Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
x4maximus
Novinec

Napisal/-a x4maximus Po jun 18, 2007 7:37 am

reber je napisal/-a:Vidim, da eni nimate čisto nič pojma o delovanju klimatronica, nekateri tudi o delovanju klime nasploh.
Imam klimatronic v škodi octaviji in lahko rečem le to, da deluje tako kot je treba, tako na kratkih relacijah, kot tudi na dolgih. Funkcija AUTO na klimatronicu je res malo čudna in tukaj imate prav tisti, ki trdite, da klimatronic ni v redu. Ta funkcija dela kar nekaj po svoje in meni osebno ni všeč, ker je jakost premočna. Ker pa ima klimatronic možnost ročnih nastavitev, s tem izklopite AUTO, je uporabnost take regulacije perfektna, saj dela točno tako, kot želimo. Nastaviš lahko področje kam piha, nastaviš lahko jakost ventilatorja in temperaturo. Še vedno pa je to popolnoma avtomatska klima in ne ročna. Ročna klima samo hladi, hladi, hladi, ... do onemoglosti ali do prenizke temperature. To je tista čisto navadna ročna, imamo pa tudi polavtomatske, ki imajo tudi temperaturno tipalo in zato se izklopijo ko je temperatura dosežena. Kaj je ročno in kaj avtomatsko je torej težko definirati, vsaj tiste nekje vmes, saj obstaja kar nekaj različnih načinov delovanja in regulacije.
Najbolj pomembno od vsega je pa ena stvar: nastavitev temperature naj ne bo prenizka, naj bo največ za 5 do 8 stopinj nižja od zunanje. Če je zunaj 32 st naj bo noternaštelano na 25 ali več. Razlika med zunanjo in notranjo naj ne bo prevelika, saj pri zunanji vročini preko 30 in notranji nastavitvi na 25 ali 26 stopinj ni v notranjosti prav nič vroče. Kdor zagovarja štelanje temperature na nižje, naj kar ... potem naj pa ne tarna, da je fasal revmo, prehlad, ...
Nastavitev področja, kam naj piha je prav tako zelo pomembna, jakost pihanja pa prav tako.
Včasih sem imel avto brez klime, pravzaprav imam enega brez klime še vedno in lahko rečem samo to: fajn je če je, če jo pa ni, se pa tudi da preživet. Za avto brez klime je zelo dobro če ima šibedah (strešno okno) ki je uporabno tako v vročini kot rudi v vlažnem vremenu, saj s pomočjo šibedaha šipe lažje odrosimo, pa še prepiha v glavo in še kam ni. Z odprtim oknom mimogrede fašeš zobobol in podobno.
Frajerčki z odprtimi okni in butajočo muziko se seveda tega ne zavedajo, sam da buta, pa da se vidi in sliši ... kakšna budala se pelje mimo.

Bravo!
Se podpišem.
VSE SE DA ---- ČE SE HOČE !!!!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jun 18, 2007 7:58 am

sundaydriver je napisal/-a:@Reber: tele zgodbice o razlikah med temperaturo so za stare ate in babice, ki začnejo stokat, da jih zebe, samo da klimo prižgeš. Če bi bilo zunaj 50 stopinj, bi mel v avtu na 45 stopinj naštimano? :lol: :lol: :lol:
Sicer pa tut če maš v avtu 20 stopinj, ti ni treba HORUK ven na 35°C. Lepo se odpre vrata, da se zrak počasi premeša in potem zleze ven iz avta.

Si kdaj stopil iz stavbe, ki ima 20 stopinj v notranjosti(klima) ven na 32 ali več stopinj. Sej ne greš hitro, počasi se premikaš, ampak je to vseeno velik šok za telo. Veliko večji, kot če greš iz 20 stopinj na -10.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 Po jun 18, 2007 8:49 am

Nekdo je rekel, da sem obcutljiv, v bistvu niti nisem: recimo iz savne direkt v bazen za knajpanje - razlika stopinj je v bistvu VELIKO vecja, kot pri klimi na sonce, pa vseeno ni enako =)

BAZO
Nov uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a BAZO Po jun 18, 2007 9:56 am

Jah kdor je nima prav, da je brezvezna, pa da jo ne rab :D vsak berač svojo malho hvali al kako so rekli.
Realno za kratke relacije ni pomembna, ker se u tist do 5km ne ohladi glih pretirano, ampak mislm da brez klime avta ne bi imel.
Sej jo nimam skos pržgano, ker tut ni skos treba met, ampak takt k jo je pa treba, takt pa jo je res treba met, ker ne mislm prešvican hodt na faks, pa tut ko grem preko 50km/h ne maram met odprtega okna, ker je moteče.

Uporabniški avatar
Sazo
Novinec

Napisal/-a Sazo Po jun 18, 2007 10:06 am

pa tud šibedaha ne morš met odprtgana AC , ker sam piha pa tul k peleš, sux...
pa prepiha ti glavo, kr probi se 200 +pleat z odprtim pa boš vidu...lp
Kdo je bl nor??? Jst al ti???

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Po jun 18, 2007 1:14 pm

Stari ateki pa mamce še predobro vedo, kaj je revma in podobne nevšečnosti ...
50st zunaj ni nikoli, še 40 nikoli ne doseže. Stvari se že segrejejo toliko, ozračje pa nikoli tako visoko in to se šteje kot zunanja temperatura.
OK, če je recimo 36st zunanja temperatura, kar je že res zelo veliko, potem naj bo klima najmanj na 25st ali bolje kar na 26 ali 27st, potem se pa počasi neha tam pri ene 30st, kakor pri kateri klimi. No, temperaturo si naj štima vsak sam, potem naj pa še posledice prenizkih temperatur nosi sam, vključno z zdravstenimi stroški, ki jih plačujemo vsi. Kdor zboli zarad klime naj bo kar samoplačnik pa batine za povrh.

Klima je namenjena lažjemu prenašanju vročine in ne super ugodju pri 21st, ker to poleti nikakor ni zdravo. No, ne rečem, če si v avtu več ur skupaj, da naštelaš nižje, za kratke relacije, ko greš večkrat ven in noter v avto, pa nizka temperatura vsekakor ni v redu.
Ko boste stari ateki in mamke boste to razumeli, prej verjetno ne, tisti ki sedaj še ne razumete.

Za kratke relacije je res brezvezno klimo prižigat, to je recimo za nekaj minut vožnje, ker se v tem času komaj kaj ohladi ... po drugi strani pa, po mojem mnenju je koristno kakšn dve minuti pred koncem vožnje klimo ugasniti, da dela samo ventilacija, da se uparjalnik posuši ... vemo zakaj, zaradi bakterij.

Šibedah je za 200km/h res neprimeren, sicer nisem imel možnosti sprobat, ker forman ni šel tolk, pri normalni vožnji pa je popolnoma nemoteč, tudi na AC pri 120 ali 130 ni tako zelo moteče, malo hrupa je, ampak, bolje to, kot vročina. Pihanja v glavo v primerjavi z odprtim oknom enostavno ni. Take so moje izkušnje, imel pa sem šibedah na formanu in še prej na yugotu.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jun 18, 2007 1:50 pm

jrk0 je napisal/-a:Nekdo je rekel, da sem obcutljiv, v bistvu niti nisem: recimo iz savne direkt v bazen za knajpanje - razlika stopinj je v bistvu VELIKO vecja, kot pri klimi na sonce, pa vseeno ni enako =)

V res vroči savni si par minut in nikoli dlje od 10 ali 15 minut(celo odsvetujejo daljše postanke v savni kot 15 minut, če je temperatura višja od 40 stopinj). Telo se v tem času ne prilagodi na tako temperaturo, zato se potiš in gre vsa svnjarija skozi kožo ven(namen savne). "Mrzel" bazen, pa ima še vedno skoraj telesno temperaturo(vsaj v vseh toplicah je ta temperatura od 29 pa do 36 ali več stopinj). In to ni taka razlika, ker se telesu ni treba prilagajat na mraz, ampak samo na telesno temperaturo. Ko pa enkrat 8 ur sediš v prostoru z 20 stopninjami in se telo čisto prilagodi na to temperaturo, potem pa preideš ven na 32 stopinj, je pas to nekaj čisto drugega in je pravi šok za telo.

Meni oseno je lažje preit iz toplega okolja v mrzlo, kot obratno. Recimo v avtu imam 25 stopinj, zunaj pa recimo -10. Brez problema bom zdržal samo v puloverju, ki sem ga imel na sebi že v avtu, vsaj 10 minut zunaj na mrazu (sprobano že velikokrat, sploh ko smo rili pozimi v kakšnem snegu in snežnih metežih). Če pa sem na 20 stopinjah cel dan in pridem ven na 32 stopinj, me pa to ubija.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Po jun 18, 2007 2:45 pm

Se strinjam z rebrom, samo da jaz pri svojem climatronicu v 99% casa uporabljam kar enostavno AUTO mode. Nisem prevec obcutljiv na to, da na zacetku ful piha, ko ohlaja avta, ampak takrat se tudi pac vozim malo z odprtimi okni, da se malo zrak zamenja, potem pa kmalu zaprem, klimo na AUTO, od 22C do 25C, odvisno od vrocine zunaj (toliko da mi je notri prijetno, mal feelinga je pac treba imet.. ce cutis, da ti zacne mal mrzlo pihat od nekje, pac das stopinjo vec), krozenje zraka na notranji zrak, dokler klima ne zniza obratov ventilatorja, potem pa naprej na AUTO, in to mi tko super hladi avto, da boljs nebi mogl bit. Prijetno, ne cutis niti od kje piha, brez kake posebne nastavitve klime (une gumbe za nastavitev kam naj piha nisem uporabil se nikoli, razen ko sem jih stestiral :D ), na AUTO lepo piha iz vseh rez, vecinoma gor se mi zdi, tako da zelo lepo enakomerno ohladi celoten avto. Pa seveda, vse reze za pihanje imam obrnjene stran od sebe, srednji dve na armaturki pa drugo proti drugi in cist gor, tko lepo mesa hladen zrak in ga posilja po celem avtu gor, da pade dol ;)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo Po jun 18, 2007 3:54 pm

S klimo je isti šmorn kot z vsemi stvarmi v življenju:
Po pameti.......................če jo znaš ponucat!- pamet namreč

Uporabniški avatar
ar35s
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a ar35s Po jun 18, 2007 4:32 pm

reber je napisal/-a: 50st zunaj ni nikoli, še 40 nikoli ne doseže.

:P Včeraj sem šel na kosilo ko je bilo zunaj 48 :D v officu pa klima na ful (22)... ni tako strašno, no res da je bila vlaga samo 12% . Tudi klime v taksijih so navite na max... Skratka, temperaturni šok pri takih razlikah se mi ne zdi nevem kaj, čeprav verjamem, da vsake toliko koga zaradi tega "zvije"...
SlikaSlika
Nonsense in BASIC.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po jun 18, 2007 4:37 pm

Sazo je napisal/-a:pa tud šibedaha ne morš met odprtgana AC , ker sam piha pa tul k peleš, sux...

omejitev je 130 :lol: :lol:
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po jun 18, 2007 5:10 pm

Sazo je napisal/-a:pa tud šibedaha ne morš met odprtgana AC , ker sam piha pa tul k peleš, sux...

Si kdaj imel original tovarniški šibedah?

Meni ni nič pihalo na AC...

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Po jun 18, 2007 5:15 pm

nebivedu je napisal/-a:Si kdaj stopil iz stavbe, ki ima 20 stopinj v notranjosti(klima) ven na 32 ali več stopinj. Sej ne greš hitro, počasi se premikaš, ampak je to vseeno velik šok za telo. Veliko večji, kot če greš iz 20 stopinj na -10.

en od glavnih razlogov, da imajo ameri toliko srcnih kapi :?
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jun 18, 2007 5:16 pm

Meni še sedaj nič ne piha, ampak do 130, ker več avto ne gre, pa imam streho nad voznikom in sovoznikom celo odprto.

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Po jun 18, 2007 5:21 pm

nebivedu je napisal/-a:
jrk0 je napisal/-a:Nekdo je rekel, da sem obcutljiv, v bistvu niti nisem: recimo iz savne direkt v bazen za knajpanje - razlika stopinj je v bistvu VELIKO vecja, kot pri klimi na sonce, pa vseeno ni enako =)

V res vroči savni si par minut in nikoli dlje od 10 ali 15 minut(celo odsvetujejo daljše postanke v savni kot 15 minut, če je temperatura višja od 40 stopinj). Telo se v tem času ne prilagodi na tako temperaturo, zato se potiš in gre vsa svnjarija skozi kožo ven(namen savne). "Mrzel" bazen, pa ima še vedno skoraj telesno temperaturo(vsaj v vseh toplicah je ta temperatura od 29 pa do 36 ali več stopinj). In to ni taka razlika, ker se telesu ni treba prilagajat na mraz, ampak samo na telesno temperaturo. Ko pa enkrat 8 ur sediš v prostoru z 20 stopninjami in se telo čisto prilagodi na to temperaturo, potem pa preideš ven na 32 stopinj, je pas to nekaj čisto drugega in je pravi šok za telo.

Meni oseno je lažje preit iz toplega okolja v mrzlo, kot obratno. Recimo v avtu imam 25 stopinj, zunaj pa recimo -10. Brez problema bom zdržal samo v puloverju, ki sem ga imel na sebi že v avtu, vsaj 10 minut zunaj na mrazu (sprobano že velikokrat, sploh ko smo rili pozimi v kakšnem snegu in snežnih metežih). Če pa sem na 20 stopinjah cel dan in pridem ven na 32 stopinj, me pa to ubija.

dvomim da je bazen za ohlajanje 29 stopinj... že pred savno sem dal roko v ta bazen pa je presneto mrzla voda bla sam po savni not skočit je pa bilo tako fajn prijetno
Slika pugi.si

Sm4jli
Novinec

Napisal/-a Sm4jli Po jun 18, 2007 6:05 pm

Pero je napisal/-a:

Si kdaj imel original tovarniški šibedah?

Meni ni nič pihalo na AC...

Meni tudi ne piha, da bi lahko reku da me bo od tega potem glava bolela ali kaj podobnega. Res pa je da je malo bolj glasno v avtu sam ni neke panike.

Bi pa z veseljem imel klimo in naslednji avto jo bo ziher mel, ker se mi ne da kuhat ko je zunaj 30+ jaz pa stojim v koloni in švicam tolk, da mam že kr lužo pod nogami :lol: in še nekaj kar se mi zdi bistvenega pomena je to da si nekako bolj skoncentriran na vožnjo če je v avtu recimo 22-23 stopinj.
Tako, da jaz sem ZA klimo

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Po jun 18, 2007 6:31 pm

To, da štimaš klimo na 26, 27 stopinj je zame čista budalaščina. Avto mora biti prijetno ohlajen neglede koliko je zunaj. Kaj potem bi se morali po Egiptu furat v vozilih s klimo na 32 stopinj ali več, če je zunaj 40 ???? Ja, res imenitno, da mi bo vroče v avtu, ki ima najsodobnejšo klimo. Je pa zelo zelo priporočljivo, da jo vsaj nekaj minut pred koncem vožnje lepo ugasnete ali pa dvignete stopinje hlajenja in se avto sam kaj hitro ogreje na temperaturo, ki ni več nevarna da bi ob izstopu doživeli šok. Ne pa da celo pot "švicaš", ljudje božji no, ne mučiti svojih družin s takimi forami.

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Po jun 18, 2007 9:11 pm

BAZO je napisal/-a:vsak berač svojo malho hvali al kako so rekli.

Če bi razumel ta pregovor, bi vedel, da ne velja samo za nas "berače" (ki nimamo klime), ampak za vse. Ja, tudi tiste, ki hvalite klimo. Nič ne rečem, je uporabna zadeva, ampak koliko je uporabna katera koli stvar je pa odvisno od zmožnosti in potreb dotične osebe. Če tega zadnjega stavka ne kapirate, pol pa ne vem. Včasih je treba na kaj pogledat še z drugega zornega kota.

Samo za primer, jaz recimo _rabim_ internet. Rabim ga za študij, rabim ga za delo, rabim ga za komunikacijo. Brez bi bil mrzel, ali pa bi vsaj dosti težje funkcioniral. Med tem ko mojim staršem ne pomeni nič. Kljub temu ne bom zdaj njim pravil da so idioti (citiram nekoga) če ga ne uporabljajo in da ga rabijo tudi oni.
Slika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Po jun 18, 2007 9:40 pm

ar35s je napisal/-a:
reber je napisal/-a: 50st zunaj ni nikoli, še 40 nikoli ne doseže.

:P Včeraj sem šel na kosilo ko je bilo zunaj 48 :D v officu pa klima na ful (22)... ni tako strašno, no res da je bila vlaga samo 12% . Tudi klime v taksijih so navite na max... Skratka, temperaturni šok pri takih razlikah se mi ne zdi nevem kaj, čeprav verjamem, da vsake toliko koga zaradi tega "zvije"...

Ne stresaj neumnosti ...
Jaz imam doma tudi en digitalni termometer, ki ima zunaj temperaturni senzor postavljen tako, da sonce posije nanj in ne boš verjel, včasih poleti pokaže tudi krepko čez 50st, ampak to še ne pomeni, da je zunaj res tako vroče ... v bistvu lahko termometer pokaže toliko tudi kadar je manj kot 30st. še pozimi pokaže včasih krepko čez 20st, čeprav je komaj nad ničlo. No, nesrečni termometer je tam samo zaradi jutranje temperature, ki pa jo pokaže točno.

Avto se na soncu segreje preko 50st, notranjost seveda in če odpreš vsa vrata za 2 minute, jih je potem vsekakor precej manj.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov