merjenja in pri izstopu, pa ni važno ali si prehiter ali ne. Pa merjenje na odseku se uporablja zato, da se bolj enakomeren prometni tok dobi, ker pri stacionarnih radarjih skoraj vsi prehitri bremzajo in s tem dobiš več možnosti za nesrečo.
LP Rok

Sm4jli
Novinec

Napisal/-a Sm4jli Pe feb 11, 2011 1:14 pm

En popravek. Provida snema cel čas, tudi tiste kateri niso v prekršku. Vendar se posnetke kjer ni zaznane kršitve briše.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe feb 11, 2011 1:30 pm

Pa dobr no, kdo vas sili da pelete 150km/h pa dobite kazn?
Kdo? Lepo je zakon, upoštevajte ga pa boste lahko šli na lep dopust namesto da plačate državi ! Ste skregani z logiko ali kako?

Problem bo edino to, kot je blo že na pop tvju omenjeno, da nebodo kake občine na tak način pridobivale na proračunu, da zgoljufajo radar ! To se baje dogaja v ITA.

Uporabniški avatar
jurk
Novinec

Kraj: Jesenice

Napisal/-a jurk Pe feb 11, 2011 1:53 pm

Sam proti takim napravam nimam nic, ampak se pa strinjam s parimi posti prej in sicer s tem, da bi bilo treba najprej odpraviti tako imenovane crne tocke, sele nato vzpostavljati red na avtocestah, pa se na avtocestah bi bilo boljse zaceti pri alkoholu in napacni strani voznje kot pa hitrosti. Ne vem kdaj sem zadnjic ujel (novice) da se je nesreca dejansko zgodila na avtocesti zaradi prehitre voznje (in ta ni vljucevala ostalih tezav kot naprimer alkohol)?

Je pa res da je na tak nacin najlazje zasluzit....in ce bodo s tem zasluzkom popravljali ceste in urejevali crne tocke....so be it...ampak zakaj se mi zdi da se to ne bo zgodilo???

Slovenija, moja dezela :mrgreen:
Ford Team Slovenija @ http://www.ford-team.si/

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair So feb 12, 2011 12:03 pm

jurk je napisal/-a: pa se na avtocestah bi bilo boljse zaceti pri alkoholu in napacni strani voznje kot pa hitrosti.

Sam hitrost je najlažje izmerljiva, tako da iz tega ne bo nič. Pa še ovce pumpajo po TV dnevnikih, da je vedno hitrost kriva, da si ja opravičijo dvig cen. Jaz se bom pa še naprej boril z varnimi vozniki po cesti. :huh: Jap, moja dežela.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson So feb 12, 2011 12:06 pm

Ne bi imel čisto nič proti temu sistemu, če bi bile naše avtoceste mal boljše pa omejitev vsaj 150.
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov