Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino To sep 16, 2008 9:01 am

Sprednjih meglenk nimam.Zadnjo pa uporabljam za paciente,ki pozabijo da imajo pržgane dolge luči in da imajo pred seboj vozilo.Ali pa za takšne,ki se mi zalepijo na rit.Pa mu naj sveti,če je rad tako blizu vozila.Ali pa res v ekstremnih razmerah,ko je res zeloooo slaba vidljivost(megla,dež).Jo pa takoj vgasnem,ko je za menoj kakšno vozilo.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr sep 17, 2008 1:33 pm

Lesane Parish Crooks je napisal/-a:no,še neki da prašam.pač motijo nas meglenkarji.ene manj,ene bolj,ene sploh ne.pa mi povejte kako gledate na une meglenkarje ki majo meglenke vgrajene v lučeh,kot naprimer Golf IV.grem pa stavt da 3/4 folka tega sploh ne opazi. :lol:

Pozabil si še na one z mečkami,... Najprej prižgem/ugasnem/prižgem svoje sprednje meglenke, če po 3-4 sekundah ne reagira, pa ga najbrž tudi dolge luči ne motijo ;-) (če le ni nikogar spredaj pred mano).

Izjema v gornjem primeru je vedno vozilo, ki mu ne dela ena zasenčena luč, saj menim, da je v tem primeru bolj pomembna redundanca svetil in bi bilo hudo neugodno, če bi mu nekje na temni cesti crknila še druga kratka žarnica (a se zavedate, koliko avtomobilov je danes že takih, da je potrebno za menjavo žarnice na servis?).

Ker je meglenke dovoljeno prižgati samo, ko je vidljivost manjša kot 50m, hkrati pa je tedaj dovoljeno voziti največ 50km/h, me zanima, če bi bila boljša akcija, da meglenkarjem policisti na cesti povedo, da so vozili prehitro (npr. 130 na avtocesti z meglenkami je 80km/h prehitro). Bi se hitro naučili, za kaj so meglenke ;-)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr sep 17, 2008 1:57 pm

Spet nekaj komplicirate s temi meglankami. Ne vem kaj vas to tak strašno moti.
Jaz jo imam samo zadaj in jo prižgem v močnem dežju - nalivi, megla, sneg.
V nalivu je vsekakor dobro to prižgat, tud sprednjo, če jo imaš, ker se avto dosti bolj opazi in te nima to kaj motit. Na AC pa že prav pride pri normalnem dežju, ker avti delajo prš in se ne vidi nič. Potem ti pa kako tele prileti na rit. Če pa maš tisto zadnjo lampo prižgano te pa le malo prej opazi ne. Isto pa ti prej opaziš, če se ti tako tele približuje od zadaj, če ima sprednje meglenke vžgane.
Ne vem kaj vas to tak moti no.
Če tako gledamo so potem tud razne kseonke dosti bolj slepeče kot pa ene navadne luči. Včasih pripiči kak audi tisto plavo svetlobo, ki te dosti bolj šajna kot pa kaka meglenka. Sej meglenka ma bolj v tla snop.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr sep 17, 2008 2:16 pm

mišek je napisal/-a:Spet nekaj komplicirate s temi meglankami. Ne vem kaj vas to tak strašno moti.
Jaz jo imam samo zadaj in jo prižgem v močnem dežju - nalivi, megla, sneg.
V nalivu je vsekakor dobro to prižgat, tud sprednjo, če jo imaš, ker se avto dosti bolj opazi in te nima to kaj motit. Na AC pa že prav pride pri normalnem dežju, ker avti delajo prš in se ne vidi nič. Potem ti pa kako tele prileti na rit. Če pa maš tisto zadnjo lampo prižgano te pa le malo prej opazi ne. Isto pa ti prej opaziš, če se ti tako tele približuje od zadaj, če ima sprednje meglenke vžgane.
Ne vem kaj vas to tak moti no.
Če tako gledamo so potem tud razne kseonke dosti bolj slepeče kot pa ene navadne luči. Včasih pripiči kak audi tisto plavo svetlobo, ki te dosti bolj šajna kot pa kaka meglenka. Sej meglenka ma bolj v tla snop.

Ad zadnja meglenka:

Pred desetletji, ko sem bil še receptek, je bil v nekaj (poljudno) znanstvenih revijah pojasnjen vpliv zavorne luči in prednost tretje zavorne luči, ki pojača refleksni gib v človeku. Kot ti je najbrž jasno, je refleks nekajkrat hitrejši od razumskega giba.

Če prižgeš zadnjo meglenko, uničiš/zmanjšaš možnost refleksa.

Ad prednje meglenke:

Meglenke so praviloma postavljene nižje, zato je njihov odblesk na mokri cesti višji. O xenonu in nepravilni montaži pa imamo tudi kako temo na tem forumu in se strinjam s teboj.

V vsakem primeru

Če nekdo prižge meglenke, se predpostavlja, da meni, da je vidljivost tako majhna, da mora zmanjšati tudi svojo hitrost (pod 50km/h). Vse ostalo je hinavstvo.
Zadnjič spremenil recept, dne Sr sep 17, 2008 2:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Sr sep 17, 2008 2:17 pm

mišek preber si vse pa boš vedu zakaj je moteče. v tla obrnjee meglenke so v dežju zelo moteče za nasproti vozeče avte.

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Sr sep 17, 2008 3:27 pm

kaj še niste dojeli, da vožnja z meglenkami naredi prav športen videz na cesti, sploh ponoči, parkirne luči v kombinaciji z meglenkami uhuhu :lol:
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

BC
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a BC To okt 28, 2008 2:16 pm

I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To okt 28, 2008 2:31 pm

Jst pa prednjih meglenk sploh nimam in jih tud ne pogrešam, če je megla se tud z meglenkam en k... vid, najbolše so kratke luči in primerna hitrost.

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo To okt 28, 2008 8:37 pm

obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So nov 01, 2008 11:25 pm

Meni res ni jasno, kako lahko eni doktorirate iz teh meglenk. (govorim za sprednje; zadnje znajo biti res zoprne)

Še veliko manj mi je jasno, kako bi lahko sprednje meglenke koga oslepile.

Ne spomnim se, da bi mene kdaj slepile meglenke, prav tako me nikoli ne oslepi xenon kit.

Kvečjemu se obćasno zgodi, da me motijo slabo nastavljene halogenke, zelo poredko (ter minimalno) morda še original xenonke kakega SUV (ker so postavljene pač višje, zaradi velikosti avta)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Ne nov 02, 2008 7:26 am

Odkar je končana AC LJ-KP so v zimskem obdobju megle zares pogoste in močne, sploh med Postojno in Kozino. Vsi dobro vemo, da je temu kriv poseg v naravo(AC).
Večkrat sem se ponoči vozil po AC v močni megli, cca 50km/h, sam, mogoče s kakšnim tovornjakom, ki dostavlja robo po obali... Izgubil sem vso orjentacijo. držal sem se samo tistega metra sredinskih črt, celo pred cestnino sem se moral ustaviti, ker nisem vedel kje je(nisem videl svetlobne signalizacije na hiškah).
V takšnih razmerah ne pomagajo niti sprednje meglenke, samo kratke luči, zadnjo pa moraš imeti prižgano zaradi kakšnega voznika za tabo, da te ne guzne...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne nov 02, 2008 10:35 am

sonic je napisal/-a:Meni res ni jasno, kako lahko eni doktorirate iz teh meglenk. (govorim za sprednje; zadnje znajo biti res zoprne)

Ne spomnim se, da bi mene kdaj slepile meglenke, prav tako me nikoli ne oslepi xenon kit.

Kvečjemu se obćasno zgodi, da me motijo slabo nastavljene halogenke, zelo poredko (ter minimalno) morda še original xenonke kakega SUV (ker so postavljene pač višje, zaradi velikosti avta)

Tudi meni so se zdeli doktorati iz meglenk nepotrebni, a sem po tvojem postu spremenil mnenje. Verjetno se še marsikdo - tako kot ti - ne zaveda, kako moteče in nevarne znajo bit nepravilno nastavljene ali samo nepravilno (npr ob dežju) uporabljane meglenke. In takim je treba očitno ene stvari desetkrat povedat, da bodo vsaj priznali možnost ("Še veliko manj mi je jasno, kako bi lahko sprednje meglenke koga oslepile."), da druge slepijo (tudi - niso vse oči enake!), kaj šele ustrezno naravnali svetlobni snop in uporabljali meglenke samo v ustreznih pogojih! Eni res rabite doktorate :roll:

svetilnik je napisal/-a:Odkar je končana AC LJ-KP so v zimskem obdobju megle zares pogoste in močne, sploh med Postojno in Kozino. Vsi dobro vemo, da je temu kriv poseg v naravo(AC).
...

Gotovo je mnogo bolj vplivala pogozditev Krasa in posledično manjše prevetravanje (burja je npr precej bolj redka in šibka).. Še 30-40 let nazaj je bil Kras med Postojno in Kozino gol, burja pa uspešna v boju z meglo. (Če kdo ne ve - Kras je bil stoleija nazaj obilo poraščen, a so vse njegovo lesno bogastvo uporabili za lesene temelje Benetk - ki še vedno držijo.)

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Ne nov 02, 2008 1:47 pm

esem je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Meni res ni jasno, kako lahko eni doktorirate iz teh meglenk. (govorim za sprednje; zadnje znajo biti res zoprne)

Tudi meni so se zdeli doktorati iz meglenk nepotrebni, a sem po tvojem postu spremenil mnenje. Verjetno se še marsikdo - tako kot ti - ne zaveda, kako moteče in nevarne znajo bit nepravilno nastavljene ali samo nepravilno (npr ob dežju) uporabljane meglenke. In takim je treba očitno ene stvari desetkrat povedat, da bodo vsaj priznali možnost ("Še veliko manj mi je jasno, kako bi lahko sprednje meglenke koga oslepile."), da druge slepijo (tudi - niso vse oči enake!), kaj šele ustrezno naravnali svetlobni snop in uporabljali meglenke samo v ustreznih pogojih! Eni res rabite doktorate :roll:

svetilnik je napisal/-a:Odkar je končana AC LJ-KP so v zimskem obdobju megle zares pogoste in močne, sploh med Postojno in Kozino. Vsi dobro vemo, da je temu kriv poseg v naravo(AC).
...

Gotovo je mnogo bolj vplivala pogozditev Krasa in posledično manjše prevetravanje (burja je npr precej bolj redka in šibka).. Še 30-40 let nazaj je bil Kras med Postojno in Kozino gol, burja pa uspešna v boju z meglo. (Če kdo ne ve - Kras je bil stoleija nazaj obilo poraščen, a so vse njegovo lesno bogastvo uporabili za lesene temelje Benetk - ki še vedno držijo.)

Res je, da je štirideset let nazaj burja razpihala meglo, toda danes se megla nabira zaradi te linije(AC). Megla ni izključno na Kozini, megla sega do Notranjske in naprej, tam pa so smreke visoke tudi do 20 m in niso zrastle čez noč. Venezia se je pa gradila od l 600 pa nekje do 15. st., tako, da to nima nikakeršne veze. Da je kriva povezava AC z Obalo so dokazali tudi strokovnjaki na tem področju. Pot LJ-KP uporabljam že 25 in takšne megle ne pomnim.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne nov 02, 2008 7:31 pm

esem je napisal/-a:Tudi meni so se zdeli doktorati iz meglenk nepotrebni, a sem po tvojem postu spremenil mnenje. Verjetno se še marsikdo - tako kot ti - ne zaveda, kako moteče in nevarne znajo bit nepravilno nastavljene ali samo nepravilno (npr ob dežju) uporabljane meglenke. In takim je treba očitno ene stvari desetkrat povedat, da bodo vsaj priznali možnost ("Še veliko manj mi je jasno, kako bi lahko sprednje meglenke koga oslepile."), da druge slepijo (tudi - niso vse oči enake!), kaj šele ustrezno naravnali svetlobni snop in uporabljali meglenke samo v ustreznih pogojih! Eni res rabite doktorate :roll:
Mene niso nikoli motile meglenke nasproti vozečih vozil, niti njih odsev v vzvratnem ogledalu, če kdo vozi za menoj.
Ponavadi nti ne registriram, ali kdo ima sprednje meglenke ali ne.

Je pa izjema. V nekaterih primerih sem bolj pozoren na sprednje meglenke.
Ti primeri so denimo nekateri novi Fordi, ki imajo čisto majhne meglenke, ki niti ne svetijo preveč intenzivno. (so sploh meglenke?)
V glavnem, te slednje res opazim in si jih zapomnim - pa sploh ne, da bi bila njihova svetloba moteča. Ravno nasprotno.
Z zanimanjem jih gledam ravno zato, ker so mi nenavadne.

Podobno (ampak v negativno smer) je z vsemi, ki vas kao motijo meglenke - ne slepi vas svetloba, temveč prižgana meglenka v vas prižge pravičniško jezo in začnete besneti ter jezno gledati naravnost v meglenke - in samo mislite, da vas slepijo (ali pa vas slepijo običajni ćarometi, ker brez potrebe buljite v tisto smer).

Lighten up and mind your own bloody business.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

BC
Novinec

Napisal/-a BC Ne nov 02, 2008 8:15 pm

mene pa motijo debili, ki mislijo da bolj od mene vejo kaj me moti in zakaj...
I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
RSI
Novinec

Kraj: obersburg

Napisal/-a RSI Ne nov 02, 2008 8:19 pm

BC je napisal/-a:mene pa motijo debili, ki mislijo da bolj od mene vejo kaj me moti in zakaj...

:pivo
VIVE LE SPORT

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne nov 02, 2008 11:35 pm

@sonic: novi galaxy, smax pa mogoče še ker nov model forda majo zraven meglenk parkirne luči in tiste ne bleščijo. Vbistvu sploh ne zgledajo slabo, medtem ko meglenke bleščijo, ker so skonstruirane tako, da svetlobo razpršijo
LP Rok

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po nov 03, 2008 11:57 am

BC je napisal/-a:mene pa motijo debili, ki mislijo da bolj od mene vejo kaj me moti in zakaj...
Kaj pa če niso debili in morda res vedo?

(pa ne se preveč jezit, prosim)

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Po nov 03, 2008 12:07 pm

včeraj zvečer dež, avstrici itak vsi z meglenkami, potem pa še slovenski wannabe rejserji z meglenkami. komaj enega spustiš naprej ker ne moreš pred njim vozit pa se že drugi naguzi za rit.. ful me iritirajo taki.. pa da jim slučajno zadnjo meglenko vklopim ko oni meni svetijo.. potem pa še ponavadi dobim dolge in ne vem kaj vse..

BC
Novinec

Napisal/-a BC Po nov 03, 2008 12:25 pm

sonic je napisal/-a:Kaj pa če niso debili in morda res vedo?
(pa ne se preveč jezit, prosim)
to vprašanje spada v kategorijo - there are no stupid questions, just stupid people ali pa there are no stupid questions, but there are a LOT of inquisitive idiots.
in lahko si brez skrbi, debili me ne jezijo, me samo motijo...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov