Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Re: Tankanje v avstriji

Napisal/-a ojnica Po dec 22, 2014 8:26 pm

Sem slišal na TV, kako je država pušnila cca 250 milijonov evrov na račun goriv, ker smo bili predragi in so tujci tankali v Avstriji, Madžarskem, Hrvaškem, prav tako pa domačini hodjo v tujino po gorivo.

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Po dec 22, 2014 9:10 pm

Indel je napisal/-a:Datum 09.12.2014
Maloprodajna cena bencin 95 okt[EUR/L] 1,36200
Prodajna cena brez dajatev 0,51620
Prispevek 0,00400
OVE 0,00824
Trošarina 0,55339
Okoljska dajatev CO2 0,03456
DDV 0,24561

.

Torej polovica gre državi, pa še kar ni in ni dovolj ???? 22% davek, od plač nam vzamejo 50%... oops :evil: :shock: :shock: :shock: najdite mi še eno takšno držabo. :idea: ki ima procentualno glede na povprečne dohodke tako urejeno "politiko".

Uporabniški avatar
^^[LuKa]^^
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ^^[LuKa]^^ Po dec 22, 2014 9:16 pm

Indel je napisal/-a:
V Nemčiji imajo 19% DDV, država jim povrne nakup vinjete, pri nas pa imamo 22% DDV, država ne povrne vinjete in še 2 krat nižjo povprečno plačo imamo. Mogoče imajo tam celo še cenejše gorivo tega ne vem.

Od kdaj imajo v Nemciji vinjete ?
\m/ metal heart is hard to tear apart \m/

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po dec 22, 2014 9:36 pm

Pri Nemčiji se je treba zavedat, da so do zdaj nam ob registraciji "častili" cestnino, tako da to ne bo ravno neka huda ugodnost za njih.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po dec 22, 2014 10:58 pm

Počasi bodi dovolj jamranja in tega večnega pljuvanja po državi. Tudi sami smo pripomogli (npr z volitvami, s pasivnostjo) k stanju, v katerem smo. Poleg tega je že vse pomešano, npr naše vinjete so nastale iz AC cestnin (in ne "iz zraka", kot je vtis po prebiranju nekaterih prispevkov (in kot je v Nemčiji)). Nekateri naši "redki" (na AC) vozniki in večina tujcev bogato podpirajo redne AC vozače in še kaj bi se našlo, kar se ni omenilo.
Npr to, da je 3,2 mrd € znesek z vsemi davki (DDV, trošarine itd), v resnici je "Petrolovega" le četrtina mrd (do 8 centov na liter), pa še od tega pride kar nekaj iz naslova trgovine (ki je itak zgodba zase - tako oderuških cen ne boste videli kmalu. Tudi trikratnik normalnih cen!!) - torej ne govorimo več samo o gorivu, a se to spet nekako zamolči.
Za info (in vir) še tole:
Petrol je napisal/-a:Skupina Petrol je v letu 2013 prodala 2,8 mio ton proizvodov iz nafte, kar je 9 % več kot v letu 2012. Prihodki od prodaje trgovskega blaga so znašali 474,8 mio EUR, kar je 1 % več kot v letu 2012. Število bencinskih servisov je ob koncu leta 2013 znašalo 476, od tega 319 v Sloveniji, 97 na Hrvaškem, 37 v Bosni in Hercegovini, 8 v Srbiji, 8 v Črni gori in 7 na Kosovu. Skupina Petrol je v letu 2013 prodala tudi 121,8 mio m3 zemeljskega plina, 68,5 tisoč ton utekočinjenega naftnega plina, 4,9 TWh električne energije in 67,9 tisoč MWh toplotne energije.

Sicer pa o natančnosti argumentov (in branja/razumevanja le-teh!!) precej pove tole:
Indel je napisal/-a:....Če prodajo miljon litrov becina kar je za njih drobiž in če imajo 5 centov pri litru je to 5 miljonov eurov marže...
- torej 100-kratna napaka!
Gredo taki lapsusi kar lepo v promet - ne da bi se kdo obregnil vanje oops :roll: . Kako je/bo z ostalimi?
Torej - manj nakladanja ter več natančnejših argumentov. ;)

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Po dec 22, 2014 11:53 pm

Indel je napisal/-a:Če prodajo miljon litrov becina kar je za njih drobiž in če imajo 5 centov pri litru je to 5 miljonov eurov marže. Je to malo?

hmmmm
0,05 x 1000000 = 50000

ne vem ali mi kalkulator kaže narobe ali je problem drugje. namreč če 5 centov pomnožim z milijon dobim 50 jurjev. da bi dobil 5 miljonov bi moral 5 eur pomnožiti z miljon. torej bi morali imeti na liter kar 5 eur marže kar je pa teoretično nemogoče dokler bo prodajna cena za liter več kot 1 eur

in kot je rekel @esem: 100-kratna napaka. za tvoj izračun bi morali prodati 100-krat več nafte da bi doili toliko marže, ampak še vedno ne obtej količini goriva ki si jo navedel ;)

edit: vidim da si sedaj v prejšnjem postu napisal pravilno ;)

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside To dec 23, 2014 12:04 am

brez skrbi, ostalo smo razumeli ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To dec 23, 2014 1:20 am

Indel je napisal/-a:Temu se reče dlakocepstvo :)

LINK za Petrol(uspodaj so podatki): http://www.bizi.si/PETROL-D-D-LJUBLJANA/

Tudi vam Essem lepe praznike in srečno 2015.

Saj je jasno, da je bil lapsus, a na lapsuse (posebno na 100-kratne) je treba opozorit. Se ti ne zdi? Zakaj torej dlakocepstvo? :roll:
(Sem pa povdaril bolj "hitro" branje, ki lapsusa ni opazilo)

Kaj misliš, od kje dobi Bizi.si podatke? Iz letnega poročila, za katerega pa sem podal link (Petrol) že v prejšnjem postu! Zakaj torej še enkrat? Nisi dobro prebral?

Moj nick je sicer esem (in ne Essem), a lepe praznike in srečno 2015 tudi tebi (in vsem ostalim).

lp

ah82
Nov uporabnik

Napisal/-a ah82 To dec 23, 2014 8:53 am

Indel je napisal/-a:http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/davek-na-dobicek-s-47-odstotkov-padel-na-25-najbogatejsi-od-leta-1980-svoje-premozenje-podvojili.html

@ah82: Pa dej no, saj je javna tajna, da si dobiček firme prikazujejo kot stroške(kar se le da) in izplačujejo razne nagrade, kupujejo delnice in ne vem še koliko zvijač imajo da plačajo čim manj davka.

Davek je kapitalistom vedno trn v peti. Zakaj je pa potem vzniknila afera v Luxemburgu, ko so podjetja plačevala davek na dobiček od 2-10% če je pa pri nas tako ugodno. Bi pa v Slovenijo prišli. Pa to so bila podjetja iz cele Evrope, celo fiat in vw sta se znašla na črnem spisku, pa CocaCola in še sto drugih gigantov.

Davek na dobiček je v Sloveniji resda nižji od povprečja EU(mislim da je 17%), to pa spet ni tako malo če si že plačal 22% in si lahko dobiček prikažeš kot strošek ;) :DDD

Multinacionalke so ena zgodba, Petrol je druga in mali espeji. Multinacionalke ne skrivajo dobiček, ker bi se jim sicer podle cene delnic (pa nobenih nagrad za managerje), ampak ga prikazujejo v državah, kjer zanj plačujejo manj davka. Petrol mora prikazati dobiček, ker sicer ne bo dobil evra kredita za nove investicije in lahko zapre štrcuno. Mali sp-ji pa itaq ne dobijo kreidta tudi če imajo super dobiček, zato ga praktično vsi skrivajo. Bo razumljiv?

Moj point je bil, da Petrol težko dela velik dobiček, če mu država omejuje marže. Razumljivo?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne jan 04, 2015 10:06 am

bom kr v to temo dal, čeprav nima veze z Avstrijo_namreč:
v našem koncu problemov ogromno_znanec ostal na Vlašiču (-18) asistenca ga pripeljala domov:
Znani primeri: Honda CRV(servis delan pred 1000km pri pooblaščencu v Vojniku)Audi A3, 2X Passat in 2x Megan.....- vsi tankali na Petrolu

In potem naj še kdo reče, da je isto...
Uradni papir imajo, da do -25 ne zmrzuje (Petrol) Zanimivo, da ima OMV na papirju - 23

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Ne jan 04, 2015 11:24 am

Ja je kdo poslal pisno vprašanje ai "pritožbo" do pristojnih ali do Petrola... ?Fantje se hecajo s poceni aditivi :huh:

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne jan 04, 2015 3:00 pm

Meni je šel senzor goriva po tankanju na OMV. Razlog prevelika količina vode.
Od takrat me ne vidijo nobene 'skrite' vaške črpalke. Tankam na Agip, Shell, ali redka redka izjema na avtocestah , pa še to za čisto male vsote (Petrol), kjer je prodaja goriva tekoča.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Po jan 05, 2015 12:49 am

For je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
For je napisal/-a:Po mesecu vožnje z austrijskim bencinom, sem potem tankal našega. Parkrat sem že opazil čudno klenkanje zjutraj ko je mrzel ... slišalo se je kot dizel, ampak šele tam nekje pri 1700-1800 obrati. Pri nižjih in višjih obratih se ni slišal.
Potem pa (ko se ogreje) kmalu neha ta zvok ... :?: sumim bencin, ker edina sprememba je bila ta, da je nekaj časa užival v austrijskem bencinu ....in mogoče to da je par tisoč km od prvega servisa (če so mojstri kaj zajebali)

Po enem letu tankanja v avstriji sem šel tankat pri nas na avtocesti, ker sem imel čisto prazen tank. Od celja do mb se je na avtocesti še dalo normalno voziti, ko pa sem prišel v mesto od križišča do križišča, pa je avto cukal in se zaganjal v obrate. Ko sem prišel na cilj, sem potem odklopil akumulator in čez neke 4 ure, ko sem šel nazaj, sem ga priklopil. Takrat so se potem zadeve malo zreducirale (ker se je računalnik reštartal in se začel učiti na novo), ampak cukal je občasno še vedno, zaganjal v obrate pa se ni več. Po ponovnem tankanju v avstriji so težave čudežno izginile.

Očitno je res nekaj na tem :?
Ne vem a sem spregledal ...kateri motor, letnik, znamka?
Žena gre jutri še zadnjič v austrijo ....ne vem, a je pametno da bi spet gor tankala, glede na to da bom mogu spet našega tankat... :?

Ne vem a bi bilo pametno prešaltat na stotko? Z prejšnjim avtom sem bil dosleden in skoz tankal 100 oktanskega.

Evo ...jaz sem prešaltal na stotko, takoj po tej debati. Prvega januarja zjutraj se mi je pa prižgala lučka na eno leto starem Peugeotu 308.
Drug dan sem se namenil na servis da pogledajo, pa se ni več prižgala. Itak so rekli da je problem z gorivom, in da nisem edini ....ni kaj za videt. :roll:
Upam da se bo to s stotko umirilo zdaj ... :?
Priponke
10898020_10205038649023838_4500779232845621577_n.jpg

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po jan 05, 2015 4:14 pm

Indel je napisal/-a:@gosic:
Sprašujem, da me kdo ne bo napadel, ker se na mehaniko oz elektroniko avtomobila ne spoznam kaj prida.
Kaj se lahko senzor goriva pokvari če je preveč vode v gorivu? Kaj če je bil pa senzor slab in je bila voda izgovor? Če bi bilo preveč vode v gorivu bi avtomobil cukal oziroma se sploh ne bi mogel peljati, kolikor si jaz predstavljam, senzor se pa ne bi smel pokvariti zaradi vode.
Še enkrat to je moje vprašanje oz mišljenje, ki ni nujno pravilno.

Senzor lučka se je prižgala po cca 20km. Avto je tudi cukal. Cukanje je minilo po nekajkratnem tankanju na Agipu.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po jan 05, 2015 6:23 pm

Hmm, sam se že od prvih kilometrov držim tega, da sipam v avto najboljše kar mi je na voljo. Ker motor je podoben želodcu - če boš dal vanj sranje, potem nimaš kaj dobrega za pričakovati in res v skor 20 let vožnje nisem imel niti en sam problem.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po jan 05, 2015 9:29 pm

sašo5 je napisal/-a:bom kr v to temo dal, čeprav nima veze z Avstrijo_namreč:
v našem koncu problemov ogromno_znanec ostal na Vlašiču (-18) asistenca ga pripeljala domov:
Znani primeri: Honda CRV(servis delan pred 1000km pri pooblaščencu v Vojniku)Audi A3, 2X Passat in 2x Megan.....- vsi tankali na Petrolu

In potem naj še kdo reče, da je isto...
Uradni papir imajo, da do -25 ne zmrzuje (Petrol) Zanimivo, da ima OMV na papirju - 23

Zanimivo! :)

Zgodba iz naših logov:
Avti, redno servisirani pod kozolcem, niso nikoli imeli težav s petrolovo nafto...Je pa res, da se jim naftni filter menja na 20kkm interval oz. pred zimo...."Pedantneži" na pooblaščencih pa menjajo filter nafte na 60kkm, ponavadi na začetku pomladi... :D Pol je pa petrol vsega kriv :))))
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po jan 05, 2015 9:43 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:"Pedantneži" na pooblaščencih pa menjajo filter nafte na 60kkm

Popravek, na 90.000km, po navodilih tovarne =P

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po jan 05, 2015 9:58 pm

Vprašanje če ga sploh ima.odvisno od letnika.Novejši ga sploh nimajo v veliki večini.

Uporabniški avatar
thaking
Novinec

Napisal/-a thaking Po jan 05, 2015 10:09 pm

Indel je napisal/-a:Kaj pa novejši dizli npr. od letnika 2013 ga tudi nimajo več?

BMW ga ima, kakšna druga j***a pa se očitno "špara"

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po jan 05, 2015 10:11 pm

Dizla pa še nisem doživel brez,ker bi prvo minuto zabilo vse.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 20 gostov