Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Kraj: Long Melford, Suffolk, England

Napisal/-a Miholl To jul 26, 2005 10:38 am

jp ameriške gume so "drugačne" od naših zarad specifike cest....ampak okrogle so pa isto :P

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jul 26, 2005 11:46 am

Podatke dajem iz strani kjer prodajajo gume. Po tvoje potem zima v ameriki ni isto zima kot pri nas. Domnevaš da v kanadi ne poznajo dost evropskih gum in da tam itak ne vedo kaj je sneg. amerika in kanada imata specifičen asfalt, vendar v zimskih razmerah ta asfalt nič ne pomeni, če imaš ti gor sneg - sneg je pa najbrž tam isti kot pri nas(al ga od kje drugje uvažajo :lol: ?) Zato so tut gume za vožnjo pozimi take kot pri nas.

Taprave zimske gume imajo napisano da so zimske in ne samo M+S - zakaj imajo pa potem letne gume hydragrip tudi napis M+S - kako se pa z njimi voziš pozimi po snegu?

Imel sem gume ki sploh niso imele oznake M+S - bile so dunlopove, oznake pa se ne spomnim več - poleg ostalih oznak so imele napis WINTER in imele so zraven tega napisa snežinko v trikotniku in nikjer napisa M+S - to so bile prave zimske gume.

Še vedno pa tudi v evropi velja tole;
The M+S (also displayed as M&S or M-S) indicates the tire has all season capabilities!!!!
Old subarus never die, they just get faster!

vinci
Novinec

Napisal/-a vinci To jul 26, 2005 12:35 pm

Se enkrat bom povedal da zimske gume ne definira samo oznaka M+S ampak mora biti za tem znakom se tisti trikotnik s snezinko.
Celoletna ima ravno tako oznako M+S in znak ki kaze stiri letne case.

Kar se tice amerike ne komentiraj prej dokler ne ves kaj sem mislil.
Ce pogledas na spletne strani proizvajalcev gum ki ji prodajajo v ameriki (Toyo,Goodyear,Bridgestone.........) bos videl da oni vse letne standardne in turing gume oznacujejo z ALL SESSON docim sportne letne gume nimajo te oznake.Tega v evropi ni nikjer mi imamo loceno letne ,zimske ,celoletne gume in tudi oznake ki definirajo gume so jasne upam da zdaj razumes.

Za model Goodyear gume ki si jo navedel na spletni strani od Goodyear se ta guma steje med letne in po nobenem merilu ne bi smela imeti oznake M+S razen ce je seveda delana za ameriski trg ali pa je kaksen drug razlog.

Drugace pa pojdi na ADAC.DE pa bos prisel do podatkov ki so mirodajni in bos videl pri testih da se testirajo zimske gume in celoletne razen ce seveda svabi nimajo pojma kaj delajo.

Zdaj se mi pa ne da vec.Hvala.

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Napisal/-a Miholl To jul 26, 2005 1:42 pm

V ameriki (torej ZDA) so specifikacije gum drugačne ker imajo drugačne ceste (ki so več al manj ravne) in zato npr. Mischelin isto gumo kot v Evropi tam drugače sestavi zaradi specifie trga (težki avti,ravne ceste,drugačno podnebje,kajtivejstvemkaj),zato pa majo vse boljš gumarske hiše razvojne centre povsod po svetu - da se prilagajajo dotičnem trgu ker so razlike zelo velike. In gume za ZDA niso homologirane za uporabo pri nas...

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman To jul 26, 2005 1:59 pm

DognerDJ je napisal/-a:Se pravi , da so vsi strokovnjaki ki pravijo , da je pri velikem minusu letna guma bolj trda od zimske za en falus!

Glede na opravljene teste lahko napisem le: tocno tako.
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman To jul 26, 2005 2:12 pm

nebivedu je napisal/-a:Podatke dajem iz strani kjer prodajajo gume. Po tvoje potem zima v ameriki ni isto zima kot pri nas. Domnevaš da v kanadi ne poznajo dost evropskih gum in da tam itak ne vedo kaj je sneg. amerika in kanada imata specifičen asfalt, vendar v zimskih razmerah ta asfalt nič ne pomeni, če imaš ti gor sneg - sneg je pa najbrž tam isti kot pri nas(al ga od kje drugje uvažajo :lol: ?) Zato so tut gume za vožnjo pozimi take kot pri nas.

Taprave zimske gume imajo napisano da so zimske in ne samo M+S - zakaj imajo pa potem letne gume hydragrip tudi napis M+S - kako se pa z njimi voziš pozimi po snegu?

Imel sem gume ki sploh niso imele oznake M+S - bile so dunlopove, oznake pa se ne spomnim več - poleg ostalih oznak so imele napis WINTER in imele so zraven tega napisa snežinko v trikotniku in nikjer napisa M+S - to so bile prave zimske gume.

Še vedno pa tudi v evropi velja tole;
The M+S (also displayed as M&S or M-S) indicates the tire has all season capabilities!!!!

bom takole napisal: popolnoma vseeno je, kaksno oznako imajo zimske gume, vazno da so res zimske (in ne, na njih dostikrat ne pise nic o zimi, ker Pilot Alpinke recimo poglej).
Celoletne, zimsko-letna ali kakorkoli jim ze reces gume so v 90% primerov letne gume, zato bi bilo prav, da jih nas zakon ne prizna. Ampak o dikciji zakona oz uredbe o zim. opremi nebi, ker so ga (jo) ocitno pisali kekci ...
Tistih 10% vseletnih gum, ki os nekaj vmes, so pa itak najslabsa mozna resitev niso ne OK letne, ne OK zimske gume.
Slika

pele
Novinec

Napisal/-a pele To jul 26, 2005 2:13 pm

Brez veze se je kregat glede oznak gum.Zimsko gumo opaziš na prvi pogled, če pa slabo vidiš jo slišiš med vožnjo kako je glasna.

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso To jul 26, 2005 2:17 pm

Jaz sem eden tistih samomorilcev, ki se pozimi vozi z letnimi gumami.po mojih izkušnjah nimaš v snegu z letnimi gumami kaj počet.še za ročna party niso, ker te ne potegnejo ven iz ovinka in je občutek prov patetičen.ampak koliko dni na leto je pa v lj oz. drugih večjih mestih sneg??tistih 10 dni na leto se bom pa vsedel na avtobus in me ne bo hudič pobral.če je pa kakšna daljša relacija pa mislim da obvezno potrebuješ zimske gume, ker nikoli nme veš kdaj te bo presenetil sneg.sam bi se v zemljo udrl da bi se zaradi mene nabirala kolona, ker nebi moral voziti v klanec zaradi zanič gum.
ok pustmo sneg.če je cesta suha oz mokra sam nisem imel nobenih problemov z letnimi gumami.stare uniroyalke so zavirale odlično tako v mokrem kot s suhem.kolegov m+s sicer na drugem avtu je bil disaster, kar se mene tiče.ampak se je pa lahko vozil v snegu.
pa jaz imam na zimskih gumah tak slab občutek.vse se mi zdi je tko "abstraktno".ni nekega dobrega občutka kaj se dogaja z avtom,ali je že začel zdrsavat....mogoče bi moral več prevozit z zimskimi pa bi se navadil.
no vglavnem.za mestno vožnjo ne rabiš zimskih gum,če greš pa kam dalj so pa skoraj obvezne.če ne zaradi sebe pa zaradi drugih.dodal bi pa še to.vsak bi moral imeti pozimi v gekpeku ustrezno velike verige,ker ko je enkrat drek ti tudi zimske gume ne pomagajo ampak pomagajo samo ketne.sicert pa kako so se pa včasih vozili okrog, ko so bile gume veliko slabše in zimskih gum sploh niso poznali.in to ni bilo pred 100 leti ;)
lp ;)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To jul 26, 2005 3:06 pm

Se popolnoma strinjam z Vusom, če se le drži tega kar je napisal in sicer, da ne vozi z letnimi, ko je sneg na cesti. Drugače so letne tudi pozimi boljše od M+S in to lahko potrdim kadarkoli saj uporabljam poleti letne in pozimi M+S poleg njih pa še verige, če bi bilo slučajno potrebno. Preizkušene so na nizkih temperaturah (okoli ničle) tako ene kot druge in ravno tako na temp. višjih od 20 stopin.

Ker sem precej odvisen od avtomobila (60.000km/leto) si pač ne morem privoščiti, da bi avto ostal doma ko zapade sneg zato dvojne gume in če bi imel čas, ustrezno dvigalko in pnevmatsko pištolo bi verjetno menjaval gume vremenu ustrezno :lol:

Da pa ne bo slučajno kdo skoču pokonc, ker naj bi imel verjetno stare in kakšne zanič M+S gume naj samo omenim, da so to Dunlop Wintersport M3 kupljene v novembru 2004.

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Kraj: Spredi levo (LJ)

Napisal/-a YOC To jul 26, 2005 3:24 pm

Sam imam ločeno zimske in letne gume. Oboje so kar top quality, ker se mi zdi, da je bolj pomembno dat par 10k več za gume kot pa za en alu wing :P al pa barvane letvice (ki bi jih sicer rad imel).
Dejstvo je, da je guma edini stik avtomobila s cesto (če imaš srečo) in le tega je vsega skupaj morda za eno večjo razglednico.
Se strinjam, da če si na izi šofer in če delaš npr 6-7k km na leto pol je res investicija v top gume malo vprašljiva, samo ne pozabit, da lahko prav to nekomu reši življenje,... Jutri ti lahko pred blokom skoči otrok po žogo na cesto in lahko un meter pomeni veliko preveč!

Tako da če le imate možnost (prostorsko in finančno) poskrbite za svojo varnost in gume prej kot pa za to, da bo na haubi en hud Tatoo ;)

Srečno vožnjo vsem!

lp

YOC

8)
Bolje 10 konjev premalo pod haubo, kot en osel preveč za volanom!!!
WWWWRRRRRRRRUUUUUUUMMMMMMMMM..........

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a DognerDJ To jul 26, 2005 3:40 pm

Jaz imam tudi dvojne gume. Ene so letne druge pa so letne s snežinko. :D
Renault Megan 2 Ai Edition

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm To jul 26, 2005 4:07 pm

Jaz sem šel tud letos pozimi parkrat ko je bil sneg na vlak, ker se z letnimi pač nisem po snegu vozil. Še prej prideš pa avta nimaš vsega zasoljenega.

Uporabniški avatar
Walker_P
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Walker_P To jul 26, 2005 4:14 pm

Tak bom reku, ce mas dobre zimske gume po zimi, ti tut dobre verige ne bodo pomagale. Sam namrec damkr dost na tele gume, tko letne kot zimske in mi ni prav nic zal za ta denar. Lani sm bil na smucariji in sm vidu neki ljudi v Val Thorentu z letnimi gumami, in ko je zapadu sneg so vsi neki panicno dajal gor verige pa to, js sm se lepo not usedu pa gasa naprej, prehiteval razne avtomobile z verigami pa se marsikaj. Skratka sej se ve zakva razivajo letne in zimske gume. Ker je to preprosto najboljse.

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a DognerDJ To jul 26, 2005 5:00 pm

Walker_P je napisal/-a:Tak bom reku, ce mas dobre zimske gume po zimi, ti tut dobre verige ne bodo pomagale. ....

:vc
Renault Megan 2 Ai Edition

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman To jul 26, 2005 5:48 pm

Vuso je napisal/-a:Jaz sem eden tistih samomorilcev, ki se pozimi vozi z letnimi gumami.po mojih izkušnjah nimaš v snegu z letnimi gumami kaj počet.še za ročna party niso, ker te ne potegnejo ven iz ovinka in je občutek prov patetičen.ampak koliko dni na leto je pa v lj oz. drugih večjih mestih sneg??tistih 10 dni na leto se bom pa vsedel na avtobus in me ne bo hudič pobral.če je pa kakšna daljša relacija pa mislim da obvezno potrebuješ zimske gume, ker nikoli nme veš kdaj te bo presenetil sneg.sam bi se v zemljo udrl da bi se zaradi mene nabirala kolona, ker nebi moral voziti v klanec zaradi zanič gum.

Temu ne bi rekel samomorilec. Temu bi rekel zelo zdrav nacin razmisljanja ...
Slika

Uporabniški avatar
Mare9mm
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Mare9mm To jul 26, 2005 6:02 pm

Miholl je napisal/-a:V ameriki (torej ZDA) so specifikacije gum drugačne ker imajo drugačne ceste (ki so več al manj ravne) in zato npr. Mischelin isto gumo kot v Evropi tam drugače sestavi zaradi specifie trga... In gume za ZDA niso homologirane za uporabo pri nas...

Sicer za Mischelin ne vem, ampak Michelin pa sigurno miljon procentno isto gumo nič drugače ne sestavi ne v Franciji, ne v Angliji, ne v Ameriki in ne na Japonskem. :vc Večina gum, ki jih imamo pri nas u bisvu so homologirane v USA in so tam točno take kot tu. Vse gume na katerih najdete tri črke DOT so homologirane za ameriški trg, saj jih je potrdil ameriški Department Of Transport. :bere Gume ki imajo E oznako in pred kodo proizvodnje nimajo napisano DOT so pa samo za Evropski trg. :mrgreen: Le teh je zelo malo. :|

Če je drugačna guma, se drugeče imenuje in ima druge oznake. :con

Michelin Alpin in Pilot Alpin imata oznake M+S in tudi snežinkico ali smrekico v trikotniku al whatever. Mislim pa, da že iz imena teh gum ravno ni za sklepat, da gre za letno gumo... Alpin, pa to. :roll:

Zdej a jest ne znam angleško, ampak če ima nekaj capabilities, to po mojem znanju pomeni da ima sposobnosti. In če you will find this on almost all all season and winter tires, to zame še ne pomeni da so M+S pnevmatike v Sloveniji celoletne. Zame je iz tega možno razbrati samo, da oznako lahko najdem na večini zimskih in tudi t.i. celoletnih gumah. Če nadaljujem revizijo smrekice, tires bearing this symbol will provide snow performance superior to tires only bearing the M+S symbol, to pomeni, da se gume z oznako M+S in smrekico v trikotniku bolje odrežejo v snegu kot tiste, ki imajo samo M+S. Tukaj zame ni definirano, da M+S guma ni zimska, oziroma ni v teh dveh definicijah nič izključujočega. :? Sploh pa je zame zimska guma tista, ki se pod 7 stopinj Celzija še vedno obnaša kot guma in ne tista, ki ima v snegu superior performance, ker sneg je samo en izmed možnih elementov, nizke temperture pa so stalno dejstvo zimske vožnje. :vrum

Da ima HydraGrip oznako M+S zelo težko verjamem. UltraGrip si mislil mogoče. :DDD

In debata se nadaljuje... :pop: bo treba spremnit naslov al pa locknt.
...ampak to je samo moje mnenje.
Slika

Uporabniški avatar
tuscani
Novinec

Kraj: Pivka

Napisal/-a tuscani To jul 26, 2005 7:00 pm

Miholl je omenu da koliko "strokovnjakov" je tu gor.Med njimi sm verjetno tudi jaz saj ti ne zamerim.Samo nekaj bi te vprašal a bi ti kupu nove letne gume za avto ki je vreden 100k ki ga boš imel do marca drugo leto pol ga boš prodal al bo pa šel na odpad s tem da imaš še dobre zimske gume na avtu in še štiri dodatne navadne feltne z zimskimi gumami gor ki jih lahko kadarkoli zamenjaš če se prejšnje obrabijo?To zame ni ekonomično dnar bi vrgu skoz okno,če pa se tebi tako zdi pa tudi prav.In če bi jih že kupu je vprašanje za kolk bi prodal rabljene gume oz.če bi jih sploh prodal.Sej ni vredno.Res da se ne vozi tako ko z letnimi a se da.Da pa ne bo kdo mislu da nimam dnarja za štiri gume kupit.Ne splača se mi.Morda misli kdo drugače.
Customize your Korean http://www.TuscaniCustoms.com http://WWW.NEWTIBURON.COM

Uporabniški avatar
Miholl
Uporabnik

Napisal/-a Miholl To jul 26, 2005 7:49 pm

@Mare: naše gume homologirajo na Nizozemskem (Nizozemsko ministrstvo za transport) in ja angleška,francoska in slovenska guma so enaki, ameriška,afriška pa verjaemi da ni,ker se tudi ne proizvajata na istem kraju.In oznaka DOT pove kdaj je pnevmatika bila narejena 1404 (14ti teden leta 2004 npr.)

@Tuscani:sej jst sam pravm da je nevarn z letnimi po snegu,in da te dražje pride če se z letnimi gumami pozimi zaletiš v sosedovga Meržota ker ti zavarovalnica ne krije škode naprimer) (In Tuscani,strokovnjake sem omenil ko se je govorilo o "silici" in se je le to mčkn narobe opredelil :P )

Uporabniški avatar
Mare9mm
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Mare9mm To jul 26, 2005 11:27 pm

Miholl je napisal/-a:@Mare: naše gume homologirajo na Nizozemskem (Nizozemsko ministrstvo za transport) in ja angleška,francoska in slovenska guma so enaki, ameriška,afriška pa verjaemi da ni,ker se tudi ne proizvajata na istem kraju.In oznaka DOT pove kdaj je pnevmatika bila narejena 1404 (14ti teden leta 2004 npr.)

Aja, a Sava Intensa Made in South Africa pol ni isto kukr pa Sava Intensa Made in Poland al pa Sava Intensa Made in Slovenia. Ker letos sem jih dost vidu made in South Africa. :roll:

Lej, recimo, da ne bašem neki brez veze, ampak neki o teh zadevah vem. :twisted: Oznaka, ki se začne ponavadi z DOT je oznaka proizvodnje in ja, tako je, :clapclap bravo, zadnje številkice ti povejo datum izdelave. Tisto med njimi in morebitno oznako Departmenta Of Transport (Ameriškega) pa je, če poenostavim, oznaka tovarne, kjer je bila guma narejena. Če pa nisem dovolj prepričljiv, mi pošlji PM, pa ti bom zlo na hitr razložu, zakaj sem tok prepričan v to kar tukaj pišem. ;)
Torej, da povzamem, DOT ni Date Of Tovarna :bonk ali pa kej tazga in cela zadeva je veliko bolj uporabna, kot samo zato, da lahko laik preveri, če je dubu gumo frišno ko žemljico al je boh pomagi :pray: šla čez par mesečno normalno logistiko. :roll:

Ravno pred kratkim sem imel v rokah gumo Dunlop z E oznako in datumom proizvodnje 05 pa ni bilo gor oznake DOT, ker ni namenjena Ameriškemu tržišču. :tomidelej:

Spet smo zašli iz teme, skratka, fantje ne se vozit poleti z zimskimi gumami.
:pop:
...ampak to je samo moje mnenje.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jul 27, 2005 6:53 am

Mal sem se pozanimal - skoraj vse gume, ki jih ima michelin na svoji spletni strani se prodajajo tut v ameriki in kanadi. Tiste, ki sem jih sam gledal so definitivno enake pri nas in v kanadi.
Bridgestone prav tako. BFGoodrich tudi, torej so vse gume narejene po istem kopitu za avstralijo, japonsko in ameriko ter evropo.

Neklak mi gre v nos tole;
Za model Goodyear gume ki si jo navedel na spletni strani od Goodyear se ta guma steje med letne in po nobenem merilu ne bi smela imeti oznake M+S razen ce je seveda delana za ameriski trg ali pa je kaksen drug razlog.

Poglej na tako gumo in videl boš napis M+S na boku.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov