Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Po okt 24, 2005 8:39 pm

Courage™ je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:
Se pa pogovarjamo samo o tem ali je zadeva v taki obliki, kot je zdaj predstavljena bolj varna kot prej ali ne.

Meni ta topic ne liči na pogovarjanje ampak šest strani samega jokcanja o tem kak bomo zdaj obrablali ploščice na avtih. To se pa razlikuje od konstruktivnega pogovora.

Sej je izi rešitev-če ti tema in njena vsebina ni po volji, jo pač preskoči in beri naslednjo :P

jakaracman je napisal/-a:In danes v Lj nisem videl niti enga problema z bremzanjem zarad rumewne. In nisem slišal za niti eno nesrečo ...

Kar pa ne pomeni da ni blo zato velik več zvitih/zbitih odbijačev...ker za vsak odpadli odbijač res ne poročajo po radiu ;)

Pa sam še opomba-men osebno je čist vseen ker režim je-v vsakem primeru se brez problema znajdem na cesti. Opažam pa reakcije nekaterih drugih v prometu ob novem režimu(na našem koncu je tud namreč že kar lep čas uveljavljen) in ne vidim kako naj bi to pripomoglo k občutno večji varnosti v prometu...je blo pa pri nas opazit največ naglih zaviranj pri voznikih iz tistih krajev, kjer je bila še utripajoča zelena...tko da bo treba počakat kak mesec, pa se bo folk tud prilagodil razmeram, ker bodo semaforji vendarle po celi državi delovali več al manj enako(z razliko trajanja goreče rumene luči, ki se mi zdi povsod drugačno!)... ;)

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ To okt 25, 2005 7:12 am

Ja... ziher je blo na tisoče zvitih odbijačev... :roll:
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
HajdukS
Stalni uporabnik

Napisal/-a HajdukS To okt 25, 2005 12:02 pm

Kar se mene tice je to en korak nazaj... :cry:

Uporabniški avatar
Yagi-san
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Yagi-san To okt 25, 2005 12:07 pm

Če so že prilagodili signalizacijo, bi morali tudi zakon in sicer v smeri, da če pelješ čez rumeno luč, da ni prekršek ( tako imajo v državah Evrope, kjer imajo tudi tako ureditev ). Ne, sam naši kreteni te pa globijo če pelješ čez rumeno. Bolj idiotskega sistema si niso mogli zmislit. Ta vlada in njena ministerstva nas bosta v bodoče še ''razveseljevala''.

Yagi-san
Zadnjič spremenil Yagi-san, dne To okt 25, 2005 1:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ To okt 25, 2005 12:29 pm

:bonk
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To okt 25, 2005 4:40 pm

Ej najraj bi vas vse skupaj nekam poslal........ pa se morm mal kontrolirat ker pač moderatorji mormo bit drugim vzor.....

Zdej pa tko ...... JE ŽE KDO NA TEM FORUMO, KI JE DOBIL KAZEN ZA PREVOŽENO RUMENO LUČ , KI SE MU JE PRIŽGALA 10-20M PRED KRIŽIŠČEM???????????? :?: :?: :?:
Nehte jokcat no prosim vas....... od kar mam izpit že vozim tko da zelena ne utripa ( Mb z okolico) Pa ga mam že dobrih pet let pa še noben se ni vame zabil pa ne jaz u njega..... pa ne zato ker mam tok slabe/dobre zavore ampak zato ker je to neki normalnega.

Če se pelješ 70 in se ti na daleč prižge rumena je nekak logično da boš zaviral in se varno ustavo. Če pa se prižge u trenutko ko si pri semaforju pa lepo normalno odpelješ naprej.Kaj je zdej blem tuki?

Naj vas opomnim ( da ne bo spet jokcanja in ne vem kaj še vse) :

Pri 40km/h avtek u SEKUNDI prepelje razdaljo 10metrov. pri 80 km/h je ta razdalja že 20metrov.....
Vzamimo da se peljemo 60( se prav 15metrov na sekundo) 15 metrov pomeni nekje okol 4 avte ( kar je lepa razdalja) Vzamimo še reakcijski čas ene sekunde..... prevozli smo 30 metrov..... 30 metrov pa je nekje razdalja 6-7 avtov...... Se prav da tud če rumena gori SAMO 2 sekundi lahk kamot prepeljemo križišče če se je nekje 7-8 avtov pred nami prižgala rumena, seveda u primeru da le to križišče ni zabasano... kdo pa je tak d**** da bo tišu u nabito križišče? Poleg tega pa tisti ki ne znate ali ne zmorete ocenit kok je razdalja 6tih avtov niste za volan.......
Nehite mi jokcat prosim vas no........ste isti ko neki prvošolčki ki jim glavni odmor skrajšajo iz 30 minut na 20 minut in je jok in stok..... a ne zgruntajo pa da zato lahk 10 minut prej grejo domov iz šole :ue :bonk

Nasljednji ki bo provociral kok bo nesreč in kok je to nesmiselno naj to konstruktivno dokaže.......
Občutek mam da se bunite tko sam tisti ki ste ob utripajoči zeleni pritisnili kok se da in molili da pridete še skozi zdej pa je pač to odpadlo in vas boli da boste mogl čakat minuto dlje..... in tle se lahk dotaknemo slovenske kulture vožnje...... vsi bi nekam rili..... A ni bolš prit 5 minut poznej kot pa nikoli?

U mb in okolici vozimo tko že skoz pa še ni blo mlemov.
Če še mislite mal provocirat kok so ne vem kdo debili in tko dalje bom temu zaklenu.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
HajdukS
Stalni uporabnik

Napisal/-a HajdukS To okt 25, 2005 5:25 pm

Ker v mariboru niste mel problemov to ne pomeni da je tko bolse (ne pozabit tudi da folk pri vas vozi tko ze stalno v lj se bo pa na to se privajal in eni bojo na rumeno bremzal k bolani eni pa dal gas)... Pac jst gledam na to kot na eno informacijo manj in se mi zdi sprememba debilna. :shock:

PS.: to glede zaklepenja teme sploh ne bom komentiral...

Uporabniški avatar
Cross
Nov uporabnik

Napisal/-a Cross To okt 25, 2005 5:45 pm

mah sej ta sprememba ni nč kej drastičnga, jz sm se že kr ufuru, sam se mi vsen ne zdi glih vredu sam če se bo pač treba navadt pač ni druge. sam sm dons vidu dva avta k sta kr čez konkretno rdečo zapelala, domnevam da sploh nista vidla kdaj se je spremenil, drugo kar sm opazu da se po mojm mnjenju peščem čist prehitr pokaže zelena. čist informacijsko me pa zanima za kok % nesreč je blo krivo lovljenje zelene oz. ali je bla to res taka grozota?
Supression!

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To okt 25, 2005 7:30 pm

Spremembe in njih dopuščanje...... lih to je fora da se človeštvo sploh lahko razvija...... dokler so meli avti 4 brzine je blo kulj....... pol je prišla peta...... spet negodovanja...... zdej je šesta u polnem zagonu...... pa spet negodovanja češ sej ne rabiš šeste.......

Pač se stvari spreminjajo....... spremembe so dobrodošle...... ali so dobre alli ne pa pokaže čas in pa ljudje......
Upam se pa it stavt da se bo čez eno sploh pozablo na to...... vsi bojo lepo fural in noben ne bo godrnjal.
Če se zdej ljubljančani tok bunite kok je to debilna poteza........ zakaj se te pol mariborčani nismo bunli kok mamo debilne semaforje u lj majo tko super pošlihtan da zelena še utripa? Mislim kr neki no...... pač če smo vsi enaki pol mejmo še vsi enake pogoje. In verjetn so zgruntal da če zelena še utripa se hitrost vožnje skoz križišče poveča ( se tud furam po lj in vedn je blo tko...... ko je zelena začela utripat.... vsi po gasu..... nobenga nisem nikoli zasledil da bi zmanjšo hitrost in opazoval križišče kaj se bo zgodlo...... vsi sam po gasu. ) Zdej pa točn veš... če si daleč od križišča ( relativno) boš ustavu....... če pa si blizu pa se prižge rumena boš pa peljal dalje...... blem kak? Seveda ne če se ljudje ne bi bunli ker ne dopuščajo sprememb......
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz To okt 25, 2005 8:25 pm

Ok, vsak kolikor tok normalen voznik ne bo bremzal ce se 2m pred njim prizge rumena. Problem pa so lahko avto šole. Nekdo, ki prvič vozi, še ne zna ocent kdaj je primerno, da se ustavi in kdaj ne. Dans sm se ustavu par cm za eno, ker voznik (učenec), valda do konca po bremzi stisnu, ko se je prizgala rumena. Sicer se bo to verjetno še zrihtal...upam da ne bodo inštruktorji preveč paničarl :?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To okt 25, 2005 8:51 pm

Heh zanimivo.. ko sem jaz delal izpit so u Slovenj gradcu semaforji še blinkali......

Na izpitni se je zgodlo ravno to...... inštruktor me je skoz učil da ko začne utripat in da če utripne enkrat še ni panike po tretjem blinkeru pa se prižge rumena...... in da naj bom pozorn na to ko bom mel izpitno...... in zgodlo se je ravn to..... pripeljem do križišča in neki blinka..... u tisti paniki in pod stresom ( valda da maš tremo itd.) nisem enostavno več vedu kaj nardit....... al po gasu al po bremzi...... sem zbremzu in so se ustavl točno takrat ko je zadnjič blinknala zelena...... sem pol mel zagovor kao zakaj sem obstal pri zeleni...Če bi se takrat prižgala rumena bi avtomatsku vedu da morm ustavt, seveda če lahk varno.
Slika

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter To okt 25, 2005 8:55 pm

Courage™ je napisal/-a:Ja... ziher je blo na tisoče zvitih odbijačev... :roll:

:bonk

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko To okt 25, 2005 10:06 pm

lisko je napisal/-a:Ej najraj bi vas vse skupaj nekam poslal........ pa se morm mal kontrolirat ker pač moderatorji mormo bit drugim vzor.....

Zdej pa tko ...... JE ŽE KDO NA TEM FORUMO, KI JE DOBIL KAZEN ZA PREVOŽENO RUMENO LUČ , KI SE MU JE PRIŽGALA 10-20M PRED KRIŽIŠČEM???????????? :?: :?: :?:
Nehte jokcat no prosim vas....... od kar mam izpit že vozim tko da zelena ne utripa ( Mb z okolico) Pa ga mam že dobrih pet let pa še noben se ni vame zabil pa ne jaz u njega..... pa ne zato ker mam tok slabe/dobre zavore ampak zato ker je to neki normalnega.

Če se pelješ 70 in se ti na daleč prižge rumena je nekak logično da boš zaviral in se varno ustavo. Če pa se prižge u trenutko ko si pri semaforju pa lepo normalno odpelješ naprej.Kaj je zdej blem tuki?

Naj vas opomnim ( da ne bo spet jokcanja in ne vem kaj še vse) :

Pri 40km/h avtek u SEKUNDI prepelje razdaljo 10metrov. pri 80 km/h je ta razdalja že 20metrov.....
Vzamimo da se peljemo 60( se prav 15metrov na sekundo) 15 metrov pomeni nekje okol 4 avte ( kar je lepa razdalja) Vzamimo še reakcijski čas ene sekunde..... prevozli smo 30 metrov..... 30 metrov pa je nekje razdalja 6-7 avtov...... Se prav da tud če rumena gori SAMO 2 sekundi lahk kamot prepeljemo križišče če se je nekje 7-8 avtov pred nami prižgala rumena, seveda u primeru da le to križišče ni zabasano... kdo pa je tak d**** da bo tišu u nabito križišče? Poleg tega pa tisti ki ne znate ali ne zmorete ocenit kok je razdalja 6tih avtov niste za volan.......
Nehite mi jokcat prosim vas no........ste isti ko neki prvošolčki ki jim glavni odmor skrajšajo iz 30 minut na 20 minut in je jok in stok..... a ne zgruntajo pa da zato lahk 10 minut prej grejo domov iz šole :ue :bonk

Nasljednji ki bo provociral kok bo nesreč in kok je to nesmiselno naj to konstruktivno dokaže.......
Občutek mam da se bunite tko sam tisti ki ste ob utripajoči zeleni pritisnili kok se da in molili da pridete še skozi zdej pa je pač to odpadlo in vas boli da boste mogl čakat minuto dlje..... in tle se lahk dotaknemo slovenske kulture vožnje...... vsi bi nekam rili..... A ni bolš prit 5 minut poznej kot pa nikoli?

U mb in okolici vozimo tko že skoz pa še ni blo mlemov.
Če še mislite mal provocirat kok so ne vem kdo debili in tko dalje bom temu zaklenu.

hja... sej je težko kej rečt, če maš pa izpit ŽE pet let ;) :mrgreen: .
če preskočim cepidlačenje okrog tega, da je 40 km/h enako 11,1 m/s in ne 10 m/s, ker si verjetno zaokrožu zarad lažjega računanja. bi pa reku, da je tista o štirih avtih v 15. metrih, pri koloni, ki se giblje s 50 na uro jako lovska. če vzameš, da je povprečen avto dolg okrog štiri metre, ti za štiri avte zmanjka metrov tudi če se dotikajo z odbijači.... kot vagoni! kaj se to iz Slovenj gradca v Maribor na faks voziš z vlakom al z avtom??
pa tudi, če se v koloni pri tej hitrosti vozijo štirje Smarti bo rzadalja od nosa prvega, do riti zadnjega znesla več kot 15. metrov, ker vsak voznik med svojim avtom in tistim pred njim pusti za približno dolžino avta placa! ....vsaj toliko, da o kaki normalni varnostni razdalji niti ne govorimo! sveda domnevam, da si mislil, da avti v tej tvoji računski koloni VOZIJO! verjetno si, ker bi se blo malo neumno pogovarjat o avtih v stoječi koloni. taki ne rabijo bremzat pred križiščem... ker že stojijo!
torej... kolona osmih, premikajočih se avtov, je ponavadi dolga kakšnih 70 metrov. give or take par metrov, odvisno od ležernosti voznikov in velikosti avtov (recimo, 8 v vrsto postavljenih Ax-ov bo melo za 8 metrov krajšo vrsto, kot pa 8 novih Passatov). ali povedano drugače, ti v taki koloni križišča neboš niti vidu, kamoli da ga boš prevozu v času gorenja rumene. če voziš tak vehementno, kot gor razkladaš te številčne vratolomije si zelo neizkušen. upam sam, da si boš izkušnje pridobival zlagoma in po pameti in ne z zvijanjem pleha. me pa malo skrbi.... po zgoraj opisani percepciji prometa :P :mrgreen: .

poleg tega... tu se bolj jokca zarad tega, da je presoja o tem ali te bo vsekalo po žepu prepuščena povprečnemu policajskemu teslu (brez zamere, so tudi pametni in profesionalni fantje med njimi) in ne jasni&nedvoumni črki zakona! nihče resno ne razglaša, da se bodo zdej ljudje množično zaletavali! vsa računska šalamastika je šla bolj v dokaz za nezmožnost ustavljanja v kritičnem trenutku, zaradi katerega si potem prepuščen presoji policista! ki se bo seveda VEDNO odločil pravično in brez napake (čitaj, kot se mu bo zdelo)! fakt pač je, da so nas spet spravli v eno sivo cono, v kteri te polcaj lahko opizdi po žepu, če se mu zljubi....

kar se pa spremembe režima semaforjev tiče... mislim, da je generalno gledano, poslabšal varnost v prometu, prav zaradi takih možnosti, kot so panično bremzanje kakšnih mamk ali ostalih nedeljskih voznikov. in to ne odtehta dejstva, da je zaradi ukinitve žmiganja zelene, število semaforskih ciklov v dnevu večje in gre, kao lahko, več avtov skozi križišče.

pa brez zamere...

aja... oranžna v Mb DEFINITIVNO sveti vsaj dvakrat dlje kot v Lj.
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To okt 25, 2005 10:44 pm

In ti si zdej dokazal svojo ......
Lepo si napisal ni kaj nisi pa doumel mojga pointa........ampak ne bom razgljabljal o tem ker je tko brez smisla....... naj povem samo to da sem za razdalje vzel avte zarad primerjave..... ne pa zarad premikanja........ številke sem zaokrožu kot si ugotovil sam..... pretvornik je 3.6.

Poleg tega pa kok sem izkušen... nem reku da sem nem pa reku da nisem..... na leto nardim 60-70kkm zdej pa računi kok je to u petih letih...... u teh kilometrih sem doživel marsikaj.... tudi nesrečo ko sem mel 14 dni izpit.. ampak tam je res botrovala neizkušenost.
Ni mi pa jasno in mi verjetn nikol ne bo...... kak lahk eni že skoz od kar mamo izpit vozimo tko da zelena ne utripa...... ostali pa se bunite? Tud u mesto je treba držat varnostno razdaljo, sam tudi če se kolona komaj opazno premika držim razdaljo vsaj enga avtomobila...... prvo kot prvo zarad varnosti drugo kot drugo pa ker se držim sistema zadrge in mi pač ni težk spustit koga predse kot mi tudi ni težko ustavt pri rumeni če se mi le ta prižge pravočasno.Ponavljam vprašanje... kdo je na tem forumo dobil že kazen za prevoženo rumeno ko se mu je le ta prižgala pred nosom? 'Brez da bi še tišal po gasu in lovil interval rumene luči......

Aja na fax se vozim z avtom od kar ga imam....... zjutri grem u službo pol pa na fax...... na dan znese to skoraj 100km občasno pa mam izpite tud u LJ...... sam za info ;)

P.S. nisem zamerljiv človek :)
Slika

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko To okt 25, 2005 10:48 pm

v ponazoritev tega, kaj mislim pod skrajšanje semaforskega cikla... v povprečju traja cikel v eno smer okrog minuto. če ga skrajšaš, ker zelena ne utripa več, si prišparal tri sekunde. v celem dnevu to teoretično nanese 1440 minutnih ciklov na dan! to pa posledično prinese 72 ciklov več! tak, na grobo in jako od oka, po suhi matematiki. v praksi seveda manj, ker cikli niso točno minutni, ker nisem upošteval varnostnih zamikov med posameznimi cikli v različne smeri, razlik v dolžini ciklov glede na obremenitev križišča, prednostni rang...
kar se gledanja v semafor za pešce tiče... to je z zdajšnjo spremembo postalo kar koristen pripomoček, ker pešcem v tvoji smeri zagori rdeča približno pet sekund prej kot pa tebi ugasne zelena! zadost za varno opozorilo! seveda, tam kjer se ga dobro vidi.

pa še nekej je... ste mogoče opazli, da niti pešcem zelena ne žmiga več?! starejši so že zdej meli problem prit čez kako štiripasovnico. ko j zažmigalo si malo pospešu pa je blo... zdej pa lepo zagaziš na cesto in ko si recimo nekje na prvi tretjini ti "one" mrtvo hladno ugasne brez opozorila.... ti si pa predaleč za nazaj laufat in še dlje za čez prit! al bodo penziči športali.... :P
Zadnjič spremenil drugmirko, dne To okt 25, 2005 10:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To okt 25, 2005 10:53 pm

Za pešce se pa stinjam da je res prehiter interval...... dosktrat videm kako staro omiko ki pride komaj do četrt cestišča pa že gori rdeča....... ampak pustmo zdej to ni tema tega topica:)
Slika

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko To okt 25, 2005 11:05 pm

viš... sej si zdej sam napisal. ni problem ustavit, če se ti rumena prižge zadost zgodaj!!!! kaj pa če se ti ne? pač, pelješ naprej! in tu maš luknjo, zarad ktere je jamr! če te v takem primeru ustavi policaj, je to ali boš plačal odvisno SAMO IN IZKLJUČNO od njegove presoje! trikrat ugibaj, kaj bo presodil, če je zakonsko zagrožena kazen 30 čukov!
vrejmi, kako kreganje o tem, da zakon pravi nekaj o dovoljeni vožnji čez rumeno ob nezmožnosti varnega zaustavljanja bo samo poslabšalo zadevo in bilo čisto kontraproduktivno! te bo še zaradi neprilagojene hitrosti opizdu :P ...
dejstvo pa ostaja, da ne veš več, kdaj bo zelena ugasnla in da je tri sekunde rumene zelo kratek čas za reakcijo! zato je tudi mariborska rumena nekej čist drugega, ker je proti tej novi, kolikor se spomnem, gorela zeeelo dolgo! tko dolgo, da zvečine nisem niti opazu, da zelena ni žmigala!

v bistvu se nebo zgodilo nič drastičnega zarad spremembe režima. se je pa pojavla dodatna možnost da ga najebeš, če nimaš sreče....
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Sr okt 26, 2005 7:09 am

Ja jaz ne vem al mate tolko zajebane policaje v Ljubljani, tukaj v Mariboru ti nihče ne komplicira zaradi rumene, drugače je če se pelješ skozi rdečo.

Glede pečcev pa je vsepovsod isto. Tukaj v Mariboru še pet korakov po cesti ne narediš pa se prižge rdeča.. Pač zašetaš do konca, verjetno se ne bomo obračali pa laufali nazaj na pločnik..
Slika

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a din Sr okt 26, 2005 8:46 am

V Mariboru rumena utripa 3-4s, enako kot sedaj v LJ. Brez zelene utripajoče je sigurno varneje, zakaj? Ker zelena utripajoča je znak pohodi plin in pospešuješ z letečim štartom vsaj 5-6s, pa si vsak za sebe izračunaj kakšno brzino imaš v križišču. Pri samo rumeni utripajoči pa boš v večino primerov prej ustvljal kot pa pospeševal, razen pacijentov, katerim je vožnja v rdečo vsakdanje opravilo.

Pa kot je nekdo omenjal, da se moramo klanjat vsemu kar se naši gospodje izmislijo, tudi ni res, saj je takšen režim semaforjev v celi EU in je LJ z okolico v manjšini. In ne policist se ne bo ukvarjal z teboj zaradi tega če si padel v rumeno, bo te pa colal če si lovil rumeno :roll:
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr okt 26, 2005 3:17 pm

din je napisal/-a:In ne policist se ne bo ukvarjal z teboj zaradi tega če si padel v rumeno, bo te pa colal če si lovil rumeno :roll:

Tole jim skušam jaz dopovedat......... pa nekak ne skapirajo........
Nehite jokcat kok bo kazni in kake lukne so...... je že kdo dobil kazen za rumeno?
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov