Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To sep 21, 2010 8:28 pm

dolenc46 je napisal/-a:Vido85, jst sm z 13 uro naredu glavno vožnjo pa nimam nikakršnjih vez v avtošoli, joške pa...čak mal...ne tud teh nimam.

Se da naredit (no se je dalo pred zakonom) z relativno malo urami če si imel dobrega inštruktorja pa vsaj malo pojma o vožnji.
Sej vidijo takoj kdo zna in kdo ne, meni je po končani glavni reku od kdaj jst že vozm ker se to ne da naučit vse v 11ih urah. ;)

Za nekatere se pa tud jst sprašujem od kje jim izpit :?:

Al pa dobro inštruktorco 8)
Joške sicer mam neki.. sam nevem kolk je kej blo to priblačno izpitniku takrat :lol: :lol:
Zadnjič spremenil NejcZ, dne To sep 21, 2010 8:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ To sep 21, 2010 8:44 pm

NejcZ je napisal/-a:Mel sem pa 16 ur v Velenju, res pa da okoli 4000km podlage (mesto, AC, vse.. ) -> ni treba moralizirat
A ti pričakuješ, da tiho pri takšnem neodraslem in neumnem početju? Samo sreči se lahko zahvališ, da se ni zgodila kakšna nesreča. In ni nobenega opravičila za zavestno odločitev kršenja zakona in požvižganje na vsa etična načela nekega kulturnega in civiliziranega človeka. Takšno početje je treba sankcionirati.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To sep 21, 2010 8:52 pm

Sem dal raje stran ker ni to point teme ;)
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Če sep 23, 2010 6:56 am

domen_ je napisal/-a:
NejcZ je napisal/-a:Mel sem pa 16 ur v Velenju, res pa da okoli 4000km podlage (mesto, AC, vse.. ) -> ni treba moralizirat
A ti pričakuješ, da tiho pri takšnem neodraslem in neumnem početju? Samo sreči se lahko zahvališ, da se ni zgodila kakšna nesreča. In ni nobenega opravičila za zavestno odločitev kršenja zakona in požvižganje na vsa etična načela nekega kulturnega in civiliziranega človeka. Takšno početje je treba sankcionirati.

Mislem.....

:cry

domen_ je napisal/-a: Kar se tega tiče je ta novi zakon prinesel pozitivne spremembe.

Ta model vidi spremembe že po enem mesecu (če to res velja od prejšnega meseca) Mislem, spet eden, ko majo doma računalnik z netom, v srednji šoli niso dali nič domače naloge in grejo traparije po glavi. :lol:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Če sep 23, 2010 9:22 pm

Mah pusti jih te **** da ne rečem kaj grdega. Moj sosed je 20 let vozil avtobus brez izpita. Meddrugim tudi policaje na izlet. Ta je bil res killer number one da pa je mera polna je vozil tudi dvonadstropnega!!! Totalno neodgovoren, neumen in neodrasel! Še v časopise je prišel zaradi tega in da so lahko razni domni dr*ali na to. Šofer da ga vikaš ampak brez papirja..

Pomojem je isti odstotek ljudi med temi ki niso vozili avta pred avtošolo in tistimi ki so do poroke na roke.

Zanimivo je tudi koliko ljudem vsak dan izpite poberejo pa nikoli še nisem videl da bi kak 30+ letnik v avtošoli vozil. :lol: V avtošoli pa za inštruktorje vzamejo take ki imajo 2 leti izpit in bolj malo razčistenega v glavi. :roll:

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Če sep 23, 2010 10:00 pm

X-Hair je napisal/-a:Ta model vidi spremembe že po enem mesecu (če to res velja od prejšnega meseca)
Seveda, za spreminjanje splošne miselnosti je uvedba treninga varne vožnje pozitivna sprememba.
tabletten je napisal/-a:Moj sosed je 20 let vozil avtobus brez izpita.
Dobro, da si to napisal v pretekliku.
tabletten je napisal/-a:Totalno neodgovoren, neumen in neodrasel! Še v časopise je prišel zaradi tega in da so lahko razni domni dr*ali na to. Šofer da ga vikaš ampak brez papirja..
Papirji niso za brezveze.

Uporabniški avatar
Vido85
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a Vido85 Ne sep 26, 2010 4:04 pm

Nisem nestrpen al pa kej podobnga, sem pac izrazil mnenje, ce pa kdo razume to kot napad nanga pa nevem zakaj potem tko misle??? Ker nisem omenjal nobenega imena, ceprav bi jih lahko nasteval (vsaj tiste ki juh poznam ali pa srecujem) pa njihove cestne ,,talente oziroma vragolije'' ,ki jih pocnejo na cesti. Drugace pa tako kot je Nejc2 napisal, res ma vsak danes IZPIT, zato pa je tko kot je. Tko da dejstvo je sam to da je opravljanje izpita prelahko, oziroma kriteriji so prelahki. Dokler teh ne bojo zvisal bo tko kot je, pa cist nc drugac!!!
Honda=stroj !!! I love to drive her ...

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Ne sep 26, 2010 4:25 pm

Vido85 je napisal/-a:Tko da dejstvo je sam to da je opravljanje izpita prelahko, oziroma kriteriji so prelahki.
Izpit je samo ena ura, na cesti smo pa potem veliko več časa. Tisto uro so kriteriji lahko ne vem kako visoki, pa če potem voznik da vse štiri od sebe ko dobi izpit v roko, ne bo nič pomagalo. Pomoje ni rešitev v zviševanju kriterijev pri izpitni vožnji (no, vsaj za Ljubljano lahko to rečem), ampak v miselnosti in odnosu do vožnje. Treba je kandidate naučiti, da je voznik odgovoren za svojo vožnjo, pa če zadaj sedi izpitna komisija ali pa kitajski panda.

Uporabniški avatar
Vido85
Novinec

Napisal/-a Vido85 Ne sep 26, 2010 4:33 pm

Vec izpitnih ur bi ze pripomogl k temu da bi vsaj mal izboljsal znanje pa odnos do voznje, recimo namesto ene zadnje izpitne ure na 5 ali vec, potem pa nebi blo tko lahko.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Napisal/-a domen_ Ne sep 26, 2010 5:31 pm

Vido85 je napisal/-a:Vec izpitnih ur bi ze pripomogl k temu da bi vsaj mal izboljsal znanje pa odnos do voznje, recimo namesto ene zadnje izpitne ure na 5 ali vec, potem pa nebi blo tko lahko.
Zanimiva ideja. Recimo, če malo poskusimo nadaljevati to (samo kot razmišljanje): v kakšnem časovnem razmaku bi se opravljalo teh 5ur? Kaj bi pa kandidati počeli vmes? En pomislek imam glede denarja, namreč posledica bi bila: avtošole bi še dodatno služile, pa tudi izpitni centri. Samo po sebi to ni nič slabega, ampak verjetno bi marsikdo na to gledal z očitkom. Pa še ena težava: čakalne vrste (.. krat 5).

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Po sep 27, 2010 1:14 pm

Ma kake čakalne vrste.. naključno bi dal komisijo zadaj sedet medtem, ko se kandidat uči in bi se vodila neka evidenca obiskov komisije povsem naključno (na ta list bi se potem vpisovala neke vrste ocena in bi se povzel ven napredek kandidata) na koncu pa final fatality po nevem ene 3-5x obiskih komisije bi kandidat dobil možnost dokončat zadevo z to finalno vožnjo.

Bi pa mogli imet tud inštruktorji eno mejo strogosti, ker dvomim, da vsak povsem realno presodi kdaj je kandidat zrel za izpitno.

Uporabniški avatar
Vido85
Novinec

Napisal/-a Vido85 Ne okt 03, 2010 11:33 am

domen_ recimo zadnje 5 ur bi bilo izpitnih, se pravi kot je zdaj zadnja ura, potem bi bilo pa to malo tezje za nekatere. Doshe se strinjam s tabo.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Po okt 04, 2010 12:21 am

O đizs ....
Malo prebral temo in me srat pritisne s kakimi cvetkami eni uletavate.

Ne vem za vas, samo, da so tečaj varne vožnje naredili obvezen je kvečjemu dobra stvar. Sam sem naredil izpit z 20 urami in ko zdele nazaj pogledam na vse skupaj nisem odnesel nič. Inštruktor pol časa na telefonu z enimi babami čvekal in večinoma sem vozil relacije, malo obračal itd. :roll:

Niso me naučili kako zamenjati gumo, pregladati olje (sicer sem znal oboje ampak niti toliko niso bili da bi vprašali če znam :roll: ) ... v avtošoli so pa težili kakšne luči imajo policaji na avtih in kake vlada al kaj so oni tipi...ni važno... Vsega kar so me naučili je bilo to, da sem znal neke osnove vožnje - kaj več pa ne upam trdit. CPP je bil pa tudi tak, da bi opica znala rešit pravilni tista njihova vprašanja. Kaj narediš če ti nekdo vozi za ritjo? Pospešiš, kaj pa drugega :roll:

Zase bi rekel, da sem vozil še dokaj spodobno ko sem prišel iz avtošole, ker je bil po izpitu tudi foter veliko zraven, ker še nisem takoj dobil svojega avta. Naučil me je več kot bi me lahko v avtošoli v celem mojem življenju in mislim, da če bi takrat dobil svoj avto v roke in se sam vozil bi verjetno avto in sebe strupal v prve pol leta.

In potem ko vidim/slišim kakšne cvetke od inštruktorjev/znancev/prijateljev/forumašev kako se eni ne znajo skoncentrirat na vožnjo, ne znajo reagirat in nasploh vozit normalno šele vidiš kako potreben je ta tečaj.... ne rečem, da bodo vsi vozili boljše in, da bodo rezultati takoj vidni - samo je pa vseeno boljše, da nekateri vidijo koliko so sposobni za volanom in pomembneje - kako se avto obnaša v različnih situacijah. Vsak ne bo znal avta poravnat ko mu bo začelo zadnji konec odnašat. Sj vsi vemo, da je dost en trenutek nepazljivosti in jih lahko dobiš po pi*** ...
Samo mogoče pa komu pomaga ta tečaj spoznat, da avto ni igrača in če vam ni pomagal oz. vas kaj naučil še ne pomeni, da je brezveze to :roll:

Ko pa slišim, da nekdo neke vaje na poligonu ne naredi uspešno niti v petih poskusih je pa malo sramota, da mu pustijo na cesto. Jaz mu nebi, ker bo še na cesti ubil koga.

Sicer pa še malo pa bo spet vrglo sneg in se bo pokazalo kako sposobni so slovenski vozniki ... :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 04, 2010 1:12 am

V nekem intervjuju je en od teh "dodatnih inštruktorjev" rekel, da so pričakovali nadgrajevanje (zanašanje itd) osnovnih veščin, a ne morejo, ker novopečeni vozniki niti osnovnih veščin (npr speljavanje v klancu) ne obvladajo... :roll:

Treba je "prečistit" avtošole in tam vtupit dosti boljše osnove. Narejen dodaten izpit varne vožnje (dovolj zahteven, seveda!) bi lahko bil neka nagrada - npr da leto prej ni več mladi voznik in ima prej nižjo zavarovalnino.

pikoli
Nov uporabnik

Napisal/-a pikoli Ne okt 24, 2010 10:27 pm

Danes sem bil na tistem triglavovem tečaju, za 33€. Se strinjam z tem, da morajo dati to vsi skozi, samo ne takoj po vozniškem izpitu, ampak po kakem letu. Sam sem izpit opravil 3/4 leta nazaj in moram reči, de je zadeva vredna vsakega centa. Nisem imel večjih problemov, npr, na drsni plošči sem avto od dveh poizkusov obojkrat brez problema ujel. Je pa bilo dosti takih, ki so bili po mojen direktno iz avto šole. Dosti malo nas je avto tam ujelo, nekateri(predvem punce) pa so še volan v narobno smer vrteli. :shock: Z takimi si delimo cesto... :?

lp

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po okt 25, 2010 7:36 am

pikoli je napisal/-a:Danes sem bil na tistem triglavovem tečaju, za 33€. Se strinjam z tem, da morajo dati to vsi skozi, samo ne takoj po vozniškem izpitu, ampak po kakem letu. Sam sem izpit opravil 3/4 leta nazaj in moram reči, de je zadeva vredna vsakega centa. Nisem imel večjih problemov, npr, na drsni plošči sem avto od dveh poizkusov obojkrat brez problema ujel. Je pa bilo dosti takih, ki so bili po mojen direktno iz avto šole. Dosti malo nas je avto tam ujelo, nekateri(predvem punce) pa so še volan v narobno smer vrteli. :shock: Z takimi si delimo cesto... :?

lp

Bravo pikoli.

Tale, s pticami si delimo nebo, se mi dopade.

Vrednostne sodbe ne bodo nikoli nič rešile.

Npr. vsaka generacija šoferjev se boji prejšnje, vsakdo, ki ima več 100 k km za sabo, se boji tistih, ki jih imajo samo nekaj 1000 ali pa 10000, vsakdo, ki ima 10 ali 20 let izpit za sabo, se boji tistih, ki ga imajo npr pol leta, leto ali dve itd., deci se bojijo punc itd., trezni alkoholikov itd itd.

Pol stvari bi bilo rešenih, če bi bile pošitimane v glavah in se bi štimala od vrtca dalje. Država indoktrinacija glede kulture in kulture vožnje, da imaš čez 20 let v sebi, da ne boš divjal, da spoštuješ omejitve, tudi če so postavljene brez veze itd.

Sicer pa se ti extra tečaji nanašajo na fiziko, ki jo ali pa jo ne obvladaš. Bolje poligon kot cesta. Smo pa spet tam, da vožnja v okviru predpisov ne povzroča potrebe po obvladovanju vozila v skrajnih mejah fizike.

Uporabniški avatar
DJ-DUST
Novinec

Napisal/-a DJ-DUST Po okt 25, 2010 8:12 am

pikoli je napisal/-a:Dosti malo nas je avto tam ujelo, nekateri(predvem punce) pa so še volan v narobno smer vrteli.

Ko to berem sem se spomnil na včerajšnji dogodek, ko so se pred mano iz smeri Sevnica - Krško peljali dve ženski z Clio-tom. Cesta je bila mokra in zelo spolzka, da ne govorim o blatu ki ga naredijo traktorji na cesti in potem imaš to vse na avtu. Peljemo se 70km\h nakar v trojni ovinek (desno, levo in desno), kateri je normalno prevozen s to hitrostjo, takoj v prvi ovinek v desno zadek Cliota spodleti, ženska ga poskuša zravnati, desno levo desno levo desno levo desno in na koncu Clio obstane na sredi ceste, obrnjen proti meni (kot bi avto prišel iz druge strani in vstavil na sredini). Če ne bi bilo drugega in tretjega ovinka bi punca pristala levo v Savi ali desno v drevesih. Vsa sreča in seveda tudi znanje ki ga je uporabila, saj sem gledal dogajanje 10m pred sabo.
Marsikatera bi spustila volan, ker bi se ustrašila kot sem že večkrat videl.
Ko je obstala na sredini cestišča je poskušala vžgat avto, nekam ni šlo, skočim iz avta ven da grem vprašat če je vse ok, med tem ji je uspelo vžgati cliota, je zapeljala malenkost naprej da se obrne na bankini, v glavnem ženska je bila v šoku totalno, se je pa vse srečno končalo.

Razpizdil me je edino en srb z Fiat Stilom kateri je peljal za mano in takoj ko je punco obrnilo (še je stala na sredini ceste) je med njo in med mano rinil, da bi prišel skozi, niti vstavil se ni, "sem mu nakazal z rokami da je za odstrel", vsaj počakal bi tisto minuto...

pikoli
Nov uporabnik

Napisal/-a pikoli Po okt 25, 2010 10:10 am

uros11, hotel sem povedati, da te v hudo kritično situacijo lahko spravi nekdo drug, in moraš biti konstantno pozoren na reakcije drugih udeležencev, in ne samo pričakovati da bo odreagiral tako kot bi bilo pravilno, ali pa tako kot bi ti.

Fiziki bi pa res morali posvetiti več pomena. Zase opažam, da če pozneš vse sile ki se dogajajo npr. pri zaviraju, zavijanu, kombinacija zavijanja in zaviranja ali pospeševanja, odnašanje zadka..., je velika verjetnost da boš pravilno odreagiral, tudi ko v situacijo prideš prvič, če ti pa samo en reča ko se zgodi dogodek1, odreagiraj z reakcija1, je pa velika verjatnost da tega ne boš storil, ker se ti bo zdela reakcija kontrainstinktivna, saj je tvoj fizikalni model v glavi omejen, in boš napačno odreagiral.

lp

Uporabniški avatar
maxipin
Novinec

Napisal/-a maxipin Po okt 25, 2010 12:46 pm

Pozdravljeni!

Mene pa bi zanimalo kako je sedaj z delanjem izpira pri 16-tih letih? Kako se opravlja izpit, kaj je potrebno in ali je pri 18-tih letih potrebno znova delati vožnjo ali kaj drugega?

Najlepša vam hvala za odgovor!

L.p
Žiga

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Kraj: Tržič

Napisal/-a Rain Po okt 25, 2010 3:37 pm

domen_ je napisal/-a:Vsak, ki na izpitni vožnji pokaže dovolj znanja. Problem nizkega nivoja vožnje je drugje: potem ko dobijo nekateri izpit v roki mislijo, da so boga za j***a prjel, in začnejo mobitelirat, noret, se pudrat,.

in "dovolj znanja" na žalost ne vključuje speljevanja v hrib (z ročno zavoro), bočnega parkiranja in celo takih osnov kot je PRIŽIGAJNE AVTA oziroma princip, čemu je namenjena in kako deluje sklopka. Ne pa da nekdo z narejenim izpitom s 30 urami obrne ključ v avtu (ki je v prvi prestavi), avto skoči, potem pa sprašuje kaj je bilo to in šele ob pojasnilu, da je pri zagonu avta treba bodisi stisniti sklopko oz. dati v nevtralno to dojame (pri izpitnem avtu bojda to ni bilo treba :roll: - itak, če je bil vedno parkiran v leru, kot učijo avtošole ) :shock: seveda pa ni problem vozit 180, pisat SMSje med voznjo in kadit, za to je pa znanja dovolj :roll: :roll:

naj pri priči crknem, če sem zgornji odstavek naložil 1% !

zgoraj omenjenega voznika (oziroma voznico) je uril nek "menda briljanten in izjemno priljubljen" inštruktor, ki bojda sprejema nove kandidate zgolj prek priporocil :roll: Sem pa mel moznost opazovat tut par drugih njegovih "izdelkov" in... :bonk
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov