Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne avg 19, 2007 6:00 pm

FBR je napisal/-a:Po tem takem predvidevam, da se ti Formula 1 naravnost kozla, ali jo gledaš?!!??!

tocno. formula1 je bullshit. lahko bi jih enostavno posedl za playstation-e, bi blo cenejs pa verjetno velik bolj zanimivo.
drgac pa sploh ne gledam tvja ze ene 4 leta ker je to samo pranje mozganov. mam net pa lahk gledam stvari po lastni izbiri in se mi zdi bols.

ucas je bla pa zanimiva F1, ko se ni blo teh fly by wire scen.

motor-sasija-kolesa-voznik.
It's the mystical bond between man and machine..

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne avg 19, 2007 6:13 pm

No, lepo je videt, da je še kdo, ki mu ne odgovarja vožnja opic (daleč od tega, da ne priznam veleznanja voznikov). Vsekakor se mi pa zdi, da pa je F1 še vedno veliko gonilo ravno takih tehnoloških inovacij (stability control, sekvenčni menjalnik, turbo motor, ...), ki se najprej razvijejo za potrebe motošporta, nato pa s časom preidejo v smrtnikovo pločevino.

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line Ne avg 19, 2007 6:48 pm

Voith je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:Po tem takem predvidevam, da se ti Formula 1 naravnost kozla, ali jo gledaš?!!??!

tocno. formula1 je bullshit. lahko bi jih enostavno posedl za playstation-e, bi blo cenejs pa verjetno velik bolj zanimivo.
drgac pa sploh ne gledam tvja ze ene 4 leta ker je to samo pranje mozganov. mam net pa lahk gledam stvari po lastni izbiri in se mi zdi bols.

ucas je bla pa zanimiva F1, ko se ni blo teh fly by wire scen.

motor-sasija-kolesa-voznik.
It's the mystical bond between man and machine..

se popolnoma strinjam z vsem! kašn a formula neki. to je vse že show biznis
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Ne avg 19, 2007 8:15 pm

Osebno mi ta elektronika popolnoma sede. Sam sem tudi TCS na avtomobilu testiral ko sem ga dobil, na počasnejšem a ostrem ovinku; ki pa ni bil cesta temveč dovoz.
Brez TCS mi je avto šibal z nosom ven ob pretiravanju z gasom in ko sem pustil gas mi je začelo obračati rit. Z TCS, pa sem enostavno še vedno tiščal gas do konca; in ko je avto spet lahko maksimalno pospeševal brez odnašanja mi je v momentu potegnil motor do fula. Osebno se mi zdi koristna stvar že TCS, kaj šele abs.
Zdej eni pravijo; ja pa imam rad da je vse pod mojo kontrolo.. - HALO? -če imaš ti pod kontrolo vse ostale udeležence v prometu, poledice, nepregleden ovinek, divjad ali kmeta z počasnim traktorjem na sred nepreglednega ovinka in še tono ostalih zadev ki te lahko presenetijo - pa ti mora da si BOG potem.
Pa da ne bo kdo rekel saj peljem po pameti - super, tako je tudi treba ESP gor ali dol pa vendarle evo enega primera ki bi me lahko stal glave in pleha - pa naj bo kdo tukaj junak ki bi to lahko predvidel.
Lep sončen in vroč dan, na feltnah sveže gume, polprazna lokalna cesta in pred mano bolj blag ovinek, ki ga lahko z najmanjšo lahkoto odpeljem vsaj 100. Nakar pri brzini obazim širok pas vode sred ovinka - od kje mater? -Po kateri logiki? Skratka en tip je črpal vodo iz zalite kleti iz bajte v bližini in je črevo zlivalo potok vode, ki se je prelival prek ceste. Za bremzanje je bilo prepozno... malce bolj ostro sem zavil, da sem dobil boljši lok; takoj popolnoma zravnal volan; stisnil sklopko krepko prijel volan in stisnil zobe. Akvaplaning je bil več kot občuten vendar je vse šlo skozi brez posledic - na srečo. Avto ni imel nobenega ESP ali ESC
Kaj pa če nebi tako naredil? -Če bi bil utrujen, manj skoncentriran itd - brez ESP bi se gotovo razsul kot kanta; mogoče tudi če bi ga imel - vendar bi ESP drastično zmanjšal možnost pizdarije, tako da hvalabogu da ga nenehno dodelujejo in vgrajujejo.
Ceste so itak postale že loterija dandanes.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

uniXer
Nov uporabnik

Napisal/-a uniXer Ne avg 19, 2007 8:20 pm

Ali se da nadknadno namontirat ESP v avto? Zanima me za audi a6 letnik 1997.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Ne avg 19, 2007 8:41 pm

uniXer je napisal/-a:Ali se da nadknadno namontirat ESP v avto? Zanima me za audi a6 letnik 1997.

Praktično skoraj nemogoče saj bi prišlo predrago. Ko so Audijem TT po vpoklicu popravili podvozje, so vse naredili tako kot so imeli "prenovljeni" modeli razen ESP-ja, saj bi ga bilo skoraj nesmiselno vgrajevati zaradi prevelikih stroškov.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 Ne avg 19, 2007 8:52 pm

INFINITI je napisal/-a:Osebno mi ta elektronika popolnoma sede.....

Se strinjam.
Drugače pa nima smisla, ker eni take bučke trosijo, da ker glava boli.
Me zanima koliko uporabnikov vozi avtomobile z ESP-jem ?
Itak pa po tem sistemu ni potrebe, ker se po naših cestah vozijo sami "Gronholmi" in "Loebi".
Zadnjič spremenil TomyBoy2, dne Ne avg 19, 2007 11:37 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne avg 19, 2007 9:59 pm

Čeprav sem zagovornik ESPja, ga zaenkrat v svojem avtomobilu še nimam. Sem se pa tudi zanimal za naknadno vgradnjo. Približno 2000€ bi prišel material, če se prav spomnim. Sicer je 2000€ še vedno hudo poceni, v primerjavi z glavo, a se mi vseeno zdi preveč. Naslednji ga bo pa skoraj zagotovo imel. Imam pa ASR in EDS in sta uporabna pripomočka, sploh za vožnjo po snegu, se pa na žalost ASR izkaže za premalo natančnega v ostrih ovinkih na zelo spolzkem asfaltu in se še vedno pojavi podkrmarjenje zaradi preveč gasa.

Me veseli, da se je našlo še nekaj takih, ki razumejo zakaj se gre pri stvari.

Kar se tiče pa vgrajevanja elektronike v avtomobile. Vedno več je bo. Razlogov zato je pa več. Če vzamemo primer motorne elektronike. Z elektroniko je mogoče pripraviti bolj točne odmerke goriva in bolj primerno mešanico, ki se veliko bolj prilagajajo trenutnim zahtevam voznika po motorni moči. Rezultat tega je precej nižja poraba in večja moč motorjev. Pa mislim da se vas veliko manj pritožuje zaradi te elektronike. Čeprav ima tudi ta slabe lastnosti. Kar se tiče elektronike za varnostne sisteme, mislim da je tudi preprečila ogromno nesreč in rešila veliko življenj. Že res, da je nesreč vedno več, a je vedno več tudi prometa in vedno več je na cesti ljudi, ki vozijo zato ker morajo in ne zato, ker bi tako hoteli. Že res, da imajo starejši avtomobili popolnoma brez elektronike nek poseben čar, a tega cenijo le redki. In tisti si bodo že našli avto, ki jim bo ustrezal, prav gotovo pa ne bo to nov avto, ampak nek starejši.

Za konec še tole. Serijska vgradnja ESCja v avtomobile bo slej ko prej postala realnost. Enako kot je bilo z vzglavniki na sedežih, varnostnimi pasovi, sedaj se podobno dogaja z ABSom in Airbagi, v prihodnosti pa gotovo sledi še ESC, za njim pa še kakšni drugačni sistemi, kot naprimer detekcija vozil v mrtvem kotu. Kdaj bo ESC serijsko vgrajen v avtomobile je samo še vprašanje časa in na žalost s tem povezanimi izgubljenimi življenji in zvito pločevino.
Slika

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Ne avg 19, 2007 11:39 pm

Kakšen esp ljudje božji.Vse je v idealni liniji in magični desnici oz peti desnice, ker prsti so na bremzi pred vstopom v ovinek.Leva noga je na sklopki,leva roka mota volan in išče idealno linijo za vstop v ovinek, desna roka je na šaltheblu in doun šifta.....
Avto je primarno namenjen prevozu iz točke a v točko b.Na poti poslušamo radio, si vrtamo po nosu ali šlatamo sopotnico.In ko gre v takem trenutko kaj narobe ti prav pride vsaka elektronika.Avtomobili so zmeraj bolj varni in avtomatizirani in prav je to.Stroj dela veliko manj napšak kot človek.Res je, da to jemlje nekaj avtomobilske romatike, ampak še zmeraj imaš lahko doma kakega starga porscha za čez vikend.
Je pa res, da če bi bili vsi tako dobri vozniki kot ste nekateri forumaši ne bi potrebovali esp-ja.Ampak žal nam nekaterim mati narava ni poklonila tega božjega daru.

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo Po avg 20, 2007 8:23 am

elektronika rulz :!:
Tudi to kar tipkamo je elektronika.
Koliko Vas junakov še na papir množi in deli :?:
ali pa mogoče še vedno uporabljamo abake? :!:

weta
Novinec

Napisal/-a weta Po avg 20, 2007 10:00 am

elektronika ja, ampak zanesljiva.

se zgodi tudi, da začnejo razni espji absi itd delat po svoje in avto na ravni cesti odfrči v grmovje ali kam drugam. v takem primeru ga raje nimam, drugače pa ok.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po avg 20, 2007 11:32 am

Hmnja - dajmo se potem začet bunit, da mora biti tudi krmiljenje - torej volan povsem mehanski, saj servo asistenca ni popolna v primeru kratkega stika na volanu. Meni je naredilo kurcšlus in blokiralo volan... ročna saves. A naj zdej iz vsakega avta f00knem ven vso elektroniko :D?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po avg 20, 2007 11:42 am

Kael je napisal/-a:Hmnja - dajmo se potem začet bunit, da mora biti tudi krmiljenje - torej volan povsem mehanski, saj servo asistenca ni popolna v primeru kratkega stika na volanu. Meni je naredilo kurcšlus in blokiralo volan... ročna saves. A naj zdej iz vsakega avta f00knem ven vso elektroniko :D?

Naj ima vsak tisto kar zmore in kar hoče imet. Sam imam 2 močnejša kabla do štarterja in do alternatorja pod havbo pa par drobnih za luči in smernike, ter pokazatelja kok je olja v mašini, voltmeter in kakšen pogon uporabljam(2WD, 4WD ali reduktor). Vse skupaj imam pod havbo 15 žic, in to mi je dovolj. Če bi se dalo, bi jih imel še manj, ker imam rad avtomobile s samo mehaniko.

V vsej svoji praksi odkar vozim, bi mi ESP mogoče prišel samo enkrat prav in to pri 30km/h, ko se je postavila srna na cesto in je s petko turbo nisem hotel nabiti, naredil sem pa z manevriranjem na pesku več škode, kot če bi jo nabil. Pa še to ne vem, če bi ESP takrat rešil situacijo, ker je avtro potegnilo v globok pesek na makadamski cesti in od tam v jarek. Hitrost je bila 30km/h, tko da se je vse odvijalo v počasnem posnetku. Od takrat naprej imam terenca in me srne ne skrbijo več, ker se jim ne umikam, vedno pa po trku s srno pristanem na cesti, srna pa v golažu.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po avg 20, 2007 1:25 pm

cordo je napisal/-a:elektronika rulz :!:

ko bos dobu ksn cip al pa dva v glavo te bom se enkrat uprasu :>

elektroniki se prevec zaupa. in js sm prvi k lahko potrdi, da je dalec od tega da bi bla 100% zanesljiva.

obstaja tud moznost da se nesreca zgodi prou zarad te intervencije elektronike in v tem primeru mora bit pol zanimiu obcutek k si se zaletu ne po svoji ampak po boschevi krivdi..

js vozm in js morm predvidt, da je mogoce luza sred suse na sred ovinka. tko pac je in elektronika ni izgovor za to.

predvidevanje in defenzivna voznja 50x vec zivljenj resi kot vsak elektronski sistem. celo vec jih resi kot una gurtna s katero se privezujemo v avtu.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po avg 20, 2007 1:32 pm

Voith je napisal/-a:
cordo je napisal/-a:elektronika rulz :!:

ko bos dobu ksn cip al pa dva v glavo te bom se enkrat uprasu :>

elektroniki se prevec zaupa. in js sm prvi k lahko potrdi, da je dalec od tega da bi bla 100% zanesljiva.

obstaja tud moznost da se nesreca zgodi prou zarad te intervencije elektronike in v tem primeru mora bit pol zanimiu obcutek k si se zaletu ne po svoji ampak po boschevi krivdi..

js vozm in js morm predvidt, da je mogoce luza sred suse na sred ovinka. tko pac je in elektronika ni izgovor za to.

In če te luža...olje, otrok kdaj preseneti? Si morda Mr.perfect za volanom? Ali pač ne!?
Ne ga biksat voith...ESP NE MORE škodit...nikakor pa tudi ne more pomagat bedaku ki se bo zanašal nanj tako da bo v ovinek pripeljal 2x hitreje kot bi brez njega...no...takšen bo tudi avto brez ESP-ja hitro skantal, o tem ni dvoma...Newton je pač še vedno zakon :lol:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po avg 20, 2007 1:45 pm

no uglavnem ESP ali ne ESP nesrec bo v sloveniji se zmer isto al pa se vec. ne zato ker bi blo premal boschevih skatlic v avtomobilih ampak zaradi tega ker ima veliko avtov enega konja, ki sedi za volanom prevec.

kar privede do ugotovitve da ne rabimo obveznega ESP-ja v avtomobilih, ampak rabimo terapije strpnosti in potrpljenja. skratka psihiatra v vsako vas pa se frustracije nebojo skos na cesto manifestirale. upam.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Po avg 20, 2007 3:28 pm

Voith je napisal/-a:no uglavnem ESP ali ne ESP nesrec bo v sloveniji se zmer isto al pa se vec. ne zato ker bi blo premal boschevih skatlic v avtomobilih ampak zaradi tega ker ima veliko avtov enega konja, ki sedi za volanom prevec.

kar privede do ugotovitve da ne rabimo obveznega ESP-ja v avtomobilih, ampak rabimo terapije strpnosti in potrpljenja. skratka psihiatra v vsako vas pa se frustracije nebojo skos na cesto manifestirale. upam.

Ne, to privede do ugotovitve da rabimo psihiatra v vsaki vasi, poleg tega pa tudi druge stvari, ki pripomorejo k bolj varni vožnji.

In zdej še petdesetič v tej temi: Nimajo vsi vozniki frustracij, večina je normalnih voznikov, za take voznike, torej za večino se bo vgradil esp, ker želimo da je večina varna in ne idijoti ki provocirajo na cestah. Lahko pa zaradi mene tudi za njih. Tud sam kdaj ksn pregleden, prazen, poznan ovinek rad hitreje prepeljem in bi mi bilo super če bi me esp rešil. Tko da moj naslednji avto bo sigurno imel esp.

Uporabniški avatar
andrej86
Stalni uporabnik

Kraj: Tam kjer klepajo renaultovi ventili

Napisal/-a andrej86 Po avg 20, 2007 4:46 pm

Kael je napisal/-a:Najboljši pripomoček za slovenske voznike bi bil sistem Garmin + tahograf + bluetooth + račulaniški program pri policajih, ki si logira vožnje. Policaj te ustavi, pogleda s programom tahograf in ti lepo izstavi račun za norenje. Edino to js vidim kot rešitev, da folk nau več furu tako, kot da je na veliki nagradi Monze + seveda še alkotester. Druga naši zabiti mentaliteti, razen voznika, ki vozi namesto nas, preprosto ne preostane.

kaj ti šlepara vozš da se tolko buniš ne piši bedarij :roll:

Uporabniški avatar
andrej86
Stalni uporabnik

Kraj: Tam kjer klepajo renaultovi ventili

Napisal/-a andrej86 Po avg 20, 2007 4:49 pm

FBR je napisal/-a:
Zodd je napisal/-a:kot sem ze 100x napisal in vedno bom to trdil.

NEHAJO naj se igrati z nasim davkoplacevalskim denarjem in naj kot prvo zacnejo delati ceste take da si bodo zasluzile to ime! nehajo naj krivdo valiti vedno izkljucno na voznike! asfalt je pri nas ponekod oz bolje receno totalen drek ker je enostavno PREGLADEK! najlazje je zmer krivit neumen folk medtem ko si samo polnijo zepe z nasim denarjem zato da se potem lahko vozimo po drsaliscih in pofukanih flikah in jamah, za ceste ki zahtevajo najvec zivljenj oz bolje odseke cest SAMO JAMRAJO ZE 15 let! NAREDIJO pa NIC ! kar pomeni da se jim j**e za nasa zivljenja s pridom izkoriscajo medije se naprej polagajo asfalt ki bolj spominja na ploscice v kopalnici ki je seveda blazno poceni, računajo ogromno in si filajo denarnice tako je to.

in takrat ko pride do situacije ko guma more prijeti in ne prime tudi ce imas cisto nove in ne vem kaksne super gume bos zletel ven in seveda kriva je hitrost ker pri 25km/h se to ne more zgoditi

je pa res da folk je in bo vedno umiral na cestah zaradi latsnih napak bi bilo pa precej bolje ce bi ceste gradili pametno (grob asfalt tak na katerega se clovek lahko zanese se posebno v dezju) in dobre siroke ceste (pregledne)

dokler pa gradijo "po domace" tako da je za njih cim ceneje in nekateri kurci bogatijo na nas racun se pa osebno poscijem na nabijanje TVja in Medijev da je skor za vsako nesreco kriva hitrost... bogve koliko je samo mehanskih okvar malce pred nesreco kot so pocene pnevmatike ali kaj takega

tocno se ve da velik motoristov pomre ker priletijo v previsoke zascitne ograje s telesom v tiste kolicke pa za to da umres ni treba it 200 pomoje je ze 50 dost zadnje case kjerkoli delajo nove ceste so robniki taki DA JE CLOVEKA STRAH KAJ BI SE ZGODILO ce bi S KOLESOM PADEL NANJ kaj sele z motorjem pišuka ker genij je izumil 25 centimeterske robnike ki so za namecek ostri kot noz ? odprite oci zaboga

celo zivljenje bomo placevali kot bedaki zato da se bomo vozili po luknjah

Točno tako. Pa da ne govorim, da je letos naša fina vlada vsa vzdrževanja regionalnih cest obesila še na pleča občin. Zdaj bodo šele redno obnovljena?!?!!?!!!!!!!!!!?!!!! Da jih ni sram.

Najprej naredte "normalne" ceste potem se pa lahko pogovarjamo o čem drugem. Bemti, se pelem po frišni avtocesti pa je že vsa zjebana. Pa ljudje k je to čemu podobno!?!?!?!?!

vajine besede naj usliši bog
pošljite še to kakem višjem organu
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov