DePalmo je napisal/-a:Tudi meni se zdi tema zelo zanimiva in jo aktivno spremljam. Trenutno si še lastim 4 cilindrski avto, a me vse bolj vleče k 6 ali 8 cilindrov in tako kot ti, MihaK3, me zanimajo isti podatki. Kilometrov ne delam ravno veliko, zato me poraba 10-15 litrov niti nebi motila, gre se mi za udobje in moč, ter seveda da se bi izognil neprijetnim presenečenjem v obliki glavnega servisa 1000e+ ter ostalih dragih servisov.
No me veseli, da tema še koga res zanima. Pa da malo pokomentiram nekatere že omenjene modele: Za Hyundai Coupe V6 že vem, mi je kar všeč avto (generacija, v kateri se je V6 model prvič pojavil, prejšnja je ogabna

), edino malo butasto se mi zdi, da je 2,7 in samo mislim da 168 konjev, bolj racionalno bi bilo ob teh konjih 2,5 (seveda glede na slovenske-zadnje-čase-vsake-pol-leta-naraščajoče dajatve na prostornino) ali pa 3,0 in res neki konkretni konji, kot večina konkurentov. Pa nekje sem zasledil, da ima ta motor glede na moč in relativno nizko težo avtomobila kar hudo nadpovprečno porabo (14 litrov, kar že SKORAJ spada v omenjeno ekstra kategorijo), kar pa nizka nabavna cena le-teh močno uravnoteži (mislim da ni bil enkrat pred časom, ko sem jih za hec pogledal na avto.net niti en dražji od 3500 €) + sem ga že videl in slišal na cesti in ima lep zvok, tako da na njem ostaja "zaznamek", seveda pa ne vem nič o vzdrževanju (sicer je Korejec, vendar znajo imeti nekateri bolj eksotični modeli prav tako drage rezervne dele + zna se zgoditi, da se dobijo samo originali - izkušnja z očetovo Hondo CR-V, ki je relativno redek model, ni neoriginalnih rezervnih delov in je že menjava zavornih ploščic mala investicija (žal sedajle ne vem na pamet koliko točno), da ne omenjam karoserijskih delov in luči (prednja luč mislim da 800 € - za zjokat že ob misli)).
Naslednja stvar - Peugeot 406: že limuzinska izvedba mi je bila od nekdaj všeč oblikovno in ko so bili stari par let sem že resno razmišljal o nakupu 2.2 modela (nekaj časa sem imel predhodnika - 405 GTX), dočim Coupe je pa sploh eden najlepših tistega obdobja in še danes je lep, vendar pa vem, da še ko sem jih gledal (že kake 6 let nazaj) se ni pri nas pojavil noben V6 model novejši od letnika 2000.
Še zadnji od teh - Golf VR6: evo, čeprav načeloma vem, da obstaja, mi ob tem ko pomislim na 6-valjne avtomobile ta nikdar ne pride pred oči in zanj bi se pa že skoraj moral strinjati, da vzdrževanje ne more biti nek ekstra presežek + za razliko od večine (vsaj tistih s katerimi sem kdaj delil to mnenje) mi je oblika Golfa 4 zelo všečna, posebej v srebrni ali modri.
Glede Subarujev ne vem, če sem pri nas že zasledil kakšen Legacy s 3.0 H6 motorjem (vem samo za Tribece) + nenormalno dobro držijo ceno, moram pa reči, da bokserji imajo že 4-valjni (posebej večji - 2,5 L) bistveno drugačen šarm (bratranec zadnja leta striktno prisega nanje), za Porscheje pa močno dvomim, da obstaja kakšen z "ugodnim" vzdrževanjem (dobro, enkrat pred leti mi je, ko sem bil pri mehaniku en starejši možak, ki je tja ravno pripeljal svojo 911 na menjavo olja v menjalniku razlagal, da Porsche sploh ni nek strošek, ampak tisto je bil prav tako oldtimer, letnik 1978 s še relativno malo elektronike + vprašanje koliko se je on sploh vozil - pravi stroški se vedno pokažejo z več kilometri), kar me tudi napelje na zadnjo stvar:
DePalmo je napisal/-a:In ko se lih omenja, ko avto doseže določeno število let da bi lahko bil oldtimer, a to avtomatično pomeni da je in da greš lahko z njim samo na srečanja? Se neda da ga pač nebi registriral kot odltimerja in bi ga še vedno imel za vsakodnevno vožnjo? So mi pač všeč malo starejši avti, novi so poden kar se tiče kvalitete.
Kratek odgovor je ne in pa še vedno, razlaga pa taka: Ko avto doseže določeno starost, s tem izpolni samo pogoj, da ti sploh lahko daš vlogo za pridobitev certifikata starodobnika. še letos do konca leta je ta starost 25 let za katerokoli vozilo oziroma 20 let za redke / ekstra ohranjene ... modele (to drugo klavzulo se je dalo malo nategovati), z letom 2014 se meji premakneta na 30 / 25, s tem da če certifikat že imaš ti ostane. Le-ta ti omogoča 90 % popust pri registraciji, potem pa obstaja še homologacija starodobnika, ki ti omogoča še 80 % popust pri cestninski taksi (to pa se je dalo zadnja leta pridobiti res samo za 25 in več let stare avte). No, ampak kaže, da bo z drugim letom začelo veljati pravilo, da boš vozilo, katerega boš na ta način (kot oldtimer) registriral lahko uporabljal le za na uradna srečanja, saj naj bi to bil pravzaprav premični muzej (naj bi dobil tudi posebne tablice, katere bojo lahko seveda policaji prepoznali že na daleč). Sicer vsi detajli še niso določeni, ampak kaže bolj slabo. Seveda lahko tak avtomobil kolikor vem še vedno zavaruješ tudi normalno, vendar kdo bo plačeval mastne zneske (za tiste z večjimi in močnejšimi motorji) za tiste par poletnih voženj, srečanj pa je samo par na leto + ravno tedaj npr. ne boš imel časa. Posledica tega bo verjetno ta, da bo večina takih avtov bodisi šla nekam na jug, bodisi neslavno segnila, obdržali pa jih bodo le najbolj zagrizeni ljubitelji ali pa takšni kot en moj sosed, ki ima dva okoli letnika 1968, perfektno ohranjena (pri obeh lastnik skoraj od začetka, vmes na novo barvana in lakirana, vse dela), a sploh nima nikoli registriranih, niti nima certifikata, največ kar je, vsakega enkrat na leto da ven iz garaže in malo prižge...
Okej - to bo zaenkrat to

, več pa ko se nabere še kaj mnenj.