Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
deutsch
Uporabnik še ni polnoleten

modre lučke na vozilu (v maski)

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 7:06 pm

Nekaj mi pomagajte, ali se ima lahko spredaj na avtu v sprednji maski vozila dve modri luči, ki ne utripata, ki samo gorita, ker nekateri pravijo, da se to ima lahko drugi pa spet ne.
Videl sem tudi že na cesti avto ki je imel spredaj take modre lučke v sprednji maski vozila in ni nuben policaj in jih ima vseeno, dve modri lučki, in sem prepričan, da ga je že vidla policija in nič rekla, tako da res ne vem, razen na tehničnem pa jih pobereš za takrat ven.

a je sploh kakšen zakon o tem, da prepoveduje take modre lučke imeti spredaj. Baje so prepovedane rdeče modre pa ne, a kako, glede homologacije pa tudi ne vem, ali ti to kdo homologira, če poznaš kakšne take kje, ali ne. Vglavnem tudi, če ni homologirano mislim, da je to dovoljeno imeti.
hvala
lp.

evilfury
Uporabnik

Re: modre lučke na vozilu (v maski)

Napisal/-a evilfury Če dec 19, 2013 7:17 pm

Kateremu namenu bo pa to služilo?

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Če dec 19, 2013 7:32 pm

v nobenem primeru niso dovoljene. policaji znajo težit že zaradi belih ali mordih ledic v pozicijskih lučeh.
lahko na avto montiraš kar ti paše, samo ne uporabljaj med vožnjo. že led dnevne luči morajo bit homologirane.
tisti ki ti je rekel da je dovoljeno, nima pojma!!
sicer pa o teh in podobnih varjantah že veliko piše. naprimer viewtopic.php?f=9&t=90236
sem pa par dni nazaj videl na cesti v litiji b***** ki je imel spredaj na odbijaču celo rdeče LED trakove! :roll:
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 8:01 pm

ja lahko pa sej jih ima vseeno, take lučke v sprednji maski, mogoče imajo te lučke nekateri prižgane samo občasno, da svetita dve modri spredaj v maski.
Saj povsod pa tudi ni policajev, če pa res kje srečaš kaj, pa ugasneš za takrat za par metrov.
Zanima me ali je to povezano na meglenke, da lahko take lučke prižgeš samo takrat ko jih hočeš, da se ne prižgejo z navadnimi lučmi, ker če se prižgejo z navadnimi potem to skoz gori, to pa potem ni ravno vredu ane.

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 8:13 pm

1524628_652793661438881_433858035_n_Fotor.jpg

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 8:13 pm

nekako tako bi izgledalo, samo to ni policijski avto, ampak čisto en drug.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če dec 19, 2013 8:23 pm

no ce si tako preprican, pol jih kar montiraj. teoreticno lahko na avto montiras karkoli ti pade na pamet. :mrgreen:

samo da slucajno pol ne prides sem sprasevat kako se pritozit ko dobis kazen ;)

p.s. jaz se bojim ze z belimi pozicijskimi da mi ne bojo tezili
turbo inside

KokiT
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a KokiT Če dec 19, 2013 8:42 pm

Na tehničnem sem uprašal glede teh modrih lučk v sprednjem odbijaču, kjer so mi odgovorili, da ob vožnji po cesti z avtom ne smejo biti takšne luče prižgane (za vse barve velja enako) ker motijo ostale voznike (nekateri bi se jih naj prestrašili). Kolikor sem ga jaz razumel so lahko LED diode zmontirane na avtu, tako da se ne vidijo (na podvozju), prižgane so pa lahko samo na kakšnem parkirišču oz. ko avto stoji (razni tuning showi..) Razne neonke zunaj avta ne smejo biti (niti na podvozju), saj se lahko razbijejo. Osvetlitev v avtomobilu pa se lahko ureja po želji kot so LED diode pod armaturko, na zadnjih sedežih,... (ni omejitve, razen da ne motijo samega voznika).
Če se boš odločil za montažo, kot so na zgornji sliki, jih lahko zvežeš na svoje stikalo, tako da jih prižgeš ter ugasneš kdar želiš (če so LED diode ni problema ker ne porabijo veliko toka ter ne potrebuješ releja). Mislim pa da jih lahko zvežeš tudi na meglenge, vndar nevem kako ima golf 5 (na zgornji sliki) vezavo le teh. Pri golfu 6 vem da meglenke posvetijo tudi kadar volan zavrtiš v eno smer, da dodatno osvetijo cesto, kar je pa v tem primeru lahko moteče, da bi se na vsakem križišču odspredaj prižgale še 2 modri lučki.
Lp.
VW Golf Mk.5

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Če dec 19, 2013 8:49 pm

Te modre luči zmontirane tako kot so v tem Golfu moraš seveda homologirat (TUDI ČE BODO STALNO UGASNJENE). Homologirala ti pa tega ne bo nobena inštitucija.

Kaj boš dal na avto je sicer tvoja zadeva, zavedaj pa se, da je s temi lučmi avto tehnično neustrezen, kar pa upam, da veš kaj povleče za sabo, če boš naletel na pravega policista (ob ustrezno napihnjenem odnosu bo vsak policist ''pravi'' :D :twisted: ):
- izredni tehnični pregled
- kazen (se mi zdi, da je 500 EUR ali so že kaj spremenili)
- najslabša zadeva je pa ta, da ti v primeru nesreče (ob tvoji krivdi), zavarovanje ne velja, kar pomeni, da zavarovalnica regresira celotno škodo od tebe
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 8:59 pm

kakšne lučke pa so to ko so v temu golfu, kje se to lahko kupi,
Mislim prižgane imaš pa lahko tudi med vožnjo, razen takrat mogoče ravno ne, ko pelješ za policistom.
Če jih ima en ki ga poznam tudi takšni modri lučki prižgane med vožnjo potem imam lahko tudi jaz ima pa golf 4 ne golf 5

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Če dec 19, 2013 9:01 pm

lahko jih mas non stop prizgane. vprasanje pa je samo kolko casa bos rabu da bos fasal porcijo :)
turbo inside

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 9:06 pm

Zakaj pa v primeru nesreče ne velja zavarovanje če imaš take lučke, pa dejte no ga lomt, pa kje je zakon, da se takih lučk ne sme imeti, pa zakaj jih imajo nekateri, če je tako hudo prepovedano, da jih ne smeš imeti še ugasnjene ne. pa kakšnih 500eur kazni, pa neki izredni tehnični pregled.
Samo zanima me a si mogoče policaj...

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 9:08 pm

no non stop jih seveda nima nuben gotovo prižgane.

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 9:09 pm

mislim samo za občasno ko se voziš.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Če dec 19, 2013 9:12 pm

Tudi taki, kot si ti morajo obstajat...Kdo bi mi sicer postregel hamburger v Mcdonaldsu.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Če dec 19, 2013 9:17 pm

deutsch je napisal/-a:Zakaj pa v primeru nesreče ne velja zavarovanje če imaš take lučke, pa dejte no ga lomt, pa kje je zakon, da se takih lučk ne sme imeti, pa zakaj jih imajo nekateri, če je tako hudo prepovedano, da jih ne smeš imeti še ugasnjene ne. pa kakšnih 500eur kazni, pa neki izredni tehnični pregled.
Samo zanima me a si mogoče policaj...

Ne, nisem policaj.
Ti bom pa še grafično ponazoril zadevo, če zapisane ne razumeš: nehomologirane luči na avtu -------) izredni tehnični ----------) avto pade na tehničnem, torej je tehnično neustrezen ---------) kazen.
Druga varijanta: nehomologirane luči na avtu -------) nesreča ----------) policist ali zavarovalni cenilec ugotovita, da luči niso homologirane ---------) predvidevam, da se avto pelje na tehnični pregled, kjer seveda potrdijo, da ni tehnično izpraven -------------) preberi pogoje v zavarovalni polici: če avto ni tehnično izpraven se vsi zahtevki regresirajo od lastnika (isto, kot če recimo povzročiš nesrečo pijan).

To, da se nekdo vozi magari z božičnim drevescem iz x barv na prednjem delu avta je njegov problem in ti pri ''ustreznem'' organu ne bo nič pomagalo, ko boš ti v ''obdelavi''.
Namreč VSE naknadno vgrajene zadeve v avto MORAŠ HOMOLOGIRAT (pusti avtoradije, BT inštalacije in zadeve, ki jih uradne osebe ne morejo videt (npr. zračni filtri). Da si po regelcih. Je bila že zgodba, ko je cenilec na oškodovančevem avtomobilu ugotovil, da nima homologiranih dimenzij gum. In čeprav niso imele gume prav nič veze z nesrečo, je zavarovalnica po regelcih regresirala celoten znesek škode od lastnika. Avto je bil PO REGELCIH tehnično neizpraven.

PS: Uporabljati argumentacijo v smislu, če on krši predpise, pa lahko tudi jaz (sploh z intonacijo, on ima še slabši avto kot jaz), je milo rečeno otročje.
Zadnjič spremenil mtl, dne Če dec 19, 2013 9:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če dec 19, 2013 9:23 pm

Na vozilu lahko imaš samo homologirane zadeve, to so vse tiste zraven katerih dobiš certifikat o skladnosti z določenim vozilom. S tem certifikatom greš na LPP kjer narediš (in seveda plačaš) homologacijo.
Pri teh lučkah NE dobiš certifikata, se pravi zadeve NE moreš homologirat! Jasno do sem? Če to vgradiš na avto sam brez uztrezne homologacije kršiš zakon kar pomeni:
-policist ti lahko vzame reg.tablice in odredi izredni tehnični pregled
-napiše ti kazen v višni 500 eur
in da, če narediš nesrečo lahko zavarovalnica zahteva povračilo stroškov od tebe, kar je hitro jurja ali dva v euro tarifi.

Tvoj kolega s temi lučmi krši zakon, ni važno ali ima Golfa 4,5, Audi, Bmw ali cinquecento. Je pač imel srečo, da ga še ni dobil pravi policaj v roke. Lahko da ga bo danes, jutri ali nikoli.
Če že misliš montirat, daj čim bolj neopazno in pazi kje imaš prižgane. Če te opazi policaj pa upaj, da ima dober dan.

LP
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
deutsch

Napisal/-a deutsch Če dec 19, 2013 9:27 pm

mogoče to pri kakšni hujši nesreči, ne kar vsaki prometni nesreči, če se kdo malo zaleti in je zbita luč.
drugič, ni treba da te s temi lučmi ustavi policaj, če ta ne vidi, pa tudi, če vidi niso policisti taki, da bi sedaj kar peljal za tabo pa te ustavil, mislim koliko avtomobilov se srečuje pa tovornjakerjev, ko imajo na sprednejm steklu tudi modre lučke, da izgleda kot novoletna jelka, pa nuben nič ne reče kako pa je potem s tem.
A tudi npr če imaš vodoravno modre lučke nalimane na sprednjem steklu ne smeš potem imeti ko jih prodajajo na mimovrste a kako, potem se to lahko šteje po isto ane.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Če dec 19, 2013 9:27 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Na vozilu lahko imaš samo homologirane zadeve, to so vse tiste zraven katerih dobiš certifikat o skladnosti z določenim vozilom. S tem certifikatom greš na LPP kjer narediš (in seveda plačaš) homologacijo.
Pri teh lučkah NE dobiš certifikata, se pravi zadeve NE moreš homologirat! Jasno do sem? Če to vgradiš na avto sam brez uztrezne homologacije kršiš zakon kar pomeni:
-policist ti lahko vzame reg.tablice in odredi izredni tehnični pregled
-napiše ti kazen v višni 500 eur
in da, če narediš nesrečo lahko zavarovalnica zahteva povračilo stroškov od tebe, kar je hitro jurja ali dva v euro tarifi.

Tvoj kolega s temi lučmi krši zakon, ni važno ali ima Golfa 4,5, Audi, Bmw ali cinquecento. Je pač imel srečo, da ga še ni dobil pravi policaj v roke. Lahko da ga bo danes, jutri ali nikoli.
Če že misliš montirat, daj čim bolj neopazno in pazi kje imaš prižgane. Če te opazi policaj pa upaj, da ima dober dan.

LP

Dobro napisano, zgolj dodatek pri odebljenem. Malo podrgneš avto in je 2 jurja škode, pri pravih prometnih nesrečah (še posebej s telesnimi poškodbami) si lahko vesel, če greš skozi z 10-imi jurčki. Če nimaš sreče, gre pa škoda v par 10k EUR.

KokiT
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a KokiT Če dec 19, 2013 9:33 pm

Na kratko povedano NE splača se tvegati.
VW Golf Mk.5
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov