Energetik81 je napisal/-a:3/4 folka vsaj nima pojma, kako se avto obnaša v kritičnih situacijah.
Seveda ne, ker vožnja svojega avtomobila na meji sposobnosti po praznem parkirišču, drift v snegu ali pa enostavn preizkus zaviranja na polno in potem ugotavljanja kako avto to prenese pri nas pomeni 460 eurov in 6 kazenskih točk. Vozjo se pa vsi 190 po avtocesti v sluzbo pa nazaj, k je treba pa reagirat pa noben ne ve kaj pa kako.
Da podkrepim tole trditev:
Jz sm se po tuji in po svoji krivdi že parkrat znajdu v temu recimo "zanimivih situacijah" kot so ble da sm (po svoji krivdi sicer) pocez postavu avto na avtocesti pr ene 130 na uro. Sreča je sigurno bla zravn ampak če nebi svojih miljon krogov predriftal po krožnih križiščih nebi NIKOLI ampak NIKOLI ujel avta in ga spravil nazaj naravnost. V tistem trenutku sem reagiral refleksno na nekaj kar sem iz lastne zabave počel mnogokrat, ne pri takih hitrostih ampak to da je avto obrnjen pravokotno na cesto mi ni bilo tuje.
V snegu je folk isti... Gre v ovinek prehitro (nehote) in mu začne odnašati rit, kaj naredi? Spusti gas ker se ustraši. Rezultat? 360 pa na nasprotni pas v avto/ograjo.
Dejstvo je da ljudje uporabljajo avto za relacijo A do B za kar so tudi primarno namenjeni, bi blo pa stanje na cestah veliko boljše če bi se kdo kdaj med vožnjo postavil v kakšno situacijo in razmišljal kaj bi naredil če...
Jz recimo kadar vozim si dostikrat pred sabo na cesti predstavljam situacije - kaj pa če je za nepreglednim ovinkom pred mano na mojem pasu šleper. Kaj če je na avtocesti za vogalom okrog katerega bom prišel zdejle 130 na levem pasu na tleh motorist? S takim razmišljanjem verjamem da sem sebe naredil v boljšega voznika, ker potem ko se situacija zgodi, če nisi nikoli pomislil kaj bi naredil, je verjetnost da boš prav reagiral odvisna od sreče, ker v tistem trenutku ko situacija nenadoma pride je samo refleks, časa za razmišljanje pa ni.