Napisal/-a thunderbolt Ne jan 08, 2012 3:32 pm
Zanimiva tema, vendar je vse skupaj narejeno mogoče preveč na hitro. Pri vsakem vprašanju se mora avtor vprašati, kaj z njim želi izvedet (in če dejansko to tudi izve) in imeti stalno v mislih tudi način obdelave rezultatov. Ti si si življenje zelo zakompliciral z obilico odprtih vprašanj. Težava je tudi v tem, da v primeru, če ne boš pri analizi uporabljal nekoliko zapletenejših postopkov obdelave, s katerimi bi preverjal konsistentnost odgovarjanja enega anketiranca, rezultati ne bodo dobri (npr. napišem, da vozim audi, obenem pa obkrožim, da mi avto ne pomeni statusnega simbola). Sploh so pa direktna vprašanja, ki bi lahko namigovala na nekaj negativnega zelo občutljiva - npr.: če bi raziskoval inteligenco v družbi tako, da bi vsakega neposredno vprašal, koliko misli, da je pameten, bi bili ti rezultati daleč od realnosti. To bi bila prej raziskava o lastni oceni inteligentnosti in ne raziskava o inteligentnosti v družbi. Hočem povedati, da se takšna vprašanja ponavadi "maskira" z več vprašanji, s katerimi lahko dobro opišeš stvar, ki te zanima.
Ali pa še en osebni pomislek: označim, da se zelo strinjam s tem, da mi avto pomeni prevozno sredstvo iz točke A v točko B, ampak mi pa po drugi strani ni čisto vseeno, kako to pot opravim. A mi avto potem predstavlja statusni simbol ali ne?
Skratka, hočem reči, da kolikokr je to zanimiva tema, je za raziskovanje (če želiš vsaj približno malo realne rezultate in ne neko trač ekspres raziskavo) kar težka.
Zadnjič spremenil
thunderbolt, dne Ne jan 08, 2012 3:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.