Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

kamal
Novinec

Re: Cepci na cesti

Napisal/-a kamal Sr dec 08, 2010 3:57 pm

Ker, noben ne napiše koliko mora biti prostora za varno umikanje in tudi ne poda dejanskih podatkov je brez veze razgrablat kdo ima prav. Dejstvo je, da se je potrebno hitrejšemu umaknit. Jaz osebno sem potrpežljiv in uklopim samo levi žmigavc, ki skoraj vedno ostane neopažen. Večina voznikov sploh ne zna oceniti koliko prostora rabi za menjavo pasu pri določeni hitrosti. Jaz vedno vozim 140km/h in se hitrejšemu umaknem tudi, če imam npr. samo 20-30 metrov do npr. tovornjaka. Saj če je samo eden za teboj ne traja niti 2 sekundi vse skupaj. Če se mu pa ne morem umakniti pa po gasu tja do 160km/h. Pri vsaki menjavi pasu iz voznega na prehitevalni pas je kratkoročno dovoljeno prekoračiti omejitev. Do danes v roku 8 let se mi je samo trikrat zgodilo, da mi je nekdo poblendal. Pa še to 2 krat ko je bil vsaj še 100m za menoj.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr dec 08, 2010 4:03 pm

kamal je napisal/-a:... Pri vsaki menjavi pasu iz voznega na prehitevalni pas je kratkoročno dovoljeno prekoračiti omejitev...

To pa mene zanima, kje je to napisano. Nikjer! Lahko je pametno, a kazen je še vedno možna.
Nova jara kača?

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Sr dec 08, 2010 4:13 pm

esem je napisal/-a:
kamal je napisal/-a:... Pri vsaki menjavi pasu iz voznega na prehitevalni pas je kratkoročno dovoljeno prekoračiti omejitev...

To pa mene zanima, kje je to napisano. Nikjer! Lahko je pametno, a kazen je še vedno možna.
Nova jara kača?

To je čista logika. Če vidiš, da si v napoto nekaj narediš pa je. Mene je tako učil inštruktor, ki je vedno poudarjal- zagovarjal dinamično vožnjo. Ne vem, če to kje piše ampak jaz sem vedno, ko sem menjaval pasove (po mestu, AC) prekoračil omejitev. To sem naredil tudi na glavni vožnji, ko nekomu ni bil dovolj žmigavc pa ni bilo nobenih pripomb. Promet mora biti tekoč. Kazni pa tud ne boš dobil če boš za kratek čas prekoračil omejitve.
Se vidmo ko se zagledamo.

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Sr dec 08, 2010 4:41 pm

Kako bos preprical radar, da si le za kratek cas prekoracil hitrost, ko si prehiteval nekoga pred seboj in te je ravno takrat slikal.

Ce je omejitev 50/70/90/130, ne smes v nobenem primeru voziti voziti hitreje (+/- toleranca). No, lahko, vendar je kaznivo.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr dec 08, 2010 4:45 pm

Če sta na radarju oz. sliki 2 avta vzporedno ne dobiš kazni, ker se ne ve kateremu je radar izmeril hitrost.

Sicer pa ko bom prehiteval tovornjak na navadni cesti, niti slučajno ne bom vzel nogo za gasa pri 90 km/h.
Zadnjič spremenil lizard, dne Sr dec 08, 2010 4:46 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr dec 08, 2010 4:46 pm

Saj je logično, da ob povečanem prometu ne moreš kar tako skakat levo in desno, ampak tudi če si v koloni na levem pasu in se sprosti nekaj več prostora na desni, se gre na desno, čeprav bi rad vozil hitrejše od tistih pred tabo, ker če bi postopoma to začela večina delat, bi tisti najhitrejši brez večjih težav prišli mimo v razumnem času, tako so pa vsi obsojeni na hitrost prvega v koloni še naslednjih nekaj kilometrov. Recimo če se manjša kolona na levem pasu vozi 120 in se umakneš desno in voziš na isti poziciji, kot bi drugače(vključno z varnostno razdaljo do tistega spredaj) in to lahko počneš relativno kratek čas, se bo hitro izkazalo, če ima tisti zadaj voljo in konje prehitet. V nasprotnem primeru se pač vrneš na isto pozicijo. Mogoče se ti v konkretnem primeru zdi, da tako le padeš nazaj v gužvi, ampak če to večina dela v praksi, je gužve manj. In če verjamete ali ne, tisti zadaj, tudi če ostane na levem pasu, večinoma ne prehiti.

Zanimivo je, da je to sposoben naredit avstrijec z Murcielagotom, pri nas pa povzroča prehude duševne bolečine tudi tistim s 15 let starim Cliotom, kaj šele, če je avto "premium".
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr dec 08, 2010 5:16 pm

lizard je napisal/-a:uros11: Zdaj pa že nakladaš. Sploh bereš kaj kdo napše? Ti se moraš umaknit hitrejšemu KO SI ZAKLJUČIL s prehitevanjem oz. ko imaš za to dovolj prostora na voznem pasu. To piše v zakonu in basta. Ko se ne moreš umaknit se pač ne moreš, a ne? V nobenem primeru pa NIHČE ne sme vozit centimeter za ritjo in te terorizirat.

Kaj zdaj tu še ni jasno?

Ja, vendar so pri tem pozabili napisati, da ta zakon velja za vozilo na nujni vožnji, zato pa sedaj večina takih vozi kot na nujni vožnji. Spet zmaga za ritoliznike.
Nekdo je omenil da bi morali dvigniti kazni. Ne ne kazni. Avte lepo vzet, pa fičkote, za max 90km/h pa dobro delo, recimo kidanje snega.
Nobenih kazni 2000€ itd.

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Sr dec 08, 2010 5:21 pm

kamal je napisal/-a:Ker, noben ne napiše koliko mora biti prostora za varno umikanje in tudi ne poda dejanskih podatkov je brez veze razgrablat kdo ima prav. Dejstvo je, da se je potrebno hitrejšemu umaknit. Jaz osebno sem potrpežljiv in uklopim samo levi žmigavc, ki skoraj vedno ostane neopažen. Večina voznikov sploh ne zna oceniti koliko prostora rabi za menjavo pasu pri določeni hitrosti. Jaz vedno vozim 140km/h in se hitrejšemu umaknem tudi, če imam npr. samo 20-30 metrov do npr. tovornjaka. Saj če je samo eden za teboj ne traja niti 2 sekundi vse skupaj. Če se mu pa ne morem umakniti pa po gasu tja do 160km/h. Pri vsaki menjavi pasu iz voznega na prehitevalni pas je kratkoročno dovoljeno prekoračiti omejitev. Do danes v roku 8 let se mi je samo trikrat zgodilo, da mi je nekdo poblendal. Pa še to 2 krat ko je bil vsaj še 100m za menoj.

Kakšna je pa pol tvoja varnostna razdalja do tovornjaka, ki ga maš pred sabo ko zapelješ na vozni pas? Recimo da je razdalja do njega 20 metrov, ti prideš na vozni pas s 140, on se pele 80. Zdej al ful zabremzaš al pa nimaš popolnoma nobene varnostne razdalje. Nič od tega ni v redu.
Smešno se mi zdi tako goreče zagovarjanje nekoga hitrejšega odzadi, ker njega ne bo pobralo, če se bo par sekund pelu za nekom, tolk da se mu lahk človek varno umakne, če pa nekoga tak živčnež tok sprovocira, da se bo poskušal umaknt kljub temu, da za to nima optimalnih pogojev, pa so lahk velike posledice. No, mogoč so recimo za tebe optimalni pogoji 20 metrov razdalje med enim in drugim tovornjakom, za mene niso, in zato mam vso pravico v skladu s tem ravnat - mi nima noben pravice tega kakorkoli očitat, kaj šele da me zarad tega neki ogroža, in to sam zato, ker sm mu tistih bogih par sekund (nehote) napoti.
Razumem, da ljudi razjezijo situacije, ko kdo pele 110 po prehitevalnem pasu, voznega ma pa prostga, in niti ne opazi al ga pa sploh ne briga, da je kdo za njim, tak kot je opisoval tommy, čist jasno mi je, ampak ne razumem pa čemu taka nastrojenost proti nekomu, ki sam hoče pri normalnih 130 nekoga prehitet, se takoj zatem lepo umaknt in pelat mirno naprej. Sej načeloma se men zlo redko zgodi, da mi kdo prav trobi v taki situaciji, ampak praktično vedno se pa preveč približa, nima nobene varnostne razdalje, kar me zlo moti.
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Sr dec 08, 2010 6:41 pm

esem je napisal/-a:
uros11 je napisal/-a:Naj nekdo pojasni, zakaj bi bila njena dolžnost, da se pri max dovoljeni hitrosti umakne.
Link do zakona.
Ker če tako mislite, potem ste del grupe "Cepci na cesti". Sorry.
...

37. člen

(1) Voznik sme ....
(2) Pred prehitevanjem... Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.
(3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.
(4) Voznik prehitevanega vozila ne sme povečati hitrosti....
(5) Z globo [b]200 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim ali tretjim odstavkom tega člena.[/b]

Tema se lepo razvija :roll: :roll: :mrgreen: . Od začetnega tarnanja nad norostmi smo prišli do tega, da se nekateri kar sami, nevede sicer, razkrivajo kot cepci na cesti. Žal to, kot vedno, ne bo nič pomagalo.

Bom pometel pred svojim pragom. in začel pisati zakaj sem sam cepec, enako želim od ostalih, ki lažejo predvsem samemu sebi.
1. ko je AC suha in normalno prevozna vozim stalno 135km/h (145 po mojem števcu), kar se v skladu z odstopanji v republiki Sloveniji ne kaznuje in me tudi še niso na AC. občasno na ravnih predelih vozim tudi več, kot je zakonsko dovoljeno.
2. ko se približam počasnejšemu vozilu vedno želim imeti ustrezno varnostno razdaljo (na prehitevalnem pasu)
3. pogosto srečujem ljudi, kateri ne spoštujejo 37. člena ZVCP in zato zmanjšam varnostno razdaljo.
4. ne želim biti šerif ampak pogosto vkopanim na prehitevalni pas vljudno pomagam dol s prižganim smernikom
5. redkeje poblendam
6. še redkeje, ko je hitrost manjša od 80km/h nevarno zmanjšam varnostno razdaljo, ker se mi to zdi še vedno bolj pametno, kot prehitevanje po desnem pasu.
7. če niti to ne pomaga se enostavno umirim in sprijaznem, da je velika večina voznikov cepcov

lil indian style voznike in voznice pa ne mislim prevzgajati in jim kaj dopovedovati. tako redko kot kaznujejo njih pri kršenju 37.člena, je redko tudi kaznovanje mojega stila vožnje. Priznam, da me cepci silijo v zmanjšanje varnostne razdalje. Nikoli pa nimam želje da bi jih prevzgajal, razsvetljeval drugače kot z objavo na forumu. in hvala lepa, da ste taki priznali, da je vam všeč prevzgajat in z namernimi manevri delovati kot šerifi. niti na pamet mi namreč ne pride, da bi v kulturno razvitih državah blendal ali dajal druge svetlobne znake, da bi se mi kdo umaknil, ker je tam to samoumevno in ker tam ne poznajo trmastih nevzgojenih voznikov- CEPCEV

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Sr dec 08, 2010 6:46 pm

lil indian je napisal/-a:Sej načeloma se men zlo redko zgodi, da mi kdo prav trobi v taki situaciji, ampak praktično vedno se pa preveč približa, nima nobene varnostne razdalje, kar me zlo moti.

Pomisli ali je to normalno, da je toliko "cepcev" okoli tebe ali pa je morda slučajno tudi kaj s tvojo vožnjo narobe?
Morda ti bo lažje po tem ko sem počistil pred lastnim pragom...

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Sr dec 08, 2010 7:04 pm

esem je napisal/-a:
uros11 je napisal/-a:Naj nekdo pojasni, zakaj bi bila njena dolžnost, da se pri max dovoljeni hitrosti umakne.
Link do zakona.
Ker če tako mislite, potem ste del grupe "Cepci na cesti". Sorry.
...

37. člen

(1) Voznik sme začeti prehitevati le, če ima na cesti dovolj prostora. S prehitevanjem ne sme ovirati udeleženca cestnega prometa, ki ga prehiteva.
(2) Pred prehitevanjem vozila, ki vozi pred njim po istem prometnem pasu, mora dati voznik predpisan znak, nato pa ga na primerni bočni razdalji prehiteti. Prehiteti mora brez oklevanja, po končanem prehitevanju pa se mora, razen na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi, čimprej vrniti na prometni pas, po katerem je vozil pred prehitevanjem.
(3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.
(4) Voznik prehitevanega vozila ne sme povečati hitrosti. Po potrebi mora zmanjšati hitrost in se pomakniti k desnemu robu vozišča.
(5) Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim ali tretjim odstavkom tega člena.

Bo dovolj? In BTW - nič ne piše o kakšnih hitrostih ali omejitvah.
Seveda ne pričakujemo, da boš ob tem očitnem nepoznavanju pravil kar takoj vrnil izpit, čeprav bi razmislek o tem bil na mestu. Boš vsaj priznal nepoznavanje?

----------------------------------------------------

Tema se lepo razvija :roll: :roll: :mrgreen: . Od začetnega tarnanja nad norostmi smo prišli do tega, da se nekateri kar sami, nevede sicer, razkrivajo kot cepci na cesti. Žal to, kot vedno, ne bo nič pomagalo.

Tole pa ne bo čisto res. zakon že v osnovi predvideva, da se vsi ravnajo po pravilih, zato je tudi eno načelo na začetku zakona, da lahko od vseh ki so na cesti pričakuješ, da se bodo ravnali po pravilih. In če to točko zakona jemljemo dobesedno, imajo najhitrejši na prehitevalnem pasu prednost. V zakonu v tem členu nič ne piše o hitrostih, ampak nekje drugje pa zelo jasno piše, kako hitro se lahko pelje.

Pa še en primer: Recimo da ti nekdo parkira tam kjer ne bi smel in mimo njega greš lahko samo tako, da prevoziš polno črto. A boš čakal, da se ta oseba vrne s svojih opravkov in se ti umakne, a boš šel previdno mimo njega čez polno črto?
Zakon je tukaj zelo jasen glede tega, kaj pomeni polna črta. A naj vsi, ki v takih primerih ne čakajo in peljejo mimo ovire, vrnejo izpit?

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Sr dec 08, 2010 7:12 pm

Jerch_ je napisal/-a:
lil indian je napisal/-a:Sej načeloma se men zlo redko zgodi, da mi kdo prav trobi v taki situaciji, ampak praktično vedno se pa preveč približa, nima nobene varnostne razdalje, kar me zlo moti.

Pomisli ali je to normalno, da je toliko "cepcev" okoli tebe ali pa je morda slučajno tudi kaj s tvojo vožnjo narobe?
Morda ti bo lažje po tem ko sem počistil pred lastnim pragom...

Pa kaj ti sploh bereš kaj js pišem? RAZLOŽI mi PROSIM kaj točn js delam narobe, zlo rada bi slišala tvojo razlago. Tak da kr izvoli. Pa najprej preberi vse moje poste, predn mi začneš nabijat, da počnem stvari, za ktere že tule skoz trobim, da jih ne! O moj bog no pa a ste nekteri nepismeni al kaj?! Upam da je res zgolj to, ker če ti mene po vsem še vedno obtožuješ, da sm js tist "cepec" na cesti, pol nimam sploh komentarja na takšne nebuloze. Kaj je narobe z vami ljudje?! Če že mene obtožuješ tule, kaj pol nardiš s takimi, ki pa RES delajo sranje na cesti? A jih nekje prčakaš pa kr šus v glavo, al kaj? Glede na tvojo nastrojenost me prav ne bi čudl.
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Sr dec 08, 2010 7:54 pm

zajbel je napisal/-a:
tabletten je napisal/-a: Za 80 so pa odstavni pasovi.

Če boš malo ponovil, kar si se učil v avtošoli, boš mogoče ugortovil, da se po odstavnem pasu ne vozi.

tabletten je napisal/-a:Vse lepo in prav. Ampak a je tako težko biti vsaj malo uvideven in stisnit mogoče malo čez 130 da si mimo in lahko dalje cijaziš na voznem pasu?

A je težko bit malo uvideven in kakšno minutko vozit po predpisih? Ali morajo zaradi enega frajerja še vsi ostali kršit predpise?

S cliotom kateremu so nekje na sredi poti NG - LJ crknile 4ta in 5ta prestava sem se umaknil na odstavnega in tam kruzal z max 80km/h. Morda neumno ampak nobenega nisem ogrožal in noben ni mene + prihranil sem na avtovleki. Ti bi inštruktorja klical za nasvet, avtovleko, delal dren na voznem ali zavil na prvem izvozu dol? Če si malo uvideven se da vse speljat brez problemov. In folk ki vozi svojih 130 po števcu po prehitevalnem kljub temu da je vozni popolnoma prazen od kp do ms to ni!

Včeraj sem se CIJAZIL 90 po skoraj prazni AC od sežane do lj ker nekateri na prehitevalnem ne upajo peljati po omejitvah ker je cesta mokra. Podnevi, nobene megle nič.. samo mokra cesta. In tista minutka se kmalu spremeni v dobre pol ure! Meni se to ne zdi normalno persene pa kar sam jej. Danes sem pa spet kršil. 160 celo pot od celja do lj s polno naloženim kombijem. Pol urce lepe vožnje. Nabij me na križ zdaj!

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 08, 2010 8:05 pm

Ne da se mi pisat ker me glava boli ampak zarad takih ki mislijo da so vso pamet požrli se dogajajo pizdarije...ne zarad unih ki ne vozimo vedno po predpisih
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Neyo-Neyo
Uporabnik

Napisal/-a Neyo-Neyo Sr dec 08, 2010 8:28 pm

Ah cepcev po cestah je vedno več, od starih mam, ki se s twingotom vozijo 20km/h izven naselja, do kretenov, ki se peljejo 90km/h po prehitevalnem pasu po desnem ga pa vsi prehitevajo... da ne govorim o cvetkah, ki mislijo, da če bojo malo pospešili čez 130 jih bojo policisti pojebal ... Doživel sem tudi velikokrat budale, ki na pospeševalnem pasu za vključevanje na avtocesto mečkajo potem pa ko zmanjka pasu pa na polno bremza WTF??? Ste se kdaj uprašali, da se nekomu res mudi, da vozi v avtu ranjeno osebo, da bi čimprej prišel na urgenco pred njem pa bizgec, ki se vozi 130 po prehitevalnem in prehiteva kolono kamionov in ni pogojev da bo malo pospešiv... Hitrost tudi rešuje ne samo ubija !

LP
....

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Sr dec 08, 2010 8:50 pm

Mah lil bi raje rodila v avtu kot pa prekoračila hitrost za 5km/h

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr dec 08, 2010 8:51 pm

speedfreak je napisal/-a:Ne da se mi pisat ker me glava boli ampak zarad takih ki mislijo da so vso pamet požrli se dogajajo pizdarije...ne zarad unih ki ne vozimo vedno po predpisih

Taprav se je oglasil. :lol: :lol: :lol: =P =P

lp

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 08, 2010 9:06 pm

King1 je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:Ne da se mi pisat ker me glava boli ampak zarad takih ki mislijo da so vso pamet požrli se dogajajo pizdarije...ne zarad unih ki ne vozimo vedno po predpisih

lp

Preber kaj sm napisal..da NE vozim vedno po predpisih. Se imam pa sam za zelo kulturnega voznika, če odštejem telefoniranje med vožnjo, ne držanje varnostne razdalje, neuporabo žmigavcev, ne držanje hitrostnih omejitev, prehitevanja po desni in podobnih nepomembnih malenkosti.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr dec 08, 2010 9:07 pm

Pomirte se sej bo kmal elektronsko cestninjenje in bodo potem avtoceste prazne, ker bodo predrage, tako da ne bo več teh težav. Sam mal je treba še potrpet da Pahorjevi vse zrihtajo pa provizije potolajo pa tko.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr dec 08, 2010 9:14 pm

speedfreak je napisal/-a:
King1 je napisal/-a:

lp

Preber kaj sm napisal..da NE vozim vedno po predpisih. Se imam pa sam za zelo kulturnega voznika, če odštejem telefoniranje med vožnjo, ne držanje varnostne razdalje, neuporabo žmigavcev, ne držanje hitrostnih omejitev, prehitevanja po desni in podobnih nepomembnih malenkosti.

Jest sem že prebral kaj si ti napisal in glede na tvoje "grehe" si res vzoren in kulturen državljan na cesti. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov