Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To dec 29, 2009 12:57 pm

lisko je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:In pri telefonskih klicih je še vedno največji problem, da si skoncentriran bolj an pogovor kot na cesto, in je bluetooth slušalka ali pa telefon v roki in avtomatski menjalnik skorajda isto.

Res je! Problem je pogovor, ki zmanjša zbranost na vožnjo in promet. Razna prostoročna telefoniranja, aut. menjalnik...res olajšajo telefoniranje vendar to vseeno ni 100% zanesljivo!! Tudi pogovor z sopotnikom je lahko zelo moteč za šoferja, to je dokazano. Ampak ponavadi se šofer s sopotnikom ne pogovarja tako skoncentrirano, kot po telefonu zato ni tako nevarno.

O ja, mam slabe izkušnje. :?

Ti tudi? Iz tega razloga sem jaz dobil kazen za prekoračeno hitrost.....enostavno se zagovoriš in pozabiš na števec :)

Lisko a ti imaš čeljust in desno nogo povezano drugače kot ostali? Ko odpreš usta pade noga do deske ali kako?

No da ne bo samo zafrkancija: Sam letno naredim cca 100.000 km letno od tega vsaj 10.000km telefoniram (bluetooth). Včasih bi najraje tega vraga vrgel skozi okno in se vozil brez telefona kot pred 15 leti. Res je da z raznimi prostoročnimi pripomočki voziš bolj varno (ni mrtvega kota ker držiš telefon pri ušesu, obe roki sta prosti...), vseeno pa se med telefoniranjem pozornost na cesti močno zmanjša. Pri sebi sem zato intenzivno delal na tem, da med pogovorom zmanjšam hitrost vožnje in povečam varnostno razdaljo, da vsaj deloma kompenziram zmanjšano pozornost na cesti.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To dec 29, 2009 1:14 pm

lisko je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:In pri telefonskih klicih je še vedno največji problem, da si skoncentriran bolj an pogovor kot na cesto, in je bluetooth slušalka ali pa telefon v roki in avtomatski menjalnik skorajda isto.

Res je! Problem je pogovor, ki zmanjša zbranost na vožnjo in promet. Razna prostoročna telefoniranja, aut. menjalnik...res olajšajo telefoniranje vendar to vseeno ni 100% zanesljivo!! Tudi pogovor z sopotnikom je lahko zelo moteč za šoferja, to je dokazano. Ampak ponavadi se šofer s sopotnikom ne pogovarja tako skoncentrirano, kot po telefonu zato ni tako nevarno.

Ti tudi? Iz tega razloga sem jaz dobil kazen za prekoračeno hitrost.....enostavno se zagovoriš in pozabiš na števec :)

Ne. Izsilil prednost na semaforiziranem križišču...ubistvu jo je delno tudi tisti pred mano, js sm sam za njim vozil, in debatiral, in bum. Ni blo nič hudga, sam zadost glupa stvar da se zamisliš... :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To dec 29, 2009 1:28 pm

tristan01 je napisal/-a:Včasih bi najraje tega vraga vrgel skozi okno in se vozil brez telefona kot pred 15 leti. Res je da z raznimi prostoročnimi pripomočki voziš bolj varno (ni mrtvega kota ker držiš telefon pri ušesu, obe roki sta prosti...), vseeno pa se med telefoniranjem pozornost na cesti močno zmanjša. Pri sebi sem zato intenzivno delal na tem, da med pogovorom zmanjšam hitrost vožnje in povečam varnostno razdaljo, da vsaj deloma kompenziram zmanjšano pozornost na cesti.

LP Tristan01

Kaj bi jst dal, da bi lahko gsm čez okno vrgel.

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso To dec 29, 2009 1:32 pm

jst pa kot razvado štejem pri meni držanje roke na prestavni ročici. to škoduje menjalniku baje, zato sm kar nekej časa porabu da sm se odnavadu.
in razvada, katere se nikoli nebom odnavadu (niti ne poskušam) je ta, da ne držim obeh rok na volanu kot bi bilo pravilno (nevem če to dela 2% voznikov).

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed To dec 29, 2009 1:39 pm

Pravilna drža volana je problem tudi pri meni...pravilno ga držim sam če se hitreje vozim čez ovinke.Drugače pa ponavadi ena roka na volanu,druga na naslonjalu ali pa ob roki na spodnji strani volana.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To dec 29, 2009 1:48 pm

need 4 speed je napisal/-a:...pravilno ga držim sam če se hitreje vozim čez ovinke.

2x :D

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To dec 29, 2009 2:07 pm

mr.ramo je napisal/-a:
need 4 speed je napisal/-a:...pravilno ga držim sam če se hitreje vozim čez ovinke.

2x :D

:jy neki podobnga :lol:
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO To dec 29, 2009 4:02 pm

nebivedu je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:Včasih bi najraje tega vraga vrgel skozi okno in se vozil brez telefona kot pred 15 leti. Res je da z raznimi prostoročnimi pripomočki voziš bolj varno (ni mrtvega kota ker držiš telefon pri ušesu, obe roki sta prosti...), vseeno pa se med telefoniranjem pozornost na cesti močno zmanjša. Pri sebi sem zato intenzivno delal na tem, da med pogovorom zmanjšam hitrost vožnje in povečam varnostno razdaljo, da vsaj deloma kompenziram zmanjšano pozornost na cesti.

LP Tristan01

Kaj bi jst dal, da bi lahko gsm čez okno vrgel.

Kaj bi jaz dal da bi imel plug za taksne ki ga uporabljajo ... preprosto bi najraje koga vcasih dol iz ceste porinil ... :roll:

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To dec 29, 2009 6:05 pm

Po tistem linku, ki ga je prilepil Mactron me je pa kar treslo po hrbtu oops

Vsaka stvar, ki se dodatno uporablja v avtu odvrača pozornost, to je dejstvo!
Mislim, da še najmanj moti muzika iz radia - seveda, če se vmes kaj preveč ne ukvarjaš s prestavljanjem po njem.
Je tudi odvisno kaj poslušaš, če puslušaš recimo kako pogovorno oddajo, tam že bolj pozorno loviš na ušesa, če je to kaka svetovalna oddaja, ki te zanima, tisto je še slabše.

Vožnja z eno roko je problematična predvsem ponoči na kaki slabši in ožji cesti. Nasproti ti pride avto, te zaslepi z lučmi in, ko se boriš za tiste centimetre asfalta preden greš na bankino je dosti slabša odzivnost, ko te recimo potegne rob bankine ali pa zapneš za luknjo, ki je prej ne vidiš. Pri uporabi dolgih luči na ovinkasti cesti ali na cesti, ki se močneje dviga in se na vrhu takoj obrne nazaj dol, tam lahko pride avto nasproti in snopa njegovih luči sploh ne opaziš preden ne posveti direkt v tebe. Če v takem primeru voziš samo z eno roko sigurno pozneje preklopiš na kratke luči, kot če imaš roko na volanu ves čas. Če imaš roko na volanu v takem položaju, da lahko v trenutku "usekaš" po stikalni ročici je vredu, problem pa je če imaš roko malo višje ali pa nižje (vožnja v ovinke) v takem primeru pa ne moreš s prsti dosežt ročice. Takoj pride do zamika in posledično dodatno slepiš nasproti vozečega.

Tudi kaki pogledi na zadnjo klop so lahko kritični, ko se mamice ozirajo nazaj k otroku, tudi če ga nadzirajo v vzratnem ogledalu se katera preveč zagleda v tist špegu in spet lahko poči...
Motilnih dejavnikov je pa cev kup, radio, razna brskanja po potovalnem računalniku, telefoni, nastavljanje navigacije, sopotniki, kake nemirne živali v avtu,...potem so pa še tu zunanji členi, tipičen primer so kake hude bejbe na pločniku :lol: tem bi mogli policaji kazni pisat, ker so potencialni dejavniki za povzročanje nezbranosti voznikov :lol: :lol:

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To dec 29, 2009 6:32 pm

mišek je napisal/-a:Po tistem linku, ki ga je prilepil Mactron me je pa kar treslo po hrbtu oops

Mislim, da še najmanj moti muzika iz radia - seveda, če se vmes kaj preveč ne ukvarjaš s prestavljanjem po njem.
Je tudi odvisno kaj poslušaš, če puslušaš recimo kako pogovorno oddajo, tam že bolj pozorno loviš na ušesa, če je to kaka svetovalna oddaja, ki te zanima, tisto je še slabše.

Vožnja z eno roko je problematična predvsem ponoči na kaki slabši in ožji cesti. Nasproti ti pride avto, te zaslepi z lučmi in, ko se boriš za tiste centimetre asfalta preden greš na bankino je dosti slabša odzivnost, ko te recimo potegne rob bankine ali pa zapneš za luknjo, ki je prej ne vidiš. Pri uporabi dolgih luči na ovinkasti cesti ali na cesti, ki se močneje dviga in se na vrhu takoj obrne nazaj dol, tam lahko pride avto nasproti in snopa njegovih luči sploh ne opaziš preden ne posveti direkt v tebe. Če v takem primeru voziš samo z eno roko sigurno pozneje preklopiš na kratke luči, kot če imaš roko na volanu ves čas. Če imaš roko na volanu v takem položaju, da lahko v trenutku "usekaš" po stikalni ročici je vredu, problem pa je če imaš roko malo višje ali pa nižje (vožnja v ovinke) v takem primeru pa ne moreš s prsti dosežt ročice. Takoj pride do zamika in posledično dodatno slepiš nasproti vozečega.

Tudi kaki pogledi na zadnjo klop so lahko kritični, ko se mamice ozirajo nazaj k otroku, tudi če ga nadzirajo v vzratnem ogledalu se katera preveč zagleda v tist špegu in spet lahko poči...
Motilnih dejavnikov je pa cev kup, radio, razna brskanja po potovalnem računalniku, telefoni, nastavljanje navigacije, sopotniki, kake nemirne živali v avtu,...potem so pa še tu zunanji členi, tipičen primer so kake hude bejbe na pločniku :lol: tem bi mogli policaji kazni pisat, ker so potencialni dejavniki za povzročanje nezbranosti voznikov :lol: :lol:

To mene še najbolj zaposli :lol: Potovalni računalnik bi morali prepovedat, tak pa skos gledam za kolk litrov se furam hehe

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B To dec 29, 2009 6:55 pm

Jest v bistvu telefoniram dosti med voznjo.. Prek BT slusalke seveda. Sem ze delal malo samo-poizkuse, kot je bil ze prej primer, se pogovarjas, pa se potem probas cimvec stvari iz poti spomnat, in se tko preverjam, ce sem prevec pozoren na telefon, da se bolj posvetim voznji. Deluje, sem se ze tako navadil, da me dostikrat na drugi strani telefona sprasujejo al se poslusam al sem izginil :D

Druga stvar pa muzka.. Pomaga pomirjati, sem ugotovil da ce mam muzko navito, da se mi avtomaticno zmanjsa hitrost in povecajo varnostne razdalje..

Jem niti pod razno (ok, ce se mi mudi kako Frutabelo obcasno), pijem samo na AC (samo ce imam flaso na dosegu roke pri armaturki, ce jo moras lovit po celem avtu, pol pac tega ne mores delat med voznjo..), pisem SMSov ali delam karkoli drugega po telefonu kot da se oglasim na telefon nikoli..

Vidis pa svega i svasta ja, pol pa folk vijuga sem pa tja, mu pa malo potrobis in ga opozoris, te pa cudno gleda.. Eh ja..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To dec 29, 2009 8:30 pm

Js mam precej razvad, telefoniranje, pisanje sms, v prešni sluzbi sem se po dlancniku saril med voznjo oops , volana tak skor nikol ne drzim z obema rokama, varnostna razdalja mi ne leži najboljše, jem zelo redko v avtu, pijem če sm žejen ( seveda samo brezalkoholne pijače ). Ubistvu od vsega se mi zdi da so najnevarnejši sms pa pogovori po telefonu, sem precej zmanjšal, ampak pošteno povedano še vedno veliko preveč uporabljam telefon v avtu oops
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Sharona055
Nov uporabnik

Napisal/-a Sharona055 To dec 29, 2009 8:46 pm

berlonso je napisal/-a:jst pa kot razvado štejem pri meni držanje roke na prestavni ročici. to škoduje menjalniku baje, zato sm kar nekej časa porabu da sm se odnavadu.

mi lahko to razložiš :?:

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ To dec 29, 2009 8:48 pm

Sharona055 je napisal/-a:
berlonso je napisal/-a:jst pa kot razvado štejem pri meni držanje roke na prestavni ročici. to škoduje menjalniku baje, zato sm kar nekej časa porabu da sm se odnavadu.

mi lahko to razložiš :?:

Ja, vilice so obremenjene v menjalniku in to ni dobro. Za več pa pogooglaj :)

Uporabniški avatar
Sharona055
Nov uporabnik

Napisal/-a Sharona055 To dec 29, 2009 9:02 pm

NejcZ je napisal/-a:Ja, vilice so obremenjene v menjalniku in to ni dobro. Za več pa pogooglaj :)

off: ampak to ni neka obremenitev, imaš pač naslonjeno roko... nisem se nikoli s tem obremenjevala :)

on: tu pa tam cigaret :D

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Napisal/-a NejcZ To dec 29, 2009 9:18 pm

Sharona055 je napisal/-a:off: ampak to ni neka obremenitev, imaš pač naslonjeno roko... nisem se nikoli s tem obremenjevala :)

on: tu pa tam cigaret :D

Nevem koliko je dejansko škodljivo, tako sem slišal od starih stricev :D Mam pa tut js roko na šaltheblu :) Nekaj verjetno je na tem, da bi pa kakšno škodo delal z tem če ravno ne tiščiš z nevemkako silo pa ne verjamem.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko To dec 29, 2009 9:24 pm

NejcZ je napisal/-a:Nevem koliko je dejansko škodljivo, tako sem slišal od starih stricev :D Mam pa tut js roko na šaltheblu :) Nekaj verjetno je na tem, da bi pa kakšno škodo delal z tem če ravno ne tiščiš z nevemkako silo pa ne verjamem.

dejansko mal res obremenjuješ menjalnik(vilice na menjalniku,kar se pa po zlo dolgem času kaj opazi), to je pa tud vse-tud sam vozim tko,da bi obe roki imel na volanu-tko niti neznam več vozit :D

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To dec 29, 2009 9:51 pm

mišek je napisal/-a:Po tistem linku, ki ga je prilepil Mactron me je pa kar treslo po hrbtu oops

jst se z 95% tvojimi posti na forumu strinjam.sam mam tak obcutek k da ti vse te dejavnike pa stvari o katerih pises vzames v obzir in se jih drzis.
bi pa upal dat roko v ogenj da temu ni tako,zato ti tut ni potrebno se zgrazat nad nekaterimi ki pac telefonarijo,pa pijejo,ker sm preprican da si tut ti kdaj ,sprejel klic,pojedu bombon,popil malo soka...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To dec 29, 2009 10:06 pm

tristan01 je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

Lisko a ti imaš čeljust in desno nogo povezano drugače kot ostali? Ko odpreš usta pade noga do deske ali kako?

LP Tristan01

Hehe ne sam pač 60 konjev nardi svoje ... :D :D :D :D :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To dec 29, 2009 10:30 pm

@abbe; res je nisem angelček, se kdaj oglasim na telefon (samo domačim, druge samo prekinem in potem doma pokličem nazaj, tel. si dam v režo za zapiranje vrat - najslabše je, če ga moraš vlačit iz žepa), pijem med vožnjo res ne, z obema rokama pa ne vozim glih najbolj vestno. Ampak to bolj na preglednih praznih, oz. širokih odsekih. V ovinkih se trudim in primem tako kot se zagre :) To te potem praksa izuči; pri nas so bolj kot ne slabe ozke ceste in ko enkrat skačeš po bankini, ker ti eden nasproti seka ovinkek vidiš, da moraš takrat biti preklemano hiter z volanom in je boljše, če imaš obe roki pripravljene za akcijo ;)
Saj pravim mene je najbolj zmotilo tist, ko eni pravijo (pa jih ni tako malo), da med vožnjo pišejo sms, zajtrkujejo, potem eden je celo napisal, da se brije oops.. To je pa višek vseh neumnosti.
Ni napisal na kaki cesti izvaja to britje, ampak to ne sodi nikamor, če ne druga vsaj sram bi ga lahko bilo, da se vozi pa z brivnikom telovadi poleg.
Ljudje božji pa dajte se vstat 10, 15min prej pa se obrit pa najest DOMA ne pa na poti v avtu!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov