Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Po maj 10, 2010 12:46 pm

bass je napisal/-a:"Čefur" ni nacionalna opazka temveč mentaliteta. In okoli "trgovačke" jih je kar nekaj herojev. Tradicija pač.

Si pa sfalil temo BTW. :)

Aja sej res ... oops ... se opravičujem =P ... bom prestavu ;)

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po maj 10, 2010 1:10 pm

Energetik81 je napisal/-a:
bass je napisal/-a:Na prulah v LJ je tudi legalno vozit s kolesom v nasprotno smer po enosmerni, pa si v sanjah nebi drznil pomisliti na to.

Kaj je pa narobe, če na Prulah voziš s kolesom? Vsak teden se tam peljem z Golovca, v "nasprotno" smer, kot praviš. Res je nekoliko ozko, ampak ne vem zakaj ne bi, če je za kolesarje z znakom dovoljen dvosmerni promet.

Saj je dovoljeno, ni pa logično in varno.

Za Prule ne vem, se moram pa na Mirju vsak dan vključevati v tako enosmerno. Zaradi preblizu parkiranih avtov, po možnosti kombijev ali SUV se slabo vidi vsi radi vozijo nad omejitvijo, ne spustijo nikogar ki se hoče vključit, promet je povečan zaradi enosmernih sistemov, daje jim občutek da zaradi enosmerne lahko vozijo hitreje., itd.

Pa se vključi in pazi kdo prihaja? In pri obračanju rabiš še več prostora kot naravnost, pa lahko spregledaš in zrineš kolesarja.

Potem gre pa nasproti kolesar na preozki ulici, recimo 30 in avto 50 ali več? Udarec v kolesarja z skupno hitrostjo 80? Sam vedno zmanjšam ko gre kolesar nasproti, pa se mi že zalepi kdo za rit, čeprav je 50m naprej rdeča?

Kolesarji se dostikrat izogibajo luknjam, nimajo vsi dobre ravnoteže in sami padejo, starši vozijo otroke na kolesih, itd

NE NI VARNO!

Kolesarji brez luči so pa posebni kalibri! Ne vem zakaj jih ne preganjajo in pišejo kazni? Potem moram jaz paziti na njih, oni pa ne na sebe?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po maj 10, 2010 1:12 pm

bass je napisal/-a:Ljubljanski kolesarji enostavno ZAHTEVAJO, da paziš na njih. Pa nisem jim mama konec koncev. Razumeš? Vsak mora pazit sam nase. Če voziš v pričakovanju, da te vedno rešujejo drugi, je to ignorantsko obnašanje, ki ne sodi v promet.
To vam želim dopovedat.

Logično. In blesavih kolesarjev nikakor ne zagovarjam. Meni luč vedno gori na biciklu, že v mraku. Komplet luči stane ~6-7€, dinamo 5€. Zato so mi pacienti vsi, ki se vozijo v temi.
Pa tudi vem, da moram pazit nase, pa če me ščiti ZVCP. Če ne bi pazil, bi bil vsak dan v LJ že pašteta.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
snikerson
Uporabnik

Napisal/-a snikerson Po maj 10, 2010 1:14 pm

moja izkušnja včeri... živim v ljubljani, območje savskih stolpnic/žale/soča... okoli pol8 zvečer začne "tulit" ene 5 policijskih avtov, gremo na balkon in vidimo, kako lovijo 2 fanta na 4kolesniku, lovili so juj vsaj 15-20 min...

nadobudneža na polnega po savski cesti, po kolesarski stezi na linharotovi, v obratni smeri itd, po šmartinski, proti poptv-ju, po topniški, prava filmska scena je bla, da ne omenjam firbčnih sosedih, celo blkovosko naselje je blo na nogah :D ... kakorkoli, upam, da so juj potem prijeli in jima napisali eno mastno položnico...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po maj 10, 2010 1:21 pm

Pero je napisal/-a:Kolesarji brez luči so pa posebni kalibri! Ne vem zakaj jih ne preganjajo in pišejo kazni? Potem moram jaz paziti na njih, oni pa ne na sebe?

Žal to ni pri nas nič posebnega, kvečjemu obratno. Meni se kar smeje od veselja, ko vidim kakega z lučmi, tako redko je.

@snickerson: Sem slišal za tisto akcijo s quadom. Ne vem pa kako se je izteklo?
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po maj 10, 2010 2:23 pm

bass je napisal/-a:Žal to ni pri nas nič posebnega, kvečjemu obratno. Meni se kar smeje od veselja, ko vidim kakega z lučmi, tako redko je.

To je očitno nacionalni šport. A folk luči zanalašč dol pobira? Ker kot sem napisal si za 15€ lahko zrihtaš komplet nove luči, dinamo in žice.
Očitno se jim ne da dinama priklopit ali pa zamenjat žarnic, ki stanejo par 10 centov. Reveži...
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po maj 10, 2010 3:02 pm

Hja, jaz osebno spadam med tiste, ki nimajo luči, le odsevnike na "špicah" in spredaj in zadaj (pač gorsko kolo). Ampak se tega zavedam in pazim, oz. se ne obnašam kot da sem edini na cesti. Še posebej v mraku/ponoči ne, in v takih razmerah raje vozim počasi po pločniku kot pa po cesti, in se podrejam prav vsem drugim udeležencem v prometu/pešcem. In zavedam se tudi, da si bom čisto sam kriv, če se mi kaj zgodi. Res pa je tudi, da se zelo redko vozim s kolesom (ko še nisem študiral v LJ sem se v domačem kraju precej vozil, a ravno tako brez luči...ampak zaradi precej manj prometa ni tak problem...če ne skačeš brez gledat na cesto, in če opazuješ kaj se dogaja pred tabo, se da).

Mi pa niti na kraj pameti ne pride, da bi se brez luči v mraku/ponoči vozil izven osvetljenih naselij/mesta...tega si verjetno niti z lučjo ne bi upal... :?
Zadnjič spremenil Daedalus, dne Po maj 10, 2010 3:04 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po maj 10, 2010 3:03 pm

Za 15€ maš že komplet na baterije, da ne rabiš še dinama gnat, da se ne pretegneš, a veš.
Pa ni problem v tem, večina jih ima kolesa opremljena z lućmi, pa jih enostavno ne prižgejo.
Ignoratje so. Ni druge razlage.
"Saj ma avto luči, pa sej sem v centru, ko je osvetljeno. Sej me bo vidu."
Bo ja, če ne prej, takrat ko te bo nasadil.

Po drugi strani pa so policaji znancu napisali kazen, ker je med vožnjo s kolesom dvignil telefon na kolesarski stezi in se lepo ustavil, zapeljal na stran, da bi v miru nadaljeval pogovor.
Tistih 5m ali pa 10m kolikor je rabil da se je umirjeno ustavil je bilo dovolj za 150€ položnico.
Taka "morala" mene frustrira. Ker je to hinavsko inkasantstvo, ki nima veze z varnostjo udeležencev v prometu.

Dedalus, omisli si luči, tu ni izgovorov. Kresničke so nič od nič. Pločnik, cesta, makedam, karkoli že, povsod si udeleženec v prometu. A se v avtu tudi z ugasnjenimi voziš ponoči?
Zadnjič spremenil bass, dne Po maj 10, 2010 3:06 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
snikerson
Uporabnik

Napisal/-a snikerson Po maj 10, 2010 3:05 pm

@bass, žal ne vem, če pa kdo kaj izve, pa naj le napiše :D

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po maj 10, 2010 3:06 pm

bass je napisal/-a:Za 15€ maš že komplet na baterije, da ne rabiš še dinama gnat, da se ne pretegneš, a veš.
Pa ni problem v tem, večina jih ima kolesa opremljena z lućmi, pa jih enostavno ne prižgejo.
Ignoratje so. Ni druge razlage.
"Saj ma avto luči, pa sej sem v centru, ko je osvetljeno. Sej me bo vidu."
Bo ja, če ne prej, takrat ko te bo nasadil.

Če kolesar tako razmišlja in se po tem razmišljanju tudi obnaša, je velik problem ja. In takih tudi jaz precej srečam, čeprav ne z avtom. Ampak kot pravim, jaz osebno se v takih razmerah popolnoma podrejam in avtom in pešcem in drugim kolesarjem, ker se zavedam, da sem manj viden...je pa res, da če bi se redno vozil s kolesom, bi si definitivno omislil luči (za po Ljubljani).

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po maj 10, 2010 3:32 pm

Če kolesarji ne poskrbijo za sebe zakaj bi avtomobilisti skrbeli za njih?

Če nimaš luči se ponoči pač ne voziš, greš peš.

Spomladi so me kolesarji nekaj razp*** pa sem jiih štel. V približno 5 minutah in par km vožnje: 1 z lučjo, 12 brez. Pri tem še cel kup drugih prekrškov: vožnja v rdečo, po cesti čeprav je kolesarska steza, po pločniku, v napačno smer....

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po maj 10, 2010 4:17 pm

Ko ravno govorimo o kolesarjih, me zanima, ali te lahko policaji podnevi ustavijo in ti dajo kazen, da nimaš luči? To mislim v Ljubljani.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po maj 10, 2010 4:59 pm

BBS je napisal/-a:Ko ravno govorimo o kolesarjih, me zanima, ali te lahko policaji podnevi ustavijo in ti dajo kazen, da nimaš luči? To mislim v Ljubljani.

Ni šans. Ker nikjer ne piše da kolo mora imeti luči...vsaj kolikor jaz vem.

@Pero - Saj pravim...jaz ponoči brez luči poskrbim zase, in se ne izpostavljam da bi bilo drugim potrebno skrbeti zame. Se pa strinjam da je veliko takšnih, ki mislijo, da lahko delajo kar hočejo...

Uporabniški avatar
KLOWN
Nov uporabnik

Kraj: Center

Napisal/-a KLOWN Po maj 10, 2010 8:28 pm

Kolesarji itak nasplošno samo ovirajo promet, delajo kolone, furajo po sredi ceste, da bi se vmaknili? Ne ni šans..mislim idite se vozit po hostah ne pa da se po cestah jajcate in pol ko ga zbije avto peciklist ni nič kriv :x
Ne Se Jebati

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po maj 10, 2010 8:46 pm

BBS je napisal/-a:Ko ravno govorimo o kolesarjih, me zanima, ali te lahko policaji podnevi ustavijo in ti dajo kazen, da nimaš luči? To mislim v Ljubljani.

Noben bicikel za resno vožnjo nima luči; ne trekingne, ne gorc še najmanj pa specialka. Na teh biciklih je druga oprema, ki je pa na mestnih ne vidiš; zračnica, montirajzlčki pumpa, oz. CO2 bombice, imbusi in križni izvijač.
Luči imajo edino tisti mestni bicikli s košaricami, ki jih kupiš za 150 eur v Mercator centru ;)
Na specialke in gorce se pa ponavadi montira zadaj baterijska utripajoča luč pa spredaj tudi nekaj takega, dobi se pa tudi taka, ki daje močno svetlobo za osvetljevanje.
Da bi imel dinamo gor :lol: Morte vedet, da tisti res zagriženi, ki morajo seveda imeti dosti pod palcem, dajejo precej denarja zato, da je bicikel lažji od 7 kg (specialka) ;) in pri takem potem res ne boš videl lampe, kot so jo včasih imeli Rogovci.
Za mestn bicikl je po moje najboljša varijanta s posebnim pestom, ki ima vgrajen dinamo. Tisto čohanja dinama po gumi, kot je bilo včasih ni za nikamor.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po maj 10, 2010 9:09 pm

Če je dnar za bicikl,ki je lažji od 7kg, bo tut dnar za dve svetiliki....če pa za to ni dnarja, bo pa dnar za britofplac...

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po maj 10, 2010 9:31 pm

Ne sej nisem mislil, da taki nimajo denarja za luči, če majo 6000 eur in več za bicikel menda, da ima tud za luč. Gre se za to, da na tak bicikel niti slučajno ne sodijo lampe in dinamo iz časov Rog biciklov.
Tole recimo en soliden bicikel =P , ne moreš met tu gor dinamo oops :lol:
http://www.maxisport.si/pinarello10/sli ... blanco.jpg

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Po maj 10, 2010 9:37 pm

Ja, to že....Ampak kakšna baterijska svetilka ne bi ravno škodovala...

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po maj 10, 2010 9:45 pm

Ja sej tist pa se zatakne zadaj pod sedež kaka diodna Sigma luč, majhna nič ne pokvari izgleda, je pa zelo učinkovita. Je tudi oblikovana tako da se jo vidi tudi iz bočne strani.
Spredaj pa enako, samo da je bela. To se uporablja, če te slučajno mrak ujame, če pa je prav tema potem moreš pa met spredaj kaj bolj konkretnega :)
So pa te utripajoče diode dosti bolj vidne kot recimo navadna luč na mestnem biciklu, ki laufa na dinamo.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To maj 11, 2010 5:41 am

mišek je napisal/-a:Ja sej tist pa se zatakne zadaj pod sedež kaka diodna Sigma luč, majhna nič ne pokvari izgleda, je pa zelo učinkovita. Je tudi oblikovana tako da se jo vidi tudi iz bočne strani.
Spredaj pa enako, samo da je bela. To se uporablja, če te slučajno mrak ujame, če pa je prav tema potem moreš pa met spredaj kaj bolj konkretnega :)
So pa te utripajoče diode dosti bolj vidne kot recimo navadna luč na mestnem biciklu, ki laufa na dinamo.

Luči bi morale biti na regionalnih cestah tudi čez dan obvezne za kolesa.. pa ne nekaj utripajočega, ampak normalna lučka. Me je prej šla ena ženska prehitevat, nasproti pa kolesar, ga verjetno ni videla.. sem se ji umaknil na bankino da sta šla oba mimo in pizdil še 5 minut potem ampak ni to to. Pa ne da jo zagovarjam...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov