Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Koliko te slepijo meglenke?

samo sprednje - skoraj vedno
6
4%
samo zadnje - skoraj vedno
26
19%
sprednje in zadnje - skoraj vedno
44
32%
samo sprednje in samo v dežju
10
7%
samo zadnje in samo v dežju
1
1%
sprednje in zadnje in samo v dežju
28
20%
redko
16
12%
nikoli
8
6%

Skupaj glasov : 139

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 21, 2010 8:41 pm

lizard je napisal/-a:lanciahf: Zdaj pa ne razumem kaj točno hočeš povedat...

Hočem samo povedati, da je v cestnem prometu ogromno drugih svetlobnih znakov, ki pa ne motijo nikogar, zato ker pač morajo obvezno z CPP-ji tam biti postavljeni.
Motijo pa vas meglenke, ki so dosti švohnejše, tega pa žal ne zastopim :?:
Edino če mi bo gdo (jih je ogromno tukaj) strokovno tole razložil, in to brez fizike ;) :D
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če jan 21, 2010 9:41 pm

torej brez fizike znanstveno dokazat :lol:

aja, dajte mi rečit, lako lahko te meglenke v dežju , soncu snegu, torej vremenu, kjer je vidljivost takšna, da vidite do tam, kjer osvetljuje snop zasenčenih luči pripomorejo k vidljivosti? Meglenke bi naj svetile 35m(pa tut če 40m svetijo). Pri 50 kmh prevoziš v 1s 36,6m, reakcijski čas popolnoma zbranega in zdravega mlajšega voznika je 0,4-0,6s , povprečnega voznika pa od 1s-2,5s(sej vemo kaj vse je možno delat med vožnjo).
Torej večina ljudi prevozi to razdaljo, ki jo osvetljujejo meglenke še preden pritisne na zavoro. KJE JE PREDNOST PRIŽGANIH MEGLENK?
Da osvetljujejo rob vozišča al da ovinke osvetljujejo? pa po ozkih cestah?
Spodaj je ena slika(žal nimam nobene nezasnežene), preglednega odseka ceste, po kateri se vozim vsak dan. 1km, da pridem do regionalke, ali približno5km če grem po najkrajši poti v Rogaško Slatino. Meglenke niti na tak ozki cesti ne pomagajo, da bi svetle v ovinek, pa je od ostrih do blagih ovinkov, večina nepreglednih. Seveda imam izkušnje samo z avti, ki nimajo meglenk, katere svetijo v ovinek.
Priponke
05012010364.jpg
LP Rok

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Če jan 21, 2010 9:56 pm

obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če jan 21, 2010 9:59 pm

lancia hf je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:lanciahf: Zdaj pa ne razumem kaj točno hočeš povedat...

Hočem samo povedati, da je v cestnem prometu ogromno drugih svetlobnih znakov, ki pa ne motijo nikogar, zato ker pač morajo obvezno z CPP-ji tam biti postavljeni.
Motijo pa vas meglenke, ki so dosti švohnejše, tega pa žal ne zastopim :?:
Edino če mi bo gdo (jih je ogromno tukaj) strokovno tole razložil, in to brez fizike ;) :D

Napiše se KDO, in ne gdo kot prvo ;). Razni svetlobni znaki na cestah ne motijo iz enostavnega razloga, nimajo usmerjenga snopa svetlobe kot imajo to meglenke, kratke luči, dolge luči. Svetijo sicer močno, ampak ne osvetlijo ničesar.

Na tisti sliki imaš zelo enostavno narisane žarke svetlobe iz kratkih luči in iz meglenk. Pri meglenki so precej bolj zgoščeni, torej ko pridejo do očesa motijo precej bolj kot tisti od kratkih luči. Kot vidiš je problem v odboju od cestišča, če je cestišče mokro je odboj mnogo mnogo močnejši, in takrat nastopi problem. Na suhih cestah ni to nek problem.

Trditi, da ti odbit žarek usmerjen v tvoje oko ne moti je navadna laž. Vsedi se za volan, vzami eno veliko megalightko in zrcalo, usmeri megalightko v zrcalo tako, da se ti bo snop odbijal direkt v oči. Nato pa vozi in reči, da te to ne moti.
Seveda je ta primer hujši kot nasproti vozeči meglenkarji v dežju, ampak sem ti hotel samo čim lažje ponazorit kaj se dogaja.

Pomembna je še ena stvar, ki si jo verjetno spregledal. Po osvetljenem mestu to bleščanje ni tak problem. Ko pa si ponoči na mokri lokalni cesti, ki jo levo in desno obdaja gozd in se ti nasproti pripelje nekdo z meglenkami, verjemi, da v danem trenutku ko odbiti žarki od meglenk zadanejo tvoje oko vidiš precej slabše, in če si nisi že prej zapomnil naslednji ovinek ali pa če poznaš cesto, se kaj hitro znajdeš v nevarni situaciji, sloh če je še asfalt zelo zlizan in se svetloba odbija še bolj. Odide avto v bankino in hops si v drevesih. Tudi to je ekstremen primer, ampak hočem ti smao razložit kaj vse se lahko zgodi ob nepraivlni uporabi meglenk.

In zdaj res ne vem kako drugače ti še naj razložim.

Uporabniški avatar
Cruisin
Novinec

Napisal/-a Cruisin Če jan 21, 2010 10:10 pm

mr.ramo je napisal/-a:
Cruisin je napisal/-a:Super. Ravno tema, o kateri imam malenkost za povedati. Teme nisem prebral niti je nimam namen.
Vsem idijotom, ki vozijo na cesti s pržganimi meglenkami ob lepem vremenu/dežju/snegu - j***** vam m**** zabito! Če pada sneg in je vidljivost dobra, ni potrebe po tem, da prižigate meglenke. I*****i k*****. Sploh veste, koliko to moti voznika pred vami? Pravtako velja za dež! Naslednjič, ko boste prižgali meglenke, kadar nebo potrebno, srčno upajte, da ne boste naleteli na mene.
Oproščeno je voznikom, katerim je pregorela sprednja luč, zato prižgejo meglenke, da jih opaziš v prometu in zato, da ne misliš da je motorist (govorim za nočno vožnjo).

MEGLENKE =/= SNEŽENKE =/= DEŽENKE (za vse nepismene idijote - druga dva pojma NE OBSTAJATA!)

Meglenke so namenjene za boljšo vidljivost ter na koncu koncev, da vas drugi opazijo na cesti, ko je MEGLA in SLABA VIDLJIVOST.

Po vsej verjetnosti po post zbrisan. Če ne drugega, se boljše počutim.

edit esem - Izražaj se malo bolj kulturno. Nekatere žaljivke so zbrisane

sporoči,ko se bos kje po Lj pelu,da se pripeljem nasproti in ti še dolge luči przgem :twisted: ..drgač pa meglenke uporablam samo v primeru slabse vidljivosti in če sem sam na cesti(stranske ceste itd.) ..Lp!

Se peljem vsak dan :) Zdaj sem naredil cca 40km in REALNO je vsak peti imel meglenke prižgane, čeprav je vidljivost DOBRA!

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Če jan 21, 2010 10:25 pm

No ja...dejstvo je, da jih tricetrt ljudi vozi z vklopljenimi zaradi sminkeraja, drugo dejstvo pa je, da tricetrt ljudi to dejansko sploh ne moti in se derejo brez potrebe. Ne vem no, mene se niti enkrat v zivljenju niso motile meglenke, ki bi jih imel prizgan nasproti vozeci avtomobil.

Sam se jih prakticno ne posluzujem. V trdi megli z njimi ne vidis prav nic bolje, si pa najbrz bolj opazen. Ce kje pomagajo, je to na zaprtih lokalnih cestah predvsem zaradi dejstva, da sirijo vidni kot. Ucinek je najbrz bolj psiholoski ampak vseeno...

LpF

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Če jan 21, 2010 10:35 pm

Drocky je napisal/-a:torej brez fizike znanstveno dokazat :lol:
Pri 50 kmh prevoziš v 1s 36,6m

Bog ne daj da bi bilo tako hudo:D. 13.9m narediš :tomidelej:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če jan 21, 2010 10:51 pm

gofra je napisal/-a:... dejstvo pa je, da tricetrt ljudi to dejansko sploh ne moti ...

Poglej si malo rezultate ankete, preden tako kot lanciaHF neprimerno posplošuješ, seveda po svojem kopitu. Da ne govorim o tem, da so glasovali predvsem mlajši moški, torej z dobrim vidom in refleksi (povprečje foruma).

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Če jan 21, 2010 11:02 pm

Z meglenkami pri normalni vidljivosti vozijo samo moteni kreteni,ki jim manjka par meglenk v glavi.Če jih nimajo v glavi,da bi si jo razvsetlili, potem jih uporabijo pri avtomobilu in delajo iz sebe še večje kretene,kot v resnici so.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jan 21, 2010 11:06 pm

asfalt je napisal/-a:Z meglenkami pri normalni vidljivosti vozijo samo moteni kreteni,ki jim manjka par meglenk v glavi.Če jih nimajo v glavi,da bi si jo razvsetlili, potem jih uporabijo pri avtomobilu in delajo iz sebe še večje kretene,kot v resnici so.

x2

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če jan 21, 2010 11:10 pm

danatory je napisal/-a:
Drocky je napisal/-a:torej brez fizike znanstveno dokazat :lol:
Pri 50 kmh prevoziš v 1s 36,6m

Bog ne daj da bi bilo tako hudo:D. 13.9m narediš :tomidelej:
:rofl kako bedarijo pa sem jst napisal zdej. priznam, zajebal sem. hvala za popravek :tomidelej: sicer se mi je zdelo malo čudno, da nebi kompletne zavorne poti osvetlile meglenke pri 50kmh, ampak možgani so bli pri tretji stvari.
Je pa res, da je dolžina ustavljanja pri 50kmh okoli 45m, pri 90kmh pa okoli 135m. Sem prav v zapiske pogledal, da spet ne ustrelim tak daleč vstran :jao:

esem je napisal/-a:
gofra je napisal/-a:... dejstvo pa je, da tricetrt ljudi to dejansko sploh ne moti ...

Poglej si malo rezultate ankete, preden tako kot lanciaHF neprimerno posplošuješ, seveda po svojem kopitu. Da ne govorim o tem, da so glasovali predvsem mlajši moški, torej z dobrim vidom in refleksi (povprečje foruma).
in to v taki starostni skupini, v katerih se kar lep delež rad vozi s prižganimi meglenkami in parkirnimi lučmi :EE
Zadnjič spremenil Drocky, dne Če jan 21, 2010 11:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Rok

Vseved
Novinec

Napisal/-a Vseved Če jan 21, 2010 11:11 pm

Če je že govora o meglenkah oz. svetilih, pa me zanima vaše mnenje o "fejk audi ledicah", mimogrede nekatere svetijo zelo močno in moteče za oči, ki jih obešajo na passate in ostalo navlako čapci?

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Če jan 21, 2010 11:21 pm

Drocky je napisal/-a:Je pa res, da je dolžina ustavljanja pri 50kmh okoli 45m, pri 90kmh pa okoli 135m.

Ja to je mogoče z reakcijskim časom. Zavorna pot je veliko krajša.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jan 21, 2010 11:21 pm

Vseved je napisal/-a:Če je že govora o meglenkah oz. svetilih, pa me zanima vaše mnenje o "fejk audi ledicah", mimogrede nekatere svetijo zelo močno in moteče za oči, ki jih obešajo na passate in ostalo navlako čapci?

Mene to glih ne moti...sam je pa prav toplovodarsko vidit neke fejk audi ledice na raznoraznih----ne audi-jih....Nekak enako je z "angel eyes" na----ne bmw-jih...

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Pe jan 22, 2010 3:06 am

sem mnenja da meglenke motimo. NE MOTIJO pa samo v primeru, ko je lepo vreme . tax ne vidim nobenega doboja od asfalta :shock: in jih imam komot prižgane

Starscream je napisal/-a:v avstriji opažam veliko ljudi da ima vklopljene meglenke kot dnevne luči...beda...
Navadnih luči sploh nimajo prižganih.

kaj menite glede tega?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Pe jan 22, 2010 8:32 am

zuzek je napisal/-a:
Starscream je napisal/-a:v avstriji opažam veliko ljudi da ima vklopljene meglenke kot dnevne luči...beda...
Navadnih luči sploh nimajo prižganih.

kaj menite glede tega?

To jaz vidim v Sloveniji na vsakem novem Polotu, Golfu, Ibizi, ...

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Pe jan 22, 2010 8:36 am

mene pa zanima, koliko vam meglenke dejansko pomagajo oz. izboljšajo vidljivost. v mislih imam prednje, zadnje se mi zdijo kar koristne. namreč meni se zdi, da se vidi povsem enako, če jih prižgem ali ne. pa sem sprobal že vsaj 3 avtomobile v gosti megli in razen malo več stranske svetlobe, nisem imel občutka, da bi se kaj bolj videlo naprej.
se mi zdi, da je to bolj tako - vsak jih prižge zarad filinga, takoj ko je malo megle.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Pe jan 22, 2010 8:40 am

Drocky je napisal/-a:Je pa res, da je dolžina ustavljanja pri 50kmh okoli 45m, pri 90kmh pa okoli 135m.

Ja pa ja de. Z reakcijskim časom crknene kure ali pa zaviranju z ročno zavoro.
Avto naj bi se pri 100 km/h ustavil v cca 40 metrih, kaj torej delaš ostalih 95 metrov (3,8 sekunde) mi res ni jasno.

alex3
Nov uporabnik

Napisal/-a alex3 Pe jan 22, 2010 8:51 am

V torek zvečer sem se peljal iz Straže pri NM po cesti skozi Prečno v NM. Megla je bila takšna, da se je videlo vsega 10m, ponekod še manj. In so meglenke precej pomagale. Ne s tem, da bi se videlo dlje, pač pa, da sta se bolje videli sredinska črta in rob ceste. Za takšne primere so meglenke (vsaj zame) zelo koristne, sploh na slabo vzdrževanih, ozkih cestah brez stranskih črt in količkov z odbojniki. Res pa je, da je takšnih primerov max. 5 na leto, ampak takrat sem hvaležen, da imam meglenke na avtu.

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Napisal/-a exide Pe jan 22, 2010 9:12 am

Prednje meglenke prižgem samo kadar je res gosta megla, taka da ne vidiš 5-10m pred sabo, zadnjo pa prižgem tudi, če ni gosta megla pa če je hud naliv, na avtocesti, da me drugi vidijo pa še to prižgem, če imam pred sabo koga, ki ima prižgane in če me res ne motijo, pač po tem vidim ali moti ali ne. Ali pa če mi kdo vozi čisto za ritjo, pač prižgem in ne ugasnem dokler se 'drži' mojega avta. Če to ne pomaga pa samo potipam zavore, toliko da štop lampa posveti, da se malo ustraši in začne držati varnostno razdaljo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov