Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Ne jan 31, 2010 9:41 pm

zajbel je napisal/-a:
denko4 je napisal/-a:Poglej, hec je v tem, da ponavadi je cona 30 okoli šol zaradi otrok. Čez dan v času pouka, se tudi jaz tam vozim 30, ali pa še manj, pa so zelo poredko ob takem času policaji tam. Ko pa za vikend ob polnoči 'prinorim' 40 tam čez me pa ustavijo in veselo napišejo kazen.

Razloži mi za čigavo varnost se gre tu :?:

A ti pa točno veš, kdaj je kdo na cesti in kdaj ne. Zakaj se pa ponoči zgodi največ nesreč s hudimi posledicami? A mogoče zato ker so takrat ceste prazne in ni nkjer nikogar? Ali pa mogoče zato, ker eni ljudje mislijo da so prazne, dokler ni prepozno.
A mi lahko še napišeš, če je cona 30 ob katerih urah je treba omejitev upoštevat in kdaj ne?

Preberi si še enkrat kar sem napisal. Če je cona 30 v bližini šole, je to verjetno zaradi otrok a? In med vikendom ponoči vem da jih ni tam.

Moti me to, ko obstajajo naselja, ki imajo tablo že 200m pred hišami in se moraš tam peljati 50. Medtem ko obstajajo naselja, ki imajo tablo za konec naselja, potem pa še pet hiš. A tam pa lahko grem 90 mimo a? Potem ti pa polcaj reče da se omejitev začne pri tabli :roll:

Problem je tudi v tem, ker obstajajo zelo različna naselja, v katerih pa je omejitev hitrosti enaka. Nekatera imajo 5-6 hiš, pa še te so odmaknjene 100m od ravne, pregledne ceste, z skoraj nič prometa. Drugo pa strnjeno, polno mularije in pešcev. Policaji te pa pri prekoračitvi hitrosti oglobijo v obeh primerih enako, pa čeprav v prvem ogrožaš ostale recimo 100x manj.

zajbel je napisal/-a:A ti pa točno veš, kdaj je kdo na cesti in kdaj ne. Zakaj se pa ponoči zgodi največ nesreč s hudimi posledicami? A mogoče zato ker so takrat ceste prazne in ni nkjer nikogar? Ali pa mogoče zato, ker eni ljudje mislijo da so prazne, dokler ni prepozno...

Jaz govorim za 10km/h prekoračitev hitrosti, ne pa za 30km/h in več.

Pa semizdi da smo mladi pri 60km/h dosti bolj pozorni in lažje rešimo situacijo, kot pa ata pri 70ih letih z 40km/h, ko že ovira ostale udeležence v prometu.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Ne jan 31, 2010 9:51 pm

Pa omejitev hitrosti ponoči tudi odnesejo in kako veš, da kakšna čudna skupina otrok nima npr. astronomskega krožka? Sami izgovori za moje pojme.

Problem, kot ga vidim je, da ne upoštevaš dejstva, da omejitev hitrosti velja od table do table, ne pa glede na to, koliko hiš je in kje so. Tudi če hiš ne bi bilo, pa bi bila tabla, bi še vedno veljala omejitev. Ne glede na čas. Vikend. Kraj. Če tako osnovne strvari voznik ne razume, se nima kaj pritoževati nad policijo.

Na kratko: si nimaš kaj po svoje razlagati zakona.

umilave1
Novinec

Kraj: Cerknica

Napisal/-a umilave1 Ne jan 31, 2010 10:07 pm

Citiram(ta nov predlog):
˝18. člen (32. člen ZVCP-1)

(1) Največja dovoljena hitrost vozila je:
a. na cestah v naselju - 50 km/h;
b. v območju omejene hitrosti - 30 km/h;
c. v območju umirjenega prometa in v območju za pešce - 10 km/h.
(2) Na posameznih cestah v naselju ali njihovih delih je največja dovoljena hitrost za vozila lahko največ 70 km/h, če varnost prometa in predpisani prometnotehnični elementi to omogočajo in je to določeno s predpisanim prometnim znakom.
(3) Na cesti zunaj naselij je največja dovoljena hitrost za vozila:
a) na avtocestah - 130 km/h;
b) na cestah, rezerviranih za motorna vozila - 110 km/h;
c) na vseh ostalih cestah - 90 km/h.˝

Na LJ obvoznici(severni) bo pol 110km/h omejitve?! Zanimivo :)

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Ne jan 31, 2010 10:18 pm

uros11 je napisal/-a:Pa omejitev hitrosti ponoči tudi odnesejo in kako veš, da kakšna čudna skupina otrok nima npr. astronomskega krožka? Sami izgovori za moje pojme.

Problem, kot ga vidim je, da ne upoštevaš dejstva, da omejitev hitrosti velja od table do table, ne pa glede na to, koliko hiš je in kje so. Tudi če hiš ne bi bilo, pa bi bila tabla, bi še vedno veljala omejitev. Ne glede na čas. Vikend. Kraj. Če tako osnovne strvari voznik ne razume, se nima kaj pritoževati nad policijo.

Hočem povedati da omejitve naj bi bile zaradi varnosti. Za policaja pa je pomembna samo tabla in nič drugega.

Vozil sem se mimo šole v dopoldanskem času. Policaji so bili tam samo prva dva tedna v septembru, potem pa niso nič več varovali otrok in kontrolirali hitrosti voznikov. Čez celo leto pa nas lovijo tam ponoči.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Ne jan 31, 2010 10:33 pm

@zajbel
naj te ne skrbi višina moje plače, nima nobene veze s to temo. Če pa bi znal vsaj malo pogledati "ven iz škatle" bi razumel kaj sem hotel povedati s svojim postom, pa denko4 in še kdo.Ni vse v tistih konstantnih 50 ali 60, včasih je 30 preveč, včasih pa gre normalno tudi 100 kmh..... Je pa zanimivo življenje osebkov, ki jim 5 zvezdic NCAP in lovljenje vseh morilcev nad 130 po AC predstavlja bistvo v življenju.

@Loco se strinjam
Zadnjič spremenil GiGi1985, dne Ne jan 31, 2010 10:36 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Freude am Fahren

umilave1
Novinec

Kraj: Cerknica

Napisal/-a umilave1 Ne jan 31, 2010 10:35 pm

Se pa strinjam z denko4. Res, da se je treba držati tabel in omejitev, ampak ponekod so take nelogičnosti, da je nekje nevarno, nekje pa butasto. :)

Pri nas recimo Unec: prve hiše ob ravni cesti kakih 250m pred tablo naselja, tako, da mimo tistih dovozov do bajt letiš 90. Po drugi strani Podskrajnik ki nima hiše ob skoraj ravni cesti, omejitev 50. Je pa res da v obeh primerih ni pločnika. Ali pa naselje Log pri Brezovici, tam ko je pločnik je 50, ko ni pločnika pa 70km/h. Pa bi moralo bit ravno obratno, če gledamo s stališča varnosti pešca.

Najbolj neumni sta mi 2 stvari: da prvo križišče prekliče omejitev hitrosti določeno z znakom, in da je na območju umirjenega prometa omejitev 10km/h.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Ne jan 31, 2010 10:57 pm

GiGi1985 je napisal/-a:@zajbel
naj te ne skrbi višina moje plače, nima nobene veze s to temo. Če pa bi znal vsaj malo pogledati "ven iz škatle" bi razumel kaj sem hotel povedati s svojim postom, pa denko4 in še kdo.Ni vse v tistih konstantnih 50 ali 60, včasih je 30 preveč, včasih pa gre normalno tudi 100 kmh..... Je pa zanimivo življenje osebkov, ki jim 5 zvezdic NCAP in lovljenje vseh morilcev nad 130 po AC predstavlja bistvo v življenju.

@Loco se strinjam

To jaz govorim že ves čas.

Pomembno je stanje ceste, okolice, voznika, vozila in še marsičesa. Ne pa samo tabla, ki nam zapoveduje omejitev.

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Po feb 01, 2010 12:19 am

uros11 je napisal/-a:Pa omejitev hitrosti ponoči tudi odnesejo in kako veš, da kakšna čudna skupina otrok nima npr. astronomskega krožka? Sami izgovori za moje pojme.

Vsakemu bedaku je jasno, da ima denko4 moralno gledano prav, samo ovce se držite zakonov do pike natančno :roll:

Predlog ZVCPja je glede na razmere na cestah (omejitve, kultura vožnje, označbe, cestišče samo) slab.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Po feb 01, 2010 10:56 am

denko4 je napisal/-a:
zajbel je napisal/-a:
denko4 je napisal/-a:Poglej, hec je v tem, da ponavadi je cona 30 okoli šol zaradi otrok. Čez dan v času pouka, se tudi jaz tam vozim 30, ali pa še manj, pa so zelo poredko ob takem času policaji tam. Ko pa za vikend ob polnoči 'prinorim' 40 tam čez me pa ustavijo in veselo napišejo kazen.

Razloži mi za čigavo varnost se gre tu :?:

A ti pa točno veš, kdaj je kdo na cesti in kdaj ne. Zakaj se pa ponoči zgodi največ nesreč s hudimi posledicami? A mogoče zato ker so takrat ceste prazne in ni nkjer nikogar? Ali pa mogoče zato, ker eni ljudje mislijo da so prazne, dokler ni prepozno.
A mi lahko še napišeš, če je cona 30 ob katerih urah je treba omejitev upoštevat in kdaj ne?

Preberi si še enkrat kar sem napisal. Če je cona 30 v bližini šole, je to verjetno zaradi otrok a? In med vikendom ponoči vem da jih ni tam.

Moti me to, ko obstajajo naselja, ki imajo tablo že 200m pred hišami in se moraš tam peljati 50. Medtem ko obstajajo naselja, ki imajo tablo za konec naselja, potem pa še pet hiš. A tam pa lahko grem 90 mimo a? Potem ti pa polcaj reče da se omejitev začne pri tabli :roll:

Problem je tudi v tem, ker obstajajo zelo različna naselja, v katerih pa je omejitev hitrosti enaka. Nekatera imajo 5-6 hiš, pa še te so odmaknjene 100m od ravne, pregledne ceste, z skoraj nič prometa. Drugo pa strnjeno, polno mularije in pešcev. Policaji te pa pri prekoračitvi hitrosti oglobijo v obeh primerih enako, pa čeprav v prvem ogrožaš ostale recimo 100x manj.

zajbel je napisal/-a:A ti pa točno veš, kdaj je kdo na cesti in kdaj ne. Zakaj se pa ponoči zgodi največ nesreč s hudimi posledicami? A mogoče zato ker so takrat ceste prazne in ni nkjer nikogar? Ali pa mogoče zato, ker eni ljudje mislijo da so prazne, dokler ni prepozno...

Jaz govorim za 10km/h prekoračitev hitrosti, ne pa za 30km/h in več.

Pa semizdi da smo mladi pri 60km/h dosti bolj pozorni in lažje rešimo situacijo, kot pa ata pri 70ih letih z 40km/h, ko že ovira ostale udeležence v prometu.

Eni me pa prav presenečate z vašimi super sposobnostmi predvidevanja. Ko že 500 m pred šolo veste, a bodo otroci na cesti. Pa ponoči vam je kristalno jasno, kje so ljudje, kje pa ste na cesti sami. Pa ko pipeljete v naselje, vam je takoj jasno koliko je hiš in kje so te hiše. In ob vsakem znaku tudi takoj veste, če je znak postavljen narobe in seveda takoj je tudi jasno, koliko hitro lahko vozite. Sem prav pomirjen, ko vidim da so na cesti, poleg tistih, ki se držijo pšravil tudi taki super sposobni vozniki.

Samo en problem je. Ne vem če ste sposobni sami sebe tako dobro ocenit. Težko je rečt: mogoče pa kdaj res ne vozim tako kot je treba in se potrudit, da bo vožnja varna. Veliko lažje je iskat izgovore o tem, kako ste ponoči sami, pa kako so znaki neumno postavljeni, pa da so otroci na cesti samo takrat ko gredo v šolo... in se obenem prtepričevat, kako si še bolj varen voznikm ker si zaradi hitrejše vožnje še bolj pozoren.

Ne vem zakaj, če se vam zdijo znaki narobe postavljeni, tega ne uredite pri ljudeh, ki so zato odgovorni? Vi pa lepo še naprej kršite pravila, in potem se jezite na policiste pa na narobe postavljene znake in na višje kazni. Poleg tega pa se zgovarjate, da če greš 10 km/h prehitro ni nič hudega in da so je treba kaznovat une ki vozijo čez naselja 100 km/h.

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Po feb 01, 2010 11:37 am

OK, a bo zbrisana določba o neprilagojeni hitrosti?? Verjetno ne. Pišete, naj ljudje urgiramo pri pristojnih organih? KOMU? Nekomu, ki je izdal dovoljenje za gradnjo naselja brez ustrezne prometne infrastrukture? In se bo zato dovozna pot priključila dirktno na magistralko za nepreglednim ovinkom? Ma te lepo prosim. Potem, ko bo počilo pa cesta smrti, omejitev na 30km/h in premik oznake naselja do teh hiš. Za skozlat. Namen normativnih dokumentov (zakonov) je čedalje bolj lupljenje in odiranje ter razlog za hm.. nastavljanje pristojnega žepa!!! Pri nas pač je edino še omejevanje (beri postavljanje omejtev hitrosti in polnih črt), kar je MNZ in MOP sposobno. Vse ostalo... Pa kaj pa še čte?? Pa sej mamo itak najboljš ceste. No, vsaj tolk res stanejo, koliko so najboljše in opremljene pa vemo uporabniki.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Po feb 01, 2010 11:55 am

Dejansko se v okolici sol tudi izven ur pouka lahko tam zadrzuje vec otrok - imajo popoldanske krozke, izvensolske dejavnosti, tudi kaksna prireditev, srecanje, ipd. Tukaj vestni voznik ne more zamizati na eno oko in pritisniti na plin - omejitve so postavljene z razlogom. Res niso vse popolne, zato se na pripombe voznikov tudi spremenijo na kaksnem odseku, ampak vecinoma pa so postavljene iz cisto dobrih in utemeljenih razlogov. V nasprotju s tistimi, ki bi iz ene nepravilnosti, za katero bi tudi js podprl spremembo, saj se res tu in tam da stvari izboljsati (ampak da se razumemo - ta nepravilnost gotovo ni omejitev v okolici sol, ali omejitev v naselju,..), radi sklepali na celoto in govorijo, da je vecina sistema znakov prometnih pravil zgreseno postavljenih - ne, ni tako.

Kama je napisal/-a:Pišete, naj ljudje urgiramo pri pristojnih organih? KOMU? Nekomu, ki je izdal dovoljenje za gradnjo naselja brez ustrezne prometne infrastrukture? In se bo zato dovozna pot priključila dirktno na magistralko za nepreglednim ovinkom?
Ampak ce je nepregledni ovinek, kako hitro pa ti tam skozi peljes? Ni nepregledni ovinek kriv, ce vozis z neprilagojeno hitrostjo in povzrocis nesreco. Ne tukaj zdaj obracati besed, ti se moras prilagoditi ovinkom na cesti, ne pa obratno. Kar se tega obratnega tice: res ceste niso popolne, tudi infrastruktura ki se veze na ceste (to je zelo dobro da si omenil, to bi se moralo veckrat predebatirati), glede tega se da se veliko storiti, a se bolj nepopolna pa je neprilagojena voznja, spreminjanje te bi prineslo hitrejse, boljse, tudi dolgorocnejse rezultate, kar se tice varnosti.

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Napisal/-a firebird Po feb 01, 2010 12:00 pm

Mene zanima samo ena stvar, katera inštitucija določa kam se postavljajo prometni znaki.
Hvala

Pa kaj si ti od Žlendra žlahta? :evil:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po feb 01, 2010 12:27 pm

Opravičevanje lastnega nespoštovanja zakonov in predpisov državljan najlaže zakamuflira v razne teorije zarot, pljuvanje čez državo, katere predstavnike sam izvoli, argumente pa podkrepi s spektakularnimi novicami Sveta.
Instrumentov kontrole in popravkov nad zakoni, predpisi, ipd ima državljan v demokratičnih časih dovolj. Pokazati mora pač malce truda, vendar kaj, ko največkrat "velike ideje" ostajajo za šankom. Konec koncev se splošno nezadovoljstvo, prežeto z vsesplošnimi teorijami zarot, aplicira v njegovo agresivno obnašanje tudi na cesti. Zatorej ne čudi obnašanje državljana, ko stori najhujšo prometno nesrečo in ne pokaže niti kanca obžalovanja. Itak so za vse krivi ostali! "Kaj pa je skočil smrkavec ravno takrat na cesto, ko sem hitel v bife!?!?!?"

Bojim se, da stojimo v začaranem krogu! Mar nismo bili vsa ta leta preveč demokratični?!?!? Želeli smo prevzgojiti osle, da se naučijo spoštovati vsaj najosnovnejša pravila, pa kaj, ko drugega ne pomaga, kot trda palica. Fantaziranje in sanjarjenje o prevzgoji oslov so že davno pokopali Mački in ostala zverinjad. Želeli smo zbežati z otoka, kjer ne raste nič, danes si ga zopet želimo! Narobe svet!

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Po feb 01, 2010 12:45 pm

a pa ste vi prebrali kaj predvideva predlog zakona?
Kolker sem js seznanjen bo uvedena krivda vzdrževalca cest, uvedli naj bi strokovnjake iz prometne varnosti, da odkrivajo napačno postavljene table in napake, ki so astale pri konstruiranju, gradnji ali vzdrževanju, pa še marsikaj. Ampak je vedno tak, da najslabše potegnete ven oz. novinarji to nardijo, večina pa potem laja z njimi.
LP Rok

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po feb 01, 2010 12:52 pm

Drocky je napisal/-a:a pa ste vi prebrali kaj predvideva predlog zakona?
Kolker sem js seznanjen bo uvedena krivda vzdrževalca cest, uvedli naj bi strokovnjake iz prometne varnosti, da odkrivajo napačno postavljene table in napake, ki so astale pri konstruiranju, gradnji ali vzdrževanju, pa še marsikaj. Ampak je vedno tak, da najslabše potegnete ven oz. novinarji to nardijo, večina pa potem laja z njimi.

Tole se sliši zelo dobro, vendar močno dvomim, da se bo kaj od tega upoštevalo v realnosti.

Kama
Novinec

Napisal/-a Kama Po feb 01, 2010 12:55 pm

Glej Domen, običajno nisem žaljiv, vendar iz tvojega pisanja sklepam, da ali ne razumeš slovensko ali pa ne razumeš pomena besed. Govorim o tem, da vozim z DOVOLJENO hitrostjo. Da je tam nekdo po nekem čudežu izposloval dostop do magistralke (ki je edina povezava btw), da tam ni bilo potrebno paziti na tako rešitev, ker teh bajt tam sploh ni bilo... Ne me zahebavat, da sem jaz tisti, ki se moram obnašat kot mea culpa maxima, ker je nek k****n zahebal en del magistralke in je še zmeraj v takem stanju. Ja, in pač pazim, sam cepci kretenski s tem zmanjšujejo dovoljeno hitrost prometa.
Vedno in povsod pa bom nasprotoval takim idiotizmom:
Ampak ce je nepregledni ovinek, kako hitro pa ti tam skozi peljes? Ni nepregledni ovinek kriv, ce vozis z neprilagojeno hitrostjo in povzrocis nesreco. Ne tukaj zdaj obracati besed, ti se moras prilagoditi ovinkom na cesti, ne pa obratno.

Nisem (in tudi upam da ne bom) povzročil nesrečo, nepregleden ovinek ni popolnoma nič nevaren, če voziš po svojem pasu. Ima pa problem tisti, ki speljuje iz odcepa za takim nepreglednim ovinkom. In po normalnih kriterijih normalnega sveta, pač ne morem biti kriv, če je na mojem voznem pasu. Očitno pa si policaj, ker trdiš, da je neprilagojena hitrost vzrok za nesrečo. Dragi kolega, če je nekdo na mojem pasu, je on kriv. Moja težava s slovensko zakonodajo pa je, da mi bo policaj ali pa tak osebek kot ti očital, da nisem vozil s primerno hitrosto. Ker če bi, bi se pač lahko ustavil in s tem preprečil nesrečo in zato naj bi bil kriv. To je ta perverznost tega zakona, kriv si v vsakem primeru. Kako zadevo rešiti, ne bom se spuščal v to, ker nekdo pač vleče plačo (pa še kaj več) za to da "Žlendruje" po teh cestah in omejuje hitrosti-ker je to najlažje. Vozniki pa plačujemo kot goveda za njihove umotvore in "čistolopatne" zadeve. Rešitev pa je v normalni infrastrukturi in prometnih označbah ter upoštevanju smernic, kolikšna naj bi bila povprečna potovalna hitrost na AC, hitrih cestah in magistralkah. Po teh kriterijih, si pač določene ceste ne zaslužijo tega imena-saj potovanje na njih vse drugo, samo potovanje ne.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Po feb 01, 2010 1:21 pm

Kama je napisal/-a:Rešitev pa je v normalni infrastrukturi in prometnih označbah ter upoštevanju smernic, kolikšna naj bi bila povprečna potovalna hitrost na AC, hitrih cestah in magistralkah. Po teh kriterijih, si pač določene ceste ne zaslužijo tega imena-saj potovanje na njih vse drugo, samo potovanje ne.

Moraš ločit med povprečno potovalno hitrostjo in trenutno hitrostjo.

Kama
Novinec

Napisal/-a Kama Po feb 01, 2010 2:51 pm

Jaz že ločujem med trenutno in povprečno potovalno hitostja. Kaže pa da se ne zavedaš, da je povprečna potovalna hitrost vsota trenutnih potovalnih hitrosti. In če trenutne hitrosti omejiš (in se jih držiš), ti povprečna pade. Jaz govorim o tem, da naše magistralke niso več vredne tega imena, saj so omejitve na njih posledica slabih cest in ureditve prometa, ne pa konstrukcijskih napak. Stare magistralke so zgrajene vzorno, problem je v tem, ker jih nekdo zaradi čim cenejšega razvoja degradira.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Napisal/-a denko4 Po feb 01, 2010 3:01 pm

zajbel je napisal/-a:Eni me pa prav presenečate z vašimi super sposobnostmi predvidevanja. Ko že 500 m pred šolo veste, a bodo otroci na cesti. Pa ponoči vam je kristalno jasno, kje so ljudje, kje pa ste na cesti sami. Pa ko pipeljete v naselje, vam je takoj jasno koliko je hiš in kje so te hiše. In ob vsakem znaku tudi takoj veste, če je znak postavljen narobe in seveda takoj je tudi jasno, koliko hitro lahko vozite. Sem prav pomirjen, ko vidim da so na cesti, poleg tistih, ki se držijo pšravil tudi taki super sposobni vozniki.

S tem ko se 2-3x vsak dan vozim čez ta naselja in mimo hiš, dobim že kar dober občutek kaj se tam dogaja in kako hitro se lahko vozim. Pa da ne boš narobe razumel, čez dan vozim po omejitvah (ponekod celo pod njimi, če je to potrebno), vožnjo je treba prilagoditi trenutnim razmeram. Po cestah katerih ne poznam, pa zmerno in pazljivo vozim.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po feb 01, 2010 3:08 pm

Drocky je napisal/-a:a pa ste vi prebrali kaj predvideva predlog zakona?

To se tudi jaz sprašujem, ker je kar precej nabijanja v 3PM.

Nekaj predlogov je točno takih, ki bi morali biti že davno. Recimo vožnja v kontra smer na AC končno predvideva takojšnje prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in še 1.200€ globe.

Rdeča luč je tudi bistveno dražja kar je pohvalno saj je zadnje čase ratal prav šport "vožnja v rdečo" samo še lovit in slikat bo treba take, da bo imela kazen svoj nemen in vlogo.

Škoda je edino, da navkljub temu, da je alkohol že nekaj let glavni povzročitelj nesereč je le ta veliko premalo sankcioniran saj povišanje iz 950€ na 1200€ res ni ne vem kak hud ukrep. Nisem sicer zasledil, kaj bodo naredili s povratniki ampak tukaj bi morali oreng sankcionirat.

So pa spet drastično udarili po hitrosti saj ecimo se vožnja po AC iz 300€ po novem kaznuje kar s 1000€ in glede, da je na AC praktično najlažje loviti prehitre, čeprav glede na ostale ceste manj nevarne prekrškarje, se bo po moji oceni večina akcij policije spet preveč osredotočila na nadzor ZGOLJ in SAMO hitrosti na AC-jih, drugod bo pa kaos še večji.

Za zaključek je pa samo še tole razmišljanje. Povišanje kazni ravno v letu, ko smo zaključili preteklega z daleč najmanj črno statistiko in da smo prvič po 40 letih imeli manj kot 100 žrtev na milijon prebivalcev, se mi zdi kot klofuta vsem voznikom, ki so se mogoče začeli le malo bolj zavestno obnašat.

Imam pa občutek, da je to ukrep nastal zato, ker predvideva, da zaradi visoke cene vinjet se bo število uporabnikov spet bolj selilo na regionalne daleč manj varne ceste in s tem večanje števila smrtnih žrtev. Zdaj pa upajo, da bodo z dobro znano šok terapijo probali vzdržvati ugodno statistiko.

Namesto da bi nadaljevali uspešen trend in povečevali varnost, bodo visoke cene vinjet to spet znižale in konec leta navkljub povišanju kazni bo slabši od leta 2009. Če pa bomo kdaj šli še na neumnost imenovano SAT cestninjenje pa se bomo vrnili na statistiko iz pred parih let, ko je na cestah umrlo skoraj 300 ljudi. V takih primerih se izkaže država ali ji je res kaj do lastnih državljanov ali le do denarja, ki ga imajo v žepih in ga je potrebno nekako izpuliti ven.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov